Explosieve Yankees trekken stand gelijk in ALCS


In Game 4 stonden twee pitchers tegenover elkaar die al ruim een week niet meer op de heuvel hadden gestaan. Lance McCullers Jr. gooide zijn laatste wedstrijd op 8 oktober tegen de Red Sox. Voor Yankees-pitcher Sonny Gray was het zelfs bijna twee weken geleden. In Game 1 van de ALDS hield Gray het slechts 3.1 innings vol tegen de Indians. Van Joe Girardi kreeg hij de kans op revanche en na de 8-1 in Game 3 wist Gray dat hij in elk geval wel kon vertrouwen op zijn slagploeg. De run support kwam er inderdaad, al was dit voor de Yankees-starter te laat. Na meer dan geweldig werk van Lance McCullers werd de bullpen van de Astros aan gort geslagen door New York waardoor de stand na vier wedstrijden in evenwicht is.
STAREDOWN TUSSEN PITCHERS
De twee starters hadden hun ritme al snel te pakken. Gray gaf José Altuve weliswaar vier wijd, maar de Yankees-pitcher kwam verder niet in de problemen. Dat gold zeker ook voor McCullers, die maar tien pitches nodig had om een einde te maken aan de eerste inning. In de tweede inning moest Gray een tweehonkslag toestaan, maar verder dan het tweede honk kwam Carlos Beltrán niet. Lance McCullers benaderde zijn vorm van de eerste seizoenshelft, waarin hij één van zijn veertien starts verloor. Ook de Yankees hadden hun handen vol aan de jonge pitcher in de openingsfase. Todd Frazier was in de derde inning de eerste die McCullers wist te raken, maar de thuisploeg liet hem achter op het tweede honk.


Heel even leek Gray in de problemen te komen in de vierde inning. Na een fout van Starlin Castro bereikte Carlos Correa het eerste honk en de korte stop kon opschuiven na een wild pitch van Gray. De pitcher hield daarna het hoofd koel en kwam zonder kleerscheuren door deze inning. Hetzelfde kon gezegd worden van McCullers, maar dit had toch wat meer voeten in de aarde. Na een catch van Josh Reddick moest Aaron Judge terug naar het eerste honk. Uit de replay bleek dat hij op tijd terug op het eerste honk was, maar onderweg had hij het tweede honk al aangetikt. Judge had dit op de terugweg nog eens moeten doen, maar dit was de Yankee vergeten waardoor hij alsnog uit was. De onduidelijkheid zorgde er wel voor dat de fans even niet wisten waar ze aan toe waren.
GRAY KAN GAAN
In de zesde inning viel het doek voor Gray. George Springer had vier wijd gekregen en Josh Reddick bereikte het eerste honk na catcher’s interference van Austin Romine. Sonny Gray gooide vijf ijzersterke innings met slechts een hit voor de Astros. Zijn ploeggenoten slaagden er niet in het optreden van hun starter te voorzien van run support. Het was aan David Robertson om het werk van Gray af te maken, maar de reliever zag de honken vollopen na vier wijd voor Altuve en niemand uit. Al het goede werk van Gray werd teniet gedaan door Yuli Gurriel. De eerste honkman sloeg Springer, Reddick en Altuve over de thuisplaat en gaf Houston een 3-0 voorsprong.


Lance McCullers bleef in de gelijkmakende zesde inning onverstoorbaar zijn strikes gooien. De zoon van een voormalig Yankees-pitcher hield de tegenstander van de honken en werkte verder aan zijn meesterwerk. Een fout van Starlin Castro, zijn tweede van de wedstrijd, stelde Marwin Gonzalez in staat de vierde run van de Astros te scoren.
ALL RISE….
Met zijn tweede homerun van de serie sloeg Aaron Judge in de zevende inning een deuk in het kunstwerk van McCullers, die na de klap van Judge ook direct kon gaan zitten. Voor de Yankees kwam deze beslissing van manager AJ Hinch als geroepen, want ze wisten tegen de starter van de Astros maar tot twee hits te komen. Didi Gregorius verwelkomde reliever Chris Devenski met een driehonkslag, waarmee hij zowel zijn ploeggenoten als het publiek weer helemaal wakker schudde. De flyout van Gary Sanchez was even later ver genoeg om de geboren Amsterdammer binnen te brengen.

Devenski haalde het einde van de inning niet en werd vervangen door Joe Musgrove, die moest zorgen dat de Astros met een voorsprong aan de achtste inning konden beginnen. Mede dankzij een prachtige actie van Alex Bregman hield Musgrove de schade beperkt tot twee punten, maar Judge en Gregorius hadden de Yankees weer helemaal terug in de wedstrijd gebracht.
YANKEES ALS EEN VULKAAN OP UITBARSTEN
Todd Frazier en Chase Headley maakten het nog mooier voor de thuisploeg. Met het tweede en derde honk bezet en niemand uit moest Ken Giles in de achtste inning de rotzooi opruimen die Musgrove voor hem achterliet. Brett Gardner werd de eerste uit, maar zorgde er wel voor dat Frazier over de thuisplaat kwam. De volgende opdracht voor Giles droeg de naam Judge. De rookie sloeg de bal dit keer niet het stadion uit, maar zijn tweehonkslag was voor Headley meer dan genoeg om de 4-4 te scoren.
Na de zesde inning leek het over en uit voor de New York Yankees, maar de ploeg werd door een 25-jarige outfielder weer tot leven gewekt. De homerun van Judge in de zevende inning bracht het geloof terug in de harten van de thuisploeg en het momentum koos opeens de kant van de Yankees. Gary Sanchez had tot deze wedstrijd nog weinig indruk gemaakt aan slag, maar de pas 24-jarige catcher bezorgde New York een prima achtste inning. Na zijn tweehonkslag kwamen Judge en Gregorius over de thuisplaat en hadden de Yankees hun 4-0 achterstand omgebogen in een 6-4 voorsprong.


Aroldis Chapman kreeg de schone taak om deze wedstrijd af te maken en de closer stelde zijn ploeggenoten en de uitzinnige fans niet teleur. Met onder meer twee strikeouts had Chapman een relatief eenvoudige inning. Hij stuurde de mensen huiswaarts in de wetenschap dat ze woensdag terugkomen voor Game 5 en dat de Yankees dan zowaar de leiding kunnen pakken in deze serie.
UP NEXT
Dallas Keuchel zal even hebben gedacht dat een sterk optreden van hem de Astros naar de World Series kon helpen. De pitcher won Game 1 van de serie met 2-1 van Masahiro Tanaka en dat is woensdag opnieuw zijn tegenstander. De Japanner voelt zich dit keer gesteund door het thuispubliek en zal zijn Yankees naar de derde thuisoverwinning op rij willen loodsen. De wedstrijd start woensdagavond om 23.00 uur Nederlandse tijd.

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen