Dutch Watch: landgenoten laten hun knuppel spreken

Aan slag was het een goede week voor veel landgenoten. Alleen Jurickson Profar kreeg de bal niet het stadion uit. Xander Bogaerts en de Boston Red Sox hebben de weg omhoog zowaar gevonden en Kenley Jansen blijft maar wedstrijden winnen voor de LA Dodgers.

Voor Ozzie Albies en de Atlanta Braves stond de voorbije week in het teken van revanche. Tegen de Arizona Diamondbacks leden de Braves drie nederlagen op rij en dat moest op bezoek bij de Cleveland Indians wel even rechtgezet worden. Albies lijkt zijn rol als leadoff hitter steeds meer te omarmen en hij begon in Cleveland dat ook aan een 5-game hitting streak. Zo sensationeel als vorig jaar is hij nog niet. Rond deze tijd had Albies toen al acht homeruns geslagen. Hij komt nog niet in de buurt van dat aantal, maar manager Brian Snitker kan toch tevreden zijn over zijn kleine tweedehonkman. De ploeg van Snitker bezet na 24 wedstrijden en een 12-12 record de derde plaats in de NL East op één gewonnen wedstrijd van koploper New York.

COMEBACK KIDS

Het werd in Cleveland niet het begin waar de Braves op hoopten. Albies sloeg dan wel z’n vierde tweehonkslag van het seizoen, maar na negen innings stond er 8-4 op het scorebord in het voordeel van de Tribe. In de tweede wedstrijd kreeg Atlanta aanvankelijk ook alle hoeken van Progressive Field te zien. Na twee innings hadden de Indians een 7-0 voorsprong. In de vijfde deden de Braves iets terug, maar in de negende inning gaf Albies de aanzet tot een prachtige comeback. Zijn single bracht twee runs binnen en verkleinde de achterstand tot 7-5. Even later zou Albies zelf de thuisplaat passeren op weg naar een onverwachte 8-7 zege. Zondag was het de beurt aan Atlanta om snel weg te lopen. Met z’n derde hit van de serie sloeg Ozzie Albies in de derde inning opnieuw twee punten binnen. Uiteindelijk vertrok Atlanta met een 11-5 overwinning.


Voor de vierde wedstrijd op rij kwam Albies dinsdag door met een hit. Het waren echter de Cincinnati Reds die in deze seesaw battle aan het langste eind trokken. Beide teams hadden een voorsprong, maar gaven deze ook net zo gemakkelijk weer uit handen. De Reds wonnen de eerste van drie duels met 7-6. Een dag later werd de eerste pitch van Tanner Roark direct weggeslagen voor een homerun. Die bal was afkomstig van de knuppel van Ozzie Albies, die z’n derde homerun van het jaar sloeg. In de negende inning werd de infielder vanaf het eerste honk binnengeslagen door Josh Donaldson. Die insurance run bepaalde de eindstand op 3-1 in het voordeel van de Braves. Donderdag kwam Albies in de zevende innings als pinch-hitter in de ploeg. Zijn enige slagbeurt resulteerde echter in een strikeout. Atlanta liet de nodige kansen onbenut en ging met 4-2 onderuit.

Langzaam maar zeker beginnen de Boston Red Sox betere resultaten te boeken. De rode lantaarn in de AL East hebben ze deze week aan de Baltimore Orioles gegeven, maar een winning record is nog niet in zicht. Xander Bogaerts had aan slag een goede week. Vorig weekend begon hij tegen de Tampa Bay Rays aan een reeks van vier wedstrijden op rij waarin hij minimaal één RBI noteerde. Ook tegen de Detroit Tigers was onze landgenoot op oorlogspad, maar zijn teamgenoten werkten niet altijd mee waardoor meer zeges uitbleven. Zijn mooie reeks strandde overigens in de vierde wedstrijd. Met de Red Sox staat Bogaerts vierde in de AL East op 5.5 wedstrijden van de Rays.

SWEEP

In een onderlinge confrontatie konden de Red Sox vorige week terrein goedmaken op de Tampa Bay Rays. Bogaerts opende deze serie 1-for-4 aan slag, maar de 6-4 zege was nog veel belangrijker. Met vier wijd kwam X-Man op de honken in de tweede inning van het tweede duel. Het zou een prima inning worden voor de BoSox, want Andrew Benintendi sloeg met de honken vol een homerun. Het leverde Boston een comfortabele 5-0 voorsprong op, maar die werd door de Rays nog weer weggepoetst.
Met een sac fly in de negende van opnieuw Benintendi kwam de win toch nog bij Boston terecht. Xander Bogaerts was in de derde en laatste wedstrijd van deze serie 1-for-5 maar deze ene single bracht in de zesde inning wel twee runs binnen. Met één klap boog de kortestop een 2-1 achterstand om in een 3-2 voorsprong. Ook dit werd weer gerepareerd door de Rays, maar dankzij een sac fly in de elfde gingen de Red Sox er opnieuw met de zege vandoor.


Na de sweep in Tampa Bay begonnen de Red Sox met een goed gevoel aan de homestand tegen de Detroit Tigers. Dat goede gevoel verdween bij de meeste spelers al na de eerste wedstrijd. Xander Bogaerts was in dit duel verantwoordelijk voor 2 van de 4 runs en twee keer kwamen die runs tot stand via een homerun. De Oranje-international sloeg zijn eerste en tot dan toe enige dinger op 14 april tegen de O’s. Na de 7-4 nederlaag in de eerste ontmoeting verloren de Red Sox ook de tweede. Bogaerts sloeg in de zevende inning met een single het eerste punt binnen, maar z’n 12e RBI van het jaar was niet genoeg voor de overwinning. Boston verloor met 4-2.

GOED GEVOEL

Na nederlagen in de eerste twee wedstrijden hadden de Red Sox daarna nog twee duels om deze serie in elk geval niet te verliezen. Boston schoot woensdag uit de startblokken en had na vijf innings een redelijk comfortabele 4-0 voorsprong. In de achtste schoten de Red Sox pas echt uit hun slof. Ze scoorden maar liefst 7 runs en bij twee daarvan was Bogaerts betrokken. Dankzij zijn vier wijd kon Benintendi de 7-1 scoren en even later liep X-Man zelf de tiende run binnen. Boston won de derde ontmoeting met 11-4. Met een infield single begon Xander Bogaerts donderdag aan de vierde en laatste wedstrijd van deze serie. Een homerun van Michael Chavis liet hem in de tweede inning de thuisplaat passeren. Een inning later, Detroit had de leiding overgenomen, zorgde de kortestop opnieuw voor een run. Boston liep vervolgens uit naar een 7-3 zege.

De rentree van Didi Gregorius is nog altijd niet in zicht. De kortestop van de New York Yankees is herstellende van een zware elleboogblessure, maar staat inmiddels wel op het trainingsveld. Hij mag weer wat doen met het slaghout en wat werpen betreft maakt Gregorius ook progressie. De Yankees verwachten hun vaste kortestop pas halverwege ’t seizoen terug. Manager Aaron Boone is in elk geval tevreden over de vooruitgang die zijn geblesseerde speler boekt.
Zonder hun Amsterdamse infielder zijn de Yankees bezig aan een opmars. Sinds kort is New York na Tampa Bay de enige ploeg in de AL East met een winning record. Dat hebben de Bronx Bombers vooral te danken aan hun knappe reeks van de laatste anderhalve week. De Yankees wonnen 9 van hun laatste 12 wedstrijden en zijn de Rays tot op 2 wedstrijden genaderd.

Een week of twee geleden kwam er even zand in de motor van de Los Angeles Dodgers, maar de formatie van manager Dave Roberts draait inmiddels weer op volle toeren. Kenley Jansen begon ijzersterk aan het seizoen en leek niet te raken. Het onverslaanbare is de Nederlandse closer inmiddels wel een beetje kwijt, maar met 8 saves staat Jansen wel gewoon weer tussen de beste closers in de majors. Kirby Yates van de San Diego Padres voert dat lijstje aan met 12 saves en met de Padres zit Yates de Dodgers op de hielen in de NL West. Dat geldt overigens ook voor de Diamondbacks.
De Milwaukee Brewers maken zich dit seizoen niet populair in huize Jansen. De tegenstander scoorde twee weken geleden de eerste earned run van het seizoen tegen de closer en vorige week sloeg Brewers-outfielder Christian Yelich de eerste homerun tegen Kenley Jansen. In die serie van vier wedstrijden deed Roberts drie keer een beroep op zijn closer. Een dag na de homerun van Yelich keerde Jansen terug op de heuvel om met 12 pitches drie tegenstanders onverrichter zake terug te sturen en de 5-3 overwinning over de streep te trekken. Afgelopen zondag moest Jansen al in de achtste inning aan de bak. Met twee honken bezet sloeg Eric Thames de bal het stadion uit met een eerste blown save tot gevolg. Een achtste save zat er niet in, maar Cody Bellinger hielp zijn werper wel aan z’n tweede win. Diens homerun in de negende bezorgde LA een 6-5 overwinning.

VOOR OP SCHEMA

In 2018 noteerde Kenley Jansen op 19 mei zijn achtste save van het seizoen. Dat aantal bereikte hij dit seizoen al op 25 april. Op bezoek bij de Chicago Cubs moest de closer in de negende inning een homerun toestaan, maar Jansen was met een 2-0 voorsprong aan deze inning begonnen. Op het moment dat de Dodgers nog één uit verwijderd waren van de eerste zege op de Cubs sloeg Albert Almora Jr. de homerun. Drie strikes later was die derde en beslissende nul er alsnog. Slechts 9 pitches had de international nodig om zijn achtste save bij te kunnen schrijven. Jansen heeft nu 12.2 innings achter zijn naam staan en daarin gaf hij 9 hits, 5 earned runs en 3 homeruns op. Zijn ERA staat na de eerste maand van het seizoen op 3.55.

Jurickson Profar heeft zijn draai nog niet helemaal gevonden bij de Oakland Athletics. In tegenstelling tot eerdere seizoenen kan hij bij deze club over het algemeen wel rekenen op een plek in de starting line-up, maar Profar kan vooralsnog niet aantonen waarom hij een paar jaar geleden werd gezien als topprospect. Ook afgelopen week kon Profar aan slag niet imponeren. Zijn slaggemiddelde blijft daardoor hangen op .172. Met de A’s bezet Jurickson Profar de derde plek in de AL West. Met een record van 14-13 bedraagt de achterstand op leider Seattle 2.5 wedstrijden.

WISSELEND SUCCES

Met de Athletics speelde Profar afgelopen weekend een serie van drie thuiswedstrijden tegen de Toronto Blue Jays. Voor de A’s werd dit geen succes en voor onze landgenoot al helemaal niet. In totaal kwam Profar 12 keer aan slag, maar geen enkele keer wist hij een hit te produceren. Zijn batting average ging in deze serie van .200 naar .172. Helaas voor Oakland deden zijn ploeggenoten het niet veel beter. De A’s kwamen in deze drie wedstrijden tot een totaal van 6 runs en 4 daarvan werden gescoord in de laatste ontmoeting. Met een 5-1 nederlaag, een 10-1 nederlaag en tot slot een 5-4 nederlaag werden de A’s in eigen huis op een sweep getrakteerd.


Na het uitzwaaien van de Blue Jays kon Profar wat bekende gezichten verwelkomen. De Texas Rangers kwamen op bezoek in Oakland en dat stelde de A’s in staat weer wat wins aan het totaal toe te voegen. De thuisploeg begon maandag prima aan deze serie met een 6-1 zege. Bij Profar liep het allemaal wat minder. Voor de vierde wedstrijd op rij zweeg de knuppel van de infielder en dat leverde hem in de tweede ontmoeting een plek in de dug-out op. Jurickson Profar zag zijn teamgenoten opnieuw winnen, dit keer met 11-5. Woensdag schrok het slaghout van onze landgenoot opeens weer wakker. In de tweede inning noteerde Profar zijn negende run van het jaar en in de vijfde kwam daar z’n 11e RBI bij. Nu was het de beurt aan Oakland om de tegenstander te sweepen. De A’s wonnen met 6-5 ook de laatste wedstrijd van dit drieluik.

Op enige regelmaat kunnen we Jonathan Schoop dit seizoen nog niet betrappen, maar de infielder van de Minnesota Twins laat op bepaalde momenten wel degelijk zijn klasse zien. Deze week, op bezoek bij zijn oude liefde Baltimore, was daar weer zo’n moment. Voor de tweede keer dit seizoen sloeg Schoop twee homeruns in één wedstrijd. Eerder deze maand deed hij dit ook al tegen de New York Mets. Met de Twins draait Schoop bovenin mee in de AL Central. De Twins delen momenteel de koppositie met de Cleveland Indians.

BEKEND TERREIN

Voor een serie van drie wedstrijden keerde Jonathan Schoop vorig weekend terug in Baltimore. De veelzijdige infielder speelde zes seizoenen voor de Orioles en sloeg al in de tweede inning van de eerste wedstrijd z’n derde double van het seizoen. In de zesde inning werd hij geraakt door pitcher Jimmy Yacabonis en dat bleek een duur foutje. Schoop zou even later scoren en mede dankzij de HBP wonnen de Twins met 6-5. Zo spannend was het in de tweede wedstrijd niet. Daar zorgde Schoop bijna eigenhandig voor. Een 3-run homerun van de international bracht Minnesota al in de vierde inning op een 13-0 voorsprong. Het zou niet bij deze drie RBIs blijven, want in de negende joeg Schoop de bal voor de tweede keer de tribunes in. Hij zou met een sweep afscheid nemen van z’n oude fans, want ook de derde wedstrijd ging naar de Twins: 4-3.


Voor de Twins werd het er daarna niet gemakkelijker op. Schoop en de zijnen stapten in Baltimore op het vliegtuig en stapten in Houston weer uit. De eerste wedstrijd werd maandag een succes voor de bezoekende Twins. Schoop en de zijnen wonnen met 9-5 van de sterke Astros en de Nederlandse infielder tekende voor de vijfde wedstrijd op rij voor een hit. Na zijn double in de zesde inning werd Schoop binnengeslagen door de Duitser Max Kepler. In de tweede wedstrijd kwam Schoop zelfs twee keer door met een tweehonkslag. In de zevende inning resulteerde dit, opnieuw dankzij Kepler, in een run en een 4-4 tussenstand. Helaas voor de Twins gaven de Astros daarna even gas. Houston wist nog 6 runs te produceren en won met 10-4. Woensdag kreeg Schoop vrijaf en zag hij z’n ploeg opnieuw verliezen. De Astros wonnen deze rubber game met 7-1.

Voor de Los Angeles Angels was het opnieuw een week om snel te vergeten. De Halos werkten series af tegen de Seattle Mariners en de New York Yankees, maar de uitslagen deden hun win percentage geen goed. Toch hield hun kortestop zich goed staande in al dit geweld. Andrelton Simmons wist z’n slaggemiddelde aardig op te vijzelen door regelmatig door te komen met hits. Helaas voor Simba en de Halos leverde dat slechts sporadisch runs op. Het seizoen is nu bijna een maand onderweg en de Angels zijn na 26 wedstrijden (10-16 record) de hekkensluiter in de AL West op 6 gewonnen wedstrijden van koploper Seattle.
Simmons was al bezig aan een 3-game hitting streak op het moment dat Seattle naar LA kwam. In de vier wedstrijden tegen Seattle was Simmons 8-for-18. Het begon vorige week donderdag met 3 hits, 2 doubles en 2 RBIs in het slugfest dat LA met 11-10 verloor. Ook in de tweede ontmoeting kwam Simmons door met een double, maar opnieuw ging de wedstrijd verloren, dit keer met 5-3. Zaterdag was wel een beetje de dag van Simba. Hij was deze dag 3-for-5 aan slag met opnieuw twee tweehonkslagen. Simmons scoorde daarnaast ook nog twee runs, maar de Halos schoten opnieuw tekort. Seattle won het derde duel met 6-5. Voor de vijfde wedstrijd op rij noteerde de kortestop zondag een double. In de zevende inning hielp hij hiermee Mike Trout over de thuisplaat. Dit keer leverde het de Halos wel iets op. Ondanks een knappe comeback van Seattle won LA: 8-6.

SIMBA SPEELT LONG BALL

De zege op de Mariners kreeg geen vervolg tegen de New York Yankees. Afgelopen maandag verloren de Angels met 4-3 en kwam er tevens een einde aan de hitting streak van Andrelton Simmons. Zeven wedstrijden op rij was hij minimaal tot één hit gekomen, maar tegen New York nam z’n knuppel vrijaf. Met een double in de achtste inning pakte de kortestop dinsdag de draad alweer op. Zijn teamgenoten lieten hem achter op de honken en LA verloor opnieuw: 7-5. Tijdens de derde ontmoeting besloot Simba zelf maar voor de runs te zorgen. Met twee uit opende hij de score in de eerste inning met z’n tweede homerun van het jaar. Tussen z’n eerste en z’n tweede homerun zat bijna drie weken. Tussen zijn tweede en derde homerun slechts drie innings. In de vierde ging de bal opnieuw de tribunes in, maar de Yankees wonnen wel: 6-5.


Donderdag was de laatste wedstrijd van de homestand en van de zeven voorgaande duels hadden de Angels er slechts één winnend afgesloten. Op het nippertje kwam daar echter nog een tweede zege bij. Daar zag het aanvankelijk niet naar uit. De Yankees namen al vroeg een 4-0 voorsprong, maar na de vijfde inning meldden ook de Halos zich in de wedstrijd. Mede dankzij een single van Simmons en gepruts van Yankees-infielder Gio Urshela konden de Angels 5 runs scoren in de zevende inning. Uiteindelijk stond er na negen innings een 11-5 zege op het bord.

Cover Photo: Sean M. Haffey/Getty Images

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen