Dutch Watch: streaking Simba, problemen voor Profar

Wisselend succes voor onze landgenoten deze week. Zo ging het met Ozzie Albies bijvoorbeeld erg goed, is Andrelton Simmons bezig aan een mooie hitting streak, maar daar staan dan weer de problemen van Jurickson Profar tegenover.

Ozzie Albies en de Atlanta Braves kregen vorig weekend bezoek van een ploeg in vorm. Op het moment dat de Colorado Rockies voet aan de grond zetten in Atlanta hadden ze acht van hun laatste tien wedstrijden gewonnen. De Braves zouden snel ontdekken waarom dat zo was. Het dreigde uit te draaien op een klein drama, maar gelukkig voor de fans in Atlanta stak Albies daar een stokje voor. De infielder had sowieso een goede week, want ook tegen de Padres liet Ozzie Albies van zich horen.

DINGERS

Voor Albies verliep de serie tegen de Rockies nog niet eens zo beroerd. Hij was 6-for-14 in de drie wedstrijden tegen Colorado en hij zal met name nog wel eens herinnerd worden aan ’t derde duel. Albies opende het drieluik vrijdag echter met een walk. Dankzij een double van Josh Donaldson kon hij al in de eerste inning de score openen. Helaas voor Atlanta liet Colorado de spierballen rollen en sloegen ze de Braves met 8-4 van het veld. Na z’n twee hits op vrijdag kwam Albies zaterdag opnieuw door met een hit. Een tweehonkslag van de infielder leidde tot een run, maar de Braves konden een 5-2 lead niet over de streep trekken en verloren opnieuw: 9-5.
Zondag werd de dag van Ozzie. Twee keer timmerde de tweedehonkman de bal het stadion uit en hij noteerde in totaal drie hits.


Het was de tweede keer in z’n loopbaan dat Albies in één wedstrijd twee homeruns sloeg. Vorig jaar deed hij dit op 11 juli tegen de Toronto Blue Jays. Ozzie Albies sloeg de long balls afgelopen zondag ook nog in back-to-back slagbeurten. De eerste vloog er direct in de eerste inning uit, de tweede in de derde inning. Ondanks zijn productiviteit dreigden de Braves opnieuw onderuit te gaan. Albies was echter één van de twee honklopers op het moment dat Donaldson bij een 7-5 achterstand in de achtste inning een homerun sloeg. De gammele bullpen hield stand en de Braves wonnen met 8-7.

VERVOLG

Even bijkomen van die zware serie zat er voor Albies en de Braves niet in. Na het vertrek van de Rockies stonden er vier thuiswedstrijden tegen de San Diego Padres op het programma. De bezoekers scoorden de eerste run in de eerste wedstrijd, maar Atlanta kwam sterk terug. Dat hadden de Braves voornamelijk te danken aan hun tweedehonkman. Een RBI-single van Albies zette Atlanta op voorsprong in de derde inning en in de vijfde gaf onze landgenoot zijn ploeg wat meer lucht. Met z’n derde homerun in twee wedstrijden bepaalde Albies de eindstand op 3-1. Dat het niet altijd feest kan zijn, werd dinsdag wel duidelijk. De infielder bleef 0-for-4 in zijn at-bats en zag de Braves met 4-3 onderuit gaan.
Woensdag zette Albies al in de eerste inning zijn turbo aan. Na zijn tweede triple van het jaar werd hij binnengeslagen door Dansby Swanson voor een 1-0 lead. In de vijfde inning maakten de Padres opnieuw kennis met de dadendrang van de kleine infielder. Een RBI-double van Ozzie Albies bracht Ender Inciarte over de thuisplaat en gaf Atlanta een 2-1 voorsprong. De pitchers deden hun werd dit keer voortreffelijk en hielpen de thuisploeg aan een 5-1 overwinning.
Donderdag liet de pitching het aardig afweten. De Padres leefden zich uit met een 11-2 zege. Ozzie Albies bleef in dit duel 1-for-5 waardoor hij in de laatste 13 wedstrijden slechts twee keer verstoken bleef van een hit.

Vorige week konden de Boston Red Sox de achterstand op Tampa Bay, de koploper in de AL East, verkleinen. In drie rechtstreekse duels, waarvan er overigens één werd afgelast, moest dit dan gebeuren. Het tegendeel bleek echter waar. De Red Sox hebben hun draai nog altijd niet gevonden en dat gold in deze serie ook voor Xander Bogaerts. Gelukkig voor de BoSox konden ze zich na deze serie uitleven op de Oakland A’s.
Er ging vrijdag een kruis over de eerste ontmoeting, waardoor de teams elkaar zaterdag voor het eerst sinds 21 april weer zagen. Het was in de dagen dat Boston drie keer won van Tampa Bay, dus de Rays hadden iets goed te maken. Afgezien van een double in de zesde inning hadden ze van Xander Bogaerts niets te vrezen. De international werd achtergelaten op de honken en verloor met zijn team met 2-1.
In de tweede wedstrijd bleef de kortestop 0-for-4 met twee strikeouts. Zijn ploeggenoten hadden ook niet veel in te brengen en Boston verloor voor de 17e keer dit seizoen: 2-5.

EASY

Voor de zoekende Red Sox waren de zwalkende Oakland A’s een prima medicijn. Dit team had slechts 4 van de laatste 12 wedstrijden gewonnen, maar beten in de eerste innings van de eerste ontmoeting toch van zich af. Onder meer dankzij een RBI-double van Xander Bogaerts werd een 4-0 achterstand in de derde inning omgebogen tot een 6-4 voorsprong. De kortestop zou in de achtste nog eens doorkomen met een tweehonkslag, maar dit keer lieten zijn ploeggenoten hem achter op het tweede honk. De Red Sox wonnen eenvoudig met 9-4.
In de tweede ontmoeting was Bogaerts 0-for-3 met één keer vier wijd, maar Boston had de knuppel van onze landgenoot niet nodig om Oakland te verslaan. Met 5-1 ging ook het tweede duel naar de Red Sox. Zonder de inbreng van Bogaerts sloot Boston de homestand af met een klinkende 7-3 win.
De roadtrip tegen de White Sox begon donderdagnacht met een stevig deksel op de neus. Onder andere door nonchalant veldwerk van Bogaerts (hij double-pumpte een aangooi op één, waardoor Moncada een infield single kon noteren en de White Sox-comeback in gang werd gezet) en Devers verloren de Bosox met 6-4 na een walk-off 3-run homerun van Nicky Delmonico. Boston is nu slechts 9-9 over de laatste 18 wedstrijden, waarin series tegen de laagvliegers uit Baltimore en Detroit onder andere verloren gingen.

Er valt nog altijd niet veel te melden over Didi Gregorius. De geboren Amsterdammer werkt aan zijn herstel en de Yankees verwachten hem halverwege het seizoen terug. Zonder hun Nederlandse kortestop is New York één van de ploegen in vorm op dit moment. De New York Yankees wonnen 7 van hun laatste 10 wedstrijden. Inmiddels heeft de ploeg een mooi winning record van 17-13, maar de achterstand op de koploper in de AL East is nog altijd 2.5 wedstrijden. De Tampa Bay Rays blijven het goed doen en wonnen 20 van hun 31 duels.

Kenley Jansen heeft een productief weekend achter de rug. Na de moeizame serie tegen de Cubs, waarin de Los Angeles Dodgers twee van de drie wedstrijden verloren, volgde een serie van drie wedstrijden tegen de Pittsburgh Pirates. Een tegenstander die uitkomt in de lastige NL Central en in LA arriveerde met een 5-game losing streak. Tegen de sterke Dodgers zou het er allemaal niet beter op worden voor de Buccos.
De Dodgers begonnen met een redelijk overtuigende 6-2 zege aan deze reeks en manager Dave Roberts hoefde nog geen beroep te doen op z’n Nederlandse closer. Dat veranderde zaterdag in de tweede wedstrijd. Met een 3-1 voorsprong ging Kenley Jansen aan het werk in de negende inning en na vier pitches stonden er al twee nullen op het bord. Pinch-hitter JB Shuck liet Jansen nog even zweten, maar na zeven pitches en een fly out kon ook hij gaan zitten en hadden de Dodgers met 3-1 gewonnen.
Zondag boog LA een 5-2 achterstand om in een 7-6 voorsprong. Jansen mocht zijn team definitief in veilige haven loodsen, maar dat ging niet vanzelf. Met nog één uit te gaan, kreeg Adam Frazier vier wijd en sloeg Melky Cabrera een double. Gregory Polanco kreeg drie slag en daarmee had Jansen z’n 10e save van het jaar te pakken.

TOEKIJKEN

De Dodgers vervolgden hun tocht met een serie in San Francisco tegen de Giants. Van de drie wedstrijden werd er slechts één gewonnen, maar Kenley Jansen speelde daarin geen rol van betekenis. Na een 3-2 nederlaag in de eerste ontmoeting ging de tweede met 10-3 naar de Dodgers. Het bezoek aan de rivaal werd echter afgesloten met een 2-1 nederlaag. Dit weekend spelen de Dodgers een belangrijke serie tegen de San Diego Padres. Dat team is een belangrijke concurrent voor Jansen en de zijnen in de NL West. Het wordt tevens een strijd tussen twee van de beste closers van dit moment. Jansen staat op 10 saves, maar z’n collega bij de Padres heeft er twee meer. Kirby Yates heeft al 12 saves achter zijn naam.

Het was niet de week van de Oakland Athletics en het was al helemaal niet de week van Jurickson Profar. Alweer niet, moeten we daar eigenlijk nog bij vermelden. De international heeft het moeilijk bij zijn nieuwe club en werd deze week meerdere keren aan de kant gehouden. Aan slag gaat het beroerd en het fielden gaat al net zo slecht. Na 28 wedstrijden staan er al 7 errors achter de naam van Profar. Op de site van The Athletic verscheen eerder deze week zelfs al een artikel dat Jurickson Profar last heeft van de yips ($), een probleem met zijn motoriek. Dat de A’s nu al zes wedstrijden op rij verloren, valt niet alleen Profar aan te rekenen. Zijn ploeggenoten blinken evenmin uit.
Een lange road trip begon vorig weekend in Toronto. De Blue Jays zijn nog niet bezig aan een ijzersterk seizoen, maar slecht gaat het daar toch ook niet. Ze hadden net twee thuiswedstrijden op rij verloren toen Oakland op bezoek kwam. In deze serie van drie wedstrijden weigerde de knuppel van Jurickson Profar, zoals zo vaak dit seizoen, dienst. Oakland verloor de eerste wedstrijd met 4-2 en onze landgenoot bleef in dit duel 0-for-4 met een strikeout. Profar bereikte in de tweede ontmoeting twee keer de honken met vier wijd. In z’n overige at-bats bleef de infielder 0-for2 in de wedstrijd die met 7-1 verloren ging. Voor manager Bob Melvin was er genoeg aanleiding om zijn Nederlandse tweedehonkman in de laatste wedstrijd aan de kant te houden. Voor het resultaat maakte het geen verschil, want Oakland ging na 11 innings opnieuw de bietenbrug op: 4-5.

PIJNLIJK

Voor Jurickson Profar begon de serie tegen de Boston Red Sox op Fenway Park nog zo mooi. In de tweede inning van de eerste wedstrijd was een single van Profar genoeg voor twee runs. Het was de aanzet tot een mooie inning voor Oakland, want de ploeg bracht vier runs op het bord en leek af te stevenen op de eerste zege in vier wedstrijden. Onder meer door een fout van Profar sloeg Boston in de derde inning keihard terug. De Red Sox brachten zes runs binnen en wonnen uiteindelijk met 9-4. Die error had gevolgen voor de infielder. Het kostte hem in de twee wedstrijden daarna z’n plek in de line-up. Zowel aan slag (.165 avg) als verdedigend zit Profar niet lekker in z’n vel. De A’s verliezen daarnaast ook nog de ene na de andere wedstrijd en kunnen de problemen van Profar eigenlijk niet gebruiken.

De Minnesota Twins van Jonathan Schoop lijken de juiste versnelling te hebben gevonden. Hoewel zijn club bovenaan staat in de AL Central, blijft de aanvallende bijdrage van Schoop vaak beperkt tot een honkslag, hier en daar een double en een enkele homerun. Er staan al wel 13 RBIs achter z’n naam, maar daarvan sloeg hij er al acht verdeeld over twee wedstrijden. Ook deze week hield het opnieuw niet altijd over wat de tweedehonkman aan slag liet zien, maarhij had toch ook weer z’n (hele) goede momenten.
Voor de tweede keer binnen een week zag Jonathan Schoop vorig weekend wat bekende gezichten. Zijn voormalig werkgever Baltimore bracht een bezoek aan Target Field. Tegen deze matige opponent konden de Twins mooi aan hun record werken en dat was ook precies wat ze deden. De Orioles werden drie keer vrij kansloos opzij gezet, maar Schoop had geen aandeel in het succes. In de met 6-1 gewonnen eerste wedstrijd noteerde hij zijn eerste van twee hits in deze serie van drie wedstrijden. De tweede honkslag kwam in het derde duel. Deze werd met 4-1 gewonnen door de Twins, die de tweede ontmoeting met 9-1 hadden gewonnen. Schoop zag zijn slaggemiddelde dalen van .282 naar .265 en was 2-for-12 vorig weekend. Defensief bleef hij weer foutloos. Er staat nog altijd slechts één error achter zijn naam en deze dateert van 5 april.

HEEL VER!

Het is een homestand van uitersten voor de Twins. Na het vertrek van de belabberde O’s kregen ze bezoek van één van de topteams. Het eerste duel met de Houston Astros werd een waar pitcher’s duel en een prima Jake Odorizzi kwam namens Minnesota als winnaar uit de strijd. Jonathan Schoop sloeg z’n achtste double van het jaar en was verantwoordelijk voor één van de slechts drie hits in de met 1-0 gewonnen wedstrijd. Dinsdag was er opnieuw een hit voor de infielder, maar de Astros sloegen de Twins dit keer met 11-0 van ’t veld. Minnesota liet dit niet op zich zitten en nam revanche in de derde wedstrijd. Met Mitch Garver op het eerste honk haalde Jonathan Schoop in de derde inning verwoestend uit. Met z’n vijfde homerun van het jaar zette hij de Twins op 2-0. Zijn ploeg zou met een 6-2 zege van het veld stappen.
Daarmee waren Schoop en de Twins nog niet klaar. De koploper in de AL Central won donderdag ook de vierde wedstrijd van de Astros en opnieuw had de international een vinger in de pap. Op een RBI-single van Schoop kon CJ Cron in de vierde inning de tweede run namens de Twins scoren. Jonathan Schoop gaf daarmee de aanzet tot een big inning voor de thuisploeg. Minnesota scoorde zes runs in de vierde en legde daarmee de basis voor een knappe 8-2 zege. Na een wisselvallige maand april is Schoop goed aan mei begonnen. In de twee wedstrijden die de Twins daarin speelden, was hij goed voor drie hits, een homerun en drie RBIs.

De Los Angeles Angels mogen de wins dan wel niet aaneenrijgen, maar Andrelton Simmons doet dit wel met de hits. Vorige week vrijdag begon hij met een bescheiden 3-game hitting streak aan de serie tegen de Kansas City Royals, maar deze reeks werd vakkundig uitgebreid. Zijn Angels kregen tegen de belabberde Royals ook de kans om wat aan hun record te doen. Deze kans liet LA overigens niet liggen. In de afgelopen dagen legden ze en passant ook Toronto nog even over de knie.
Vorige week vrijdag moest Simba tot de vijfde inning wachten op z’n eerste en enige hit van de wedstrijd. Zijn swing met de knuppel was overigens wel een RBI-double waarop Mike Trout kon scoren. Voor Simmons betekende deze 3-0 z’n 15e RBI van het jaar. LA opende de serie met een relatief gemakkelijk 5-1 zege. Dat de Royals niet helemaal hopeloos zijn, bewezen ze zaterdag. Ze wonnen pas voor de 9e keer dit seizoen en ze legden de basis in de derde inning. Kansas City scoorde daarin 6 runs op weg naar een 9-4 overwinning. Met een infield single in de vierde bracht Simmons z’n hitting streak op vijf wedstrijden.
De zesde volgde zondag. In de derde inning was een single van onze landgenoot voldoende om Mike Trout te laten scoren. Mede dankzij de 16e RBI van Simba wonnen de Halos met 7-3.

STREAK GOES ON

De Angels keerden dinsdag terug naar LA voor een serie tegen de Toronto Blue Jays. Andrelton Simmons deed dit met in het achterhoofd dat hij bezig was aan een 6-game hitting streak. Deze knappe reeks kreeg al in de tweede inning een vervolg. Zijn single bleef echter zonder consequenties. Een infield single in de vierde bleef dat niet. Nadat hij het tweede honk had gestolen, werd Simmons binnengeslagen door Tommy La Stella voor de eerste run namens LA. De Angels zouden deze eerste van drie ontmoetingen met 4-3 winnen. Ook woensdag was het al snel prijs voor Simba. In de derde inning kwam hij door met een single waardoor zijn streak op acht wedstrijden kwam te staan. Dit keer maakte zijn ploeg het wat minder spannend. De Halos wonnen met 6-3 en boekten hun derde zege op rij.
De hitting streak kreeg donderdag al snel een vervolg. Eerst was er zijn infield single in de derde inning, maar zijn single in de vierde was vele malen productiever. Outfielder Alen Hanson verwerkte die tik slecht en door zijn error konden Brian Goodwin en Mike Trout scoren. Het stelde Simmons in staat het derde honk te bereiken. De wedstrijd ging met 6-2 naar de Angels, die nu zes van de laatste zeven wedstrijden hebben gewonnen. Achter de naam van Simmons staat nu een slaggemiddelde van .292. Op het moment dat hij aan zijn huidige hitting streak begon, was dit gemiddelde nog .258.

Coverfoto: Greg Fiume/Getty Images

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen