Dutch Watch: wisselend succes voor Oranje-internationals

Een week waarin grootse daden en mindere prestaties elkaar moeiteloos afwisselen. In deze Dutch Watch lees je hoe Ozzie Albies de slechtste ploeg in de majors op de knieën krijgt, Xander Bogaerts en de Padres nog altijd maar niet op gang komen en Jurickson Profar een sweep te slikken kreeg.


OZZIE ALBIES (2B, Atlanta Braves)

215 AB, 54 H, 23 R, 11 HR, 36 RBI, .251 BA, .294 OBP, .465 SLG, .759 OPS

Met vier wedstrijden tegen de Philadelphia Phillies kwam er deze week een einde aan de lange homestand van de Atlanta Braves. Een serie tegen Seattle werd gewonnen, die tegen de Dodgers ging verloren en dus waren er eigenlijk goede resultaten tegen de divisierivaal nodig om te kunnen spreken van een succesvolle homestand. Met slechts 3 hits in zijn laatste zes wedstrijden begon Ozzie Albies aan de serie tegen de regerend kampioen van de National League. Het gezelschap stapte daarna op ’t vliegtuig voor misschien wel hun laatste bezoek aan ’t Coliseum in Oakland.

Met 2-for-4 en een run begon Albies goed aan ’t weekend. Die run kwam voor de Braves op het juiste moment. Nij een stand van 5-5 in de achtste inning was ’t Albies die middels een single op de honken kwam. Het was de aanzet voor een belangrijke fase voor Atlanta waarin RBIs van Travis d’Arnaud en Matt Olson de thuisclub een 8-5 overwinning opleverden. Noch de Braves, noch Albies konden die lijn doortrekken. De tweedehonkman was 0-for-6 in de twee volgende wedstrijden en Atlanta verloor in beide gevallen.

GOED OP BELANGRIJKE MOMENTEN

Het bevestigde nog maar eens dat de Braves het in eigen huis moeilijk hebben dit seizoen (14-14 record na de derde wedstrijd tegen de Phillies). Daar was zondag echter helemaal niets van te merken. Al in de eerste inning liepen ze weg van de Phillies en in die inning liet ook Ozzie Albies zich niet onbetuigd. Bij 3-0 voorsprong was een single voor hem genoeg om 2 runs binnen te brengen en de stand naar 5-0 te tillen. Atlanta sloot de serie af met een klinkende 11-4 zege en Albies was 2-for-4 in die wedstrijd.

Je zou verwachten dat als een topteam uit de NL op bezoek gaat bij ’t slechtste team in de majors dat topteam eenvoudig de serie wint. Dat ’t niet altijd zo werkt, bewezen de Oakland A’s en Atlanta Braves deze week. Afgelopen maandag, bij de rentree van Michael Soroka op de heuvel, tekende Albies weliswaar voor zijn elfde double van ’t seizoen, maar kon een 2-7 nederlaag niet worden voorkomen.

In de tweede ontmoeting waren de runs nog duurder voor de Braves. Weer waren de Athletics te sterk (2-1) in een wedstrijd waarin Ozzie Albies 0-for-3 was. Het hield dus niet over wat Atlanta liet zien, maar woensdag haalden ze enigszins hun gram. Met Ozzie Albies in een hoofdrol wonnen de bezoekers de derde wedstrijd met 4-2 en ’t was hun tweedehonkman die met zijn elfde homerun van ’t jaar het verschil maakte. Met Eddie Rosario aan boord timmerde Albies in de vijfde inning de bal het park uit voor 2 runs en zijn enige hit van dit duel.


XANDER BOGAERTS (SS, San Diego Padres)

206 AB, 53 H, 31 R, 7 HR, 20 RBI, .257 BA, .345 OBP, .398 SLG, .743 OPS

Wie vooraf had gezegd dat de San Diego Padres – met al hun sterren – eind mei een losing record had, was waarschijnlijk vreemd aangekeken. Het principe van ’t geheel en de som der delen, gaat voorlopig nog niet op bij de nieuwe werkgever van Xander Bogaerts. Zelf kan de kortestop ook nog niet imponeren in z’n nieuwe uniform.

Vorige week sloeg hij tegen de Nationals pas zijn zevende homerun van deze jaargang. Dat zijn er weliswaar meer dan vorig jaar, maar in 2021 stond de teller na mei bijvoorbeeld al op 10 dingers. Wat RBIs betreft, stond Bogaerts dat jaar op 31 na de maand mei. Nu begon hij met 19 RBIs aan de serie tegen de Yankees.

In zijn tijd bij de Red Sox kwam Bogaerts de Yankees veelvuldig tegen. Om precies te zijn 154 keer. De kortestop kwam in al die duels tot een .259 batting average tegen de Bronx Bombers, 18 homeruns en 62 RBIs. In dienst van de Padres kwam Bogaerts afgelopen weekend niet in de buurt van mooie cijfers. Met 2 singles en een walk in 4 officiële at-bats opende hij nog best aardig. De Padres openden zelfs subliem dankzij een uitstekende 5-1 overwinning. Helaas voor de bezoekers uit Californië was dit niet het begin van een mooi weekend.

Voor Xander Bogaerts (0-for-1) was er zaterdag in de tweede wedstrijd slechts een rol als pinch hitter weggelegd in de absolute slotfase. De Yankees hadden extra innings nodig voor hun 3-2 overwinning. De series finale ging over de gebruikelijke negen innings. San Diego scoorde 7 runs, maar dat was niet genoeg tegen de 10 runs van de thuisploeg. Bogaerts was 0-for-4 met 2 strikeouts en zag zijn slaggemiddelde licht zakken naar .253.

HET BLIJFT BEHELPEN

In Miami greep Bogaerts de eerste de beste mogelijkheid aan om iets aan dat gemiddelde te doen. Zijn eerste slagbeurt resulteerde in een single, maar ’t was zijn vijfde AB die voor de Padres cruciaal was. Bij een 4-4 tussenstand in de negende inning en twee honken bezet kwam Bogaerts door met een RBI-single. Dit bleek het zetje dat de Friars nodig hadden, want mede dankzij een run van onze landgenoot liepen ze die inning uit naar een 9-4 overwinning.

Verder dan een single in de vierde inning kwam Xander Bogaerts woensdag niet, maar lang leek een solo homerun van Gary Sanchez genoeg voor de winst. Tot Jean Segura en Nick Fortes in de negende inning anders besloten en de Marlins alsnog een 2-1 overwinning bezorgden. Heel wat meer runs scoorden de Padres in de laatste wedstrijd tegen Miami. Om precies te zijn 10 en één daarvan kwam op het conto van onze landgenoot.

Tot de zesde inning was het best spannend donderdag, maar door onder meer een tweehonkslag van Bogaerts braken de Friars de wedstrijd in de zesde inning volledig open. Voor de international was ’t zijn achtste double van dit jaar en hij liep één van de zeven runs in die inning over de thuisplaat. Het resultaat mocht er ook zijn voor San Diego, want ze besloten deze lange road trip met een 10-1 zege.


KENLEY JANSEN (RHP, Boston Red Sox)

16.2 IP, 11 SV, 3.24 ERA, 14 H, 11 BB, 18 K, 7 R, 6 ER, 1.500 WHIP

Na tussenstops in San Diego en LA bereikten de Red Sox vorig weekend in Arizona de laatste halte van hun lange road trip. Na een goede prestatie tegen de Padres volgde een vervelende sweep tegen de Angels, maar op bezoek bij de Diamondbacks kon Boston nog het een en ander rechtzetten. Kenley Jansen hoopte aan de trip meer over te houden dan die ene save die hij op zaterdag 20 mei noteerde in San Diego. Eenmaal terug op Fenway Park begonnen de Red Sox afgelopen dinsdag aan een drieluik tegen de Cincinnati Reds.

Het bleef voor Jansen inderdaad niet bij die ene save, want vorige week zaterdag mocht hij er tegen de Dbacks weer één aan zijn totaal toevoegen. De druk stond er flink op dit keer, want met een 2-1 voorsprong besteeg de international in de negende inning de heuvel. Pavin Smith werd na 6 pitches de eerste nul na een flyball, maar met Ketel Marte was Jansen sneller klaar.

Corbin Carroll was de derde en laatste nul van de wedstrijd. Kenley Jansen stelde niet alleen de overwinning veilig, maar had zojuist ook zijn elfde save binnen geharkt. Daar had de closer slechts 13 pitches voor nodig.  

WEINIG SUCCES TEGEN DE REDS

Boston begon met een 8-game winning streak aan de maand mei, maar na die mooie reeks kwam de klad er toch behoorlijk in. Ook deze week tegen de Cincinnati Reds, waar vooraf toch niet veel van werd verwacht, lukte het de Red Sox niet te imponeren. Tot de achtste inning van de derde wedstrijd.

In de achtste inning schoten de BoSox bij een 2-2 tussenstand met 6 runs uit hun slof. Kenley Jansen mocht wat ritme opdoen met een 8-2 voorsprong op zak en de werper kwam eigenlijk geen moment in de problemen. Eén keer vier wijd gaf hij weg, maar na 13 pitches waren Jansen en de Red Sox klaar met de Reds.


JOSH PALACIOS (OF, Pittsburgh Pirates)

25 AB, 7 H, 2 R, 0 HR, 3 RBI, .280 BA, .357 OBP, .400 SLG, .757 OPS

Na een geweldige maand april, waarin de Pittsburgh Pirates 19 van hun 28 wedstrijden wonnen, vroegen volgers zich af waar dit sprookje zou eindigen. Al een maand later volgde het antwoord. In mei boeken de Buccos namelijk de prestaties die we van ze gewend zijn. Gewonnen wordt er nog zelden en in Steel City zoeken ze wanhopig naar de parachute die hun vrije val eindelijk eens breekt. Vorige week speelde Josh Palacios een belangrijke rol in de zege op de Diamondbacks en voor alle partijen zou het fijn zijn als de international bewijst dat dit geen incident was.

Zonder Palacios openden de Pirates hun serie tegen de Mariners met een klinkende 11-6 overwinning. Met de outfielder terug in de starting line-up verliep de tweede ontmoeting minder voorspoedig. De Pirates fabriceerden slechts 2 hits en gingen met 0-5 de bietenbrug op. Palacios speelde zeven innings en was 0-for-2. In de series finale was er slechts een bijrol voor hem weggelegd. Pas in de negende inning maakte hij zijn opwachting, was 0-for-1 en zag de Mariners met 6-3 winnen.

PRIMEUR

Op bezoek bij de Giants kwam Palacios in twee van de drie wedstrijden in actie. In de derde inning van de eerste wedstrijd, op 29 mei, kwam de outfielder door met zijn allereerste triple in de majors. Austin Hedges sloeg ‘m over de thuisplaat voor de eerste run namens Pittsburgh. Met 2-for-3 deed zijn slaggemiddelde prima zaken, maar over de uitslag willen ze het bij de Pirates liever niet hebben. De Giants trokken met maar liefst 14-4 aan het langste eind.

Met 0-for-2 en een walk was Josh Palacios aan slag minder succesvol in de tweede wedstrijd. Als team deden de Pirates het echter veel beter. Zij versloegen de Giants dinsdag met 2-1en gaven dit een vervolg in de series finale op woensdag. Met een 9-4 overwinning werd deze road trip afgesloten en met 3 zeges en 3 nederlagen waren de resultaten helemaal zo slecht nog niet. In de Central Division bezetten de Buccos na deze serie uitwedstrijden nog altijd de tweede plaats achter Milwaukee.


JURICKSON PROFAR (OF, Colorado Rockies)

193 AB, 46 H, 231 R, 5 HR, 22 RBI, .238 BA, .315 OBP, .389 SLG, .704 OPS

Na een waardeloze maand april met 7 overwinningen in 27 wedstrijden vertonen de Colorado Rockies in mei toch tekenen van beterschap. Goed, de World Series zullen ze niet winnen maar ze kunnen allicht proberen de kandidaten daarvoor het leven zo zuur mogelijk te maken. Deze week kregen Jurickson Profar en de zijnen daar een uitgelezen mogelijkheid voor, want de New York Mets kwamen naar Coors Field. Daarna trok de stoet vanuit Denver naar de woestijn voor een serie tegen de Arizona Diamondbacks.

Jurickson Profar had het op vrijdag 26 mei ontzettend lastig met de pitches van Max Scherzer. Zijn eerste twee AB’s eindigden in een strikeout, maar in de zesde inning was daar alsnog de eerste en enige hit voor de outfielder in deze wedstrijd. Helaas kon Profar een 2-5 nederlaag niet voorkomen, maar in de rest van dat weekend maakten de Rockies die nederlaag meer dan goed. Eén van de titelkandidaten in de NL East kreeg namelijk de ene run na de andere om de oren.

In de tweede inning van de tweede wedstrijd was een productieve out van Jurickson Profar voldoende om zijn team aan een 5-0 voorsprong te helpen. Daarmee waren de Rockies nog niet van de Mets af, want in de achtste inning kwam de eerste triple van onze landgenoot heel goed uit. Ezequiel Tovar kon scoren vanaf het eerste honk en daarmee voor wat zekerheid zorgen: 9-7. Profar zelf kon scoren na een RBI van Elias Diaz. De outfielder bepaalde daarmee de eindstand op 10-7.

Zondag waren het de Rockies die zich terug moesten knokken van een grote achterstand (2-6). Mede dankzij een single en een run van Profar poetsten ze die in één inning weg en haalde Colorado uiteindelijk opnieuw de dubbele cijfers. Net als de Mets overigens, maar die kwamen wel een run tekort. Colorado won met 11-10 en legde beslag op deze lastige serie.

MET BEIDE BENEN OP DE GROND

Goed gemutst kunden de Rockies naar Phoenix trekken voor een serie van vier wedstrijden tegen de Diamondbacks. De ploeg die het in de NL West verrassend goed doet, zette Profar en de rest van de Rockies keihard met beide benen op de grond. Onze landgenoot was nog wel 1-for-4 met een walk in de eerste ontmoeting, maar die ging wel met 7-5 naar de thuisploeg. Profar dwong ook in de tweede wedstrijd een keer vier wijd af, maar was verder 0-for-4 in zijn at-bats. Arizona toonde eens te meer aan dat de goede klassering geen toeval is. Met 5-1 trokken ze ook deze naar zich toe.

Het werd voor de Rockies een ware strafexpeditie in de woestijn van Arizona, want voor de bezoekers draaide ’t uit op een sweep. Zonder Profar werd de derde wedstrijd met 0-6 verloren, maar met de Oranje-international ging ook de vierde verloren. De outfielder was 0-for-4 in die met 4-5 verloren wedstrijd. Ondanks die sweep kan Colorado nog terugkijken op een redelijk succesvol verlopen mei. Ze wonnen namelijk meer wedstrijden (15) dan ze verloren (13).


JONATHAN SCHOOP (INF, Detroit Tigers)

84 AB, 18 H, 8 R, 0 HR, 2 RBI, .214 BA, .290 OBP, .274 SLG, .564 OPS

Vorige week sloeg Jonathan Schoop zijn eerste runs binnen en dat hoopte hij deze week een vervolg te geven. Met zijn Tigers keerde de infielder afgelopen weekend terug naar Detroit voor een lange serie tegen de White Sox. Een team waar weer veel van werd verwacht, maar wederom niet levert. Goede resultaten in Motown zou Chicago echter wel een eind op weg helpen. Later in de week kwam de koploper in de AL West naar Comerica Park. Verrassend genoeg zijn dat momenteel niet de Houston Astros, maar nog altijd de Texas Rangers.

Ondanks zijn double en eerste RBIs tegen de Royals bleef Jonathan Schoop de eerste twee wedstrijden tegen Chicago aan de kant. De Tigers begonnen met een 7-2 overwinning om vervolgens met 3-12 aan de kant gezet te worden. Op 27 mei was het dan eindelijk de beurt aan Schoop.

In de tweede inning kwam hij door met een single en even later zou Schoop vanaf het derde honk de tweede run namens Detroit scoren. Onze landgenoot tekende in de achtste inning voor z’n vijfde double van het jaar. Dankzij een homerun van Zack Short werd die even later omgezet in een run op weg naar de 7-3 overwinning.

SPEELTIJD…MAAR HELAAS NIET VEEL

Vanaf de vijfde inning maakte Schoop zijn opwachting in de laatste wedstrijd van deze serie. De international was 0-for-3 met een walk, maar de 6-5 overwinning na tien innings maakte veel goed. Detroit won drie van de vier wedstrijden en maakte daarmee het gat naar de White Sox weer wat groter.

Het goede nieuws is dat Jonathan Schoop tegen de Texas Rangers drie keer in actie kwam. Helaas gebeurde dit alleen afgelopen dinsdag, in de tweede wedstrijd van de drie, vanaf het begin. In de vijfde inning van dat duel wist Schoop middels vier wijd de honken te bereiken. Het was ’t enige wapenfeit van de international in dit drieluik. Hij kwam in totaal tot 6 at-bats, maar tot een hit kwam het niet. Voor de Tigers verliep deze serie evenmin voorspoedig. Alleen de derde en laatste wedstrijd werd door Detroit in winst (3-2) omgezet.

Cover photo: Mark J. Terrill /AP Photo

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen