NHL play-offs: Knights doorstaan test, onverwachte held voor Stars


De titelverdediger zijn we kwijt, dus komt er een nieuwe kampioen. Nog acht teams maken kans op de Stanley Cup en met vier overgebleven clubs in zowel Toronto als Edmonton is het rustig geworden in de bubbels. De teams die nu tegenover elkaar staan, kennen elkaar door en door. Ze treffen elkaar namelijk regelmatig in de eigen divisie. Het aantal wedstrijden neemt weliswaar af, maar de intensiteit neemt alleen maar toe. Natuurlijk kun je bij SportAmerika daar alles over lezen!


WESTERN CONFERENCE


DE HEADLINES

Game. Seven. Mooier wordt het niet in ’t ijshockey en in de bubbel van Edmonton werden er vrijdag zelfs twee achter elkaar gespeeld. Colorado en Dallas beten het spits af en dat was vooral voor de Stars een tegenvaller. Zij hadden immers een 3-1 voorsprong in de serie. Rick Bowness rekende voor dit duel op zijn topspelers. Jamie Benn, Alexander Radulov en Tyler Seguin gaven niet thuis in de laatste twee wedstrijden en kregen kans op revanche. Bij de Avalanche was het lang onduidelijk of Gabriel Landeskog van de partij was. Hij blesseerde zich in Game 6 en was de grote afwezige in Game 7. Zijn teamgenoten keken al rap tegen een achterstand aan. Alexander Radulov begreep de boodschap van Bowness en opende de score. De Avs sloegen razendsnel terug. Vladislav Namestnikov nam de gelijkmaker voor zijn rekening en Andre Burakovsky zorgde voor de 2-1.
De rust keerde daarna niet terug in deze wedstrijd, die alle kanten op bleef schieten. Joel Kiviranta mocht zijn opwachting maken in dit duel en betaalde het vertrouwen terug door de 2-2 te scoren. Op de PP zorgde Nazem Kadri ook weer snel voor de volgende treffer. Met een 3-2 voorsprong begonnen de Avs aan de derde periode. Met zijn tweede van de avond trok Radulov halverwege die periode de stand weer gelijk, maar wederom had Colorado het antwoord klaar. Weer was het Namestnikov die scoorde en de Avalanche op 4-3 zette. Kiviranta had nog wat energie over en schoot 10 tellen later de Stars alweer langszij. Bowness had in deze serie nog niet vaak een beroep op Kiviranta gedaan, maar de 24-jarige Fin maakte naam voor zichzelf. Zeker toen hij in OT de Stars, met zijn derde van de avond, naar de Conference-finale schoot.

DE HIGHLIGHTS

UP NEXT

EINDSTAND: Dallas wint 4-3
Weer gaat het de Colorado Avalanche mis in de tweede ronde. Vorig seizoen legden ze het af tegen de Sharks, maar werd er gewezen naar de onervarenheid van dit roster. We zijn nu een jaar verder en opnieuw stranden de talentvolle Avs in de tweede ronde. Natuurlijk miste Colorado hun captain in Game 7, maar over het algemeen leek de ploeg erg afhankelijk van de grote namen. Die grote namen stonden op voor Dallas toen het moest. Of in elk geval één van hen. Alexander Radulov bewoog zich geruisloos door de laatste wedstrijden, maar was in Game 7 twee keer trefzeker. Kiviranta bewees echter dat er altijd baas boven baas is. De rookie had nog maar 13 wedstrijden (regular season en play-offs) op het hoogste niveau in de benen, maar was in deze allesbeslissende wedstrijd degene die het verschil maakte. Hij bezorgt Dallas een treffen met Vegas in de Conference-finale.

DE HEADLINES

Niet veel mensen hadden vooraf ingezet op een Game 7 in deze serie. Velen hadden verwacht dat de Vegas Golden Knights korte metten zouden maken met de Vancouver Canucks, maar de jonge ploeg van Travis Green bleek vele malen taaier dan verwacht. Vorig jaar gooiden de Golden Knights in de eerste ronde een zeker ticket voor de tweede ronde te grabbel door een 3-1 voorsprong in de serie én een 3-0 voorsprong in Game 7 te grabbel te gooien. Dat was tegen de San Jose Sharks van Peter DeBoer. De coach die nu verantwoordelijk is voor de prestaties van de Knights. De mannen van DeBoer lieten er geen twijfel over bestaan wie de betere ploeg was. Vanaf de eerste seconde gingen de Knights op zoek naar de vijandelijke goal. Ze hadden alleen één probleem. Thatcher Demko weigerde zich over te geven en bleef de schoten maar stoppen.
De Canucks hadden in deze Game 7 weinig in de melk te brokkelen. Robin Lehner had het relatief rustig in het doel van Vegas, maar dat wat hij moest doen, deed Lehner ook uitstekend. Af en toe dook Vancouver gevaarlijk voor zijn neus op, maar dan stond de goalie paraat. Aan de andere kant werden zijn teamgenoten bijna wanhopig. Wat de Knights ook probeerden, ze kregen die puck maar niet voorbij Thatcher Demko. Tot laat in de derde periode. Een schot van Shea Theodore zocht en vond zijn weg naar het net. Daarmee was het verzet nog niet definitief gebroken, maar het hielp wel. De 2-0 van Alex Tuch sloot wel het boek voor de dappere Canucks. Paul Stastny, doorgaans toch al uitstekend op dreef in een Game 7, kreeg de assist op de empty-netter. Stastny zelf zorgde met de 3-0 voor het slotakkoord.

DE HIGHLIGHTS

UP NEXT

EINDSTAND: Vegas wint met 4-3
Travis Green kan ontzettend trots op zijn jonge Vancouver Canucks zijn. Vrijwel niemand gaf ze een kans tegen de Vegas Golden Knights, maar de underdog bewees dat je met vastberadenheid en een gezonde portie vechtlust ver kunt komen. En een goede goalie helpt ook. Thatcher Demko noteert over zijn nog prille loopbaan gemiddeld een save percentage van .906, maar steeg in de laatste wedstrijden van deze serie boven zichzelf (sv% .990) uit. Bijna werd hij ook nog de absolute held door Vegas ook in Game 7 van scoren te houden, maar Theodore besliste anders. Zijn gamewinner stuurde de Knights voor de tweede keer in drie jaar naar de Conference-finale. Daarin zijn de Dallas Stars de tegenstander. In de Round Robin wonnen de Knights met 5-3 van deze tegenstander, maar de Stars zijn daarna gegroeid. De Knights zullen weten dat ze een tandje bij moeten schakelen om succes te hebben.

Cover photo: Ethan Miller/Getty Images

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen