Dutch Watch: Schoop swingt, Simmons geblesseerd

Het was weer een week met veel gezichten voor onze jongens in de majors. Jonathan Schoop, Xander Bogaerts en Jurickson Profar zorgden met wat homeruns voor jolijt. De blessure van Andrelton Simmons was daarentegen een flinke domper.

De planner van de MLB maakte het de laatste weken niet gemakkelijk voor Ozzie Albies en de Atlanta Braves. Met series tegen de Dodgers, de Diamondbacks, de Cardinals en de Brewers kregen ze het aardig voor de kiezen. Toch sloegen de Braves zich hier goed doorheen. Helaas bleven de prestaties van hun tweedehonkman wat achter. Albies verloor vorige week al zijn plek als leadoff hitter en had het deze week ook tegen de Brewers en de Giants moeilijk in het slagperk.
Vorige week vrijdag hadden de Braves aanvankelijk geen kind aan de arme Brewers. Ozzie Albies had het prima naar zijn zin en werkte aan zijn slaggemiddelde. De tweedehonkman was 3-for-3 en noteerde zijn 21e RBI van het jaar door in de tweede inning met een sac fly Nick Markakis binnen te slaan. Atlanta zag de 12-0 voorsprong nog heel even in gevaar komen door de wankele bullpen, maar verder dan 8 runs kwamen de Brewers niet. Het tweede duel was stukken spannender, maar minder spectaculair van de kant van Ozzie Albies. Hij was 1-for-3 en zag teamgenoot Freddie Freeman in de 10e inning de winnende homerun slaan: 4-3. Ook in de laatste ontmoeting kwam de kleine infielder door met een single. Zijn klap in de achtste inning zette geen zoden aan de dijk, want met 3-2 ging dit duel naar Milwaukee.

EIND GOED, AL GOED

Met een eerste stop in San Francisco begonnen de Braves aan hun volgende road trip. Daar aan de westkust begon het allemaal niet zo best voor Albies. De infielder opende de serie maandag met 0-for-5 en zag daarmee zijn slaggemiddelde dalen naar .261. Andere jonkies trokken de kar voor de Braves, want homeruns van Ronald Acuna en Austin Riley zorgden voor een 4-1 win. Vanuit de dug-out bekeek Albies de eerste innings van de tweede ontmoeting. Hij werd pas laat ingebracht, maar kon z’n knuppel opnieuw niet tegen de bal krijgen in zijn twee at-bats. De Braves verloren met 4-3.
De revanche kwam woensdag. Voor Atlanta dan. De Braves timmerden de Giants weg met 9-2, maar Albies bleef opnieuw zonder hit. Donderdag was het weer eens prijs voor onze landgenoot. Met een RBI-single scoorde hij in de vierde inning het eerst punt voor de Braves, die met 5-4 wonnen.

De Boston Red Sox zijn de weg naar boven ingeslagen en vorig weekend konden ze zich meten met één van de topteams in de MLB. De Houston Astros kwamen naar Fenway Park en legden Xander Bogaerts en de zijnen het vuur aardig aan de schenen. Na de clash tussen de laatste twee wereldkampioenen stond er voor Boston een serie tegen de Toronto Blue Jays op het menu. Hier timmerde Bogaerts er aardig op los.
Tegen de kampioen van 2017 opende Xander Bogaerts vorige week heel behoorlijk. De kortestop was 3-for-4 en zorgde in de zesde inning voor de eerste en enige run van de Red Sox. Boston noteerde weliswaar meer hits (9) dan Houston (6), maar ging wel met 3-1 onderuit. Ook de tweede wedstrijd ging naar de bezoekers uit Texas. Dit keer zweeg de knuppel van X-Man (0-for-3) en bleken de Astros met 7-3 heel wat slagvaardiger.
Tijdens de laatste wedstrijd van deze serie en van de home stand nam Bogaerts zijn Red Sox bij de hand. Bij een 3-2 achterstand in de vijfde inning sloeg hij met een RBI-single het gelijkmakende punt binnen. In de zevende inning herhaalde hij dit kunstje, maar nu met een RBI-double. Net als in de vijfde inning was het Mookie Betts die de run scoorde. Deze 4-3 was ook de eindstand.

HOT IN CANADA

Xander Bogaerts had het deze week duidelijk naar zijn zin op Canadees grondgebied. De Nederlandse kortestop had maandag een belangrijk aandeel in de 12-2 zege op de Blue Jays. Met een RBI-single sloeg hij twee runs binnen in de vierde inning waardoor Boston op een 4-2 voorsprong kwam. In de negende, de Red Sox hadden de voorsprong inmiddels uitgebouwd naar 10-2, sloeg X-Man zijn achtste homerun van het seizoen. Na een 0-for-4 in de tweede ontmoeting (10-3 nederlaag) volgde zijn volgende wapenfeit woensdag in de derde inning.
Mookie Betts kon scoren na een single van Bogaerts, maar de Red Sox hadden 13 innings nodig om de Blue Jays met 6-5 te kloppen. Ook in de laatste wedstrijd van deze serie kwam Bogaerts door met een single en een double. Het leverde twee keer een run op, maar dit keer geen RBIs. Boston won overigens opnieuw: 8-2.

Het einde van de revalidatie is in zicht voor Didi Gregorius. Vooralsnog verloopt zijn herstel zonder noemenswaardige problemen en onze landgenoot zette deze week de volgende stap richting zijn rentree. De kortestop speelde wat oefenwedstrijden als kortestop en zijn elleboog hield zich daarbij goed. De New York Yankees dachten na de operatie hun Nederlander pas rond de All-Star Game terug te hebben, maar inmiddels denkt de organisatie in juni alweer over hun vaste kortestop te kunnen beschikken.
In de AL East hebben de Bronx Bombers inmiddels de Tampa Bay Rays van de troon gestoten. Ondanks alle blessures wonnen de Yankees 15 van hun 21 wedstrijden in deze maand en 9 van hun laatste 10. Giancarlo Stanton kreeg deze week een terugval en is voorlopig niet beschikbaar. Dat geldt ook voor Aaron Judge. De outfielder kampt nog altijd met een buikspierblessure en wordt pas volgende maand terug verwacht. Het zijn zomaar wat namen op de lange waslijst met blessures, maar het schaadt de resultaten van de Yankees voorlopig niet.

Er is een gapend gat ontstaan tussen de Los Angeles Dodgers en de rest van de NL West. Dat ligt natuurlijk aan de goede prestaties van de Dodgers zelf, maar de concurrentie geeft deze week toch ook niet thuis. Deze week stonden er series tegen de Rays en de Reds op het programma en opnieuw bleef de bijdrage van Kenley Jansen beperkt. Als zijn team wint, wint het regelmatig erg ruim en dan is er voor een closer weinig eer te behalen.

WEINIG ACTIE

Al met al was het een rustig weekje voor Kenley Jansen. Op 15 mei noteerde de closer zijn 14e save van het seizoen en dat aantal staat nog steeds. De werper mocht alleen dinsdag even opdraven in een wedstrijd die de Dodgers eigenlijk al gewonnen hadden. Met een 7-3 voorsprong werd Jansen aan het werk gezet om toch even wat ritme op te doen en hij stelde manager Dave Roberts niet teleur. Slechts 10 pitches had de voormalig catcher nodig om de Tampa Bay Rays uit te schakelen. Daarmee daalde zijn ERA van 3.98 naar 3.80. Daarmee ligt dit wel bijna een punt hoger dan vorig jaar rond deze tijd. Jansen heeft dit vooral te danken aan Hunter Renfroe, die hem op een grand slam trakteerde. Wat saves betreft, doet Jansen het beter. Zijn huidige aantal van 14 saves haalde hij in 2018 pas op 3 juni.

Vorige week meldden we dat Jurickson Profar zijn eerste grand slam sloeg en daarmee is een last van zijn schouders gevallen. Zo lijkt het althans. De international had aan slag een prima week en daar profiteerden ook de Oakland A’s van. De ploeg uit Californië zette een mooie winning streak neer en is in de AL West weer in de race voor de titel best of the rest. Houston lijkt in deze divisie al lang en breed gevlogen.
Donderdag 16 mei sloeg Jurickson Profar z’n eerste grand slam in zijn loopbaan. Mede door die klap openden de A’s de serie tegen de Tigers met een 17-3 blowout. Ook de tweede wedstrijd werd met 7-2 een eenvoudige prooi voor de A’s, maar Profar maakte even pas op de plaats met 0-for-3 en één keer vier wijd. Zaterdag was zijn knuppel echter weer klaar wakker.
De pitchers kregen maar geen grip op de infielder, die 3-for-3 was aan slag met twee singles, een RBI-double en een run. Zijn RBI sloeg Profar in de vijfde inning. Diens tweehonkslag stelde Robbie Grossman in staat de derde run namens Oakland te scoren op weg naar een 4-1 zege. De Athletics wonnen ook de vierde en laatste wedstrijd in deze serie, maar Profar bleef dit keer bescheiden met 1-for-4. Na negen innings stond er 5-3 in het voordeel van de Twins op het scorebord.

VERY (PRO)FAR!

Deze week werkten de A’s een lastige serie af tegen de Cleveland Indians, maar opnieuw liet de knuppel van Profar van zich horen. Onze landgenoot opende maandag de serie met een knal. In z’n eerste at-bat ging de bal het stadion al uit voor zijn vierde homerun van de maand en zijn zesde in totaal. Profar was 2-for-5 in dit duel, dat met 6-4 gewonnen werd door de A’s. Een dag later bewaarde de international het beste voor het laatst.
In de achtste inning strafte hij een fastball van Adam Cimber af. Zijn zevende homerun bepaalde de eindstand op 5-3 in het voordeel van Oakland. Dat Jurickson Profar ook maar gewoon een mens van vlees en bloed is, bewees hij in de derde en laatste wedstrijd. Hij bleef 0-for-5 met twee strikeouts, maar zag zijn A’s opnieuw winnen. Met 7-2 maakten ze de knappe sweep compleet.

Waar zijn Minnesota Twins met de regelmaat van de klok hun tegenstanders op een nederlaag trakteren, daar is het bij Jonathan Schoop vaak alles of niets. Deze week had onze landgenoot het aardig op de heupen met maar liefst vier homeruns en tien RBIs. De Twins hebben in de AL Central inmiddels een groot gat geslagen met de concurrentie, of wat daar nog voor door moet gaan. De voorsprong op Cleveland bedraagt al 8 gewonnen wedstrijden.
Vorige week donderdag begonnen de Twins goed aan de serie van vier tegen de Seattle Mariners. Minnesota stapte met een 11-6 win van het veld, maar Jonathan Schoop had geen aandeel in deze runs. De infielder bleef 0-for-5 met drie strikeouts. Met een hit, een run en een RBI nam hij een dag later al een beetje revanche, maar zijn werkelijke wraak volgde zaterdag.
Eerder dit seizoen sloeg Schoop tegen de Mets en de Orioles al twee homeruns in één duel en dat deed hij nu opnieuw tegen de Mariners. In de derde inning, met twee honken bezet, ging de eerste bal het stadion uit. De Twins hadden op dat moment al een 10-0 voorsprong. Zijn tweede sloeg Schoop in de zesde. Met Byron Buxton op de honken zorgde onze landgenoot voor de 17-4. De Twins bliezen de thuisploeg uiteindelijk met 18-4 weg.

HERHALING VAN ZETTEN

Minnesota nam met een 7-4 nederlaag afscheid van Seattle. In dat duel was Schoop 0-for-4 maar hij kreeg nog wel een RBI op z’n naam. De eerste wedstrijd tegen de Angels mocht Jonathan Schoop aan zich voorbij laten gaan. Dinsdag maakte hij wel zijn opwachting in de tweede ontmoeting, maar met 0-for-4 en twee strikeouts werd dit geen succes. De Twins wonnen beide wedstrijden overigens wel. Ze openden de serie met een 3-1 zege gevolgd door een 8-3 overwinning.
De frustraties over z’n mindere optredens kwamen er donderdag uit. Onze landgenoot was al in de tweede inning belangrijk met een 3-run homerun. In de zevende inning bezorgde hij een toeschouwer opnieuw ’n souvenir, maar dit keer bleef het bij een solo homerun. De Twins sloegen gezamenlijk maar liefst 8 long balls in deze wedstrijd, die eenvoudig met 16-7 gewonnen werd. Voor Schoop staat het aantal inmiddels op 12 homeruns.

Andrelton Simmons zal niet met veel plezier terugdenken aan deze week. Het begon vrijdag 17 mei en zaterdag 18 mei nog best leuk met wat hits en twee overwinningen op de Kansas City Royals, maar het begin van de nieuwe werkweek was ronduit dramatisch voor de kortestop. Simmons liep een enkelblessure op en de kans is aanwezig dat hij lang uit de roulatie is.
Op het moment dat de LA Angels vorige week begonnen aan hun serie tegen de Kansas City Royals was Andrelton Simmons bezig aan een hitting streak van negen wedstrijden. Al in de derde inning zorgde Simba ervoor dat deze reeks een vervolg kreeg. Met een infield single bereikte hij het eerste honk. Outfielder Kole Calhoun sloeg de kortestop over de thuisplaat voor de vierde run van de Halos, die uiteindelijk met 5-2 wonnen.
Dezelfde combinatie zorgde zaterdag in de tweede ontmoeting opnieuw voor een run. Met zijn 13e double van het seizoen breidde Simmons zijn hitting streak uit naar 11 wedstrijden en opnieuw was het Calhoun die de Nederlander binnensloeg. De Angels wonnen opnieuw, dit keer met 6-3. Zondag 19 mei kwam er een einde aan de mooie reeks van Simmons en het lukte de Angels ook niet om voor de derde keer van de Royals te winnen: 1-5.

DOMPER

De Los Angeles Angels begonnen maandag de serie tegen de Twins met een nederlaag, maar daar bleef het voor de Halos niet bij. In de achtste inning liep hun vaste kortestop een enkelblessure op toen hij het eerste honk wilde bereiken. Simmons, die in de vierde inning al een single had geslagen, kon niet verder en zag zijn team met 3-1 verliezen. De Angels plaatsten hem dinsdag op de 10-day injured list, maar wisten tevens te melden dat een operatie niet nodig is. Het gewricht is nog gezwollen en het zal nog zeker een week duren voordat de werkelijke ernst van de blessure duidelijk is. Zonder Simmons moesten de Halos ook de tweede wedstrijd aan de Twins laten: 8-3. De bezoekers uit Minneapolis beslisten ook de derde wedstrijd in hun voordeel. Met 16-7 kregen de Angels opnieuw een behoorlijke draai om de oren.

Coverfoto: Anthony Souffle/Star Tribune

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen