A Boone To Pick: Yankees kiezen nieuwe manager


De New York Yankees hebben een nieuwe manager. De club uit de Bronx heeft gekozen voor ex-speler Aaron Boone als opvolger van de vertrokken Joe Girardi. De 44-jarige Boone kwam nipt voor WBC Kingdom of the Netherlands-skipper en San Francisco Giants bench coach Hensley Meulens uit de race voor de meeste gewilde baan in baseball.

SOLLICITATIEPROCES

Boone is een opvallende keuze voor de Yankees. De voormalig derdehonkman heeft nooit in zijn leven een honkbalteam gecoacht. De overige kandidaten die op gesprek kwamen, waren op dat vlak beduidend beter gekwalificeerd. Naast Boone en Meulens stonden Carlos Beltran, Yankees bench coach Rob Thomson, Eric Wedge en Dodgers derdehonkcoach Chris Woodward op de shortlist van GM Brian Cashman.
Van deze lijst waren slecht Beltran en Boone de enige twee zonder enige coachings- of managerervaring. Het lag dan ook niet in de lijn der verwachting dat de Yankees de gok aandurfden met één van beide newbies op coachingsgebied.
Boone werkte na zijn carrière voornamelijk als televisie-analyst voor ESPN. Toch solliciteerde hij voor de Yankees-job. Samen met Hensley ‘Bam Bam’ Meulens — ook een ex-Yankee — bleef Boone uiteindelijk over. Ondanks lovende woorden uit het Giants-kamp en de media over Meulens’ kwaliteiten als coach, kozen de Yankees dus voor de onervaren Boone.

Hensley Meulens (links) en Aaron Boone waren de twee favorieten voor de Yankees-job (NYDailyNews)

‘CHECKING BOXES’

De New York Daily News meldt dat Boone, Beltran en Meulens de beste indruk achterlieten bij het sollicitatiecommitee. Boone heeft al veel ervaring met de media in New York, is een voorstander van analytics in honkbal en staat bekend om zijn goede communicatievaardigheden.
Meulens, daarentegen, kruiste een aantal andere belangrijke checkboxes af. De Curaçaoenaar is een ervaren coach en geen onbekende van de Yankees-organisatie. Daarnaast spreekt hij vijf talen, is hij een excellente communicator en heeft hij een band met Team Kingdom- en Yankees-kortestop Didi Gregorius.

REACTIE MEULENS

Hensley Meulens zelf lijkt de toekomst positief tegemoeg te treden, ondanks de teleurstelling van het missen van de baan. De coach liet zaterdag bij monde van een persvoorlichter aan SportAmerika weten teleurgesteld te zijn, maar vol goede moed van start te gaan als bench coach bij de Giants. Hij hoopt daar op termijn manager Bruce Bochy op te kunnen volgen.

ONSTERFELIJK

Boone is voor veel Yankees-fans onsterfelijk vanwege zijn walk-off homerun in Game 7 van de ALCS in 2003. Zijn roundtripper in de negende inning sloeg de Yankees naar de World Series. Nog belangrijker voor veel fans: Boone knikkerde aartsrivaal Boston Red Sox uit de play-offs.

FAMILIECONNECTIE

Opzich is de honkbal- en coachingswereld voor Aaron Boone geen nieuwe omgeving. Los van zijn eigen spelerscarrière is de rest van de familie Boone geen onbekende clan in de MLB. Aaron’s broer Bret speelde ook jaren in de Major League, net als vader Bob. Zelfs Aaron’s grootvader Ray was enkele jaren actief op het hoogste podium. De enige Boone met managerservaring is echter vader Bob. Hij managede de Kansas City Royals van 1995 tot 1997 en de Cincinnati Reds van 2001 tot 2003.

BEKENDE GEZICHTEN

Boone wordt de negende actieve manager in de Major League die nu de scepter zwaait over een team waar hij tijdens zijn actieve carrière ook voor uitkwam. Kevin Cash (Rays), Dave Roberts (Dodgers), Paul Molitor (Twins), Dave Martinez (Nationals/Expos), Mike Matheny (Cardinals), Terry Francona (Indians), Alex Cora (Red Sox) en Craig Counsell (Brewers) zijn de overige acht.

(Top photos: MLB.com & SI.com) 

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen