De wondere weken van Pete Rose

Pete_Rose_Swing
Een record armer, maar een erkenning rijker. Het zijn vreemde weken voor Pete Rose. De outcast onder de outcasts in de MLB kreeg gisteren, na een bijna 27-jarig durend pariaschap, dan toch nog erkenning voor zijn daden als honkballer. En dat in dezelfde week waarin hij na dertig jaar van de troon werd gestoten als hit king.
Het zou niet in het leven van Pete Rose passen als beide gebeurtenissen niet met een aantekening kwamen. Zo vindt hij, en vele met hem, dat het record van 4.256 hits nog altijd fier overeind staat. Rose haastte zich namelijk om iedereen er fijntjes op te wijzen dat de nieuwe recordhouder Ichiro Suzuki ruim een derde van zijn hits in zijn thuisland Japan bijeen had geslagen. ‘Voor je het weet beginnen ze zijn high school hits ook nog mee te tellen,’ beet Rose van zich af in USA Today.
Hensley Meulens deed een duit in het zakje door Ichiro te verdedigen in de San Francisco Chronicle. Meulens speelde met Suzuki in Japan halverwege de jaren negentig. ‘Hij had Rose kunnen pakken als hij langer in de MLB had gespeeld. Sinds hij hier is gekomen heeft hij alle records gebroken toch?’ Daarmee doelde de hitting coach van de Giants op het single season record van 262 hits in 2004 en zijn tien seizoenen op rij met 200+ hits.

Reds Hall of Fame
Gelukkig voor Pete Rose werd de aandacht van het record al snel weer afgeleid door een gebeurtenis die al een jaar in voorbereiding was. Als onderdeel van de viering van de veertigste verjaardag van de World Series-titel van 1976 werd de slagman namelijk in het zonnetje gezet. Sinds afgelopen nacht mag Pete Rose zich dan toch eindelijk Hall-of-Famer noemen. Tenminste, alleen in Cincinnati en omstreken. Voor de MLB Hall of Fame in Cooperstown is hij nog altijd niet verkiesbaar als het aan de MLB ligt.
Wel is het opnemen van Rose in de Hall of Fame van zijn team Cincinnati Reds een volgende stap in zijn langzame rehabilitatie. Rose werd levenslang verbannen uit de sport en alles wat daarbij hoort nadat hij bekende te hebben gegokt op eigen wedstrijden. Sinds enkele jaren mag hij echter weer stadions bezoeken en vorig jaar werd hij ook betrokken in de show rondom de All-Star Game in Cincinnati.
Rose was duidelijk geëmotioneerd door de erkenning. de 75-jarige zei in zijn speech dat één keer huilen in een honkballeven wel weer eens genoeg was. Daarmee refereerde hij toch nog eenmaal aan de dag dat hij het record aantal hits overnam van Ty Cobb in 1985. In het bijzijn van onder andere Reds-legendes Johnny Bench, Ken Griffey Sr. en Tony Perez noemde Pete Rose deze dag ‘het grootste wat me ooit is overkomen in mijn honkballeven.’

Foto: Wikimedia Commons

  1. Pete Rose is voor mijn tijd, maar de class-act van Ichero Suski mag IMVHO de komende weken elke dag aandacht krijgen. De 3000 MLB hits komen er nl. heel rap aan.
    Daarnaast is Miami één van de leukst spelden de teams van dit seizoen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen