Dutch Watch: Schoop doet oude liefde pijn en streakin' Simba

De trade deadline ligt achter ons en de spelers die we in deze Dutch Watch behandelen bleken aardig honkvast. Xander Bogaerts zou mogelijk een nieuwe werkgever krijgen, maar hij sloeg deze week nog gewoon z’n homeruns voor de Boston Red Sox. Ook zijn landgenoten hadden het op de heupen. Zo wisten Didi Gregorius, Jonathan Schoop en Jurickson Profar de bal ook hard te raken, was Andrelton Simmons bezig aan een hitting streak en zien we in LA een ouderwetse Kenley Jansen.

Nog altijd heeft Ozzie Albies geen groen licht gekregen. De Braves bewegen zich al een maand zonder de kleine infielder door het seizoen, maar aan de resultaten valt dat niet af te lezen. Atlanta gaat nog altijd fier aan kop in de NL East en liet deze week in Boston de spierballen rollen. Marcell Ozuna werd de eerste speler ooit uit de National League met drie homeruns in één wedstrijd op Fenway Park. Een dag later kreeg hij in dat rijtje al gezelschap van ploeggenoot Adam Duvall.


In Boston had Brian Snitker nog iets te melden over Ozzie Albies. De Braves-manager vertelde dat zijn tweedehonkman de training aan het opvoeren is. Vorige week deed de infielder al wat activiteiten aan slag, maar daar zal nu wat veldwerk aan zijn toegevoegd. Albies speelde zijn laatste wedstrijd op 5 augustus, maar een rentree lijkt nu dichtbij. Het is goed mogelijk dat we vanaf volgende week weer kunnen genieten van de kleine infielder.

De trade deadline is gepasseerd en Xander Bogaerts draagt nog altijd het uniform van de Boston Red Sox. Of X-Man daar op dit moment diep van binnen heel blij mee is, laten we even in het midden. Onze landgenoot zag wel Kevin Pillar (Colorado) en Mitch Moreland (San Diego) verkassen. Het Boston van Bogaerts ontving deze week twee tegenstanders uit de NL East. Eerst was het de beurt aan titelverdediger Washington en daarna kwam Atlanta, de koploper in die divisie, op bezoek. Met name tegen de Nationals liet Bogaerts zijn knuppel brullen., waardoor zijn slaggemiddelde heel even boven de .300 kwam.

BOMBS AWAY

Nadat de Red Sox met 9-1 een draai om de oren kregen van de Blue Jays hoefden ze niet op medelijden te rekenen van de Nationals. Met de titelverdediger gaat het bepaald niet crescendo, maar het eerste duel met Boston werd ruim gewonnen. Bogaerts kwam in 3 at-bats tot 1 hit, maar Max Scherzer trakteerde ‘m ook op twee strikeouts.
Een dag later kreeg Bogey zijn revanche. Met twee ploeggenoten op de honken in de eerste inning joeg Bogaerts de eerste bal die hij zag het stadion uit; een heerlijke start voor Boston en de 3-run homerun was de zevende dinger van de international in 2020. Hij was overigens 3-for-4 deze dag en won ook nog eens: 5-3. Zondag werd ook de laatste ontmoeting gewonnen door Boston. Opnieuw timmerde Bogaerts er lustig op los. Z’n achtste homerun, wederom in de eerste, leverde 2 runs en een 9-5 zege op.


Tegen dat andere team uit de NL East ging het moeizamer. Wat pitching betreft zit het de Red Sox dit seizoen niet mee en dit werd eens te meer duidelijk tegen de Braves. Xander Bogaerts tekende afgelopen maandag in de eerste wedstrijd voor zijn 23e RBI van dit seizoen, maar Boston schoot hier niet veel mee op. Onze landgenoot was 1-for-4 in dit met 6-3 verloren duel.
Een dag later kwam Bogey door met zijn achtste double van deze jaargang en was hij opnieuw 1-for-4. Op het scorebord kwamen de Red Sox er opnieuw niet aan te pas. De 10-3 nederlaag maakte dit pijnlijk duidelijk. Woensdag begon de afsluiter niet slecht. Een walk in de eerste inning leverde Bogaerts even later een run op, die de 3-0 betekende. Atlanta sloeg in de late innings alsnog toe en won: 7-5.

De Philadelphia Phillies zaten in een lekkere flow. De ploeg won vorige week vijf wedstrijden op rij en sprong naar de tweede plaats in de divisie. De prestaties van Didi Gregorius mochten er eveneens zijn. De geboren Amsterdammer schurkte met zijn slaggemiddelde tegen de .300. Ook wat hits (33) betreft voert hij de tropen in Philadelphia aan. Defensief ging het niet altijd goed. Afgelopen weekend kreeg hij tegen de Braves in één duel twee errors achter zijn naam. Daarmee kwam zijn totaal op vier in dit seizoen.

GO WITH THE FLOW

Met een sweep tegen de Braves konden de Phillies uitstekende zaken doen in de NL East. Ze begonnen voortvarend door vrijdag de eerste wedstrijd met 7-4 te winnen. Gregorius en consorten hadden daar echter wel elf innings voor nodig. Sir Didi was 0-for-2 met twee walks en een belangrijke run in die elfde inning. In de tweede wedstrijd zweeg het slaghout opnieuw. Onze landgenoot was 0-for-4 en zag zijn slaggemiddelde dalen naar .278; zijn laagste batting average in bijna twee weken.
Tijd om daar iets aan te doen en die kans greep hij zondag met beide handen aan. In een bizar slugfest, waarin de Braves een 10-0 voorsprong namen, maar de Phillies nog bijna langszij zagen komen, was Gregorius 2-for-5 met een homerun in de tweede en een 2-run triple in de derde inning. Zijn 3 RBIs hielpen Philadelphia terug in de wedstrijd, maar ze gingen wel met 12-10 onderuit.


Tegen de Nationals bleek dat die 12-10 nederlaag een schoonheidsfoutje was. Daarbij moet worden aangetekend dat de Phillies in ’t eerste duel met de titelverdediger ook 6 runs incasseerden. Ze scoorden er echter zelf 8 en één daarvan kwam op naam van Gregorius. Zijn infield single in de vierde inning resulteerde uiteindelijk in een run.
Net als in de eerste wedstrijd was de Amsterdammer ook in de tweede goed voor een hit en een run. Met een keurige 6-0 overwinning werd de aanval van de Nats aan banden gelegd en dat kunstje herhaalden de Phillies in de derde ontmoeting. Voor Gregorius (0-for-4) stokte de bescheiden hitting streak bij drie wedstrijden, maar opnieuw was er winst: 3-0. De 6-5 winst van donderdag maakte de sweep compleet. Gregorius was 2-for-3 met ook nog een walk. Zijn double in de derde inning bracht JT Realmuto binnen voor een run.

Voor aanvang van dit seizoen waren er twijfels rond Kenley Jansen. Was hij nog wel de juiste closer voor de Dodgers of moest hij het stokje overdragen? We zijn halverwege deze jaargang en de twijfels zullen inmiddels verdwenen zijn. Jansen staat weer bij de beste closers in de league en noteert voorlopig zijn beste ERA (1.20) in jaren. Zijn LA Dodgers zijn op dit moment het beste team in de National League, maar dat mag geen verrassing heten.

AAN HET WERK

Van de Texas Rangers hoeven we dit seizoen opnieuw geen wonderen te verwachten, maar het gezelschap van Chris Woodward slaagde er vorig weekend toch in een wedstrijd van de Dodgers af te snoepen. De 6-2 nederlaag in de eerste wedstrijd betekende voor Jansen weer een kans minder op een save.
Die mogelijkheid kwam er wel in de tweede ontmoeting. Met een 7-4 lead op zak werd de closer aan het werk gezet. Jansen begon de inning door na vier pitches Ronald Guzman op de honken te zetten. Daarna volgden twee strikeouts, maar met name Shin-Soo Choo liet hem daar keihard voor werken. Kenley Jansen had 10 pitches nodig om de Koreaan weg te zetten. Met Nick Solak had hij minder moeite en na 5 pitches kon de closer zijn negende save bijschrijven. Het derde duel ging overigens met 7-2 naar de bezoekers uit LA.


Met een ERA van 1.23 en 9 saves begon Jansen met de Dodgers aan een serie thuiswedstrijden tegen onder meer de Diamondbacks. Al in de eerste wedstrijd, afgelopen dinsdag, maakte de closer zijn opwachting. Zijn team begon de negende inning met een 6-1 voorsprong, maar deze liep terug tot 6-3. Met één honk bezet werd Jansen naar de heuvel gestuurd voor één out. Daar had de international vijf pitches voor nodig. Daulton Varsho kon gaan zitten en Jansen zat in de dubbele cijfers wat saves betreft.
Diezelfde Varsho scoorde woensdag een run tegen Jansen toen deze in de tiende inning een 1-1 tussenstand moest verdedigen. Met twee walks en een HBP lukte dit niet helemaal, maar zijn slagploeg bood hulp, waardoor Jansen zijn tweede win pakte.

De San Diego Padres van Jurickson Profar toonden zich nogal bedrijvig tijdens de trade deadline. Naast de al gememoreerde Mitch Moreland werd namelijk ook starter Mike Clevinger naar Californië gehaald. De (nabije) toekomst zal uitwijzen of de Padres nu een bedreiging vormen voor de Dodgers, maar Jurickson Profar maakte er in Denver alvast het beste van. Hij duikt de laatste tijd vooral op in het linksveld. Jake Cronenworth heeft zijn plek op het tweede honk overgenomen.

PROFAR SWINGT

Het is de Padres dit seizoen menens en Profar beseft dat hij mee moet in de vaart der volkeren. Hij begon de serie tegen de Rockies vorige week op de bank (10-4 winst) en was pinch-hitter tijdens de tweede wedstrijd. Zijn enige at-bat leverde in de negende inning wel een hit op. Het was echter te laat om de 4-3 zege van Colorado te bedreigen. Profar mocht starten in de derde van vier wedstrijden en met zijn vijfde homerun van het jaar betaalde hij het vertrouwen van de manager terug.


Die voor Profar zo belangrijke klap kwam in de achtste inning. Het betekende op dat moment een 9-2 voorsprong en die zou nog worden uitgebouwd tot 13-2. Zijn 2-for-5 gaf vertrouwen voor de laatste ontmoeting. Daarin was Jurickson Profar 3-for-4 met een RBI in de vierde inning. Cronenworth kon scoren na de infield single van zijn Nederlandse ploeggenoot. Opnieuw was er winst voor de Padres, dit keer met 6-0.
Dat de homerun in Denver geen toeval was, bewees Jurickson Profar al in de eerste wedstrijd tegen de Angels. Na een single in de derde joeg hij de bal in de vierde inning het stadion uit. Hij nam Eric Hosmer mee over de thuisplaat, waardoor de international twee RBIs mocht bijschrijven. Daar kwam er in de zesde inning nog één bij middels een sac fly. Zijn Padres openden het tweeluik met een 11-4 zege. Leadoff hitter Profar was 0-for-4 in de tweede en laatste ontmoeting. Zijn team kon het debuut van Mike Clevinger niet opfleuren met een zege en verloor: 0-2.

Jonathan Schoop zag vorig weekend wat oude bekenden terug. Zijn Detroit Tigers werkten een homestand af tegen de Minnesota Twins, de club waar Schoop vorig seizoen onder contract stond. Voor de Nederlander werd het een prettig weerzien, want z’n oude werkgever werd drie keer verslagen en Schoop mocht weer wat RBIs noteren. Na deze productieve week voert hij de Padres aan wat betreft slaggemiddelde (.310), hits (39) en homeruns (8).

PRETTIG WEERZIEN

Detroit en Minnesota werkten afgelopen zaterdag een doubleheader af en al in de eerste wedstrijd was Schoop belangrijk voor zijn club. Bij een 1-1 stand in de derde inning bereikte de tweedehonkman middels een infield single het eerste honk. Willi Castro kon scoren en daarmee Detroit op 2-1 zetten. Voor Schoop bleef het bij die hit, maar Detroit won: 8-2. Later die dag scoorde Schoop een belangrijke run in de vijfde inning. Met vier wijd belandde hij op de honken en een homerun van Miguel Cabrera hengelde hem binnen. Het bleek de beslissende klap in een wedstrijd die met 4-2 door Detroit werd gewonnen.
De belangrijkste tik van Schoop moest toen nog komen. In ’t laatste duel was hij 2-for-4.  Een single leverde niets op. De homerun in de zesde inning des te meer. Zijn achtste van het jaar hielp Detroit aan een 3-2 zege en een sweep.


Aan alles komt een einde, dus ook aan de winning streak van de Tigers. Dit gebeurde echter nog niet in de eerste wedstrijd tegen de Milwaukee Brewers. Jonathan Schoop was daarin 2-for-3 met een RBI-single in de achtste, maar onze landgenoot kwam ook nog met vier wijd op de honken én werd geraakt door de werper. De bedrijvige Schoop zag de Tigers uithalen: 12-1.
Woensdag was de international minder actief op de honken. Hij was 1-for-4 met een infield single in de eerste inning. Zijn batting average zakte daarmee ietsje naar .310, maar daarmee kun je nog prima thuiskomen. Met 8-5 ging de winst naar de Brewers.

Andrelton Simmons speelde afgelopen week pas zijn eerste wedstrijden in het eigen stadion. Tegen de Seattle Mariners liet Simba zijn knuppel spreken en hielp hij zijn slaggemiddelde van .250 naar .304. De LA Angels schoten niet veel op met de dadendrang van de Nederlands international. De serie van vier wedstrijden werd eerlijk verdeeld en dus bleef de achterstand in de divisie intact.

KEEP STREAKIN’

Zijn gebrek aan wedstrijdritme speelde Andrelton Simmons geen parten tegen de Mariners. Na z’n rentree is de international in vrijwel elke wedstrijd goed voor minimaal één hit en zo ook vorig weekend tegen Seattle. Zijn naam stond als negende genoteerd in de batting order en in de derde inning was een infield single genoeg om op de honken te komen. Simba was 1-for-3 en zijn Angels wonnen met 3-2.
Zo spannend was het in de tweede ontmoeting niet. LA walste met 16-3 over de tegenstander heen en met twee hits, twee walks en drie runs liet Simmons zich niet onbetuigd. Zijn eerste RBI na zijn blessure noteerde de kortestop in de derde van vier wedstrijden. In de zevende inning sloeg hij Albert Pujols binnen in een duel dat na tien innings met 2-1 verloren ging. Ook de laatste ging met 2-1 verloren. Simmons was 2-for-4.


Met een 5-game hitting streak, hits in acht van zijn laatste negen wedstrijden en een slaggemiddelde van .304 stond Simmons de Padres in LA op te wachten. Die hitting streak werd door Simmons al in de tweede inning van de eerste wedstrijd verlengd. Die single leverde niets op, maar zijn tweede hit, een RBI-single in de negende, deed dit wel. De derde RBI voor Simba betekende voor de Angels hun vierde run. Helaas voor de thuisploeg had San Diego er al 11 gescoord.
Donderdag mocht Simmons het als leadoff hitter proberen en dat deed hij niet onverdienstelijk. Een RBI-single in de derde inning zette zijn team op 1-0. De kortestop besloot de wedstrijd 2-for-4 en met een 2-0 overwinning. Er staan nu 4 RBIs, een 7-game hitting streak en een .333 batting average achter zijn naam.

De San Francisco Giants zijn zich aan het herstellen van een matige seizoensstart, waarin ze slechts 8 van de eerste 24 wedstrijden wonnen. Helaas voor Chad Tromp is hij de laatste tijd vooral toeschouwer. We moeten goed zoeken als we onze landgenoot aan het werk willen zien. De Giants werkten vorig weekend een serie tegen de Diamondbacks af en slechts één keer mocht Tromp zijn opwachting maken. De 23-jarige Joey Bart heeft zijn plekje ingenomen en laat zich aan slag wat beter zien. Tyler Heineman begon het seizoen als eerste catcher, maar ook zijn rol lijkt uitgespeeld.

SPAARZAME MOMENTEN

In de laatste wedstrijd tegen Arizona mocht de catcher even aan de bak. De Giants hadden de eerste wedstrijd met 7-4 aan de Diamondbacks moeten laten, maar kwamen in de tweede terug met een 5-2 zege. Zondag was het de beurt aan Chad Tromp. Met slechts 2 hits in zijn laatste 11 wedstrijden zal hij niet met overdreven veel vertrouwen aan dit duel zijn begonnen. Twee keer betrad de catcher het slagperk en even zo vaak keerde hij onverrichter zake terug naar de dug-out. Zijn batting average kukelde naar .176 en met .185 was zijn OBP al niet veel beter. Helaas voor de man uit Oranjestad bleef het bij die twee at-bats en nam Joey Bart weer plaats achter home plate.


Met twee homeruns in zijn eerste vier wedstrijden leek Chad Tromp op weg een revelatie te worden. Gezien zijn leeftijd (25) kan dit natuurlijk nog steeds, maar de catcher maakt de laatste weken kennis met de harde realiteit van de majors. Er staan 18 strikeouts in 51 at-bats achter zijn naam en slechts één walk. Deze week zag Tromp vanaf de zijkant hoe zijn Giants zich uitleefden tegen de Rockies en in Denver met 23-5 wonnen. Overigens werd dit woensdag door diezelfde Rockies alweer enigszins rechtgezet door het tweede duel winnend af te sluiten: 9-6.

Cover Photo: Sean M. Haffey/Getty Images

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen