Five Tool Baseball: Bunt triple en een Eephus pitch

In deze editie van Five Tool zijn er weer genoeg opvallende gebeurtenissen te bespreken. Van brekende knuppels tot aan de langzaamste pitch, het komt allemaal weer langs.

VLAD JR IS HERE

Eindelijk is het er van gekomen; één van de grootste talenten in de minors heeft zijn welverdiende promotie gemaakt naar de big leagues. Vlad Guerrero Jr. — zoon van Hall of Famer Vladimir Guerrero — is hersteld van zijn blessure en heeft inmiddels zijn debuut gemaakt. Het meest aansprekende aan zijn debuut was de opkomst richting het clubhouse. Gekleed in het uniform van de Montreal Expos, de club waar zijn vader floreerde, maakte hij onder opwachting van een hoop media de tocht naar zijn eerste slagbeurten op hoog niveau.

Vladimir Guerrero Jr. in het shirt van zijn vader. (MLB Twitter)

De 20-jarige speler maakt tot nu toe nog geen verpletterende indruk. Met een slaggemiddelde van .174 en een K-rate van 26.9% in 26 slagbeurten laat hij zien dat hij zich nog moet gaan aanpassen aan het hogere niveau van de pitchers. Maar dit talent heeft alles in zich om het nieuwe gezicht van de franchise te worden. Geef hem de tijd en het zal hoogstwaarschijnlijk allemaal goed komen. En wie weet hebben we over heel wat jaren een vader-zoon combo in de Hall of Fame.

TE ZACHT VOOR DE RADARGUN

Eén van de mooiste aspecten van de sport is het feit dat position players ook als pitchers ingezet kunnen worden. Dit leidt vaak tot de leukste capriolen en vele lachende gezichten. Zo dacht ook tweedehonkman Jose Rondon van de Chicago White Sox. In de wedstrijd tegen de andere sokken uit Boston mocht hij in de negende inning op de heuvel staan. In een tijd waarop het geen uitzondering meer is als een werper de 100 mph haalt was Rondon een aangename verrassing. Met zijn eephus worpen gooide hij zó zacht dat de StatCast-radar meer dan de helft van zijn pitches niet kon registreren. De hardste worp die wel geregistreerd werd, was met 59 mph ook niet echt een heater te noemen.
Blijkbaar werkte het wel: hij gooide een inning zonder een punt tegen krijgen. Zo blijkt maar weer: harder is niet altijd beter.

PUIG NAAR ANGERMANAGEMENT?

Waar we in de eerste Five Tool al een heel stuk aan Yasiel Puig hadden gewijd, doen we dat in deze editie gewoon weer. Dat je beter geen ruzie met de Cubaan kan krijgen werd al duidelijk tegen de Pirates, maar zijn honkbalknuppel ging tegen beter weten in toch in discussie met hem. Eindresultaat: knuppel gebroken. Zeg niet dat we je niet gewaarschuwd hebben.

Maar om het niet alleen maar over de vechtersmentaliteit van de outfielder van de Reds te hebben, komt Puig nu ook met een positief item in deze rubriek. Deze week had hij speciale aandacht voor een jonge fan die een groot bord had gemaakt. Nu zie je dat tegenwoordig steeds vaker, ludieke teksten op een bord welke een fan boven zich houdt zodra hij in beeld komt. Maar deze jongen had als wens om Puig te ontmoeten voordat hij zijn veertigste operatie moest ondergaan. Yasiel is een grote stoere bonkige kerel, maar eentje met een hart van goud. Na de wedstrijd ontmoette hij de fan en die zag een droom uitkomen. Daar kunnen wij alleen maar respect voor hebben.

Yasiel Puig ontmoet een fan. (ESPN Twitter)

BUNT TRIPLE

Waar wij een fan zijn van position players op de werpheuvel, zijn wij dat doorgaans niet van pitchers die aan slag komen. Vaak eindigt hun slagbeurt in een strikeout, soms in een homerun — zoals Thor laatst een wedstrijd voor de Mets besliste — maar als er een man op de honken staat, volgt er vaak standaard een bunt en een automatische nul op één. In de wedstrijd tussen de San Diego Padres en de Atlanta Braves dacht de defensie van de Padres hier heel anders over. Met één uit en één Atlanta-speler op het eerste honk, kwam werper Mike Soroka aan slag.
De bunt volgde, maar de nul kwam er echter niet. Nadat Soroko de bal op een presenteerblaadje aan Eric Hosmer gaf, volgde er een opeenstapeling van blunders. Binnenvelder Greg Garcia kreeg de worp van Hosmer niet onder controle en de bal rolde door. Ook buitenvelder Manuel Margot tastte mis, waardoor de bal uiteindelijk ver in het outfield belandde. De Braves maakten optimaal gebruik van deze blunders en scoorden het punt. Soroka rende alsof zijn leven er van af hing en eindigde uiteindelijk op het derde honk.
Bunten is niet het leukste aspect in het baseball, maar de Padres zorgen er voor dat dit ook past in “Make baseball fun again.” Het is nu slechts wachten op de inside-the-ballpark-homerun-bunt.

MIGUEL CASTRO WINNAAR ZOON VAN HET JAAR AWARD

Als deze titel vergeven zou worden, zou Baltimore-pitcher Miguel Castro sowieso één van de grootste kanshebbers zijn. De Dominicaan werd gespot met een hoop bling rondom zijn nek. Waar de meeste kettingen meestal vooral cosmetische waarde hebben, was de ketting met hanger van Castro echter meer dan dat. Op de ketting stonden de nu al legendarische woorden: Hi Mom. In een eigentijdse wereld waarin vooral de focus op jezelf centraal staat laat Castro zien waar hij vandaan komt.


Overigens was al langer bekend hoe veel liefde Castro voor zijn moeder (en vader) heeft. Toen hij zijn signing bonus kreeg van de Toronto Blue Jays, spendeerde hij het grootste gedeelte van dat bedrag aan de benodigde operaties voor beide ouders. Nu met zijn hommage aan zijn moeder kunnen wij niets anders zeggen dan: Goed bezig Miguel, je ouders zijn trots op je!

Coverfoto: David Banks/Getty Images

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen