Dutch Watch: Schoop weet van geen ophouden

We vallen in herhaling, maar het was opnieuw de week van Jonathan Schoop. De international van de Detroit Tigers jaagt de vijandelijke pitchers deze maand de stuipen op het lijf, want ook nu timmerde Schoop weer de nodige ballen het park uit. Zijn landgenoten proberen hem te volgen, maar dit gaan lang niet iedereen goed af. Helaas is er deze week nog geen goed nieuws te melden over Didi Gregorius. Hij is nog niet terug in de hoofdmacht van de Phillies.

SEIZOENSSTATS: 272 AB, .254/.323/.489, .812 OPS, 42 R, 45 RBI, 21 2B, 11 HR, 9 SB, 112 OPS+

Door een zeldzame regenbui in Hotlanta kregen Ozzie Albies en de Braves het opeens druk afgelopen weekend. Vier wedstrijden in twee dagen en daarbij was nog een reis naar New York inbegrepen. Om nog enigszins in het spoor van de Mets te blijven, hadden de Braves goede resultaten nodig. Hun tweedehonkman deed er zowel tegen de Cardinals als tegen de Mets in elk geval alles aan om zijn ploeg aan de broodnodige zeges te helpen.

In de eerste wedstrijd tegen de Cardinals was het woord aan de twee starters. Charlie Morton hield namens de Braves de tegenstander van scoren, maar mede dankzij een RBI-triple van Ozzie Albies in de zesde inning lukte het de thuisploeg wel om te scoren. Met 1-for-4 en een 4-0 zege begon het lange weekend goed. Met een 2-run homerun in de tweede ontmoeting was Albies opnieuw erg belangrijk voor de ploeg. Na die homerun in de tweede inning volgde nog een RBI-single in de zesde, waardoor de tweedehonkman een productief avondje had. Zijn 3-for-5 liet zijn slaggemiddelde stijgen naar .257.

Na de letterlijke regen op zaterdag volgde de figuurlijke nattigheid op zondag. Doubleheaders lijken dit seizoen aan de Braves niet besteed. In een duel dat met 9-1 verloren ging, zorgde Albies voor een zeldzame hit. Het bleek zijn enige deze dag, die hij 1-for-6 afsloot. Zijn ploeg rekende eindelijk af met een vervelende traditie en won zowaar: 1-0.

BRAVES SCHIETEN NIETS OP

Tegen de Cardinals sloeg Albies zijn tiende homerun van het seizoen, maar op zijn elfde hoefde hij niet lang te wachten. Maandag speelden de Braves opnieuw een doubleheader, dit keer tegen de Mets, en in het eerste duel timmerde hij in de zesde inning een bal het park uit. Opnieuw nam hij Freddie Freeman mee over de honken. Het waren de enige runs die de Braves wisten te produceren in de wedstrijd die met 4-2 verloren ging. Deel twee van deze doubleheader ging wel naar de bezoekers uit Atlanta. Albies was 0-for-2 maar een homerun van Ronald Acuna Jr. was voldoende voor de 1-0 zege.

Bij de honderdste overwinning van starter Charlie Morton in de majors hielden de Braves hun rivaal opnieuw van scoren. Dinsdag won Atlanta in New York met 3-0 en één van die runs werd binnengelopen door Albies. De infielder was 2-for-4 met twee singles en in de derde inning resulteerde één van die singles in een run dankzij een 3-run homerun van Dansby Swanson. Atlanta had goede zaken kunnen doen als ze ook de vierde ontmoeting hadden gewonnen, maar deze ging met 7-3 naar de Mets. Ozzie Albies bereikte alleen via vier wijd de honken en zag door de 0-for-4 zijn slaggemiddelde dalen naar .254.

SEIZOENSSTATS: 262 AB, .321/.386/.546, .932 OPS, 43 R, 43 RBI, 20 2B, 13 HR, 5 SB, 150 OPS+

De Boston Red Sox leefden deze week vanuit hun koffer met series in Kansas City en Tampa Bay. Met name die laatste was voor Xander Bogaerts en de zijnen natuurlijk uitermate interessant. De Rays vind die serie aan met in het achterhoofd dat ze de laatste zes wedstrijden verloren hadden. Boston begon daardoor als koploper in de AL East aan ’t drieluik.

Dat Boston de leiding overnam in de divisie hadden ze niet te danken aan een grandioze serie tegen de Royals. De Red Sox begonnen met een 5-3 nederlaag aan de serie tegen deze bepaald niet grootse opponent. Bogaerts was 0-for-3 met een walk in deze wedstrijd. Beter verging het hem in de tweede ontmoeting. De kortestop opende de score met een RBI-single in de eerste inning waarop Alex Verdugo kon scoren. Dit was zijn enige hit in vier AB’s maar met een 7-1 zege nam Boston revanche voor de nederlaag van vrijdag. In de series finale was het opnieuw niet heel veel soeps wat de Red Sox lieten zien. Bogaerts was 1-for-5 met een single in de vijfde inning, maar de Royals trokken met 7-3 aan het langste eind.

BELANGRIJKE SERIE

De nederlaag tegen Kansas City leek de Red Sox even op scherp te zetten. Of in elk geval Xander Bogaerts. De kortestop opende dit drieluik met 3 hits en 2 runs in 5 AB’s. Na drie innings prijkte er een 5-2 voorsprong op het bord voor Boston, maar dit bleek niet voldoende. In de elfde inning scoorde Bogaerts zijn tweede run van de wedstrijd en dit keer bleef het antwoord uit. Met 9-5 trokken de Red Sox het over de streep.

Na elke nederlaag komt een overwinning dichterbij en zo was het ook voor de Tampa Bay Rays. Die ploeg verloor zeven wedstrijden op rij tot ze afgelopen woensdag de Red Sox met 8-2 versloegen. Met een RBI-single zette Bogaerts zijn ploeg op voorsprong in de eerste inning, maar de thuisploeg toonde zich met name in de tweede en vijfde inning erg productief. Onze landgenoot was 1-for-2 met dus die RBI-single en twee walks. Donderdag trokken de geplaagde Rays zelfs deze serie naar zich toe. Xander Bogaerts kwam één keer middels vier wijd op de honken en was verder 0-for-3. Het duel werd in de negende inning beslist na een wild pitch: 1-0.

Helaas bleef de actie van Didi Gregorius deze week beperkt tot de batting cage. De Phillies zijn voorzichtig met de Amsterdammer. Een paar jaar geleden heeft Gregorius de beruchte Tommy Joh-operatie ondergaan aan de elleboog die hem nu parten speelt. Via de minors proberen ze hem nu weer klaar te stomen voor het grote werk. Twee weken geleden was dit ook al de bedoeling, maar toen begon de blessure toch weer op te spelen. Didi Gregorius krijgt medicatie om het euvel nu te verhelpen of in elk geval onder controle te houden.

SEIZOENSSTATS: 29.2 IP, 0-2 (18 SV), 1.52 ERA, 0.994 WHIP, 3.36 FIP, 8 R, 5 ER, 19 BB, 32 K, 252 ERA+

Er wachtte de LA Dodgers deze week een serie tegen de beoogde uitdager uit San Diego. Vooraf werd gedacht dat de twee powerhouses met harde hand zouden regeren in de NL West. Met de San Francisco Giants had niemand echt rekening gehouden. Voor de titelverdediger aan die belangrijke duels met de Friars begon, stond er eerst nog een serie in Arizona tegen de Diamondbacks op ’t programma. Daar mocht Kenley Jansen zich alvast opwarmen voor die belangrijke wedstrijden in San Diego.

Met overwinningen in zeven van de laatste negen wedstrijden begonnen de Dodgers vol vertrouwen aan hun serie tegen de D-Backs. Arizona op hun beurt was dan weer bezig aan een 14-game losing streak. Daar kwam vorige week vrijdag een vijftiende bij. Met een 3-0 voorsprong mocht Jansen aan de slag in de negende inning. Probleemloos manoeuvreerde hij zich hier door. Voor de benodigde drie nullen had Jansen 13 pitches nodig om zijn zeventiende save af te vinken.

De Dodgers wonnen de tweede wedstrijd eenvoudig met 9-3. De inbreng van Jansen was in dit duel niet nodig, maar tijdens de laatste van drie duels beten de Diamondbacks meer van zich af. Met een 9-8 voorsprong op het scorebord besteeg Kenley Jansen de heuvel voor de negende inning. De closer maakte er geen half werk van. Slechts 7 pitches had hij deze keer nodig en daarvan waren er 6 strikes. Eén strikeout en twee ground outs later hadden de Dodgers hun sweep te pakken en Arizona de zeventiende nederlaag op rij. En Jansen natuurlijk zijn achttiende save.

GEEN ACTIE, GEEN WINST

Na een best druk weekend volgde een rustig weekje voor Kenley Jansen. Op bezoek bij de Padres ging waren de resultaten er niet naar om de closer op pad te sturen. Voor het eerst in acht seizoenen werden de Dodgers door deze tegenstander gesweept en vanuit de bullpen zal Jansen knarsetandend hebben toegekeken. Ook na deze serie staat hij nog altijd op achttien saves en daarmee bezet hij inmiddels de vijfde plaats in de MLB. Mark Melancon, de closer van de Padres, heeft er vijf meer dan Jansen en heeft daarmee de meeste saves.

SEIZOENSSTATS: 207 AB, .213/.318/.271, .589 OPS, 31 R, 17 RBI, 7 2B, 1 HR, 9 SB, 72 OPS+

Het lukt Jurickson Profar nog maar niet om uit die vervelende slump te komen. Dat hij geen vaste waarde meer is bij de San Diego Padres maakt dit er ook niet gemakkelijker op. De veelzijdige international moet zich tonen in de spaarzame AB’s die hij nog krijgt. Hij stond de laatste tijd af en toe symbool voor de prestaties aan slag van zijn gehele ploeg. Het liep even niet zo lekker in San Diego, maar deze week kwam daar verandering in. Dat mocht ook wel, want de Giants lijken nog niet van zins hun mooie uitgangspositie zomaar uit handen te geven.

In de thuiswedstrijden tegen Cincinnati veranderde er niet veel voor Jurickson Profar. Hij bekeek de eerste twee duels grotendeels vanuit de dug-out, maar mocht wel twee keer invallen. In elk van die wedstrijden kwam hij één keer aan slag en in het met 6-4 gewonnen eerste duel kwam hij in de achtste inning door met een single. Ook de tweede ontmoeting ging naar de Friars, nu met 8-2. Met twee honken bezet en twee nullen op het bord had Profar kans op een RBI, maar hij werd de derde out.

Zaterdag verscheen Profar eindelijk weer eens aan de start van een wedstrijd, maar in drie AB’s kon hij helaas geen potten breken. Na zes innings kwam er een einde aan zijn optreden. Een volledige wedstrijd speelde hij afgelopen zondag wel. Opnieuw als outfielder. Zijn ploeg won voor de vierde keer dit weekend, maar aanvallend wist Profar geen bijdrage te leveren. Hij sloot de serie met 1-for-9 af en zag zijn slaggemiddelde verder dalen. Het stokte nu bij .214.

GEEN ROL VAN BETEKENIS

De Padres wonnen deze week drie keer van de Dodgers en hebben de rivaal in de NL West bijna te pakken. We hebben graag over een heldenrol van Jurickson Profar geschreven, maar helaas kwam onze landgenoot nauwelijks in het stuk voor. Hij speelde in de eerste en de derde wedstrijd. Met twee honken bezet werd Profar afgelopen maandag in de zevende inning de tweede out. Hij mocht in de zevende inning van de derde wedstrijd opnieuw zijn opwachting maken. Tot een hit kwam het niet, maar hij dwong wel vier wijd af. Er was op dat moment nog niemand uit, maar tot een run leidde het niet.

Het ziet er de laatste weken niet goed uit voor Profar. Hij begon de maand nog met een .238 batting average en dit is inmiddels gezakt naar .213. Daarnaast speelde hij de laatste twee weken slechts drie keer een volledige wedstrijd.

SEIZOENSSTATS: 268 AB, .280/.333/.496, .830 OPS, 36 R, 40 RBI, 11 2B, 15 HR, 129 OPS+

De Detroit Tigers zullen geen potten breken dit seizoen, maar Jonathan Schoop probeert er het beste van te maken. We komen superlatieven tekort om het spel van de infielder de laatste weken te beschrijven. Op 1 juni begon de meteorologische zomer en ongeveer vanaf dat moment ging ook de zon schijnen voor Jonathan Schoop. We kunnen alvast verklappen dat hij deze week ook weer tekeer ging met zijn knuppel, maar dat het opnieuw de Tigers niet aan veel zeges hielp. Detroit bezocht deze week de Angels en kreeg bezoek van de Cardinals.

In 2017 mocht Jonathan Schoop voor de eerste en enige keer naar de All-Star Game. Hij kende een uitstekend seizoen in het shirt van de Baltimore Orioles dat jaar en kwam tot 32 homeruns en 105 RBIs. Dit seizoen begon Schoop ontzettend moeizaam, maar inmiddels heeft hij de schwung te pakken. Hij ligt op koers voor weer een slordige dertig homeruns en zijn slash line van nu doet nauwelijks onder voor die van 2017 (.293/.338/.503).

Afgelopen week in LA was het ook weer raak voor Schoop. Zijn ploeg speelde vier wedstrijden tegen de Angels en verloor de eerste drie. Dit viel onze landgenoot nauwelijks euvel te duiden. Hij begon de serie weliswaar met twee K’s maar in zijn derde slagbeurt ging de bal voor de twaalfde keer deze jaargang het stadion uit. Helaas stond er niemand op de honken. Jonathan Schoop was in dit eerste duel 2-for-4 met ook nog een walk en twee runs. Na een 0-for-5 in de tweede ontmoeting (3-11) was zaterdag zijn beste dag. Na een single in de eerste inning sloeg Schoop de bal in de zesde, opnieuw met lege honken, de bal de tribunes in. Hij was 2-for-3 in deze wedstrijd, die met 8-3 verloren ging.  

RED HOT

Met een 5-3 overwinning (na tien innings) namens de Tigers afscheid van de westkust. Onze landgenoot was 1-for-4 en kreeg voor de tweede wedstrijd op rij opzettelijk vier wijd. Die ene hit, in de derde inning, betekende zijn tiende double van dit seizoen. Tegen de Cardinals volgde zijn elfde tweehonkslag van deze jaargang. Maar daarover later meer. Die double sloeg hij in de tweede ontmoeting, maar in de eerste had Schoop ook al wat te zeggen. In zijn derde at-bat van de eerste wedstrijd was het weer zover. Met twee honken bezet raakte Schoop de bal ouderwets goed voor zijn veertiende homerun van het seizoen. Mede dankzij zijn 3 RBIs wonnen de Tigers met 8-2.

Het went bijna, maar ook in de tweede wedstrijd tegen de Cardinals maakte Schoop een fan blij met een mooi souvenir. Zijn vijftiende homerun van het jaar, zijn vierde in de laatste zes wedstrijden, leverde “slechts” één run op. Met een double in de derde inning sloeg hij 2 runs over de thuisplaat en trok op dat moment de stand daarmee gelijk. Opnieuw was Detroit te sterk voor St. Louis. Met 3 RBIs nam Schoop de helft van de productie voor zijn rekening, want zijn ploeg won met 6-2. Zijn slaggemiddelde staat inmiddels op .280 en dat is een heel verschil met de .217 wat precies een maand geleden achter zijn naam stond.

SEIZOENSSTATS: 190 AB, .242/.314/.316, .630 OPS, 20 R, 14 RBI, 8 2B, 2 HR, 80 OPS+

Met series tegen Seattle en Texas lagen er voor de Twins, zoals dat zo mooi heet, mogelijkheden deze weken. Minnesota sloeg zich daar ook aardig doorheen, maar helaas maakte Andrelton Simmons niet alles mee. Vorig week meldden we al dat zijn enkel weer opspeelde. Gelukkig lag de kortestop er dit keer niet lang uit en miste hij slechts één wedstrijd. Met zijn team sloeg de international zowaar een winning streak bij elkaar. Desondanks is het schier onmogelijk dat de Twins nog een rol van betekenis gaan spelen.

Zijn enkel hield Simmons tijdens de eerste van drie wedstrijden tegen de Texas Rangers aan de kant. De kortestop zag zijn ploeg met 7-5 winnen en daarmee een heel bescheiden 2-game winning streak in gang zetten. Hij moest daarna zaterdag nog even warmdraaien. Simmons was 0-for-3 in de met 3-2 gewonnen wedstrijd. De kortestop haalde tijdens de series finale alles uit de kast. Andrelton Simmons was 3-for-4 met onder meer zijn achtste tweehonkslag van dit seizoen. Runs of RBIs leverde zijn dadendrang echter niet op. Desondanks won Minnesota wel weer. Voor de vierde keer op rij: 4-2. Het slaggemiddelde van Simba sprong van .237 naar .249.

WINNING STREAK!

Afgelopen maandag schreven Simmons en de Twins een hele korte tekst in de geschiedenisboeken. Ze wonnen voor de vijfde keer op rij, dit keer met 7-5 van de Reds, maar hadden hier wel twaalf innings voor nodig. Het werd uiteindelijk de langste wedstrijd van het seizoen en Simmons was met 1-for-5 en 2 runs belangrijk voor zijn ploeg. Beide runs scoorde hij in de extra innings. De wedstrijd duurde ruim vijf uur en vroeg veel van de spelers. Dit werd duidelijk in het tweede duel. In vier at-bats bleef Simba zonder hit en de Twins zagen hun winning streak eindigen: 7-10.

We kruipen naar de tweede helft van dit seizoen en de eerste helft heeft Simmons nog niet veel gebracht. Niet eerder was zijn slaggemiddelde in de majors zo laag, terwijl hij juist zo goed begon aan zijn tijd bij de Twins. In april liep hij tegen het coronavirus aan en vanaf dat moment is het er niet beter op geworden. Helaas blijft ook zijn enkel af en toe opspelen en mist hij daardoor nog wel eens een wedstrijd. Andrelton Simmons moest het altijd hebben van zijn verdediging, maar een .970 fld% is voor zijn doen ook niet overdreven hoog. Hij zal zich in de tweede seizoenshelft willen bewijzen in de hoop zo ergens een mooi contract te verdienen.

Coverfoto: Gary A. Vasquez/USA Today Sports

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen