Draft: Twins verrassen, selecteren Royce Lewis nr. 1


De Minnesota Twins hebben afgelopen nacht High School-korte stop Royce Lewis als eerste gekozen in de MLB Draft 2017. De 18-jarige infielder uit Aliso Viejo, Californië ontvangt een bonus die kan oplopen tot $7.77 miljoen.
Vorige week voorspelde SportAmerika nog dat Minnesota voor Vanderbilt-werper Kyle Wright zou kiezen, met Lewis of Hunter Greene als andere mogelijkheden. Greene ging als tweede naar de Cincinnati Reds; werper Mackenzie Gore als derde naar de Padres. Het is voor het eerste sinds 1990 dat drie high school-spelers het top trio in een Major League Draft voltooiden. Lewis was niet aanwezig bij de draft in New York, maar stond MLB Network telefonisch te woord.

Speculatie

Met de keuze voor Lewis komt een einde aan de last-minute speculatie dat de Twins een voorkeur hadden voor Brendan McKay, hoewel Jim Callis van MLB.com meldt dat Minnesota de two-way player wel degelijk een aanbieding heeft gedaan. De ster van Louisville University legde de aanbieding echter naast zich neer.


McKay werd drie keuzes later geselecteerd door de Tampa Bay Rays.

JSerra High School

Minnesota’s keuze voor de jonge infielder van JSerra High School is opvallend. Slechts weinig publicaties vermoedden dat Lewis nummer 1 overall zou kunnen gaan. De twijfels over zijn top-status zaten hem vooral in zijn matige arm en slordige voetenwerk op kort. Een stap naar het outfield ligt meer in de lijn der verwachting, wat de waarde van de 18-jarige gedrukt zou moeten hebben.

Royce Lewis (Al Schaben / Los Angeles Times)

Aanvallend gezien is Lewis echter wel één van de betere veldspelers in de draft. Afgelopen seizoen sloeg hij .388 met 12 homeruns en 25 gestolen honken in 80 slagbeurten.
Lewis had een voorlopige overeenkomst met UC Irvine, maar nu hij als eerste overall is gedraft, lijkt een collegecarrière van de baan.

Toekomst

Met de keuze voor Lewis begint voor Minnesota de eerste stap in de richting van de wederopbouw van hun Minor League-systeem. Na de afgelopen jaren top prospects Miguel SanoByron Buxton en Adalberto Mejia de Majors ingestuurd te hebben, is er weinig over van het voormalig topsysteem. De selectie van de jonge korte stop brengt in elk geval weer wat cachet en potentie naar de overgebleven Twinsprospects. Lewis schuift de top 5 van het Twinssysteem in. Hij zal alleen Nick Gordon, Stephen Gonsalves en mogelijk nog achter 2016 first-rounder Alex Kirillof voor zich moeten dulden. Deze binnenkomst toont ook meteen aan hoe treurig het in Minnesota’s Minor Leagues gesteld is.
Later vandaag meer draftnieuws.

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen