Dutch Watch: Albies belangrijk, Didi ouderwets

Ook dit seizoen is het Koninkrijk der Nederlanden weer goed vertegenwoordigd in de MLB. De spelers zijn ook bepaald geen veldvulling, dus verdienen ze hun eigen plekje bij SportAmerika. In de Dutch Watch bespreken we wekelijks het wel en wee van ‘onze jongens’ in de majors.

Voor Ozzie Albies en de Atlanta Braves was het een week met twee gezichten. Het begon op de drempel van Hollywood met een serie tegen de red hot Los Angeles Dodgers. Daarna volgde een tweeluik tegen de New York Mets. Een team dat allesbehalve hot is. Onze kleine landgenoot had het moeilijk aan de westkust, maar sloeg in het eerste duel met de divisierivaal al z´n frustraties weg.
Aanvankelijk leek het alsof Ozzie Albies z´n knuppel in het vliegtuig had achtergelaten. De Braves hadden zojuist een serie tegen de San Diego Padres achter de rug en ook daarin gaf Albies aanvallend niet thuis. Helaas voor de Braves trok hun jonge tweedehonkman deze lijn door in LA. Na een nederlaag in de eerste wedstrijd won Atlanta het tweede duel. De knuppel van Albies had echter geen aandeel in deze knappe 5-3 zege.
Afgelopen zondag, in de derde en laatste ontmoeting, kwam hij eindelijk weer eens door met een homerun. In de vierde inning timmerde Albies de bal het stadion uit en bracht de Braves terug in de wedstrijd. Het mocht uiteindelijk niet baten, want de Dodgers bleken met 7-2 een maatje te groot voor de bezoekers uit Georgia.

GRAND SLAM

Ozzie Albies had goed opgelet tijdens het lesje long balls dat de Braves kregen in LA. Het was in Los Angeles pas z’n eerste homerun van de maand, maar Albies hoefde niet lang op z’n tweede te wachten. De Braves hadden het thuis niet gemakkelijk tegen de kwakkelende New York Mets. In de zesde inning schoot de infielder van Curaçao te hulp. Bij een 3-2 voorsprong en alle honken bezet ramde hij de bal de tribunes in.
Het was z’n tweede grand slam van het seizoen en Albies bracht zijn ploeg daarmee in veilige haven. Z’n eerste grand slam sloeg de infielder een maand geleden op bezoek bij de Marlins. De leadoff hitter van Atlanta staat nu in één klap op vijf RBIs deze maand en op 40 voor het seizoen. De Braves wonnen met 8-2. In het tweede duel trokken de Braves dankzij Freddie Freeman met 2-0 aan het langste eind. Pitcher Mike Soroka kreeg collega Jacob deGrom klein in dit mooie pitchers’ duel. Albies kwam niet verder dan één honkslag.

Wat tegenstanders betreft, hadden Xander Bogaerts en z’n Boston Red Sox afgelopen week niets te klagen. De Chicago White Sox kwamen voor drie duels naar Fenway Park en daarna vlogen de Red Sox door naar Baltimore voor een serie tegen de Orioles. Twee teams die in de kelder van de MLB opereren, maar toch vielen de resultaten tegen Chicago tegen. Tegen de O’s revancheerden Bogaerts en de zijnen zich voor de twee nederlagen tegen de White Sox.
In z’n 12 at-bats tegen de matige White Sox kwam Bogaerts slechts twee keer door met een honkslag. In het eerste duel hielden Dylan Covey en zijn collega’s de sterke Red Sox knap in bedwang. De honkslag van Bogaerts in de zevende inning was slechts één van de drie hits die Boston deze dag noteerde. Chicago won dan ook terecht met 1-0. In de tweede ontmoeting stond er na de eerste inning al een 2-1 voorsprong voor de White Sox op het bord.
Toen de Oranje-international in de vijfde inning het eerste honk bereikte dankzij een defensieve fout stond het gelijk. De homerun van J.D. Martinez verbrak deze patstelling en de aangewezen slagman nam Bogaerts mee over de thuisplaat. Het was het enige succesje voor de kortestop en zijn ploeggenoten. Zondag ging het derde duel opnieuw naar de bezoekende White Sox. De knuppel van Bogaerts nam een rustdag en zweeg.

ORIOLES MEDICIJN VOOR RED SOX

In de Orioles troffen de Red Sox daarna de ideale opponent om de nare smaak van deze verloren serie weg te spoelen. Baltimore was toch wat taaier dan gedacht, want in de eerste wedstrijd viel de beslissing pas in de 12e inning. Bogaerts kwam door met een single en werd vanaf het derde honk binnengeslagen middels een sac fly van Brock Holt. Boston won deze ontmoeting uiteindelijk met 2-0. Een dag later nam Bogaerts twee runs voor z’n rekening in de wedstrijd die de Red Sox met 6-4 wonnen. De kortestop kwam twee keer met vier wijd en één keer met een hit op de honken. Woensdag mocht onze landgenoot z’n 35e RBI van het seizoen noteren. Zijn sac fly in de vijfde inning stelde Mookie Betts in staat te scoren. Het was ook het enige wapenfeit van Bogaerts in deze met 5-1 gewonnen wedstrijd.

Goed nieuws voor Didi Gregorius en de New York Yankees, maar oh zo slecht nieuws voor de concurrentie. De slump van de Amsterdammer lijkt voorbij. In de afgelopen dagen zagen we af en toe weer een schim van de Gregorius die vriend en vijand verbaasde in april. De international van het Koninkrijksteam speelde deze week de immer beladen Subway Serie tegen de Mets. Daarna vertrokken The Bronx Bombers naar de Amerikaanse hoofdstad voor een tweeluik tegen de Washington Nationals.
De Yankees begonnen vorige week uitstekend aan de serie tegen de rivaal. Dit kan echter niet gezegd worden van onze landgenoot. Vier keer verscheen Gregorius in het slagperk, maar niet één keer bereikte hij de honken. In de tweede wedstrijd had de kortestop meer geluk aan slag. In z’n vier at-bats kwam Gregorius tot drie hits. Het leverde hem echter geen runs of RBIs op. Zijn ploeggenoten speelden de long ball.
Drie homeruns hielpen de Yankees aan vier runs en een 4-3 overwinning. De Mets scoren ongelooflijk moeilijk de laatste tijd en dus is de ploeg erg afhankelijk van goede pitching. Die kwam er in de laatste ontmoeting van Seth Lugo. Met zijn relievers hield hij de slagploeg van de Yankees in toom. De ploeg van Gregorius kwam tot slechts drie hits en zag de Mets met 2-0 winnen. Sir Didi kon aanvallend geen bijdrage leveren.

SIR DIDI STAAT OP

In de hoofdstad van de VS stond de oude Gregorius weer eens op. De kortestop was in de openingsfase van het seizoen ontzettend belangrijk voor de Yankees en dat was hij afgelopen dinsdag opnieuw. Zijn laatste homerun sloeg de Nederlander op 23 mei tegen de Rangers, maar in Washington werkte de long ball weer naar behoren. Twee keer maar liefst joeg Gregorius de bal Nationals Park uit en daarmee had hij een heel belangrijk aandeel in de 3-0 overwinning. Hij staat dit seizoen nu op 13 homeruns en 38 RBIs.
Dat bleef zo na de tweede wedstrijd tegen de Nationals. Gregorius bereikte twee keer het eerste honk na vier wijd, maar zijn knuppel bleef stil. In de vijfde inning probeerde hij nog wel het tweede honk te stelen, maar zonder succes. Zijn ploeg verloor met 5-4 en staat tweede in de AL East. Koploper Boston heeft echter wel zes wedstrijden meer gespeeld.

Voor de Los Angeles Dodgers was het een gedenkwaardige week. Voor het eerst dit seizoen hebben ze een positief record. Dat is best heel knap als je weet dat dit record op 16 mei nog 16-26 was. De ploeg is bezig aan een belangrijke homestand en de eerste tegenstander daarin kwam uit Atlanta. Nadat de Braves waren uitgezwaaid, stond de deur in Dodger Stadium open voor de Texas Rangers. Slechts twee keer werd er deze week een beroep gedaan op Kenley Jansen.
De pitchers van LA hadden een zware serie tegen de Pirates achter de rug op het moment dat Atlanta op de deur klopte. Het kwam manager Dave Roberts dan ook goed uit dat Walker Buehler 5.1 innings voor zijn rekening nam. Kenley Jansen mocht in de negende inning het karwei afmaken. De Dodgers hadden op dat moment een 7-3 voorsprong, dus een save zat er niet in voor de closer. Slechts 15 pitches had hij nodig om de win veilig te stellen. Voor de Dodgers was dit de 32e zege van het seizoen. Daar stonden op dat moment 31 nederlagen tegenover.

WACHTEN OP DE SAVES

Tegen de matige Rangers moesten Jansen en de Dodgers afgelopen woensdag nog even flink aan de bak. Bij een stand van 2-2 moest de Nederlandse closer in de negende inning de tegenstander van scoren houden. Jansen zette weliswaar Shin-Soo Choo met vier wijd op het honk, maar diens ploeggenoten hadden minder succes tegen de man uit Willemstad. Na 16 pitches zat het werk van Jansen er weer op. In de 11e inning trok Los Angeles het duel alsnog met 3-2 naar zich toe. In de NL West hebben ze de Colorado Rockies al te pakken, maar bedraagt de achterstand op de Diamondbacks nog twee wedstrijden.

Jurickson Profar en z’n Texas Rangers hebben niet de gemakkelijkste week achter de rug. De hekkensluiter in de AL West opende met een serie tegen de Houston Astros en daarna volgden twee wedstrijden tegen de Los Angeles Dodgers. Het leverde de Rangers geen enkel resultaat op. Zes duels op rij gingen verloren en daar kon ook Jurickson Profar niets aan doen. Het manusje-van-alles voegde wel wat hits en RBIs aan z’n totaal toe, maar hij kon zijn team niet aan een broodnodige win helpen.
Vol goede moed begonnen Profar en de Rangers aan de serie tegen de Astros. Dat werd nog beter toen Texas in de eerste inning op voorsprong kwam en onze landgenoot een single noteerde. Daarna nam Houston de touwtjes stevig in handen. De titelverdediger opende de serie met een 5-2 zege. De tweede wedstrijd ging met 7-3 naar de bezoekende Astros. Profar keerde vier keer onverrichter zake terug naar de dug-out na weer een mislukte at-bat. In het derde duel mocht hij wel richting de honken.
In de zesde inning dankzij z’n 51e hit van het jaar. Daarnaast kreeg hij één keer vier wijd en twee keer werd hij door de werper geraakt. Het hielp allemaal niets, want na negen innings stond er 4-3 op het bord in het voordeel van de Astros. Houston kende een pikstart in de laatste ontmoeting. Na twee innings leidde de titelverdediger al met 6-0. Toch kwam Texas, mede dankzij een run van Profar, nog weer langszij. In de negende inning ging het echter alsnog mis voor de dappere Rangers.

PROFAR KAN DODGERS NIET TEMMEN

Profar en z’n ploeggenoten kregen daarna de ondankbare taak de LA Dodgers af te koelen. In de twee wedstrijden die de teams speelden, bleek dit onbegonnen werk. Toch kan de kortestop nog enigszins met een goed gevoel terugkijken op het bezoek aan Los Angeles. Afgelopen dinsdag tekende hij in de eerste wedstrijd voor z’n 52e hit en 34e RBI van het seizoen. Helaas kwam deze tik pas in de negende inning bij een stand van 12-3 in het voordeel van de Dodgers. Een dag later was Profar erg belangrijk voor de Rangers in de vierde inning. Eerst kon Adrian Beltre scoren na een single van de Nederlander. Even later kon Profar zelf de gelijkmakende 2-2 over home plate lopen na een RBI van Joey Gallo. In de 11e inning trokken de Dodgers de zege echter alsnog naar zich toe.

Dramatisch is waarschijnlijk het beste woord om de week van de Baltimore Orioles te beschrijven. In Toronto gingen vier van de vier wedstrijden verloren en thuis tegen de Boston Red Sox ging het al niet veel beter. De ploeg van Jonathan Schoop staat troosteloos onderaan in de AL East en in de MLB. Voor Schoop zelf viel er ook geen eer te behalen. De international kwam slechts sporadisch door met een honkslag, maar één van z’n hits ging wel het stadion uit voor een homerun.


De Orioles bivakkeerden vorige week een paar dagen in Toronto. De O’s speelden er vier wedstrijden en vier keer stapten Schoop en de zijnen met een nederlaag van het veld. In de eerste wedstrijd moest onze landgenoot het doen met twee keer vier wijd. Na 10 innings stond er een 5-4 overwinning voor de Blue Jays op het bord. Ook in de derde ontmoeting had Toronto 10 innings nodig.
Dit keer speelde Schoop wel een rol van betekenis. Pitcher Joe Biagini raakte de Nederlander in de achtste inning en dat werd duur betaald. Schoop tekende even later voor de 3-3. Het hielp uiteindelijk niet, want de Blue Jays scoorden opnieuw in de extra innings. De vierde wedstrijd was de minst spannende. De O’s verloren afgetekend met 13-3, maar één van die drie runs kwam tot stand via een homerun van Schoop. Met z’n zesde homer van het jaar zorgde hij in de zevende inning voor de 13-2.

OM SNEL TE VERGETEN

Ook thuis tegen de Red Sox was het huilen met de pet op voor Baltimore. In de eerste wedstrijd konden Schoop en consorten nog lang mee met de koploper in de AL East, maar in de 12e inning viel het doek alsnog. Onze landgenoot kwam zes keer aan slag, maar een hit zat er niet in. Een dag later kwam Jonathan Schoop in de tweede inning door met z’n 41e hit van het jaar. Het leverde de O’s op dat moment niets op. Die run voor Schoop kwam er wel in de negende inning. De international werd met vier wijd op het eerste honk gezet en Mark Trumbo deed vervolgens de rest. Verder dan een 6-4 nederlaag bracht het de O’s echter niet. Ook in de derde wedstrijd viel er niets te halen voor Baltimore. Boston boekte een eenvoudige 5-1 zege en Schoop werd in twee van z’n vier at-bats met een strikeout terug naar de dug-out gestuurd.

De Los Angeles Angels hadden een zeer vervelende week en Andrelton Simmons kon niets anders doen dan vanaf de zijlijn toekijken. Zijn enkelblessure hield hem ook deze week aan de kant. Ondanks de kwetsuur van hun vaste kortestop begon de week niet eens onaardig voor de Halos. Op bezoek bij de Minnesota Twins werden twee van de drie wedstrijden gewonnen. Het circus reisde daarna door naar Seattle voor een serie tegen de Mariners.
De Angels moesten de serie aan de thuisploeg laten, maar dat was nog het minst slechte nieuws. Het Japanse fenomeen Shohei Ohtani kwam op de DL terecht en hij komt daar voorlopig ook niet meer af. Volgens de eerste berichten is Ohtani tot 2020 uitgeschakeld na zijn Tommy John surgery. Gelukkig valt het met Simba alleszins mee. De verwachting is dat onze landgenoot dit weekend terugkeert in de line-up. Simmons heeft de training inmiddels hervat.

Coverfoto: Reinhold Matay/USA TODAY Sports

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen