Braves maken moves: McCann en Donaldson naar Atlanta


In de wandelgangen gaat de meeste aandacht uit naar mogelijke transfers van free agents Bryce Harper en Manny Machado of naar spelers als Madison Bumgarner en Noah Syndergaard die eventueel beschikbaar zouden zijn voor een trade. Aan het begin van deze week sloeg Braves GM Alex Anthopoulos in de schaduw daarvan echter zijn slag. De Atlanta Braves legden oude rotten Josh Donaldson en Brian McCann vast.

DONALDSON

In Josh Donaldson hebben de Braves hun gewenste rechtshandige slugger gevonden. De voormalig MVP zal als clean up Freddie Freeman bescherming moeten bieden in de slagorde. Dat de Braves op zoek waren naar een power hitter, was al bekend, maar de voorkeur leek uit te gaan naar een corner outfielder. Blijkbaar hebben ze geen geschikte kandidaat gevonden en is men overgestapt op Plan B. Plan B bleek een éénjarig contract voor de 33-jarige Donaldson te zijn. Anthopoulos kent de infielder nog van hun gezamenlijke tijd in Toronto.

BLESSURELEED

Sinds zijn doorbraak in 2013 was Josh Donaldson één van de beste spelers in de majors. Op de onaantastbare Mike Trout na had hij tussen ’13 en ’17 het hoogste WAR van alle position players. De afgelopen twee seizoenen kreeg de derde honkman echter steeds vaker last van blessures. Sinds 2017 miste hij bijna de helft van de wedstrijden en afgelopen jaar kwam hij zelfs maar tot 52 wedstrijden. De grote vraag zal dus zijn of Donaldson het komende jaar fit kan blijven.

MONSTERCONTRACT

Braves GM Anthopoulos heeft echter vertrouwen in de fysieke gesteldheid van de oud-Blue Jay. Na zijn overstap naar de Clevenland Indians waren Donaldsons cijfers al een stuk beter. Ook in zijn houding leek de oude Donaldson terug aan het eind van het seizoen, sprak Anthopoulos zijn vertrouwen uit tijdens de presentatie van de nieuwe aanwinst. Dat vertrouwen blijkt ook wel uit de hoogte van het salaris. Net als vorig jaar zal Donaldson komend jaar maar liefst 23 miljoen dollar verdienen.

VEELZIJDIGHEID

De Braves zetten duidelijk in op veelzijdigheid. Johan Camargo, die een sterk seizoen kende in 2018, zal waarschijnlijk worden ingezet als een super utility player. Het zou zo maar eens kunnen dat hij op bijna alle posities zal worden opgesteld, van derde honkman, korte stop en tweede honkman tot outfielder. Hij zal daarmee een rol vervullen als die van Marwin Gonzalez bij de Astros. Een zelfde utility rol kan verwacht worden van Charlie Culberson. Het afgelopen jaar leken de Braves aan het eind van het seizoen terug te vallen en door de selectie te verbreden hoopt Anthopoulos een dergelijke terugval komend jaar te vermijden.

Een jonge Brian McCann in dienst van de Braves (Kevin C. Cox/Getty Images)

McCANN

Na het vertrek van Kurt Suzuki waren de Braves ook op zoek naar een nieuwe catcher om de positie achter de plaat samen met Tyler Flowers in te vullen. In Brian McCann haalt de club een oude bekende. Van 2005 tot ’13 was de in Georgia geboren McCann al actief voor de club uit Atlanta. De catcher komt transfervrij over van de Houston Astros, waarmee hij in 2017 de World Series won.

DROOMCLUB

Bij zijn presentatie liet McCann weten dat het altijd zijn wens is geweest om zijn carrière af te sluiten bij de club waarvoor hij ooit debuteerde. Dat dit niet slechts holle woorden zijn, mag wel blijken uit de salarisverlaging die de catcher accepteerde. Het salaris van 2 miljoen dollar dat hij het komende seizoen gaat verdienen is duidelijk minder dan de 17 miljoen dollar die hij de afgelopen seizoenen jaarlijks mocht bijschrijven bij de Astros.

Ozzie Albies en Ronald Acuña Jr. (Kim Klement/USA Today Sports)

ERVARING

Alex Anthopoulos hoopt dat Donaldson en McCann, die in Houston liet zien dat hij een jonge ploeg bij de hand kan nemen, de jonge kern van de Braves het goede voorbeeld kunnen geven en dat zij spelers als Ronald Acuña Jr, Dansby Swanson en Ozzie Albies kunnen helpen een volgende stap te zetten. Donaldson liet al weten ernaar uit te kijken om de talenten te ondersteunen in hun ontwikkeling.

MARKAKIS

De transfers van Donaldson en McCann betekenen overigens niet dat een mogelijke terugkeer van Nick Markakis van de baan is. De GM liet weten dat de organisatie nog altijd veel contact heeft met de rechtsvelder en dat wat hem betreft een terugkeer zeker nog mogelijk is. Daarnaast is de organisatie nog op zoek naar versterkingen voor de rotation en de bullpen.

Coverfoto: Alyssa Pointer/AJC
Topfoto: MLB.com still

Sander Grasman
Sander Grasman
Recreatief sporthistoricus en vice-voorzitter van de Nederlandse Fred McGriff-fanclub.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen