Buzzer beater in de MLB: akkoord nieuwe CBA

Commissioner of Baseball, Rob Manfred.
Commissioner of Baseball, Rob Manfred.

Vannacht is er vlak voor het aflopen van de oude CBA een nieuw akkoord bereikt voor vijf jaar. Dankzij dit akkoord gaat de streak van stakingsvrije jaren nog eens vijf jaar door. High fives en handenschudden tussen de de twee partijen: de owners en de players. Wat gaat er veranderen de komende jaren? Maar misschien nog wel belangrijker: wat gaat er niet veranderen?
Qualifying offers

Een verandering in het qualifying offer systeem was een belangrijk speerpunt van de onderhandelingen. In eerste instantie werd gedacht aan afschaffing van de eerste ronde draft pick compensatie. Dit bleek uiteindelijk een brug te ver te gaan. Het nieuwe systeem lijkt op het eerste oog echter wel eerlijker voor de players. Het systeem van qualifying offers zal wel in stand blijven: een team is nog steeds gemachtigd om onder dezelfde voorwaarden als voorheen een QO te verstrekken aan een aankomend free agent. De waarde hiervan zal opnieuw het gemiddelde zijn van de hoogste 125 salarissen in de MLB. De verandering is rondom de draft pick compensatie.
Wanneer een free agent met een QO van zijn oude team bij een nieuw team tekent, zal er gekeken worden naar het salarishuis van het nieuwe team. Moet dit team luxury tax betalen? Dan levert het nieuwe team een tweede en een vijfde ronde pick op. Verder leveren zij 1 miljoen in van hun budget om internationale spelers te mogen contracteren. Zit het nieuwe team onder de spenderingslimiet en betaalt het geen luxury tax? Dan geeft het slechts een derde ronde pick op om de gewilde free agent binnen te halen.
Het oude team moest voorheen achteraan aansluiten in de eerste ronde wanneer het een free agent met QO op zak verloor. In de nieuwe CBA ligt dit anders. Het oude team krijgt alleen een compensatie pick wanneer de FA een contract voor meer dan vijftig miljoen dollar tekent. Hoe hoog de verkregen pick vervolgens is hangt af van de market size van het team.
Op het eerste oog is dit gunstig voor de free agents. Zij hebben niet langer de extra kosten van een eerste ronde draft pick aan zich hangen. Teams geven een steeds hoger wordende waarde aan deze spelers, wat leidt tot een stevige overweging om een free agent met QO te signen of deze te korten in zijn contract. Overigens geldt het nieuwe systeem niet voor de 2016 FA class. Teams die een speler als Edwin Encarnacion willen vastleggen zullen alsnog hun eerste ronde draft pick verliezen.
De luxury tax
Er zijn ook afspraken gemaakt over de hoogte van de luxury tax voor de komende vijf jaar. Dit biedt een hoop zekerheid aan de owners. Vooral de owners van big market teams kunnen met deze afspraken een goede inschatting maken over hoe ze het salarishuis kunnen inrichten.
Waar in 2016 de limiet op 189 miljoen dollar lag, zal deze de komende vijf jaren in stapjes stijgen tot 210 miljoen dollar in 2021. In 2017 beginnen we met een nieuwe limiet van 195 miljoen dollar. Deze stijgt vervolgens naar 197 miljoen in 2018, 206 miljoen in 2019, 209 miljoen in 2020 en ten slotte 210 miljoen in 2021.
Deze luxury tax limiet brengt dus niet langer slechts een geldelijke boete met zich mee, maar heeft ook invloed op het qualifying offer systeem. De geruchten gaan dat team die ver over de luxury tax limiet heen gaan met ingang van deze CBA ook harder zullen worden gestraft.
Het seizoen wordt langer
Goed nieuws of slecht nieuws: dit betekent niet dat er meer dan 162 wedstrijden gaan worden gespeeld in het reguliere seizoen. Het betekent nog een winst puntje voor de players. Er worden namelijk vier extra dagen ingebouwd in het reguliere seizoen met ingang van 2018. De lengte van het seizoen stijgt dus van 183 naar 187 dagen. Speculaties gaan al rond dat deze extra dagen kunnen worden gebruikt voor het opzetten van een international series. Wellicht zijn de MLB sterren in het reguliere seizoen te bewonderen in Mexico, of dichter bij huis: Londen.
Home field advantage
Het zat er aan te komen dat de beloning van de jaarlijke All Star Game, halverwege het jaar, zou veranderen. Met de nieuwe CBA is dit inderdaad het geval. Niet langer zal het thuisvoordeel, waardoor teams met dit voordeel de eventuele laatste beslissende wedstrijden thuis speelt, door de All Star Game worden bepaald. Met het nieuwe akkoord zal het record van de twee teams bepalend zijn. Het beste record verkrijgt het thuisvoordeel.
De DL
Spelers die op de DL werden geplaatst moesten voorheen minstens 15 dagen daar blijven, waardoor ze niet in actie konden komen voor hun team. In de nieuwe CBA is deze periode gereduceerd tot tien dagen. Dit levert natuurlijk meer flexibiliteit op voor teams.
Wat zit er niet in?
Vele speculaties waren er over een internationale draft. Spelers uit Cuba, Dominicaanse Republiek, enzovoort zouden net als Amerikaanse spelers via een draft bij een club terecht moeten komen. Dit zou de absurde bedragen die voor internationale talenten worden neergeteld moeten drukken. Deze worden immers maar door een paar big market teams betaald. Een kleiner team heeft het moeilijk om een groot talent binnen te halen, wat kan leiden tot scheve verhoudingen. Er is echter geen akkoord bereikt over een internationale draft. Wel gaan er geruchten dat de nieuwe CBA een stevige limiet stelt op de mogelijke uitgaven aan internationale free agents. Een limiet van vijf tot zes miljoen, ook nog eens kleiner gemaakt zoals beschreven in het QO-systeem hierboven.
Verder werd er gesproken tussen de players en de owners over een 26e plekje op het roster. Voor spelers natuurlijk een goede zaak: eerdere doorstroom van talenten en een extra goedbetaalde plek. De players hebben er naar verluid echter geen speerpunt van gemaakt. De rosters zullen dus de oude vertrouwde omvang hebben.
En nu?
Het wachten is nu op de definitieve tekst van het akkoord. Dit kan helaas wel even op zich laten wachten. Zodra relevante ontwikkelingen bekend worden zal dit artikel worden ververst. Wanneer de definitieve tekst bekend is zal er een diepte-analyse volgen over de CBA met enige doorrekeningen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen