Dutch Watch: feestweek voor Ozzie, saves voor Kenley

Het was een week met wisselend succes voor onze landgenoten. Zo zullen Ozzie Albies en Kenley Jansen met een hele brede grijns terugkijken op hun twee series. Van tevredenheid zal bij Xander Bogaerts of Didi Gregorius geen sprake zijn. Individueel ging het met name bij Bogaerts helemaal nog niet zo slecht, maar met de Red Sox zit hij wel in de bekende hoek van de klappen momenteel. Hoe het hen én de overige spelers uit ons Koninkrijk is vergaan, lees je natuurlijk in deze Dutch Watch.

SEIZOENSSTATS: 471 AB, .259/.321/.490, .812 OPS, 78 R, 84 RBI, 31 2B, 22 HR, 16 SB, 107 OPS+

De concurrentie had het zwaar vorig weekend en dus was het zaak voor de Atlanta Braves om daar optimaal van te profiteren. In de Amerikaanse hoofdstad moesten de Nationals het slachtoffer worden van de dadendrang. Ozzie Albies liet zich niet onbetuigd en timmerde een knappe reeks aan homeruns in elkaar. Na het bezoek aan Washington vloog het gezelschap door naar Florida waar de Miami Marlins op hen stonden te wachten. De Braves waren aan hun stand verplicht om ook deze serie ruim te winnen.

Begin augustus besloot Brian Snitker Ozzie Albies in te zetten als leadoff hitter. Misschien was het toeval, maar de tweedehonkman leek even zichzelf niet in die rol. Vorig week, in de serie tegen de Reds, veranderde dit en die lijn trok Albies in Washington door. Met homeruns in drie van zijn laatste vier wedstrijden trok de tweedehonkman naar de hoofdstad en in de zesde inning van de eerste wedstrijden was het weer raak. Voor de derde wedstrijd op rij joeg Albies de bal het park uit voor zijn 21e homerun. De Braves zegevierden met 4-2.

De tweede ontmoeting was minder spannend. Afgelopen zaterdag bliezen de Braves hun rivaal met 12-2 van het veld en opnieuw was er een hoofdrol voor Ozzie Albies. Hij was betrokken bij de eerste twee runs van Atlanta. Middels zijn zesde triple van dit seizoen sloeg hij Max Fried binnen en daarna hielp Freddie Freeman zijn tweedehonkman binnen voor een 2-0 voorsprong. Daarmee was voor Albies de koek nog niet op. In de vijfde inning sloeg hij voor de vierde wedstrijd op rij een homerun. Met één honk bezet leverde hem dit 2 RBIs op en de Braves een 4-1 voorsprong. Zijn derde hit kwam in de negende inning en betrof een single. Met 3-for-5 kwam hij alleen een double tekort voor een cycle. In de met 6-5 gewonnen derde wedstrijd was Albies opnieuw goed voor een hit, maar zijn reeks aan homeruns kwam tot een einde.

MINDER DWINGEND AANWEZIG

Atlanta had zes van hun laatste zeven wedstrijden gewonnen en kwamen als koploper in de NL East naar Miami. Daar bleken de arme Marlins kanonnenvoer in de eerste wedstrijd. In de eerste innings konden ze het nog wel behappen, maar Ozzie Albies gaf in de vierde inning de aanzet tot maar liefst 7 runs. Zijn RBI-single bracht de 2-2 op het scorebord en de tweedehonkman zelf werd door een homerun van Freddie Freeman over de thuisplaat geslagen. Met 3-for-5, 3 RBIs en 2 runs had Albies uiteindelijk een belangrijk aandeel in de 12-2 overwinning.

De dinsdag verliep minder succesvol (0-for-4)voor de infielder. Beide starter gaven aanvankelijk geen krimp, maar het was Sandy Alcantara die als eerste knipperde met de ogen. Runs in de achtste en de negende inning hielpen de Braves met 2-0 voorbij de Fish. Diezelfde Fish beten in de series finale pas heel laat van zich af. Eerst zagen ze Freddie Freeman een cycle noteren, Ozzie Albies met een sac fly een run binnenslaan en de Braves uitlopen naar 11-3.

Met 6 runs in de negende maakte Miami het nog even spannend, maar ze konden de negende overwinning in de laatste tien wedstrijden van Atlanta niet voorkomen. Albies had zijn kruit al in de eerste wedstrijd verschoten en was 0-for-8 in de twee volgende. Zijn slaggemiddelde daalde licht, maar met de Braves bouwde hij de voorsprong in de divisie uit naar (op dat moment) 3.5 wedstrijden.

SEIZOENSSTATS: 420 AB, .307/.377/.519, .896 OPS, 74 R, 67 RBI, 32 2B, 19 HR, 5 SB, 138 OPS+

De Boston Red Sox moeten alle zeilen bijzetten om in de buurt van de Tampa Bay Rays te blijven. Vorig weekend waren de Baltimore Orioles dan ook een welkome tegenstander. De laatste overwinning van de O’s was al even geleden, dus een ideaal moment voor Boston en Xander Bogaerts om de motor weer op gang te krijgen. Dat was nodig ook, want na de afsluiting van de home stand begonnen de BoSox aan een road trip die begon in de Bronx.

Met 8-for-34 waren de Orioles onze landgenoot niet al te gunstig gezind voor aanvang van deze serie. Daar kwam in zijn eerste twee AB’s van het weekend geen verandering in. Zijn ploeggenoten leefden zich al uit tegen de O’s en in de vierde inning sloot ook Bogaerts aan in de polonaise. Met zijn tweede homerun tegen Baltimore en zijn achttiende in totaal bracht hij de stand op 6-1. De teller stokte bij 8-1. Vorige week scoorden de Red Sox 20 runs tegen de Rays en bij dat aantal kwamen ze ook zaterdag in de buurt. Met maar liefst 16-2 werd Baltimore verslagen. Xander Bogaerts was 3-for-3 met onder meer een RBI-double in de tweede inning. In de vijfde voegde hij er nog een RBI-single aan toe. Bogaerts was zelf in de eerste inning, na een HBP, al de thuisplaat overgestoken.

Met een trip naar New York voor de boeg konden de Red Sox een sweep goed gebruiken. De 3-run homerun van J.D. Martinez, al in de eerste inning van de derde wedstrijd, kwam dan ook als geroepen. Bogaerts was, na een single, één van de spelers die scoorde. De kortestop kreeg daarnaast in de zesde inning, na een fielder’s choice, zijn vierde RBI van de serie op zijn naam. Met 6-2 kwam die sweep er inderdaad, maar in de Bronx werden Bogaerts en de Red Sox met gelijke munt terugbetaald.

WEER EEN SWEEP

Dinsdag werkten de twee rivalen een doubleheader af en deze begon voor Xander Bogaerts lang niet slecht. Hoewel het voor hemzelf niet goed afliep, leverde zijn single in de derde inning 2 runs op en daarmee een 2-2 tussenstand. In de vijfde inning namen de bezoekers de leiding, maar in de gelijkmakende vijfde sloegen de Yankees keihard terug. Bogaerts was 1-for-3 met 2 RBIs, maar zag de Yankees deel 1 van de doubleheader met 5-3 winnen. Een paar uur later zegevierde de thuisploeg opnieuw. Xander Bogaerts was dit keer 0-for-3 en boog met 2-0 het hoofd.

Verliezen van de Yankees is al beroerd genoeg voor de Red Sox, maar inmiddels hadden de Bronx Bombers hen ook ingehaald in de stand. Met een homerun in de eerste inning van de series finale probeerde Xander Bogaerts woensdag erger te voorkomen. Zijn 19e homerun van dit seizoen bleek achteraf van weinig waarde. De Yankees maakten de sweep compleet, namen definitief de tweede plaats in de divisie over en bezorgden Alex Cora en zijn mannen stapels huiswerk. Nog geen drie weken geleden had Boston de eerste plaats in de AL East nog in handen en inmiddels staat de ploeg derde op zes wedstrijden van de Rays. Xander Bogaerts lijkt zijn vormdip weer enigszins te boven, maar kan de Red Sox niet in zijn eentje richting het postseason loodsen.

SEIZOENSSTATS: 252 AB, .218/.273/.397, .670 OPS, 25 R, 36 RBI, 11 2B, 10 HR, 3 SB, 82 OPS+

Het is dringen in de top van de NL East en middenin die enorm spannende race bevinden zich ook Didi Gregorius en de Philadelphia Phillies. Zij kregen vorige week, als koploper, de Cincinnati Reds op bezoek. Daarin troffen ze een team dat bloed ruikt in de strijd om de wildcards. Het circus verplaatste zich daarna naar het westen om de strijd aan te binden met de Arizona Diamondbacks. En dat viel bepaald niet mee…

Didi Gregorius maakte voor het eerst dit seizoen kennis met de Reds en dit bleek op vrijdag de 13e een best prettige. Zijn eerste AB was weinig succesvol, maar in zijn tweede kwam hij door met z’n tiende double van dit seizoen. Met het derde honk bezet herhaalde Gregorius dit kunstje in de negende inning. Zijn 35e RBI van ’t seizoen redde slechts de eer voor de Phillies. Cincinnati opende dit drieluik met een 6-1 overwinning. Diezelfde cijfers stonden zaterdag op het bord, maar dit keer in het voordeel van de Phillies. Met 0-for-4 en twee strikeouts zweeg de knuppel van Didi Gregorius.

SNAKEBIT

De series finale leverde Gregorius ook geen hits op, maar nog wel een RBI. Zijn sac fly in de vijfde inning bracht de Phillies terug in de wedstrijd. De Reds hadden op dat moment nog een 4-3 voorsprong en zouden deze ook niet meer uit handen geven: 7-4. Gregorius sloot deze serie af met 2 hits en 2 RBIs en zag zijn slaggemiddelde dalen naar .219. Dat werd er in de woestijn niet beter op. Met een single in zijn tweede AB kwam hij voor het eerst sinds twee wedstrijden weer eens door met een hit, maar het zette geen zoden aan de dijk. Philadelphia trok de lijn door die het eerder had ingezet. Niet al te veel runs produceren en uiteindelijk verliezen: 3-2.

De tweede ontmoeting tegen de Diamondbacks had veel weg van de eerste. Opnieuw kwamen de Phillies niet verder dan 2 runs en was het Arizona dat won. Nu met 4-2. Gregorius kwam middels een walk op het eerste honk terecht, maar met 0-for-3 zakte zijn slaggemiddelde naar .217. Veel plezier beleefde de Phillies ook niet aan hun laatste wedstrijd in Arizona. Niet alleen werd Gregorius in de vijfde inning geraakt door de werper, maar voor de vijfde keer in zes wedstrijden ging de kortestop met zijn ploeg onderuit. De geboren Amsterdammer moest het doen met een single in de negende inning, maar toen was het leed al geleden: 2-6. Door deze sweep kijken de Phillies in de NL East nu aan tegen een achterstand van vier wedstrijden op de Braves.

SEIZOENSSTATS: 48.1 IP, 2-4 (25 SV), 2.98 ERA, 1.283 WHIP, 3.56 FIP, 20 R, 16 ER, 31 BB, 58 K, 132 ERA+

De LA Dodgers waren vorige week te vinden aan de oostkust. Eerst probeerden ze de Phillies in de wielen te rijden en vervolgens moesten de New York Mets eraan geloven. Kenley Jansen pakte daar zijn wedstrijden mee, maar had het ook weer niet overdreven druk. Na thuiskomst kregen ze tegen de Pittsburgh Pirates de kans om wat dichter naar de San Francisco Giants toe te kruipen. Dat werd een serie waarin de closer wel aan de bak mocht. Het zou voor Jansen uiteindelijk een productief weekje worden wat saves betreft.

De New York Mets hadden hun voorsprong in de NL East zien verdampen, maar ze hielden vorige week vrijdag keurig gelijke tred met de Dodgers. Met een 4-4 tussenstand begonnen de teams aan de negende inning en het was aan Kenley Jansen om de thuisploeg van een vijfde run te houden. De international had 11 pitches nodig om een einde aan de negende te maken, maar in de tiende inning mocht Jansen wederom opdraven. Nu ging hij aan het werk met een 6-4 voorsprong.

De zogenaamde automatic runner, in dit geval Pete Alonso, zou er nog 6-5 van maken. Mede door twee walks moest Jansen er nog even voor werken, maar uiteindelijk mocht hij zijn tweede zege van het seizoen bijschrijven. Hij had in totaal 19 pitches nodig, kreeg 8 batters tegenover zich en zag zijn ERA dalen naar 2.91. Voor de Dodgers bleek deze 6-5 de aanzet tot een sweep in The Big Apple.

KOEL ONDER DRUK

De Pittsburgh Pirates zijn bepaald niet de sterkste tegenstander die je kunt treffen, maar ze maakten deze week het leven van de Dodgers aardig zuur. Afgelopen maandag verdedigde Kenley Jansen in de negende inning een krappe 2-1 voorsprong en na een vlotte eerste nul kreeg hij daarna een double om z’n oren. Vier pitches later was de wedstrijd echter afgelopen en had Jansen zijn 24e save van deze jaargang te pakken. De Dodgers boekten hun vierde zege op rij en hun achtste in de laatste negen wedstrijden.

Een dag later werd het voor zowel Jansen als de Dodgers nog mooier. Opnieuw zat er weinig ruimte tussen de twee teams, maar had Jansen wel 2 runs om mee te spelen in de negende inning. Die bleek de closer ook hard nodig te hebben, want na een double en een walk was een RBI-single van Colin Moran voldoende om de spanning terug te brengen. Yoshi Tsutsugo, de man van de twee doubles tegen Jansen, tekende voor de 4-3. Na die run kreeg onze landgenoot haast. Zijn twee volgende pitches resulteerden elk in een nul, waardoor LA het duel met 4-3 won en Jansen zijn 25e save oppikte. De closer verbruikte in deze twee dagen 35 pitches en zag zijn ERA uitkomen op 2.98. Dankzij een 9-0 in de derde wedstrijd zijn de Dodgers inmiddels zes wedstrijden ongeslagen.

SEIZOENSSTATS: 74AB, .270/.356/.419, .775 OPS, 11 R, 11 RBI, 2 2B, 3 HR, 116 OPS+

In Washington hebben ze vlak voor de trade deadline de witte vlag gehesen. De blik is alvast gericht op 2022 en het is nu aan Carter Kieboom om ervoor te zorgen dat de Nationals volgend seizoen niet om hem heen kunnen. Voorlopig gaat het goed met de infielder. In een team dat niet overloopt van kwaliteit is Kieboom vaak een lichtpuntje. Ze begonnen vorig weekend aan de serie met de Braves in de wetenschap dat ze slechts één van hun laatste tien wedstrijden hadden gewonnen. De hoogste tijd om de fans weer eens wat plezier te schenken.

De serie begon hoopgevend voor de Nationals met 2 runs in de eerste inning. Het duel kantelde echter al snel en Carter Kieboom kon daar niets tegenover zetten. Met 3 K’s en een walk had de derdehonkman bepaald niet zijn beste dag. Een dag na de 4-2 nederlaag volgde een 12-2 oorwassing en met 0-for-4 wist Kieboom opnieuw niet door te komen met een hit.

Hij begon met een slaggemiddelde van .281 aan deze serie, maar na twee wedstrijden was daar nog .250 van over. Toch liet de infielder nog wel degelijk van zich horen. Met twee singles in de series finale tilde hij zijn gemiddelde weer wat omhoog en z’n hit in de vijfde inning leverde ook nog eens 2 runs op. Kieboom gaf zijn ploeg wat hoop door de achterstand terug te brengen tot 6-5, maar verder dan dat lieten de Braves het niet komen.

WINNEN NOG NIET VERLEERD

Na zeven nederlagen op rij werd het wel weer eens tijd voor het zoet van een overwinning. De Nats vonden deze week in de Blue Jays daarvoor een gewillig slachtoffer. Washington versloeg de bezoekers uit Toronto dinsdag betrekkelijk eenvoudig met 12-6 en de organisatie zag dat ook Carter Kieboom zich weer manifesteerde. De derdehonkman was 1-for-2 met ook nog een walk in de achtste inning, maar zijn belangrijkste wapenfeit was een sac fly in de derde. Zijn tiende RBI van dit seizoen zette Washington op dat moment al op een 7-1 voorsprong.

Lang hoefde Carter Kieboom niet op zijn elfde RBI te wachten. De eerste drie at-bats verliepen niet erg naar wens. Een dubbelspel en een strikeout werden gevolgd door een HBP. Dit pijnlijke moment leverde even later wel de vierde run voor de Nationals op. In de zevende liet Kieboom zijn spierballen rollen. Zijn ploeg had een 7-5 voorsprong toen Carter Kieboom voor de derde keer dit seizoen de bal in de tribunes sloeg. Met die homerun zorgde hij tevens voor het slotakkoord. Dankzij z’n hits tegen de Blue Jays doet zijn slaggemiddelde goede zaken. Dit tikte de .270 aan na dit tweeluik.

SEIZOENSSTATS: 207 AB, .213/.318/.271, .589 OPS, 31 R, 17 RBI, 7 2B, 1 HR, 9 SB, 72 OPS+

Op papier zetten de Padres een flinke keel op tijdens het off-season. San Diego brulde en dat was tot in de krochten van Dodger Stadium te horen. Op het veld maken ze wat minder herrie. In de NL West hobbelen ze een beetje achter de feiten aan en zelfs een wildcard lijkt lastig te worden. Jurickson Profar kon zijn ploeg afgelopen weekend niet helpen. Hij stond nog altijd op de IL vanwege Covid-19. Zijn team haalde wel het nieuws tijdens de serie tegen de Diamondbacks, maar niet op de manier zoals ze dat zelf graag zagen.

Het seizoen glipt de Padres door de vingers. De ploeg, die ooit als Slam Diego door het leven ging, slaagde er afgelopen weekend niet in een debuterend startend werper te raken. Tyler Gilbert kwam, zag en overwon tot zijn eigen verbazing. Die 7-0 betekende alweer de derde zege van de Diamondbacks op de ambitieuze Friars en de vierde nederlaag voor San Diego op rij. De ploeggenoten van Profar, die deze week in de Triple-A weer een balletje sloeg, wonnen de vierde wedstrijd in Arizona met 8-2 en wisten zo een sweep af te wenden. Dit lukte hen niet in Denver. De Colorado Rockies wonnen drie keer op rij. Door deze belabberde periode is Cincinnati de Padres nu tot op 1.5 wedstrijd genaderd.

SEIZOENSSTATS: 466 AB, .288/.331/.455, .786 OPS, 66 R, 67 RBI, 22 2B, 1 SB, 18 HR, 120 OPS+

Het was voor de Detroit Tigers een vreemde gewaarwording om zichzelf opeens terug te zien op de tweede plaats in de divisie. Mede dankzij Jonathan Schoop heeft de club zich knap omhoog gewerkt, maar vorig weekend stond die positie alweer op het spel in een onderlinge krachtmeting met de Indians. De home stand van de Tigers kreeg daarna een vervolg tegen de LA Angels.

Het werd vorig weekend een serie zoals we die niet meer van Jonathan Schoop gewend waren. Om twee opeenvolgende wedstrijden van hem tegen te komen waarin Schoop niet tot een hit kwam, moeten we ruim een maand terug. Naar begin juli, toen zijn knuppel in Texas zweeg. De beruchte vrijdag de dertiende was hem nog het minst ongunstig gezind. In de achtste inning kwam Schoop door met, naar later bleek, zijn enige hit in dit drieluik.

Hij eindigde deze serie 1-for-11 en kwam in de derde wedstrijd slechts drie keer aan slag. Starter Triston McKenzie van de Indians had het op z’n heupen en leek lang op weg naar een perfect game. In de achtste inning werd dit echter verstierd door Harold Castro. Cleveland versloeg de Tigers in twee van de drie wedstrijden en nam zo de tweede plaats in de AL Central weer over.

GEDULD BELOOND

Jonathan Schoop stond al even droog wat RBIs betreft toen zijn Tigers deze week de LA Angels over de vloer kregen. Vijf wedstrijden achtereen lukte het hem niet een run binnen te slaan. Het was ergens in mei dat hij voor het laatst zo lang geduld moest hebben. Afgelopen dinsdag sloot Schoop zijn periode van droogte af. In de derde inning betekende zijn RBI-single de eerste van twee runs die Detroit deze dag zou scoren. Een grand slam van Jo Adell in de negende velde uiteindelijk het vonnis over de Tigers. Zij verloren met 8-2.

Ook in de tweede ontmoeting hield het qua productiviteit betreft niet over bij Jonathan Schoop. Hij was 1-for-4 met een single in de eerste inning, maar tot runs of RBIs kwam het niet. Detroit had dit goed kunnen gebruiken, want de Halos bleken opnieuw te sterk: 3-1. Aan runs hadden de Tigers donderdag geen gebrek. De series finale leek een eenvoudige prooi te worden voor Schoop en zijn mannen. De infielder kwam in de vijfde inning door met een RBI-double en bracht daarmee de stand op 10-2 in het voordeel van Detroit. De win probability stond op dat moment op 99% maar de Tigers wisten het te verknoeien. De 3-for-5 van Schoop was prima voor zijn slaggemiddelde, maar de international zal met een rotgevoel terugkijken op deze wedstrijd, die nog met 13-10 verloren ging.

SEIZOENSSTATS: 332 AB, .214/.277/.274, .551 OPS, 32 R, 26 RBI, 11 2B, 1 SB, 3 HR, 56 OPS+

Vorige week bleken de Twins een lastig te nemen horde voor twee topteams in de AL. Zowel de Astros als de White Sox moesten de winst in de serie aan Minnesota laten. Tijd om daar even van te genieten was er niet voor Andrelton Simmons en consorten. In het weekend van 13 augustus stond een serie tegen de volgende koploper op het programma. De Tampa Bay Rays trokken naar Target Field en mochten proberen de Twins een halt toe te roepen. Minnesota zette de home stand daarna voort tegen de Indians.

Het was de eerste keer dat deze teams elkaar zagen dit seizoen en voor de Twins het wisten keken ze al tegen een ruime achterstand aan. Minnesota kon in dit duel ook niet rekenen op Andrelton Simmons. De kortestop was 0-for-4 in een wedstrijd die met 10-4 verloren ging. De vlag hing er zaterdag heel anders bij. Na drie innings had Simba al twee hits te pakken. Een RBI-single in die derde inning liet catcher Mitch Garver de zevende run namens de thuisclub scoren. Voor Simmons was het zijn 25e RBI van dit seizoen. Dit keer wonnen de Twins verrassend eenvoudig: 12-0. Met een 5-4 zege op zondag trok Minnesota ook deze serie naar zich toe. Andrelton Simmons kwam alleen in de achtste inning aan slag, maar dit eindigde in een ground out naar de pitcher.

ONDERMAATS

Met de Twins gaat het de laatste tijd crescendo, maar het wachten is eigenlijk nog op het moment dat ook de knuppel van Simmons echt in gang schiet. Natuurlijk moet Simba het vooral van zijn verdedigende kwaliteiten hebben, maar een slaggemiddelde dat schommelt rond de .215 is toch wel erg mager. Zeker als we zijn gemiddelde over zijn gehele loopbaan (.265) er even bij pakken. Helaas voor de infielder ging het deze week tegen de Indians ook niet van een leien dakje. Pas in de derde wedstrijd kwam Simba voor het eerst door met een hit. Zijn RBI-double, de 26e binnengeslagen run van dit jaar, zette Minnesota op een 7-5 voorsprong. Cleveland sloeg terug in de negende, maar in extra innings kwam de zege voor de tweede keer in deze serie van drie terecht bij de Twins.

Cover photo: Ezra Shaw/Getty Images

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen