Dutch Watch: Schoop ongelooflijk hot, Ozzie even in lappenmand

De tweede seizoenshelft is in gang gezet en onze landgenoten in de majors gaan op jacht naar een ticket voor de play-offs. Of naar hun vorm. Voor Ozzie Albies begon de tweede helft teleurstellend. Het tegenovergestelde geldt voor Jonathan Schoop, die opeens een spelletje long ball speelt. In deze editie van Dutch Watch zetten we alles even voor je op een rijtje.

Het was niet de week van Ozzie Albies. Ja, hij mocht zijn gezicht even laten zien in de ASG en hij had ook een flinke vinger in de pap toen de Atlanta Braves het seizoen hervatten met een 8-5 zege op de Washington Nationals. In die wedstrijd ging het voor Albies al mis in de eerste inning. De kleine tweedehonkman sloeg, met een RBI double, zijn maatje Ronald Acuna binnen in de eerste inning. Tijdens het honklopen liep Albies echter een hamstringblessure op waardoor hij de rest van de wedstrijd moest missen.
Een dag later viel het tweede duel letterlijk in het water. Ook afgelopen zondag regeerde Pluvius over Washington, maar de Nationals en de Braves vonden toch nog een gaatje voor een honkbalwedstrijd. Zonder Albies verloor Atlanta met 6-2.


Ook de serie tegen de Florida Marlins moest Albies aan zich voorbij laten gaan. De Braves wonnen de eerste wedstrijd in Florida, maar moesten de tweede aan de thuisploeg laten. Dat het met de blessure van de kleine infielder wel meeviel, werd donderdag duidelijk. Tegen de sterke Los Angeles Dodgers keerde onze landgenoot terug in de line-up, maar de Braves verloren wel bij zijn rentree: 8-2.

Voor Xander Bogaerts was de ASG een vervelende onderbreking. X-Man was net zo lekker bezig de laatste tijd. Tegen de Detroit Tigers hoopte hij de draad weer op te pakken, maar verder dan een infield single kwam hij vorige week vrijdag niet in de eerste wedstrijd. De pitching rotation hield de tegenstander in toom, waardoor één run genoeg was voor de 69e win.
Een dag later wisten de Tigers de bordjes te verhangen. Dit keer hield Detroit de BoSox van scoren en won het met 5-0. Bogaerts bleef 0-for-4 in z’n at-bats. Zowel Xander Bogaerts als de Red Sox revancheerden zich in de derde ontmoeting. In de tweede inning sloeg X-Man z’n eerste van twee doubles. Een tik van Eduardo Nunez hielp Bogaerts even later over de thuisplaat. In de vierde inning volgde nog een double, z’n 28e dit jaar. Met een homerun sloeg Jackie Bradley Jr. zijn Nederlandse ploeggenoot binnen op weg naar een 9-1 overwinning.

ORIOLES DOEN PIJN

Als de Red Sox dachten dat ze de Baltimore Orioles even simpel opzij konden zetten, kwamen ze bedrogen uit. In de eerste ontmoeting, afgelopen maandag, waren de BoSox weliswaar met 5-3 te sterk, maar ze maakten het zichzelf nog onnodig moeilijk. Met z’n 29e double van het jaar zette Bogaerts de vijfde inning in gang. Orioles-starter Kevin Gausman was het daarna even kwijt en gaf drie batters op rij vier wijd. Bogaerts kon dus ongestoord de tweede run van de avond binnenlopen.
Dat was ook het enige wapenfeit van onze landgenoot in Baltimore. Hij bleef 1-for-8 in zijn at-bats en werd daarnaast met drie stikeouts om z’n oren geslagen. Het tweede duel in deze serie werd door Baltimore gewonnen en kans op revanche kregen de Red Sox niet. Er ging woensdag namelijk een dikke streep door de derde ontmoeting.

De New York Yankees begonnen de tweede seizoenshelft met de beladen derby tegen de Mets. Didi Gregorius had er duidelijk zin in, want hij opende de serie vorige week vrijdag met drie hits in zijn vijf slagbeurten. Met zijn RBI double in de achtste inning zorgde Sir Didi voor de vierde run namens de Yankees. Al het slaggeweld van de Amsterdammer kon de Mets niet van een 7-5 zege houden.
In de tweede wedstrijd sloeg Gregorius zijn eerste triple van deze maand. Giancarlo Stanton kon daarop scoren en de 1-1 over home plate lopen. Een double van Miguel Andujar was daarna genoeg voor onze landgenoot om het tweede punt te scoren. Wat Gregorius betreft, bleef het bij die ene hit in deze ontmoeting. De Yankees namen in de vierde inning een 4-1 voorsprong, maar de Mets maakten het nog akelig spannend. Toch trokken The Bronx Bombers met 7-6 aan het langste eind.

FLORIDA

Aangezien de derde wedstrijd tegen de Mets werd afgelast, hadden Gregorius en de Yankees ruim de tijd om zich voor te bereiden op de serie in Florida tegen de Tampa Bay Rays. Ze waren gewaarschuwd, want ruim een maand geleden won deze tegenstander drie keer van New York. Het werd geen goede serie voor het slaggemiddelde van Didi Gregorius. Onze landgenoot bleef 1-for-12 en kreeg vier strikeouts te verwerken. Toch was hij nog wel productief. Een ground out in de eerste wedstrijd leverde de Yankees een run op. De Rays stapten echter met een 7-6 overwinning van het veld. Gregorius’ 56e RBI van dit seizoen was opnieuw een ground out.
In de eerste inning van de tweede ontmoeting hielp zijn tik ploeggenoot Brett Gardner over home plate voor de eerste van vier runs. New York won dit duel met 4-0. De eerste en enige hit van deze serie volgde in de achtste inning van de derde wedstrijd. Gregorius werd op de honken achtergelaten en de Yankees verloren met 3-2.

Tijdens de ASG kon Kenley Jansen al met een schuin oog naar de volgende wedstrijd van de LA Dodgers kijken. De closer kwam niet in actie en was dus klaar voor de serie tegen de Milwaukee Brewers. Manager Dave Roberts deed vrijdag, in de eerste wedstrijd, direct een beroep op de international van het Koninkrijksteam.
Met een 6-2 voorsprong, maar twee honken bezet werd de hulp van Jansen ingeroepen. Brad Miller en Lorenzo Cain vormden geen probleem, maar een triple van Christian Yelich maakte het nog even spannend. Verder dan deze twee runs kwamen de Brewers niet, want Jesus Aguilar werd met drie slag op z’n plek gezet. Voor de Dodgers-closer betekende het zijn 28e save van dit jaar en daarvoor had hij 19 pitches nodig. In de overige twee duels was zijn bijdrage niet nodig. Milwaukee won de tweede ontmoeting en de derde ging met 11-2 naar LA.


De volgende tegenstander was opnieuw een topteam in de National League. Op bezoek bij de Philadelphia Phillies mocht Kenley Jansen al snel zijn kunsten vertonen. De Nederlandse closer werd met een 7-5 voorsprong aan het werk gezet, maar een homerun van Maikel Franco bracht de Phillies op 7-6. Het was de zesde keer dit seizoen dat Jansen een homerun om de oren kreeg. De volgende drie batters werden keurig opzij gezet. Jansen had in totaal 19 pitches nodig voor z’n 29e save.

MARATHON

Afgelopen dinsdag volgde een marathonpartij in Philadelphia. In de 14e inning werd Kenley Jansen, met een 4-4 stand, naar de heuvel geroepen. Hij klaarde de klus in de 14e en kwam ook in de 15e inning, ondanks een double van Rhys Hoskins niet echt in de problemen. Hij kreeg zeven slagmensen tegenover zich en had daarvoor 19 pitches nodig. In de 16e inning viel het doek voor de Dodgers alsnog: 7-4.

Voor Jurickson Profar begon de tweede seizoenshelft zoals de eerste eindigde. Met een plek op de bank. De Texas Rangers hoefden zich niet in te houden na de break, want de eerste tegenstander kwam uit Cleveland. Profar mocht in de negende inning van de eerste wedstrijd opdraven als pinch-hitter in plaats van outfielder Delino DeShields. Met een infield single bereikte hij het eerste honk, maar Profar kon de Rangers niet aan de win helpen. Deze ging, na 11 innings, naar de Indians.
Afgelopen zaterdag startte Profar op het eerste honk als vervanger van Ronald Guzman. Hij sloot het duel af als kortestop en tussendoor kregen zijn Rangers flinke klappen van de Indians, die met 16-3 wonnen. Profar kwam door met een hit en kreeg een keer vier wijd. Een dag later mocht onze landgenoot weer een plaatsnemen op het derde honk. De thermometer tikte bijna de 40 graden aan, maar Texas won wel. Jurickson Profar moest zich tevreden stellen met één hit, maar de 5-0 vergoedde veel.

OAKLAND A’S

De Texas Rangers zullen de serie tegen de Oakland Athletics zo snel mogelijk willen vergeten. De hekkensluiter in de AL West verloor vier van de vier ontmoetingen. De Rangers kunnen zich troosten met de gedachte dat de laatste drie duels in elk geval nog spannend waren. In de eerste wedstrijden werd Texas weggeblazen door de A’s, maar Jurickson Profar, pendelend tussen het derde honk en kortestop, kwam nog wel tot twee honkslagen. Het waren druppels op een erg gloeiende plaat, want Oakland won met 15-3. Profar maakte daarna weer zijn opwachting in het derde duel en kwam in z’n eerste at-bat met vier wijd op het eerst honk. Hij werd binnengeslagen middels een homerun van Robinson Chirinos.
Texas nam brutaal een 5-1 voorsprong, maar ging wel met 6-5 onderuit. Donderdag sloeg Profar in de vijfde inning zijn vijfde triple van het seizoen. Elvis Andrus en Adrian Beltre konden scoren, waardoor Profar zijn aantal RBIs op 48 bracht. Opnieuw was het niet genoeg, want Oakland zegevierde met 7-6.

In de eerste maanden van het seizoen konden we op deze plek niet berichtten over de mooie daden van Jonathan Schoop. Die moest je echt met een vergrootglas zoeken. De laatste weken is daar echter verandering in gekomen. De tweedehonkman heeft zijn ritme gevonden en dat zal de tegenstander weten! Het is dan ook niet vreemd dat zijn naam opduikt in de geruchten richting de trade deadline. De Atlanta Braves en de Milwaukee Brewers zouden geïnteresseerd zijn in z’n diensten.


De tweede seizoenshelft begon voor de Baltimore Orioles met een serie tegen concurrent Toronto Blue Jays. Voor zover je van concurrentie kunt spreken als het verschil bijna 20 wedstrijden is. In z’n eerste drie at-bats speelde Schoop niets klaar. Zijn ploeggenoten zetten, na een 7-2 achterstand, een indrukwekkende achtervolging in, waardoor de slagbeurt in de negende inning opeens belangrijk werd. Met een homerun naar het leftfield trok Schoop de stand gelijk. De Blue Jays wonnen overigens wel.
Ook de overige twee wedstrijden in deze serie gingen naar Toronto, maar Jonathan Schoop liet in de derde ontmoeting zijn knuppel nog eens spreken. Met z’n 12e homerun van het jaar zette de international de O’s op een 2-1 voorsprong. In de achtste inning beslisten de Blue Jays ook dit duel nog in hun voordeel: 5-4. Jonathan Schoop was 4-for-14 in deze serie. Met dus twee homeruns en twee RBIs.

DRIE OP EEN RIJ

Ook tegen de Boston Red Sox ging Schoop vrolijk door met het slaan van dingers. In de eerste wedstrijd moest hij tot de achtste inning wachten voor hij weer ongenadig hard kon uithalen. Met Tim Beckham op het eerste honk joeg Schoop de bal de tribunes in. Helaas voor de O’s hadden de Red Sox ook na die tik nog een ruime 5-2 voorsprong. In de derde inning noteerde Schoop een double.
De infielder zou ook in de tweede wedstrijd een homerun slaan. Zijn 14e long ball van het jaar kwam in de derde inning met catcher Caleb Joseph op de honken. De O’s kwamen daarmee op een 2-1 voorsprong. In de zesde liet de tweede honkman, inmiddels opgeklommen tot de tweede plaats in de batting order, zijn knuppel opnieuw spreken. Renato Nunez kon scoren na een single van Schoop. Aangezien de derde wedstrijd werd afgelast, nam Baltimore met een 7-6 zege afscheid van de divisierivaal.

Op het laatste moment viel Andrelton Simmons af voor de ASG, maar de kortestop probeerde deze teleurstelling snel van zich af te schudden. Dat lukte niet echt in de eerste serie na de break. De Los Angeles Angels kregen de Houston Astros op bezoek en verder dan twee hits in 12 at-bats kwam Simba niet. De Halos hervatten het seizoen met een 3-1 nederlaag. Die werd afgelopen weekend gevolgd door een 7-0 nederlaag.
In z’n zeven slagbeurten kon Simmons geen potten breken. Er kwam daarmee ook een einde aan zijn hitting streak van zes duels. Afgelopen zondag ging de derde wedstrijd wel naar LA. Simmons sloeg de bal in een dubbelspel in de vierde inning, maar het stelde David Fletcher in staat te scoren. Diezelfde Fletcher scoorde in de zesde inning opnieuw na een honkslag van onze landgenoot. Een inning later mocht Simba zelf home plate passeren. Z’n tweede single van de dag zette hem op het eerste honk. Mike Trout sloeg hem, met een homerun, binnen. De Halos zegevierden met 14-5.

WHITE SOX

Andrelton Simmons en de Angels begonnen slecht aan de serie tegen de Chicago White Sox. Afgelopen maandag ging de eerste ontmoeting met 5-3 verloren. Simba bleef 0-for-5 in z’n at-bats, maar toonde een dag later al beterschap. Zijn ene hit in drie slagbeurten maakte echter niet het verschil, want de Halos verloren opnieuw, dit keer met 4-2. De derde wedstrijd werd dan eindelijk gewonnen door LA. Simmons was 2-for-4 met één RBI. In de vijfde inning hielp zijn single ploeggenoot Mike Trout over de thuisplaat voor een 6-2 voorsprong. Een inning later bereikte hij opnieuw het honk met een single. De kortestop kon scoren na een double van Luis Valbuena.
Donderdag mocht Simmons twee RBIs bijschrijven. Deze kwamen in de vijfde inning. Een triple van de Nederlander brachten twee runs binnen, maar na een defensieve fout kon Simba zelf ook zo doorlopen. De Halos hadden op dat moment een 6-2 voorsprong, maar Chicago gaf niet op. Een double van Simmons in de zevende resulteerde in broodnodige een run op weg naar een 12-8 win.

Cover photo: Kenneth K. Lam/Baltimore Sun

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen