Dutch Watch: Profar zorgt voor spektakel

Zo spectaculair als vorige week was het niet wat de boys van het Koninkrijksteam lieten zien. Het kan tenslotte ook niet elke week feest zijn. Toch viel er nog genoeg te genieten. Zo liet Jurickson Profar zien wel degelijk met de knuppel overweg te kunnen en is Andrelton Simmons weer bezig aan een knappe hitting streak.

Na de lastige en, wat resultaat betreft, dramatische serie in LA kregen de Atlanta Braves in de woestijn van Arizona kans op eerherstel. Voor Ozzie Albies en de zijnen was de serie van vier wedstrijden tegen de Diamondbacks het einde van een road trip die hen via Florida en Californië naar Arizona voerde. Na het bezoek aan de D-backs konden de Braves eindelijk naar huis. Daar stond hen een serie tegen de St. Louis Cardinals te wachten.
Na de sweep tegen de Dodgers konden de Braves wel een goed resultaat gebruiken, maar ook tegen de D-backs begonnen ze met een nederlaag. De 3-2 nederlaag van vorige week donderdag bleef voor Ozzie Albies niet zonder gevolgen. De infielder raakte zijn plek als leadoff hitter in de line-up kwijt aan Ronald Acuna. Diezelfde Acuna bezorgde Atlanta vrijdag een 2-1 overwinning. Albies bleef 0-for-3.
Zijn revanche kwam zaterdag in de derde ontmoeting. In de achtste inning tekende Ozzie Albies voor zijn 20e RBI van het seizoen door met een RBI-single Josh Donaldson binnen te slaan. De Braves wonnen opnieuw, dit keer met 6-4. Zondag kwam er eindelijk een einde aan die slopende road trip. Voor de zesde keer in deze tien uitwedstrijden zou Atlanta als winnaar van het veld stappen. In dit met 5-3 gewonnen duel hield de knuppel van Albies zich echter koest.

OZZIE SWINGT EVEN NIET

Eenmaal thuisgekomen werden de Atlanta Braves door de St. Louis Cardinals keihard met beide benen op de grond gezet. De bezoekers gaven Albies en de zijnen met 14-3 een flinke draai om de oren. Onze landgenoot was 0-for-4 in dit duel en die cijfers zouden in de dagen daarna niet verbeteren. Ook woensdag kreeg Albies zijn knuppel niet tegen de bal en stond er opnieuw 0-for-4 achter zijn naam. Het weerhield de Braves er niet van dit duel met 4-0 te winnen.
Aan slag lukt het even niet voor de kleine infielder en Braves-manager Brian Snitker posteerde hem donderdag dan ook als achtste in de batting order. Opnieuw zweeg de knuppel, maar de tweedehonkman bereikte wel twee keer met vier wijd de honken. Een groot aandeel in de 10-2 zege had Albies echter niet. Dat het deze maand niet gaat, geeft ook zijn slaggemiddelde aan. Dat is in mei .194.

In Boston hebben ze zo’n beetje al het zand uit de motor verwijderd en deze draait inmiddels op volle toeren. De Red Sox sloegen er deze week vrolijk op los tegen de Seattle Mariners en Xander Bogaerts wilde daarbij geen spelbreker zijn. Daarna brachten de Colorado Rockies een bezoek aan Fenway Park voor een korte serie van twee wedstrijden.
De Mariners waren sterk aan deze jaargang begonnen, maar de laatste weken zit de klad er nogal in. Die negatieve spiraal wist Seattle vorige week in Boston niet te doorbreken. Xander Bogaerts en de zijnen waren simpelweg een paar maten te groot. Vrijdag, in de eerste ontmoeting, kwam onze landgenoot in de zevende inning door met een RBI-double voor een 9-0 voorsprong.
Z’n tweede RBI van de dag volgde al in de achtste inning. De Red Sox wonnen simpel met 14-1 en gaven dat zaterdag een vervolg. Met een RBI-single in de derde inning mocht Bogaerts zijn 26e binnengeslagen punt van het jaar noteren. Met 9-5 ging ook dit duel naar de regerend kampioen. Afgelopen zondag kreeg Xander Bogaerts maar liefst vier keer vier wijd. Drie keer passeerde hij de thuisplaat voor een run op weg naar een eenvoudige 11-2 zege.

STREAKING X-MAN

Aan de bescheiden 5-game winning streak kwam dinsdag een einde. De Rockies wonnen in Boston met 5-4, maar Xander Bogaerts was wel weer actief met zijn slaghout. Niet alleen breidde hij zijn hitting streak met een single uit naar zes wedstrijden, maar ook kwam hij weer twee keer met vier wijd op de honken. Geen enkele keer leidde dit echter tot een run. Dit was woensdag wel het geval. Met een 5-5 tussenstand begonnen de teams aan de 10e inning en daarin speelde Bogaerts een belangrijke rol. Met een double hield hij zijn streak in stand, maar veel belangrijker was dat hij even later door Michael Chavis binnen werd geslagen voor de winnende run: 6-5. Voor Boston betekende dit de 11e zege in mei. De ploeg speelde daarin 14 wedstrijden. Xander Bogaerts tikt deze maand een slaggemiddelde van .245 aan met 3 homeruns en 10 RBIs.

Het is de bedoeling dat Didi Gregorius weer wat zogenaamde extended spring training games gaat spelen. Wat potjes ter voorbereiding dus. De revalidatie verloopt vooralsnog probleemloos en de rentree komt dus steeds dichterbij voor Sir Didi. De New York Yankees gaan er nog altijd van uit dat de geboren Amsterdammer ergens in juni weer van de partij zal zijn. Zonder Gregorius hebben de Bronx Bombers de Tampa Bay Rays bijna te pakken. De Yankees wonnen 8 van hun laatste 10 wedstrijden en hebben nu een 26-16 record. Achter koploper Tampa Bay staan 26 zeges en 15 nederlagen. Die ploeg heeft dus nog een voorsprong van 0.5 wedstrijd op de formatie uit New York.

De Los Angeles Dodgers hebben inmiddels een aardig gat geslagen met de concurrenten in de NL West. Aan slag gaat het crescendo en maken het werk voor de pitchers gemakkelijker. Het gevolg van deze dadendrang is wel dat de kansen van Kenley Jansen op saves beperkt zijn. Nadat hij het vorige week wat rustiger had, mocht de closer deze week echter weer aan de bak. De Dodgers speelden onder meer een belangrijke serie tegen de San Diego Padres.
Na zijn tweede blown save van het seizoen, op 5 mei, kreeg Kenley Jansen een week de tijd om bij zinnen te komen. Tegen de Braves was de closer niet nodig en ook in de daaropvolgende serie tegen Washington deed manager Dave Roberts slechts één keer een beroep op de international. LA won twee keer ruim van de Nationals, maar ging ook twee keer relatief dik onderuit. Bij één van die zeges kreeg Jansen de kans om zich even los te gooien. Bij een 6-0 voorsprong had hij zondag aan 14 pitches genoeg om de wedstrijd definitief in het voordeel van de Dodgers te beslissen.

EEN OUDE BEKENDE

Voor de tweede keer in korte tijd stond LA deze week weer tegenover de San Diego Padres. Net als begin mei kenden de duels een spannend scoreverloop en dus mocht Jansen weer eens opdraven voor wat serieuze innings. Dinsdag stelde de closer zonder al te veel moeite een 6-3 overwinning veilig. Jansen had daar 18 pitches voor nodig en stond één hit toe. Een dag later moest hij er harder voor werken. Manny Machado kreeg, met één uit, vier wijd van onze landgenoot en Eric Hosmer bereikte het honk met een bunt single.
Hunter Renfroe was de volgende aan slag. De Hunter Renfroe die Jansen op 5 mei nog zo’n pijn deed met een grand slam. Dit keer kwam Kenley Jansen echter als winnaar uit de strijd met een strikeout. Met drie slag voor Alex Dickerson trok Jansen de 2-0 over de streep. Voor onze landgenoot was het zijn 14e save van dit seizoen.

Even leken de Oakland Athletics vorige week de weg naar boven in te slaan, maar dit bleek slechts schijn. De A’s hebben het, net als Jurickson Profar, lastig de laatste tijd. Tegen de Cleveland Indians ging het vorig weekend nog opvallend goed, maar die lijn wisten ze tegen de Mariners niet door te trekken. Profar leek aan het begin van deze maand ook even op de goede weg, maar wat zijn slaggemiddelde betreft is dit een week om snel te vergeten. Toch mocht hij op het nippertje nog een primeur vieren!
Voor Jurickson Profar pakte de serie tegen de Cleveland Indians niet erg succesvol uit. In de eerste ontmoeting kwam de veelzijdige infielder nog door met een single, maar daar kreeg hij ook zes slagbeurten voor. In de 12e inning was het Matt Chapman die de A’s naar een 4-3 zege sloeg. Ook zaterdag stapte Oakland verrassend als winnaar van het veld. Jurickson Profar verscheen vier keer aan slag, maar kon geen potten breken. Opnieuw was het spannend en werd het duel pas in de negende inning beslist door een RBI-single van Ramon Laureano. In de laatste wedstrijd van dit drieluik schreef Profar zijn 19e RBI van het seizoen bij. In de derde inning sloeg hij Laureano binnen en knabbelde daarmee iets van de 2-0 achterstand af. De A’s zouden 3 runs scoren, maar dat was niet genoeg voor een derde overwinning op de Tribe: 3-5.

PROFAR HAALT UIT!

De A’s vervolgden hun week met een tweeluik tegen de Mariners. Wat Profar betreft, kunnen we deze serie eigenlijk wel overslaan. Maandag kwam hij als pinch-hitter in het veld, maar zijn inbreng kon er niet voor zorgen dat Oakland won. Na 10 innings bleek Seattle met 6-5 te sterk. Ook het tweede duel werd geen succes. Profar mocht wel weer starten, maar werd dit keer zelf gewisseld. Aan slag was hij 0-for-3. Donderdag nam hij, op bezoek bij de Tigers, met één klap revanche voor zijn slechte optredens. Letterlijk. Met drie honken bezet knalde Jurickson Profar de bal het stadion uit voor een grand slam. Daarmee gooide hij eigenhandig de wedstrijd op slot, want de A’s hadden daarna een 6-0 lead. Voor onze landgenoot was het zijn vijfde homerun van het jaar en z’n eerste grand slam ooit. Oakland liet in deze eerste wedstrijd niets heel van Detroit: 17-3.

De Minnesota Twins denderen maar door. De Twins hebben het beste record in de American League en gaan dan ook fier aan de leiding in de AL Central. Is het allemaal hosanna in Minneapolis? Niet echt. Onze landgenoot Jonathan Schoop kan de wisselvalligheid nog niet van zich afschudden. De ene keer ramt hij de ene na de andere bal het stadion uit en dan weer zwijgt z’n knuppel in alle toonaarden.

SCHOOP NIET MEE IN SLAGGEWELD

Na de sweep in Toronto begonnen de Twins ook goed aan de serie van vier tegen de Detroit Tigers. In de met 6-0 gewonnen wedstrijd was Jonathan Schoop 1-for-4 met een single in de derde inning. Zaterdag noteerde Schoop zijn 18e binnengeslagen punt door in de tweede inning outfielder Jake Cave met een RBI-double over home plate te slaan. Het bracht de Twins niet veel, want Detroit trok met 5-3 aan het langste eind. Dit werd door Minnesota rechtgezet in de derde ontmoeting, maar aanvallend leverde Schoop geen bijdrage aan de 8-3 win. De wereldkampioen van 2011 bleef tijdens de laatste wedstrijd van deze serie aan de kant. Schoop zou kampen met een lichte schouderblessure. In de serie tegen Detroit was hij 2-for-11 met een double en een RBI. De Twins moesten het vierde duel overigens met 5-3 aan de Tigers laten.


Ook in de eerste wedstrijd tegen de LA Angels vond Schoop zijn naam niet terug in de starting line-up. De tweedehonkman kwam pas in de achtste inning als pinch-runner in het veld, maar zijn aanwezigheid kon een 5-4 nederlaag niet meer voorkomen. Daarna ging het beter. Zowel met de Twins als met Jonathan Schoop. Dinsdag won Minnesota het tweede duel met 4-3 en was Schoop 1-for-4. In de derde en laatste ontmoeting kwam onze landgenoot door met een infield single in de tweede inning. Hij werd binnengeslagen door kortestop Ehire Adrianza, die de Twins op een 2-0 voorsprong zette. Schoop was in dit spannende duel, dat Minnesota met 8-7 won, 2-for-4. De infielder begon, in tegenstelling tot de Twins, beroerd aan de serie tegen Seattle. Met 0-for-5 daalt zijn slaggemiddelde naar .271. Minnesota liet met 11-6 echter weinig heel van de Mariners.

De LA Angels hebben de kelder van de AL West verlaten en willen de aanval openen op de tweede plaats van de Seattle Mariners. Daarbij kunnen de Halos een productieve Andrelton Simmons goed gebruiken en de kortestop stelt zijn werkgever niet teleur. Als het op hits (53) aankomt, doet geen enkele Angel het beter dan onze landgenoot. Ook nu timmert hij weer een aardige hitting streak in elkaar.


Het weekend begon vorige week uitstekend voor Simmons. Op bezoek in Baltimore was hij 4-for-5 in de eerste wedstrijd met twee runs en twee RBIs. Die binnengeslagen punten kwamen in een voor de Angels bijzonder productieve vijfde inning waarin ze de basis legden voor een 8-3 zege. De Halos scoorden daarin vijf runs en Simba was verantwoordelijk voor twee daarvan. Een dag later bleef Simmons tot de achtste inning aan de kant. In z’n enige at-bat kwam hij door met een single waarna hij het tweede honk wist te stelen. De teruggekeerde Shohei Ohtani sloeg de kortestop vervolgens binnen en bepaalde de eindstand op 7-2. Inmiddels stond er alweer een 5-game hitting streak achter de naam van Simba en deze kreeg zondag weer een vervolg. Z’n single in de derde kon LA niet aan de zege helpen, want Baltimore sloot de serie af met een 5-1 overwinning.

SIMBA BLIJFT ZE RAKEN

Gemakkelijker werd het daarna niet voor Simmons en zijn Angels. Op bezoek bij de Twins werd de eerste wedstrijd nog wel gewonnen, maar de serie van drie ging uiteindelijk toch naar de thuisploeg. Voor Andrelton Simmons stond er natuurlijk nog die hitting streak op het spel. In de eerste clash sloeg hij z’n hit in de vijfde inning. Na z’n single ging hij succesvol op voor zijn vijfde gestolen honk van dit seizoen. Albert Pujols hielp zijn kortestop daarna over de thuisplaat. Het was de enige run die Simmons in deze serie zou scoren. Zijn hitting streak bleef echter wel intact en staat inmiddels op negen wedstrijden. Na 42 wedstrijden staat er een slaggemiddelde van .306 achter de naam van de Oranje-international. Dat ligt wat hoger dan het gemiddelde in zijn carrière, want dat staat op .271.

Coverfoto: Greg Fiume/Getty Images

Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door de MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen