Dutch Watch: Schoop hot, Bogaerts not

Het merendeel van de internationals heeft wel betere weken gehad. Kenley Jansen werd helaas op een nederlaag getrakteerd, Ozzie Albies zag een serie letterlijk in het water vallen en Xander Bogaerts had zijn knuppel op vakantie gestuurd. Jonathan Schoop was een positieve uitzondering. De infielder van de Tigers timmerde er lustig op los de laatste dagen en hield de vaderlandse eer hoog. Na het lezen van deze Dutch Watch ben je weer helemaal bij als het gaat om de spelers van ons Koninkrijksteam.

SEIZOENSSTATS: 199 AB, .251/.323/.497, .820 OPS, 33 R, 32 RBI, 16 2B, 9 HR, 5 SB, 115 OPS+

Na een relatief rustig weekje met twee rustdagen volgde voor Ozzie Albies en de Atlanta Braves een nog rustiger weekend. Er stond een serie tegen de New York Mets op de rol, maar Pluvius regeerde in The Big Apple en liet de teams slechts één keer het veld op stappen. Atlanta keerde daarna huiswaarts voor een serie tegen de Washington Nationals.

Het moest een serie tussen twee kanshebbers in de NL East worden, maar het werd een regendans. Door de wedstrijd van vrijdag 28 mei ging een dikke strep. Daarna volgde voor de Braves een gigantisch pak slaag op zaterdag om vervolgens op zondag weer binnen te blijven vanwege ’t vele water wat naar beneden kwam. In die ene wedstrijd die wel doorgang vond, was Ozzie Albies verantwoordelijk voor de helft van de productie van zijn ploeg. Na een walk in de vierde kwam de infielder in de achtste door met een RBI-single. Het leverde Atlanta ’t laatste woord op in een wedstrijd waarin de Mets het hoogste lied zongen: 13-2.

MOOIE MILESTONE

De Braves hadden wins nodig om bij te blijven in de NL East. Wat dat betreft konden ze de 5-3 zege op Washington in de eerste wedstrijd goed gebruiken. Ozzie Albies was 0-for-3 met een walk in dit duel, maar die walk in de eerste inning leverde Atlanta wel hun derde run op. De Braves moesten de volgende twee ontmoetingen aan de bezoekende Nationals laten. Dinsdag werd met 11-6 verloren. Zelfs de dadendrang van Albies, die 2-for-5 met een run, een double en een RBI was, kon daar niets aan veranderen.

Woensdag mocht Albies opnieuw 2 hits en 2 RBIs aan zijn totaal toevoegen. De RBIs kwamen in de zevende inning. Een double bracht twee ploeggenoten over de thuisplaat voor wat op dat moment een 3-3 tussenstand betekende. Helaas voor de Braves gingen de Nats met een 5-3 zege lopen. De laatste ontmoeting met Washington werd er voor Albies één met een dun gouden randje. De Braves sloten de serie af met een 5-1 zege en met 3-for-4 had hun tweedehonkman het aardig op de heupen. Albies sloeg opnieuw 2 runs binnen, maar met name zijn RBI-double in de zevende was wel even een momentje. Dit betekende voor onze landgenoot zijn 500e hit in de majors.

SEIZOENSSTATS: 199 AB, .312/.373/.538, .910 OPS, 30 R, 33 RBI, 15 2B, 10 HR, 4 SB, 149 OPS+

De Boston Red Sox presteren goed, maar de Tampa Bay Rays doen het de laatste tijd nog een stukje beter. Zij namen de koppositie in de AL East over van Xander Bogaerts en consorten. Op ’t eigen Fenway Park ontvingen zij vorig weekend die andere franchise uit Florida: de Miami Marlins. Het gezelschap stapte daarna het vliegtuig in voor een road trip die begon in Houston.

Naast New York bleek ook Boston vorig weekend nogal gevoelig voor de nukken van Pluvius. Al na zes innings werd er een punt achter de eerste ontmoeting gezet. Bogaerts was daarin drie keer aan slag gekomen, maar tot een hit kwam het niet. Zijn Red Sox wonnen wel: 5-2. Zaterdag werden wel “gewoon” de negen innings gespeeld en wederom konden de Sox een W aan het totaal toevoegen.

Tegen zijn gewoonte in bleef Xander Bogaerts opnieuw zonder hit. Hij was 0-for-7 in de eerste twee wedstrijden van deze serie. Meer kansen kreeg de kortestop niet. Het weer werkte zondag opnieuw niet mee, waardoor er niet eens begonnen werd aan het derde duel. Bogaerts zag zijn slaggemiddelde dalen naar .326 en stapte vervolgens in het vliegtuig naar Texas.

IJS- EN IJSKOUD

Vorige week konden we nog vol trots melden dat Xander Bogaerts over één van de beste slaggemiddeldes in de majors beschikt. Nog altijd is z’n batting average goed, maar de serie in Houston was hier niet bevorderlijk voor. Ook het record van de BoSox liep in Texas een flinke deuk op. Tegen de Marlins konden de Red Sox het nog wel handelen zonder de bat van Bogaerts, maar Houston bleek een ander paar mouwen. De eerste wedstrijd, waarin onze landgenoot 0-for-3 was, ging met 11-2 naar de Astros. De tweede werd met 5-1 een prooi voor de thuisploeg. Xander Bogaerts kwam opnieuw niet tot een hit. Hij was 0-for-4 met 3 strikeouts.  

Woensdag kwamen er nog weer twee K’s bij. De derde wedstrijd in Houston verliep evenmin naar wens met 0-for-3 en een walk. Het was al de zesde wedstrijd op rij waarin Bogaerts geen hit noteerde. Xander Bogaerts had bijna een week lang letterlijk geen bal geraakt. Hij vond donderdag zelf waarschijnlijk ook dat het weer eens tijd werd. Nadat zijn eerste drie AB’s op niets uitliepen, kwam hij in de zevende inning door met een double. J.D. Martinez en Alex Verdugo konden scoren. De RBIs hielpen Boston aan een 5-1 overwinning en Bogaerts had de smaak weer te pakken. In zijn laatste slagbeurt mocht hij opnieuw een hit noteren

Nog altijd is er niet veel duidelijk over de toestand van Didi Gregorius. De Amsterdammer speelde op 12 mei zijn laatste wedstrijd en sinds 14 mei staat zijn naam op de IL. Vanaf 24 mei was hij weer speelgerechtigd, maar manager Joe Girardi liet al doorschemeren dat hij zijn kortestop op korte termijn niet terug in de line-up verwacht.

SEIZOENSSTATS: 23.0 IP, 0-2 (12 SV), 1.96 ERA, 1.000 WHIP, 3.44 FIP, 8 R, 5 ER, 16 BB, 27 K, 196 ERA+

Een heerlijk weekendje stond er op stapel voor de LA Dodgers. Eindelijk konden ze vorige week flink afstand nemen van die verrassende San Francisco Giants. De rivaal uit de Bay Area is een vervelende luis in de pels van de Dodgers én de Padres maar met een serie van vier wedstrijden kon de titelverdediger alvast goede zaken doen. In theorie dan.

Na vier dagen rust mocht Kenley Jansen vorige week vrijdag weer aan de slag. In de negende inning verdedigde de closer een krappe 4-3 voorsprong, maar Dave Roberts kon Jansen wel om een boodschap sturen. Hij opende de inning met twee strikeouts, sloot af met een fly out en had voor dit alles slechts 11 pitches nodig. Een korte, maar oh zo succesvolle werkdag voor Kenley Jansen en de Dodgers.

Dit kon helaas niet worden gezegd over zijn volgende optreden, dat al een dag later was. In de tiende inning moest Jansen, bij een 5-5 tussenstand, de Giants van het bord houden. De eerste out had hij rap te pakken, maar een RBI-single van LaMonte Wade Jr. zette San Francisco op 6-5. Met twee uit en twee honken bezet richtte een double van Evan Longoria nog meer schade aan. Na 21 pitches, 2 hits, 2 earned runs en een strikeout werd Jansen door Roberts van de heuvel gehaald. Hij kreeg z’n tweede loss achter z’n naam. Voor de Dodgers betekende het de eerste van drie nederlagen dit weekend.

OUDERWETS

Tegen de St. Louis Cardinals maakte Kenley Jansen één keer de gang naar de heuvel. Zijn ploeg had de eerste wedstrijd al met 9-3 gewonnen, maar keek in de tweede tegen een achterstand aan. Jansen moest in de negende even puinruimen. Met één uit en ’t tweede honk bezet had Jansen aan 7 pitches genoeg om een einde aan de inning te maken. De Cardinals scoorden dus niet in de negende, maar ook de Dodgers slaagden er niet in om meer runs op het bord te krijgen. Deze 3-2 nederlaag was ’t enige smetje op een verder foutloze serie. Tegen de Giants schoot het ERA van Jansen omhoog naar 2.01, maar deze outing bracht dit weer terug naar 1.96.  

SEIZOENSSTATS: 166 AB, .235/.332/.301, .633 OPS, 27 R, 16 RBI, 6 2B, 1 HR, 9 SB, 84 OPS+

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Albies draaide Jurickson Profar juist overuren afgelopen weekend. Tijdens het bezoek aan de Astros was dit echter niet voor niets. Profar zelf zette een bescheiden hitting streak in gang en vijzelde zijn aantal RBIs iets op. In de NL West werden de San Diego Padres echter weer voorbij gestreefd door de Giants. De lange road trip werd afgesloten op Wrigley Field. Dit drieluik tegen de Cubs zullen de San Diego Padres echter snel willen vergeten.

Zij die de moeite hadden genomen vorige week vrijdag op de eerste van drie wedstrijden tussen Houston en San Diego af te komen, kregen waar voor hun geld. Ze moesten echter wel geduld hebben, want pas in de elfde inning viel de beslissing. De bezoekende Padres wonnen met 10-3 en het slotakkoord kwam op naam van Jurickson Profar. Hij was 1-for-6 dit duel, maar z’n enige single leverde de Friars twee runs op. De veelzijdige international, die zowel dienst deed in ’t infield als het outfield deze wedstrijd, opende deze inning als honkloper en scoorde een unearned run.

AIRMILES

Als ’t in elf innings kan, kan het ook in twaalf. Dat brachten de teams op zaterdag in de praktijk. Profar was 1-for-5 in zijn AB’s en kwam in de twaalfde door met zijn zesde double van ’t seizoen. Zijn team won opnieuw, dit keer met 11-8. Op zondag namen de Friars afscheid van de Astros, maar niet voordat ze met 4-7 de bietenbrug opgingen. Profar noteerde voor de derde wedstrijd op rij een hit, maar zijn 1-for-4 kon de nederlaag dus niet voorkomen. In de gehele serie sloeg onze landgenoot 3-for-15.

De MLB had er een opmerkelijke planning op na gehouden voor San Diego. Profar en de zijnen werden vanuit Californië naar de oostkust gestuurd, terug naar Texas om vanuit daar naar Chicago te vliegen. Het ging de Padres niet in de koude kleren zitten, want Wrigley Field bleek deze week een onneembare vesting. Voor Profar begon het nog veelbelovend met een single in zijn eerste slagbeurt, maar helaas was daarmee de koek voor de outfielder ook meteen op.

Hij sloeg 1-for-11 in The Windy City, werd in de tweede wedstrijd na zes innings gewisseld en leed ook nog eens drie nederlagen. De Cubs begonnen met een duidelijk 7-2 zege, lieten dit volgen door een krappe 4-3 om vervolgens met een 6-1 overwinning deze serie af te sluiten. Het slaggemiddelde van Profar ging van .242 naar .235. Ondanks de 4-game losing streak staat San Diego nog wel tweede in de divisie achter San Francisco.

SEIZOENSSTATS: 195 AB, .251/.302/.395, .697 OPS, 21 R, 21 RBI, 5 2B, 7 HR, 97 OPS+

De Detroit Tigers wisselen goede reeksen af met hele slechte. Die laatste hebben de overhand, want anders sta je niet onderaan in de divisie. Toch sloeg de balans vorig weekend weer naar de positieve kant uit. Jonathan Schoop zag de New York Yankees tegenover zich en dat leverde bijzondere resultaten op. Daarna reisde het gezelschap naar Milwaukee, waar Schoop zijn oude werkgever met name dinsdag veel pijn deed.

Maar eerst dus tegen de Yankees. Schoop begon aan die serie met een 6-game hitting streak. Niet iets om direct van achterover te slaan, maar voor de infielder zeer welkom. Met 0-for-3 eindigde die reeks echter in de eerste ontmoeting. Dat was ook het enige minpuntje, want Detroit versloeg de Bronx Bombers met 3-2. Daar bleef het niet bij. Met 2-for-3 kreeg Schoop zijn knuppel weer aan de praat in de tweede ontmoeting en in de vijfde inning maakte hij flink herrie met het slaghout. Met twee uit en een 5-1 voorsprong maakte onze landgenoot er in één klap 6-1 van. Zijn vijfde homerun van het seizoen was tevens bepalend voor de eindstand.

PRETTIG WEERZIEN

Jonathan Schoop sloot deze serie in stijl af. Met 2-for-3, 2 walks en een run had hij ook een aandeel in de derde overwinning op de Yankees. De Tigers waren met 6-2 te sterk en door de 4-for-6 in de laatste twee wedstrijden schoot het slaggemiddelde van Schoop omhoog naar .237. In Milwaukee borduurde hij daar knap op voort. Drie jaar geleden speelde onze landgenoot 46 wedstrijden voor de Brew Crew en sloeg daarin vier homerun. Deze week had hij in de tweede wedstrijd aan 4 AB’s genoeg om tot de helft van dat aantal te komen.

Met 2-for-4 sloot Schoop de eerste wedstrijd af. In extra innings gingen de Tigers onderuit met 3-2. Met een RBI-single in de zesde had de tweedehonkman, want dat was Schoop weer in dit duel, de score geopend. Dat het allemaal nog veel beter kan, bewees Jonathan Schoop op de dag waarop de meteorologische zomer aanbrak. Op 1 juni scheen voor hem de zon in Milwaukee. Dat begon al met een double, zijn vijfde dit jaar, in de eerste inning.

Met Miguel Cabrera aan boord joeg hij in de tweede de bal het stadion uit voor zijn zesde homerun. De zevende liet niet lang op zich wachten. Vier innings om precies te zijn. In de zesde betrof het een solo homerun, maar de international had in elk geval een flinke vinger in de pap in de uiteindelijke 10-7 zege. Zijn slaggemiddelde schoot door zijn goede prestaties deze week van .226 naar .251.

SEIZOENSSTATS: 141 AB, .248/.329/.326, .655 OPS, 16 R, 13 RBI, 5 2B, 2 HR, 91 OPS+

Het blijft behelpen met de Minnesota Twins dit seizoen. De ploeg had gehoopt bovenin mee te doen, maar hun ogen moeten wennen aan de donkere kelder van de AL Central waarin ze terecht zijn gekomen. Helaas is het voor Andrelton Simmons van de regen in de drup gegaan. Met de Angels haalde hij nooit de play-offs en het moet wel heel raar lopen als hij dat in zijn eerste (en enige?) jaar bij de Twins wel gaat doen. Voor hem is het vooralsnog een seizoen vóór Covid en één na zijn besmetting. De eerste weken sloeg hij een gemiddelde van zelfs boven de .300. Nu gaat hij richting de .240. Met tegenstanders als Kansas City en Baltimore konden de Twins iets aan hun record doen deze week. Dat zou je tenminste denken…

Met een serie tegen de Kansas City Royals sloten de Twins vorig weekend een succesvolle home stand af. Althans, die was succesvol tot dit drieluik. Deze serie verliep minder voorspoedig en met 2-for-11 hield het wat Simmons betreft ook al niet over. Het begin was nog zo slecht niet. In z’n tweede at-bat kwam Simmons vorige week vrijdag door met zijn vijfde double van deze jaargang.

Hij bereikte daarnaast ook nog via vier wijd de honken, maar daar stonden twee K’s tegenover. De Twins leden een 8-3 nederlaag in dat eerste duel, maar zetten dit recht in het tweede. Met een single in de zesde inning was Andrelton Simmons hierin 1-for-4. De series finale ging voor Minnesota met 6-3 verloren. Simba bereikte slechts de honken na een fout en zag z’n BA door de 0-for-4 dalen naar .233.

NOTHING TO SHOW FOR

De Baltimore Orioles hadden 13 wedstrijden op rij verloren op het moment dat Simmons en de Twins naar Camden Yards kwamen. Tegen de Royals kwam Simba tot 2 hits in drie wedstrijden, maar die 2 hits had hij in Baltimore al na vijf innings te pakken. De kortestop kwam in de derde en vijfde inning door met een single, maar het bracht de Twins niets. Minnesota moest maandag diep gaan om ’t aangeschoten wild te verslaan, maar in extra innings lukte het toch: 3-2.

Afgelopen dinsdag was Andrelton Simmons opnieuw goed voor 2 hits in vier AB’s. Net als in de eerste wedstrijd zette dit voor de Twins geen zoden aan de dijk. Dit keer straften de O’s het wel af. Na 14 nederlagen op rij mochten zij eindelijk weer eens juichend van het veld stappen. Simmons moest zich troosten met de gedachte dat zijn slaggemiddelde een sprong maakte naar .248. Daar bleef het ook woensdag op staan, want in de derde wedstrijd kwam de international niet in actie. Hij moest lijdzaam toekijken hoe zijn Minnesota met 6-3 klop kreeg en opnieuw de hekkensluiter in de AL Central is.

Cover photo: Duane Burleson/Getty Images

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen