Dutch Watch: Jansen in vorm, nieuw record voor Gregorius

Vorige week waren er grand slams en goede prestaties waarover we konden vertellen. Deze week viel het op dat gebied allemaal een beetje tegen wat onze landgenoten lieten zien. Kenley Jansen en Didi Gregorius zijn de uitzonderingen. De closer van de Dodgers lijkt op tijd in vorm voor de play-offs en Sir Didi brak een record dat pas een jaar stond. De verrichtingen van hen en de overige leden van het Koninkrijksteam in de MLB kun je natuurlijk weer lezen in deze Dutch Watch.

Het begon vorige week allemaal nog zo goed. Zowel voor de Atlanta Braves als voor Ozzie Albies zelf. De tweedehonkman stond weer als tweede geposteerd in de batting order en deed het goed in de eerste wedstrijd tegen de Washington Nationals. Starter Max Scherzer kreeg flinke klappen van de Braves en ook Albies deed vrolijk mee. Onze landgenoot was 2-for-4 met een double en niet minder dan drie runs. Naast zijn hits kreeg hij ook nog een keer vier wijd. De man van Curaçao was dus belangrijk in de 10-5 zege voor de Braves.
De Braves wisten Scherzer weliswaar goed te raken, maar Jefry Rodriguez en Tanner Roark bleken a different cook. Albies moest het doen met die twee honkslagen in de eerste wedstrijd. Hij kwam nog één keer op de honken met vier wijd en meer zat er niet in. De Nationals hopen nog altijd stiekem op een wildcard en hadden de zinnen gezet op de serie in Atlanta. Na de 10-5 in de eerste ontmoeting wonnen Bryce Harper en de zijnen vervolgens met 7-1 en 6-4. Na de sterke road trip, waarin de Braves zes van de zeven wedstrijden wonnen, was dit een vervelende thuiskomst.

SLECHTE HOME STAND

Na de beroerde serie tegen de Nats ging het tegen de St. Louis Cardinals al niet veel beter. De Braves hebben het thuis moeilijk de laatste weken en ook tegen de Cardinals konden ze dit niet keren. Atlanta verloor twee van de drie wedstrijden. Ozzie Albies kwam alleen afgelopen maandag, in de eerste wedstrijd, door met een honkslag. Zijn discipline en geduld in het slagperk leverde hem nog wel vier keer vier wijd op in deze serie. Z’n walk in de derde inning werd een dure, want Freddie Freeman joeg even later de bal weg voor een homerun. Toch kon een 11-6 nederlaag niet worden voorkomen.
Een losing streak was wel het laatste wat de Braves kunnen gebruiken in de pennant race, maar die losing streak kwam er wel. Dinsdag verloren Albies en de Braves ook hun vierde wedstrijd op rij, dit keer met 8-1. Om een sweep te voorkomen moest er woensdag eindelijk weer eens gewonnen worden. Freddie Freeman (drie RBIs) en de jonge pitcher Touki Toussaint stonden op en leidden de Braves naar een 7-3 zege. Ozzie Albies kwam één keer met vier wijd op de honken, maar helaas voor hem en zijn team blijft zijn knuppel zwijgen tijdens deze home stand. Onze landgenoot is 3-for-21 in de laatste zes thuiswedstrijden.

Xander Bogaerts en de Boston Red Sox werden vorige week vrijdag op hun nummer gezet door de New York Mets. Aan de hand van de meer dan prima Noah Syndergaard wonnen de Mets met 8-0. Boston noteerde slechts vier hits en geen daarvan kwam van de knuppel van Bogey. De kortestop bleef 0-for-3 en werd in de slotfase vervangen door Tzu-Wei Lin.
De dikke nederlaag schudde de BoSox wakker, want de twee wedstrijden daarna werden gewonnen. Gemakkelijk ging het niet en Bogaerts reeg zijn hits ook bepaald niet aaneen. In zeven at-bats kwamen X-Man tot één hit. Deze kwam in de eerste inning van het tweede duel en was direct goed voor een RBI. Mookie Betts kon scoren na de single van Bogaerts en Boston zou met 5-3 winnen. Dat was ook de laatste wedstrijd die de kortestop speelde in deze serie. Afgelopen zondag bleef hij aan de kant.

EIND GOED, AL GOED

Tegen de aartsrivaal uit New York stond Bogaerts weer in de line-up, maar dit was aanvankelijk geen succes. De Red Sox wisten dat ze uitgerekend tegen de Yankees definitief beslag konden leggen op de divisietitel. Bogey opende het bal dinsdag met z’n 43e double van het jaar, maar het waren de Yankees die met 3-2 aan het langste eind trokken. Een dag later maakte de kortestop de negen innings niet vol. Xander Bogaerts bleef 0-for-3 in zijn at-bats en werd vervangen door Lin. Het werd een pijnlijke aangelegenheid voor Boston, want New York won. En dik ook: 10-1.


De Red Sox hoefden niet lang te wachten op hun revanche, die volgde namelijk donderdag al. Met twee strikeouts en geen enkele honkslag had Bogaerts niet z’n beste dag aan slag. Toch droeg de Oranje-international wel degelijk zijn steentje bij. Zijn sac fly in de zevende inning hielp Andrew Benintendi over home plate voor een 8-6 voorsprong. Boston vertrok uiteindelijk met een 11-6 zege (en dus de titel in de AL East) uit The Big Apple. Voor de Red Sox was het de 104e win van het jaar. In 1912 won de franchise 105 duels. De huidige spelersgroep heeft dus nog een paar weken om dat record te breken. Voor Xander Bogaerts wordt het richting de play-offs vooral een kwestie van finetunen. Onze landgenoot heeft slechts twee hits in z’n laatste twee series.

Didi Gregorius begon geweldig aan dit seizoen en afgelopen week leek de Amsterdammer weer op de speler die hij was in de eerste maand. Tegen de Toronto Blue Jays liet Gregorius aan Yankees-manager Aaron Boone zien dat hij in vorm is. Helaas kreeg de kortestop weinig bijval in de serie tegen de Blue Jays. Sir Didi sloot de serie van drie wedstrijden af met vier hits in tien at-bats. Drie van die hits gingen het stadion uit en in totaal tekende de Nederlander voor vijf RBIs. Ondanks deze rake klappen verloren The Bronx Bombers deze serie wel. Gregorius staat nu op 26 homeruns en daarmee breekt hij z’n record van vorig jaar. Toen sloeg de kortestop 25 homers.


Een ground out in de eerste inning leverde Gregorius z’n eerste RBI op. Niet iets om heel trots op te zijn, maar in de achtste maakte hij het allemaal goed. Hij joeg de bal in het rechtsveld de tribunes in voor een solo homerun en een 10-0 lead. New York won deze eerste ontmoeting met 11-0. Afgelopen zaterdag ging Gregorius aardig tekeer in het tweede duel. Zowel in de zesde als in de zevende inning timmerde hij de bal het stadion uit. De wake-up calls kwamen te laat voor New York, dat met 8-7 onderuit ging. Zondag kregen de Blue Jays wat vat op de kortestop. Dit gebeurde pas na de eerste inning, want daarin sloeg hij middels een sac fly Giancarlo Stanton nog binnen. Toch trok Toronto opnieuw aan het langste eind: 3-2.

SIR DIDI VALT STIL

Met een ground out en een strikeout begon Didi Gregorius aan de beladen serie tegen de Red Sox. De Amsterdammer werd in de zesde inning geraakt door pitcher Nathan Eovaldi en dat was ook de enige keer dat hij de honken bereikte. De Yankees openden het drieluik met een nipte 3-2 overwinning, maar woensdag haalden The Bronx Bombers ongenadig hard uit. De ploeg van manager Aaron Boone won met 10-1. Wat zijn eigen prestaties betreft, zal Gregorius niet met veel plezier terugkijken. Hij bleef zonder hits in z’n vier at-bats.
Sir Didi liet z’n knuppel wel spreken in de laatste wedstrijd van deze serie. Twee keer bereikte hij het eerste honk met een single, maar zijn ploeggenoten kregen hem niet over de thuisplaat. De Yankees scoorden weliswaar zes runs, maar kregen desondanks met 11-6 klop. New York weet dat de divisietitel definitief uit zicht is, want die gaat voor het derde jaar op rij naar de Red Sox. Een wildcard lijkt een zekerheidje, dus de Yankees hebben nu nog ruim een week om zich optimaal voor te bereiden op dat duel.

De Los Angeles Dodgers jagen nog altijd op de play-offs en kunnen daarbij een goede Kenley Jansen prima gebruiken. Afgelopen week liet de dertigjarige closer opnieuw zien dat het met de vorm wel goed zit. De manschappen van manager Dave Roberts speelden vorig weekend de belangrijke serie tegen de St. Louis Cardinals. Drie van de vier wedstrijden werden gewonnen door de Dodgers en Kenley Jansen mocht twee keer zijn opwachting maken. En niet zonder succes.
In de eerste wedstrijd ging het niet helemaal naar wens. Op donderdag 13 september moest Jansen twee runs toestaan in de negende inning, maar met een 9-5 voorsprong was dit niet zo’n probleem. Hij had wel 29 pitches nodig om de wedstrijd te beslissen. Een dag later werd het wat spannender voor onze landgenoot. Dit keer was de voorsprong in de negende inning 3-0 en dus kreeg Jansen de kans op z’n 35e save. Yairo Munoz werd geraakt door de closer, maar daarna ging het crescendo. Jansen had aan 11 pitches genoeg om z’n 35e save van het seizoen bij te schrijven.

KOPLOPER

Thuis tegen de Colorado Rockies deden de Dodgers prima zaken. De tegenstander begon met aan deze serie met een voorsprong in de divisie, maar LA draaide de rollen al snel om. Dit was mede te danken aan Kenley Jansen, die twee keer sterk voor de dag kwam. Na de eenvoudige 8-2 zege van maandag was het woord in de dagen daarna aan onze landgenoot. Ondanks een single van Gerardo Parra hield Jansen de Rockies dinsdag van scoren in de negende inning. Hij had 14 pitches nodig om voor de drie noodzakelijke outs te zorgen. Met een homerun maakte Chris Taylor in de 10e inning een einde aan deze thriller: 3-2.

.
Afgelopen woensdag maakten de Dodgers de sweep compleet. De ploeg trakteerde de Rockies op hun derde nederlaag op rij. Met een 5-2 voorsprong in de negende inning ging Kenley Jansen op jacht naar z’n 36e save. Slechts 11 pitches had de closer nodig om de wedstrijd definitief op slot te gooien. Na een matige maand augustus, waarin hij een ERA van 7.88 noteerde, komt Jansen in september ijzersterk terug. In acht innings stond hij slechts vier hits en twee keer vier wijd toe. Met z’n ERA is deze maand dan ook niets mis: 1.13.

Jurickson Profar is bezig aan de laatste weken van zijn seizoen. De veelzijdige international zal met de Texas Rangers als laatste eindigen in de AL West, maar kan wel kunnen terugkijken op z’n beste seizoen ooit in de MLB. Cijfermatig in elk geval. Profar speelde veel wedstrijden, maar was op geen enkele positie ook daadwerkelijk eerste keus. Zo begon hij vorige week vrijdag als eerstehonkman aan de serie tegen de San Diego Padres. Dit zou gedurende het weekend ook zijn positie blijven. Defensief deed hij dit overigens foutloos.


Ook aan slag liet de 25-jarige Profar zijn knuppel spreken. Texas opende de serie met een 4-0 zege en Profar was bij alle runs betrokken. Met een RBI single zette hij de Rangers in de tweede inning op 1-0. Zelf liep hij in de vijfde inning de 2-0 binnen. In de zevende inning bepaalde hij, met z’n 17e homerun van het jaar, de eindstand op 4-0. Ook in de volgende twee duels bleef Profar een plaag in het slagperk. In zijn 12 at-bats kwam de Nederlander tot zes hits. Twee daarvan gingen de tribunes in. Afgelopen zondag sloeg Jurickson Profar z’n 18e homer. In de derde inning was het raak, maar de klap kon een 7-3 nederlaag niet voorkomen. Texas had een dag eerder met 6-3 gewonnen en één van die runs kwam op het conto van Profar.

SWEEP

Jurickson Profar begon de nieuwe werkweek met een plek op de bank. De 3-0 nederlaag in de eerste wedstrijd tegen de Tampa Bay Rays bekeek onze landgenoot vanuit de dug-out, maar ook met Profar in de ploeg ging het deze week niet goed. De infielder speelde één keer op het eerste honk en een keer op het derde, maar kon aanvallend geen potten breken. In z’n acht slagbeurten bleef Profar zonder hit. Ook de knuppels van zijn teamgenoten weigerden dienst. Pas in de derde wedstrijd scoorde Texas de eerste runs. De Rays namen met een sweep afscheid van Texas.

We kunnen op deze plek helaas niet zeggen dat Jonathan Schoop op de goede weg is. Of een acceptabele week achter de rug heeft. Nee, verre van dat zelfs. De Milwaukee Brewers speelden vorig weekend drie wedstrijden tegen de Pittsburgh Pirates. Alleen in het eerste duel, op vrijdag 14 september, stond Schoop in de starting line-up. Tijdens deze drie wedstrijden verscheen onze landgenoot vijf keer in het slagperk en even zo vaak keerde hij met drie slag terug naar de dug-out. In de jacht op de play-offs kwamen de twee nederlagen in drie wedstrijden de Brewers erg slecht uit.

OP HET TWEEDE PLAN

Ook tegen de Cincinnati Reds kreeg Schoop niet de gelegenheid te imponeren. De Brewers revancheerden zich voor de matige resultaten tegen de Pirates, maar manager Craig Counsell deed nauwelijks een beroep op onze landgenoot. Alleen dinsdag, in de met 3-1 verloren tweede wedstrijd, mocht Schoop starten. De international startte als kortestop, maar besloot de wedstrijd op het tweede honk. Hij kwam tot één honkslag in zijn drie slagbeurten.


Afgelopen maandag mocht Schoop z’n 20e RBI in dienst van Milwaukee noteren. In de zesde inning kon Orlando Arcia scoren na een tik van Schoop. Al hadden de Brewers daarvoor wel het defensieve gepruts van de Reds nodig. Dankzij een triple van Christian Yelich, die daarmee zelf de cycle completeerde, kon Schoop in die inning zelf ook nog scoren. Milwaukee ligt nog altijd op koers voor de play-offs, maar ze zullen dan wel hopen op een wat grotere bijdrage van hun Nederlandse aanwinst. Tegen Cincinnati kwam Schoop zes keer aan slag, maar verder dan één honkslag kwam hij dus niet. Zijn ploeggenoten wonnen twee van de drie wedstrijden.

Wat aantal hits betreft staat Andrelton Simmons nog altijd op eenzame hoogte in het clubhouse van de Los Angeles Angels. In de laatste weken van het seizoen zal hij nog wel even z’n best moeten doen om zijn aantal van vorig seizoen te evenaren of zelfs te overtreffen. Simmons kwam toen in 158 wedstrijden tot 164 hits. Met nog negen wedstrijden te gaan, staat hij nu op 156 hits.
Afgelopen weekend ging het tegen de Seattle Mariners niet overdreven goed met Simmons. Hij was 4-for-16 in de serie van vier wedstrijden. De Mariners, die derde staan in de AL West, stapten in LA drie keer als winnaar van het veld. Simba begon met 11 homeruns en 71 RBIs aan deze serie en diezelfde cijfers stonden ook na het vertrek van Seattle nog achter zijn naam. Als Simmons en de zijnen nog een heel klein beetje hoop hadden op de derde plek dan was deze nu wel vervlogen.

PIJNLIJK

Tegen de veel sterkere Oakland A’s moest er iets van revanche volgen. Andrelton Simmons begon dinsdag prima aan de serie en was 3-for-4 met een double en twee RBIs. José Fernandez en Justin Upton konden in de zesde inning scoren na een single van de kortestop. Daarmee bracht Simmons de achterstand terug tot 4-3. Een grand slam van Kaleb Cowart bracht Simmons over de thuisplaat. De international zou in de achtste inning nog een run op het bord brengen op weg naar de 9-7 zege.


Hoewel het begin erg goed was, zullen de Angels deze serie zo snel mogelijk willen vergeten. Simmons kon in z’n volgende zes at-bats geen hit meer aan zijn totaal toevoegen. Twee keer werd hij vroegtijdig naar de kant gehaald, maar dat had ook te maken met de score. De Halos sloten hun serie af met twee enorme nederlagen. De A’s wonnen woensdag met 10-0, maar vergeleken met de 21-3 van donderdag was dat nog maar kinderspel. De twee rivalen staan volgende week nog drie keer tegenover elkaar, dus Simmons en de zijnen kunnen zich nog revancheren dit seizoen.

Coverfoto: Jayne Kamin-Oncea/USA TODAY Sports

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen