Dutch Watch: titel voor Kenley, Simba heeft het moeilijk

Xander Bogaerts heeft een opmerkelijke week achter de rug. Hij mocht onder meer z’n 1000e hit begroeten, maar zag de organisatie afscheid nemen van Dave Dombrowski. Ozzie Albies deed met zijn Braves goede zaken in de jacht op de divisietitel en Kenley Jansen mocht zelfs de champagne ontkurken. Zijn Dodgers zijn al zeker van de play-offs en de titel in de NL West.

Ozzie Albies behoort tot de absolute top op zijn positie in de National League. Aanvallend bivakkeert hij op vrijwel alle lijstjes in de top vijf en defensief zijn z’n cijfers zo mogelijk nog beter. Afgelopen weekend speelde hij met zijn Atlanta Braves de belangrijke serie tegen de Washington Nationals. Zoals het een topspeler betaamt, stond Albies op het juiste moment op om belangrijk te zijn voor zijn team. De Braves wonnen die serie van vier wedstrijden en hoopten dit in Philadelphia een vervolg te kunnen geven.

BELANGRIJK

De Nationals kwamen in topvorm naar Atlanta en dus stond er donderdag 5 september nogal wat spanning op de eerste ontmoeting. Een deel van die spanning werd hoogstpersoonlijk door Albies weggeslagen in de eerste inning. Met zijn RBI-double zorgde hij voor de eerste run en Freddie Freeman hielp hem in diezelfde inning nog over de thuisplaat voor een 2-0 voorsprong. Onze landgenoot was 2-for-4 en ook die tweede hit leverde een run op. De vierde voor Atlanta op weg naar een 4-2 zege. In de volgende ontmoetingen deed Ozzie dit dunnetjes over. Vrijdag was hij opnieuw 2-for-4, maar dit keer verdween één van die hits de tribune in voor zijn 20e homerun van het jaar. De 21e volgde een dag later al. Deze one-run games werden in beide gevallen door de Braves gewonnen. Een sweep bleef uit. Zondag liep Atlanta zich stuk op een meesterlijke Max Scherzer: 4-9.
Na de succesvolle homestand (8-1) volgde een lastige road trip. Deze begon maandag in Philadelphia, maar de Phillies hadden niets in te brengen tegen deze Braves. Mede dankzij een RBI-single van Albies in de tweede inning opende Atlanta de serie met een 7-2 overwinning. Ozzie liet zijn 2-for-5 in de tweede ontmoeting volgen door een 1-for-5. Daarmee passeerde hij zijn aantal hits van vorig seizoen, maar belangrijker was de 6-5 nederlaag. Dit werd echter woensdag rechtgezet door de koploper in de NL East. Albies was 2-for-5 in de met 3-1 gewonnen wedstrijd. Wat homeruns betreft stond de infielder alweer een paar dagen droog. Hij greep donderdag dan ook de eerste de beste mogelijkheid aan om z’n 22e dinger van ’t jaar te slaan. Met Ronald Acuna op de honken vloog de bal het stadion uit, maar dit bleek niet genoeg voor winst in de serie. De Phillies wonnen met 9-5.

Weinig kortestops kunnen tippen aan de statistieken van Xander Bogaerts. Zijn OPS van .940 is verreweg het beste van alle spelers op zijn positie en hij heeft ook als enige kortestop ruim 100 RBIs achter zijn naam. Defensief doet Bogaerts het naar behoren. Hij ging 10 keer de fout in, maar dat is voor zijn doen vrij gebruikelijk. Met 17 errors steekt alleen 2017 er negatief bovenuit. Vorig weekend wilde Bogaerts van belang zijn voor de Red Sox in de stammenstrijd tegen de Yankees, maar dat lukte alleen maar in het eerste duel. Tegen de Blue Jays kon hij weer wat mijlpalen afvinken. Na zijn 1000e hit was er zijn 50e double van dit seizoen. In combinatie met zijn ruim 30 homeruns zet hij daarmee een bijna unieke prestatie neer. Bij de Red Sox lukte alleen David Ortiz dit in 2007.
Het gaat de Boston Red Sox dit seizoen bepaald niet voor de wind. De franchise en hun fans konden wat goede resultaten tegen de aartsrivaal dus wel gebruiken. Ze begonnen ook sterk aan de serie van vier. Mede dankzij een goed optreden van Bogey werd de eerste wedstrijd met 6-1 gewonnen. De international was 1-for-4, maar zijn RBI-double in de vijfde inning hielp de ploeg wel aan twee runs. Wat RBIs betreft, stond Bogaerts daarvoor drie duels droog. Dit was hem voor het laatst in de tweede week van augustus overkomen. Na dit duel viel de productie echter opnieuw stil. In het tweede duel was er nog een single voor X-Man, maar in de derde ontmoeting bleef hij 0-for-4. Twee keer ging de winst naar de Yankees. Met respectievelijk 5-1 en 10-5.

BOGAERTS VERZAMELT MILESTONES

Xander Bogaerts werd dinsdag voor het eerst sinds 6 augustus door manager Alex Cora aan de kant gehouden. Hij zag z’n ploeg drie runs scoren, maar wel met 4-3 verliezen. In de tweede wedstrijd tegen de Toronto Blue Jays stond Bogaerts wel weer op z’n post, maar aanvallend had hij niets in de melk te brokkelen. Daarmee paste hij zich aan z’n teamgenoten aan, want de Red Sox kwamen niet verder dan twee hitjes. Toronto haalde thuis hard uit (8-0) en Bogaerts werd voortijdig gewisseld. Boston had zes van de laatste zeven wedstrijden verloren toen ze donderdag voor de derde keer tegenover de Blue Jays stonden. Na zijn 1000e hit eerder deze week was er opnieuw een mooie mijlpaal voor Bogey. De kortestop tekende in de derde inning voor zijn 50e double dit seizoen. Hij liet dit in de zevende volgen door een RBI-single op weg naar een 7-4 win.

Voor Didi Gregorius en de New York Yankees staan de laatste weken van het reguliere seizoen in het teken van finetunen. Het veiligstellen van een ticket voor de play-offs is een kwestie van tijd en Sir Didi en de zijnen beginnen ook als één van de topfavorieten aan die play-offs. Voor het zover is, moesten de Yankees vorige week eerst nog aantreden tegen de aartsrivaal. Daarna volgde een serie tegen de Tigers en deze werd op een bijzondere manier begonnen door Gregorius en de Yankees.
De laatste keer dat de Yankees en de Red Sox elkaar troffen, eindigde dit in een tranendal voor de BoSox. Met een sweep werden ze begin augustus op hun nummer gezet. Na de eerste wedstrijd kon die optie alvast van tafel. Ondanks de 11e double van Gregorius verloren z’n Yankees met 6-1. Op 7 september volgde de 12e double voor Sir Didi en dit keer werd hij niet op de honken achtergelaten. Hij scoorde in de vierde inning en daarin legde New York de basis voor een 5-1 zege. In de derde ontmoeting waren er twee runs voor Gregorius, maar het ontbrak ‘m aan hits. Een error en een walk brachten hem op de honken en in beide gevallen betaalde Boston hier de tol voor. New York won met 10-5 en pakte zondag middels een 5-0 overwinning ook de winst in de laatste wedstrijd.

DIDI ZET TANDEN IN DE TIGERS

Gregorius kreeg die laatste wedstrijd rust en dat deed hem zichtbaar goed. In de eerste wedstrijd tegen de Detroit Tigers schoot de Amsterdammer weer eens ouderwets uit z’n slof. Op 23 augustus sloeg hij twee homeruns in een wedstrijd tegen LA en dinsdag deed hij dit opnieuw. Het werd een aar slugfest in Detroit met 27 hits en 23 runs. De Yankees namen een 6-0 voorsprong in de eerste twee innings, vervolgens kwam het antwoord van Detroit en de eerste homerun van Gregorius zette New York op 8-6. Zijn tweede dinger, in de zevende, hielp zijn ploeg aan een 11-10 voorsprong. Het was z’n 16e van dit seizoen. Op deze manier zou hij, mits Gregorius 162 wedstrijd had gespeeld, op zo’n 37 homers zijn uitgekomen. Deze twee waren echter niet genoeg, want Detroit won: 12-11.
Dat Gregorius geen homeruns nodig heeft om productief te zijn, liet hij donderdag zien. Door het slechte weer in Detroit stond er een doubleheader op het menu en in beide wedstrijden kwam de kortestop door met hits én RBIs. In de eerste wedstrijd moest hij daar tot de achtste inning op wachten. Met z’n tweede triple van het seizoen liet Gregorius Aaron Judge en Luke Voit scoren. New York won het duel met 10-4 en kreeg daarna nauwelijks tijd om even bij te komen. De ploeg met het beste record in de majors ging in één moeite door. Opnieuw werd gewonnen, dit keer met 6-4, en wederom had Gregorius daar een aandeel in. Hij werd weliswaar wat geholpen door de hopeloze defensie van de Tigers, maar z’n single in de vijfde inning leverde wel een run op.

Ook de Los Angeles Dodgers kunnen hun blik al richten op oktober. Zij zijn oppermachtig in de NL West en dat komt Kenley Jansen niet slecht uit. De closer kan de laatste weken van het reguliere seizoen gebruiken om de juiste vorm te vinden voor het postseason. Hoewel hij z’n topvorm dit seizoen maar zelden etaleerde, moet die vast nog wel ergens te vinden zijn. Manager Dave Roberts denkt met z’n closer mee en probeert wat vaker een beroep op hem te doen.
Dat de Dodgers wedstrijden verliezen is al vrij ongebruikelijk, maar dat ze verliezen zonder zelf te scoren, is al helemaal een zeldzaamheid. Het overkwam de ploeg vorige week tegen de San Francisco Giants. De tegenstander scoorde één run in de eerste inning en daarna werd het stil op het scorebord. LA had de eerste wedstrijd in dit drieluik al met 5-4 verloren en wilde iets rechtzetten, maar daar kregen ze de gelegenheid niet voor. Slechts vier hits noteerden de Dodgers en de Giants kwamen tot vijf. Eén van die hits kwam op het conto van Kenley Jansen. Hij nam de negende inning voor zijn rekening en werd geraakt door Mauricio Dubon. Outfielder Mike Yastrzemski kreeg vier wijd van onze landgenoot, maar een run stond Jansen niet toe. Hij kreeg vijf batters tegenover zich en had 21 pitches nodig voor drie nullen. LA won ’t derde duel overigens met 5-0.

FEESTJE!!!

Het zat er natuurlijk al een tijdje aan te komen en dinsdag was het echt definitief. De Dodgers versloegen de Orioles in Baltimore met 7-3 en stelden daarmee de titel in de NL West veilig. Voor het zevende jaar op rij is LA de beste in deze divisie en Jansen en consorten zijn als eerste zeker van de play-offs. Voor Jansen was er overigens geen rol weggelegd in dit duel. Ook in de tweede wedstrijd, die met 7-3 verloren ging, kwam de closer niet in actie. De Dodgers wilden zich in Baltimore niet laten piepelen door deze O’s en vertrokken met een 4-2 zege uit Camden Yards. Voor Kenley Jansen was daar eindelijk weer eens een vrij zorgeloze negende inning. De drie batters maakten er wel een gevecht van, maar na 18 pitches had Jansen zijn 29e save van het seizoen te pakken.

Waar Jurickson Profar in de eerste maanden een vaste waarde was op het tweede honk, daar is de international nu weer aan het zwerven geslagen. Profar pendelt tussen het tweede honk en het linksveld en af en toe doet hij dienst als aangewezen slagman. Zijn veelzijdigheid levert hem in elk geval een plek op in de starting line-up. Ook vorig weekend tegen de Detroit Tigers vond hij zijn naam namelijk terug op het wedstrijdformulier. Tegen de Astros kreeg Profar ook het vertrouwen van Bob Melvin. Helaas voor hem met wisselend succes.

NUMMER 20!

De matige, of zeg maar gerust slechte, Tigers kregen vorige week vrijdag de Athletics op de knieën. Detroit won in Oakland met 5-4, maar toch had Profar een goede dag aan slag. Voor de tweede keer binnen een week kwam de international tot drie hits, maar zijn 3-for-5 leverde slechts één run op in de met 5-4 verloren wedstrijd. Met 1-for-4 was het een dag later minder spectaculair, maar die ene hit was wel goed voor zijn 20e homerun van het jaar. In de tweede inning zette Profar de A’s op het bord met een solo homerun. Met deze klap evenaarde hij z’n totaal aantal homeruns van vorig seizoen, maar hij was nog niet klaar. In de vierde volgde een tweede RBI, maar aangezien het een ground out betrof, telde dit niet als officiële hit. Die 10-2 win werd zondag gevolgd door een 3-1 zege. Profar was daarin 0-for-3.


De eerste twee wedstrijden in de serie van vier tegen de Houston Astros schoten alle kanten op. De A’s werden in het eerste duel volledig gesloopt: 15-0. Dinsdag in de tweede ontmoeting waren het de Astros die een oorwassing (21-7) kregen. In beide gevallen startte Profar op het tweede honk en de 0-for-3 in de eerste werd gevolgd door een 2-for-3 met drie runs, twee walks en een RBI in de tweede wedstrijd. De laatste twee ontmoetingen lagen dichter bij elkaar, maar twee keer (5-3 en 3-2) trokken de A’s aan het langste eind. Manager Bob Melvin posteerde Jurickson Profar twee keer op het tweede honk, maar tot een hit kwam de infielder niet meer. Hij besloot deze serie 2-for-14 en logischerwijs deed dat zijn slaggemiddelde geen goed. Heel even tikte hij deze week de .220 aan, maar met .215 vertrekt hij naar Texas voor een serie met de Rangers,

Met minder dan 20 wedstrijden te gaan, kunnen we heel voorzichtig de balans opmaken voor Jonathan Schoop. Wat homeruns (22) betreft doet onze landgenoot het niet eens zo slecht. Met 12 errors behoort hij defensief niet tot de beste tweedehonkmannen, maar schokkend is het toch ook weer niet. Zijn aantal RBIs (56) blijft wel ver achter. Schoop kwam in 2016 en 2017 respectievelijk tot 82 en 105 binnengeslagen punten. In 2017, in dienst van de Orioles, kreeg hij dan ook een uitnodiging voor de ASG. Bij de Twins is het in zijn eerste (en waarschijnlijk enige) jaar allemaal een tandje minder. Daar bracht ook de serie tegen Cleveland vorige week geen verandering in.

WISSELEND SUCCES

Pas in de 10e inning van de eerste wedstrijd tegen de Indians maakte Jonathan Schoop zijn opwachting. In zijn enige at-bat kreeg hij ook nog eens drie slag en tot overmaat van ramp ging zijn ploeg in de 11e inning nog met 6-2 onderuit. De Twins hadden inmiddels weer een gaatje geslagen in de AL Central en dus was het van belang dat deze serie niet in een sweep voor de Tribe eindigde. Daar zorgde Minnesota zaterdag voor. Jonathan Schoop startte op het tweede honk en had zelfs een belangrijk aandeel in de 5-3 zege. Met zijn eerste triple van het jaar sloeg hij Willians Astudillo over de thuisplaat. Schoop bracht de Twins daarmee op gelijke hoogte. Zelf stond hij op de honken toen Mitch Garver met een homerun de Twins naar een 5-3 overwinning sloeg. Jonathan Schoop (o-for-2) startte opnieuw in de met 5-2 verloren rubber game.


Eén officiële at-bat kreeg Jonathan Schoop achter zijn naam in de eerste wedstrijd tegen de Washington Nationals. Toch bereikte hij twee keer de honken. In de derde inning kreeg hij vier wijd en in de achtste werd hij geraakt door de pitcher. Dat bleek een duur foutje, want Schoop zou even later de derde run van de wedstrijd scoren. Minnesota won met 5-0, maar moest daarna twee keer buigen voor de Nats. Woensdag kwam Jonathan Schoop, opnieuw als starter, door met z’n 22 double. De Twins lieten hem achter op de honken en verloren: 6-2. Donderdag nam Schoop de regie zelf maar in handen. Met 3-for-5 deed hij het goed aan slag, maar al deze moeite bracht hem één run en twee RBIs. In de achtste inning timmerde hij z’n 22e homer weg, maar de wedstrijd was toen eigenlijk al gespeeld. Zijn homerun kon een 12-6 nederlaag niet voorkomen.

Vanwege zijn blessures heeft het weinig zin de statistieken van Andrelton Simmons te vergelijken met die uit voorgaande jaren. Als we zijn slaggemiddelde (.256) als graadmeter nemen, dan is Simba bezig aan zijn slechtste jaar in dienst van de Angels. Ook zijn OPS (.655) en OBP (.301) blijven achter bij die van de vorige seizoenen. Met nog een paar weken te gaan in ’t reguliere seizoen kan Simmons al heel voorzichtig gaan denken aan 2020. Na volgend seizoen loopt zijn contract in LA af en hoewel Andrelton Simmons het vooral van zijn defensieve capaciteiten moet hebben, zal hij aanvallend zijn zaken dan toch ook wat beter op orde willen hebben.


Zijn slagbeurten tegen de Chicago White Sox zal hij snel willen vergeten. Simmons speelde de eerste twee wedstrijden in deze serie van drie, maar kwam niet verder dan één officiële hit. Hij was 1-for-9 en zag z’n gemiddelde kelderen van .265 naar .261. In de eerste ontmoeting mocht hij nog wel zijn 33e RBI van het seizoen bijschrijven. Een ground out van de international liet ploeggenoot Shohei Ohtani scoren vanaf het derde honk. Die run blies de wedstrijd nieuw leven in. De Halos poetsten een achterstand weg en wonnen met 5-4. In de tweede wedstrijd waren de rollen omgedraaid. Nu nam LA een vroege voorsprong en kwam Chicago terug. Verder dan een single in de negende inning kwam Simmons niet, maar zijn ploeg hield stand en won: 8-7. Een sweep ging aan de neus van Simmons en de Angels voorbij. Vanuit de dug-out zag Simba de White Sox met 5-1 winnen.

HET WINNEN VERLEERD

September is (nog) niet de maand van de LA Angels. De Halos moeten het voorlopig doen met die twee overwinningen op de White Sox, want tegen de Cleveland Indians was er geen beginnen aan. Drie keer werd verloren en Andrelton Simmons weet zich niet aan de malaise te onttrekken. De kortestop staat, met een slaggemiddelde van .114 deze maand, eigenlijk symbool voor de prestaties van zijn ploeg. Elf keer kwam onze landgenoot aan slag tegen de Tribe en één keer kreeg hij z’n knuppel tegen de bal voor een hit. Dat gebeurde in zijn eerste at-bat. In de tweede inning van de eerste wedstrijd tekende Simba voor zijn 88e honkslag, maar daarna werd het stil rond zijn persoon. Het schema van de laatste weken geeft ook al niet veel hoop op verbetering. De Halos treffen de Astros nog twee keer, de Rays, de Yankees en de Athletics.

Cover Photo: John Amis/AP Photo

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen