Eerste Afrikaanse speler in de MLB

Ngoepe in de Minors
Ngoepe in de Minors

De Pittsburgh Pirates hebben de afgelopen week de honkbalwereld flink groter gemaakt. In een week tijd voegden zij zowel de eerste Litouwer ooit als de eerste in Afrika geboren MLB’er ooit toe aan het roster. Nadat de Litouwer Dovydas Neverauskas eerder deze week al zijn debuut maakte, was het gisteren de beurt aan de Zuid-Afrikaan Gift Ngoepe.
Ngoepe deed direct van zich spreken. Nadat hij in de vierde inning van het duel met de Chicago Cubs in het veld was gekomen als tweede honkman liet hij ook aan slag zien wat hij in zijn mars heeft. De avond stond daardoor bol van de firsts. Niet zo gek, aangezien er nooit eerder een in Afrika geboren speler in een MLB-wedstrijd actief was. Dat Ngoepe in zijn eerste at-bat direct ook zijn eerste hit liet noteren was dan ook reden voor uitzinnige vreugde. Het was immers de eerste Afrikaanse honkslag ooit. Iets wat niemand ontging op en om het veld.

Internationalisering

De MLB is al jaren bezig de sport internationaal meer aanzien te geven. Een voorbeeld hiervan is het organiseren van de World Baseball Classic. Daarnaast is het voor de MLB belangrijk om veel te scouten naar spelers op andere continenten die veel potentie vertonen. Daarvoor worden bijvoorbeeld sinds 2011 veel trainingskampen georganiseerd in Zuid-Afrika.
De route van Ngoepe naar de Big League is extra bijzonder te noemen. De 27-jarige Zuid-Afrikaan tekende bijna tien jaar geleden zijn contract met de Pirates nadat hij indruk had gemaakt op zo’n MLB-trainingskamp, maar niet in zijn thuisland. Daarvoor reisde hij in zijn eentje als achttienjarige van Zuid-Afrika naar Italië. Dat Ngoepe nu zijn debuut maakte voelde voor alle aanwezigen dan ook als een mijlpaal. “Hij vertegenwoordigt in zijn eentje een heel continent. Het is ongelofelijk”, stamelde ploeggenoot Jordy Mercer over het historische moment. De Pirates wonnen de wedstrijd uiteindelijk met 6-5.

Neverauskas

Eerder deze week hadden de Pirates relief pitcher Dovydas Neverauskas al opgeroepen. Hij maakte twee dagen eerder al zijn debuut toen hij twee innings mocht gooien, eveneens tegen de Cubs. Neverauskas kreeg twee hits en een run om de oren maar noteerde ook een strike-out. Zijn ERA na een beurt staat op 4.50.
Het is opvallend dat zowel Ngoepe als Neverauskas op eigen kracht in de MLB terecht zijn gekomen. Zeker gezien de inspanningen van de MLB om talent te vinden. Neverauskas gaf al aan dat de sport in zijn land nauwelijks beoefend wordt en dat hij hoopt een voorloper te zijn voor meer talent uit het Baltische land. Zowel de eerste bal van Neverauskas als die van Ngoepe zijn direct uit het spel gehaald om te bewaren vanwege de historische waarde. In SportAmerika’s MLB podcast wordt komende week dieper op de internationalisering van de MLB ingegaan.

Ander nieuws

  • Corey Seager heeft de langste homerun van 2017 geëvenaard. In het met 4-3 verloren duel van de Dodgers tegen de Giants reikte de bal 462 foot ver. Eerder sloeg ook Joey Gallo van de Texas Rangers deze afstand.
  • Dankzij een grandslam van Maikel Franco hebben de Philadelphia Phillies alweer de vijfde zege op rij kunnen noteren. Tegen de Miami Marlins werd het 7-4.
  • Rob Manfred liet gisteren weten dat het bod van de groep rond Derek Jeter en Jeb Bush op de Miami Marlins nog niet definitief is. De MLB moet zelf namelijk ook nog zijn goedkeuring geven.

Foto: Flickr The Commons

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen