Dutch Watch: primeur voor Albies, Schoop keert terug

Ook dit seizoen is het Koninkrijk der Nederlanden weer goed vertegenwoordigd in de MLB. De spelers zijn ook bepaald geen veldvulling, dus verdienen ze hun eigen plekje bij SportAmerika. In de Dutch Watch bespreken we wekelijks het wel en wee van ‘onze jongens’ in de majors.

Na een road trip van tien wedstrijden, waarvan Atlanta er zeven won, keerden Ozzie Albies en de Braves afgelopen weekend als koploper in de NL East terug naar huis. Het werd een teleurstellend weerzien met de eigen fans. De ploeg die in drie duels met de Mets nog 21 runs produceerde, viel stil en kwam voor eigen publiek tot slechts negen runs tegen de San Francisco Giants. De bezoekers wonnen drie keer en legden het slaggeweld van Atlanta aan banden.
Ozzie Albies vormde echter een uitzondering. De 21-jarige tweedehonkman sloeg ‘gewoon’ zijn honkslagen en noteerde vorige week vrijdag zijn 24e RBI van het seizoen. Albies heeft sinds kort de rol van leadoff hitter overgenomen van Ender Inciarte. Het is voor de infielder dus zaak contact te maken en het honk te bereiken. Dit lukte aardig tegen de Giants, maar een win zat er niet in voor Albies en de Braves.
Na de drie nederlagen tegen de Giants vervolgde Atlanta het seizoen in Florida. Eerst moesten de Tampa Bay Rays er twee keer aan geloven. Albies kwam in acht at-bats tot twee hits en een gestolen honk, maar het waren Ronald Acuna en Nick Markakis die in de schijnwerpers stonden. De twee outfielders stonden met hun homeruns aan de basis van de twee zeges op de Rays.

GRAND SLAM

Met één klap verdubbelde Ozzie Albies donderdag zijn aantal RBIs in de maand mei. Letterlijk. De infielder sloeg in de zesde inning z’n eerste grand slam van zijn nog prille carrière. Met de honken bezet en een 1-1 tussenstand timmerde Albies de bal het stadion uit voor een 5-1 voorsprong. In de negende inning kwam er nog een vijfde RBI bij toen Johan Camargo kon scoren na een single van Albies. De Braves hebben na de 9-2 zege op de Miami Marlins een record van 22-14 en daarmee gaat de ploeg nog altijd aan de leiding in de NL East.

Xander Bogaerts en de Boston Red Sox hebben dit seizoen al betere weken gekend. Het begon allemaal nog wel aardig met drie wins in vier wedstrijden tegen de Texas Rangers, maar daarna maakten Bogaerts en de zijnen hardhandig kennis met de kracht van aartsrivaal New York Yankees. The Bronx Bombers wonnen twee van de drie onderlinge duels en de Red Sox moeten in de AL East de leiding inmiddels delen met de rivaal.
Voor Xander Bogaerts was het geen productieve week. De kortestop heeft dit seizoen al wedstrijden gehad met zes en vier RBIs, maar deze week komt hij niet verder dan één binnengeslagen punt. Zondag was een single van Bogaerts in de derde inning genoeg om Boston op een 2-0 voorsprong te brengen tegen Texas. De Rangers werden deze dag met 6-1 verslagen en voor de Red Sox was het de derde zege op rij.

ONDERUIT IN NEW YORK

De Yankees riepen deze bescheiden winning streak een halt toe. Dinsdag had onze landgenoot weinig in te brengen tegen de Yankees-pitchers. In vier at-bats kwam Bogaerts niet tot een hit. Een dag later beet hij wat meer van zich af. In z’n vijf slagbeurten noteerde de infielder een double en drie hits. Xander Bogaerts liep twee runs binnen, maar dit was niet genoeg om New York aan het wankelen te brengen. De Yankees wonnen thuis met 9-6.


Toch vertrekken Bogaerts en de Red Sox met een redelijk gevoel uit The Big Apple. De derde en voorlopig laatste wedstrijd tegen de aartsrivaal werd gewonnen door Boston. De international van het Koninkrijksteam droeg aanvallend niet veel bij. Tegenover één honkslag stonden drie strikeouts.

Het was de week waarin de New York Yankees even de koppositie in de AL East overnamen van de aartsrivaal uit Boston. Het was ook de week waarin Didi Gregorius opmerkelijk weinig klaarspeelde met zijn knuppel. Zijn Yankees rijgen de wins aaneen, maar dat is dit keer niet te danken aan de slagkracht van onze landgenoot. Met 10 homeruns en 30 RBIs is Gregorius nog altijd de meest productieve Yankee, maar deze week hield de Amsterdammer zijn kruit opvallend droog.

TERUG OP AARDE

We zijn verwend geraakt door de uitstekende eerste maand van Didi Gregorius. In mei laat onze landgenoot zien dat hij ook maar een gewone sterveling is. Afgelopen zaterdag kreeg de kortestop rust van manager Aaron Boone en mocht Ronald Torreyes zijn kunsten vertonen. Ook zonder Gregorius wonnen de Yankees met 5-2 van de Cleveland Indians. Een dag later stond de Amsterdammer weer op z’n post. De Yankees waren dit keer met 7-4 te sterk voor Cleveland, maar Gregorius kon aanvallend zijn steentje niet bijdragen.


Gregorius zal met gemengde gevoelens terugkijken op de serie tegen Boston. De Yankees wonnen twee van de drie duels, maar van de knuppel van Gregorius werd niet veel vernomen. Pas in de laatste wedstrijd kon de infielder weer eens een RBI aan zijn totaal toevoegen. Uitgerekend deze wedstrijd ging verloren voor New York. In de zevende inning bereikte de kortestop het eerste honk na een fielders choice. Gregorius kreeg z’n RBI omdat Neil Walker kon scoren. Het was zijn eerste binnengeslagen punt sinds 27 april. Voor de Yankees was het de tweede nederlaag in 19 wedstrijden.

Voor de Los Angeles Dodgers dreigt het seizoen uit te lopen op een drama. De ploeg verloor Corey Seager al en deze week zocht ook Clayton Kershaw een plekje in de ziekenboeg. De ace kampt met een blessure aan z’n biceps. De Dodgers verloren ook deze week weer vier van de zes wedstrijden. Het gevolg van de slechte resultaten is dat we Kenley Jansen niet zo vaak zien en dat de closer slechts sporadisch een save aan zijn totaal kan toevoegen.

LICHTPUNTJE

Tussen 3 mei en 7 mei werd geen beroep op Jansen gedaan, maar afgelopen dinsdag mocht hij weer eens zijn opwachting maken. Kenley Jansen ging in de negende inning aan de slag bij een 5-4 achterstand. Zijn taak was om de Arizona Diamondbacks niet verder uit te laten lopen en de Nederlandse pitcher deed het prima. In twee innings kreeg Jansen zeven batters tegenover zich. Slechts één van hen bereikte het honk, maar dit leidde niet tot een run. Een homerun van Enrique Hernandez trok de stand in de negende inning gelijk waardoor Jansen ook de 10e inning voor zijn rekening kon nemen. Een doffe dreun van Daniel Descalso bezorgde Arizona in de 12e inning alsnog een 8-5 overwinning.


In de taakomschrijving van Jansen staat dat hij in de late innings een voorsprong moet verdedigen en daarvoor wordt de international ook goed betaald. Afgelopen woensdag had de closer slechts negen pitches nodig om een 6-3 zege over de streep te trekken. Eén fly ball en twee groundouts leverden Kenley Jansen zijn zesde save van het seizoen op. In de NL West vinden we de Dodgers terug op de vierde plaats. Jansen en de zijnen hebben een achterstand van acht gewonnen wedstrijden op koploper Arizona.

Jurickson Profar kon de goede lijn van vorige week niet doortrekken. Nu is dat ook niet zo gemakkelijk als de tegenstander Boston Red Sox heet. Vorig weekend speelden de Rangers vier keer tegen de BoSox en alleen de eerste wedstrijd werd gewonnen. De Nederlandse kortestop van de Rangers kwam in deze serie tot twee hits, één RBI en vier keer werd Profar met drie slag teruggestuurd.

LAMME TEGEN DE BLINDE

De serie tegen de Detroit Tigers verliep beter voor zowel Profar als de Texas Rangers. In de AL Central spelen de Tigers ook niet de pannen van het dak getuige ook hun 15-21 record. Dit is overigens niet veel beter dan het 15-24 record van Texas. In de eerste wedstrijd, afgelopen maandag, had Jurickson Profar een belangrijk aandeel in de 7-6 overwinning van de Rangers. De infielder uit Willemstad kwam tot slechts één hit in vier at-bats, maar met die ene triple sloeg hij wel het winnende punt binnen. Aangewezen slagman Shin-Soo Choo mocht dit, na de klap van Profar, over de thuisplaat lopen. Een dag later sloeg onze landgenoot zijn tweede homerun van het seizoen, maar hij deed dit in de vijfde inning bij een 5-0 achterstand. Texas verloor dit duel met 7-4.
Nomar Mazara was de held in de derde en voorlopig laatste ontmoeting met deze Tigers. De Rangers hadden twee homeruns van de outfielder nodig om het duel met 5-4 naar zich toe te trekken. In z’n drie slagbeurten kon Profar niet voor vuurwerk zorgen. Voor het eerst in vier wedstrijden zweeg zijn knuppel en kwam er een einde aan een kleine hitting streak van drie wedstrijden.

In de sterke AL East hobbelen de Baltimore Orioles er maar een beetje achteraan. New York, Boston en Toronto zijn al hele kleine stipjes aan de horizon en ook de achterstand op Tampa Bay is al enorm. Het goede nieuws voor de O’s is wel dat Jonathan Schoop terug in de line-up is. De tweedehonkman uit Willemstad speelde vorige week één duel voor de Bowie Baysox en twee wedstrijden op Triple-A niveau voor de Norfolk Tides. Acht at-bats en één hit voor Norfolk waren genoeg voor een terugkeer naar Baltimore.

TERUG NA BLESSURE

Schoop trof in Baltimore een team aan dat wederom midden in een losing streak zat. De Nederlander miste 20 wedstrijden en daarvan wonnen de O’s er slechts drie. Afgelopen dinsdag stond Schoop weer op het veld. Achteraf had hij dit duel met de Kansas City Royals misschien liever over willen slaan, want de Royals timmerden er al in de eerste inning genadeloos op los. Nog voor er ook maar één speler van Baltimore een knuppel aan had geraakt, stond het al 10-0 voor Kansas City.


De O’s wisten de schade daarna, voor zover dat nog mogelijk was, nog enigszins te beperken. Jonathan Schoop vierde zijn rentree met een single in de negende inning. De hit hielp Jace Peterson en Craig Gentry over de thuisplaat. Baltimore verloor de wedstrijd uiteindelijk met 15-7. Een dag later namen de O’s eindelijk afscheid van hun losing streak. Na zeven nederlagen op rij wonnen ze eindelijk weer eens. Schoop was goed voor een double en twee hits. In de achtste inning werden Schoop en Manny Machado door Mark Trumbo binnengeslagen. Baltimore won hierdoor met 5-3 van de Royals.
Pas voor de tweede keer dit seizoen wisten de Orioles twee wedstrijden op rij te winnen, want donderdag werden de Royals opnieuw verslagen. In vijf at-bats kwam Schoop tot één single, maar daarmee sloeg hij wel Adam Jones over de thuisplaat voor een 11-6 voorsprong. Dit bleek na negen inning ook de eindstand.

De Los Angeles Angels blijven goed presteren in de eerste maanden van het seizoen en dat geldt ook voor hun Nederlandse kortestop. In april kwam Andrelton Simmons tot 25 hits, 3 homeruns en 13 RBIs. De international ligt op koers om deze cijfers te evenaren of zelfs te verbeteren in mei. Simmons is niet de speler die met de regelmaat van de klok een bal uit het stadion slaat, maar zijn slaggemiddelde in de eerste anderhalve week van mei mag er zijn. Na negen wedstrijden en 38 at-bats staat er een keurige .475 achter zijn naam. Dat heeft Simmons ook mede te danken aan zijn wedstrijd van vorige week vrijdag. De Angels verloren weliswaar van de Seattle Mariners, maar Simmons was goed voor vier hits en één RBI.

HITTING STREAK

Het was de negende wedstrijd op rij waarin Simba minimaal één honkslag noteerde. Voor het eerst in vijf wedstrijden sloeg Simmons geen double, dus aan die reeks kwam wel een einde. Met hun 9-8 overwinning riepen de Mariners ook de 4 game winning streak van de Angels een halt toe. De hitting streak van onze landgenoot hield nog wel even stand. Simmons wist deze te rekken tot 11 wedstrijden. Zijn Angels wonnen woensdag met 8-0 in Colorado van de Rockies, maar Andrelton Simmons wist voor het eerst sinds 22 april geen hit te produceren. Met een walk wist hij in de negende inning nog wel een run binnen te brengen.


Met .351 heeft Andrelton Simmons nog altijd het hoogste slaggemiddelde van alle Angels. Ook het lijstje met het aantal hits wordt aangevoerd door onze landgenoot. Zijn sterke optreden van gisteren (donderdag) tegen de Minnesota Twins hielp wat dat betreft ook mee. De Angels wonnen het duel met 7-4 en Simmons was 3-for-4. De kortestop liep twee runs binnen. In de tweede inning dankzij een homerun van Ian Kinsler en in de zesde inning was een sac fly van Kole Calhoun genoeg om Simmons binnen te brengen. Voor de Angels was het de 23e overwinning van het seizoen. De ploeg deelt de koppositie in de AL West met de Houston Astros.

Coverfoto: Kenneth K. Lam/Baltimore Sun

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen