Betts en Rodriguez bekroond met Player of the Month

De playoffs komen steeds dichterbij en daarmee ook de finishlijn van het Major League Baseball seizoen. De ‘dog days of august’ vlogen voorbij en er gebeurde genoeg. Voor het eerst dit seizoen kregen alle awards een nieuwe winnaar met in de hoofdrollen Mookie Betts en Julio Rodriguez. Beide heren kenden een maand als nooit te voren en wonnen dan ook terecht de Player of the Month award.

PLAYER OF THE MONTH AMERICAN LEAGUE: JULIO RODRIGUEZ

In de afgelopen MLB Out Of The Parks kwam hij al vaak voorbij, want Julio Rodriguez verbrak record na record. Het is dan ook niet raar dat hij verkozen is tot American League Player of the Month. De Seattle Mariners verloren slechts zes wedstrijden in de maand augustus en dankten veel aan hun ster. Het is de eerste keer dat J-Rod verkozen wordt als Player of the Month. Tevens is het is de eerste keer sinds april 2015 dat een speler van de Seattle Mariners organisatie de award wint. De 22-jarige had een slashline van .429/.474/.724 in 23 wedstrijden en sloeg tien doubles, zeven homeruns en had 30 RBI. Daarnaast stal de rappe Dominicaan elf honken.

Een van de records die hij op zijn naam zette gebeurde tijdens de laatste twee wedstrijden van de series met de Kansas City Royals en de eerste twee wedstrijden van de series tegen de Houston Astros. Hij sloeg in die vier wedstrijden zeventien hits. Geen enkele andere speler in de geschiedenis van MLB deed dit eerder. Daarnaast klasseerde Rodriguez zich in de maand augustus als tweede binnen de categorieën slaggemiddelde (.429), on-base percentage (.472) en hits (44). Door de geweldige maand van onder andere J-Rod staan de Seattle Mariners er geweldig voor in de spannende strijd voor de American League West titel. Voor de maand begon stonden zij nog derde, maar nu zijn zij zelfs de leider van de divisie voor de Houston Astros en Texas Rangers.


PLAYER OF THE MONTH NATIONAL LEAGUE: MOOKIE BETTS

Waar het de eerste Player of the Month award was voor Julio Rodriguez is het niet de eerste keer dat Mookie Betts er met de award vandoor gaat. In juli 2016 was hij nog speler van de Boston Red Sox en ook toen won hij deze award. De Los Angeles Dodgers wonnen 24 wedstrijden in de afgelopen maand en verloren er slechts vijf. Daarmee zette Betts en zijn teamgenoten een record neer voor de Dodgers organisatie. Nog nooit wonnen de Dodgers zoveel wedstrijden in één maand.

De rechtsvelder had een slaggemiddelde van .455 en een OPS van 1.355. Hij sloeg elf homeruns, tien doubles en had 30 RBI. Daarnaast kwam hij twaalf keer op de honken met een vrije loop en stal hij drie honken. In de gehele maand augustus lukte het slechts zeventien keer om de 30-jarige terug te sturen naar de dugout met een strikeout. In totaal eindigde zijn slashline van de maand op .455/.516/.839.

Waar Julio Rodriguez vooral in alle categorieën als tweede eindigde, stond Mookie Betts fier bovenaan. Hij was leider van alle MLB spelers in slaggemiddelde (.455), homeruns (11), on-base percentage (.516), slugging (.839), OPS (1.355), hits (51), extra-base hits (21), total bases (94) en runs (35). Een van zijn elf homeruns had ook nog een speciaal tintje. Terwijl de twee beste teams in de National League hun degens kruisden (De Dodgers en de Braves) sloeg hij in de vijfde inning van de wedstrijd zijn 250ste homerun uit zijn carrière. Daarmee werd Betts de 244ste speler in de geschiedenis van Major League Baseball met 250 homeruns achter zijn naam.


PITCHER OF THE MONTH AMERICAN LEAGUE: COLE RAGANS

Soms pakt een deal tijdens de Trade Deadline beter uit voor de verkopende franchise dan voor de kopende franchise. De Kansas City Royals verscheepten closer Aroldis Chapman richting de Texas Rangers en kregen daar onder andere talent Cole Ragens voor terug. Het bleek een geweldige greep. Ragans was niet te raken tijdens zijn eerste volle maand in het shirt van zijn nieuwe club. Hij startte zes wedstrijden tegen de New York Mets, Boston Red Sox, St. Louis Cardinals, Chicago Cubs, Oakland Athletics en Pittsburgh Pirates. In totaal noteerde hij 36.2 innings en deelde daarin 53 keer drieslag in uit. Ook kreeg hij slechts zeven earned runs tegen, waardoor hij een minimaal ERA van 1.72 had.

Voor de maand augustus begon had de 25-jarige linkshandige werper nog nooit meer dan zestien K’s gegooid in een MLB maand. Met zijn 53 strikeouts in de maand verbeterde hij zijn persoonlijk record dus stevig. Ook werd hij pas de tweede pitcher in de geschiedenis van MLB die meer dan vijftig strikeouts gooide in één maand terwijl hij daarvoor in één maand nog nooit meer dan 20 K’s uitdeelde.

De man die het eerder deed was Hall of Famer Pete Alexander. Hij deed het in mei 1911. Het was zijn eerste seizoen in de majors en in de tweede maand van zijn carrière liet hij zien waar hij toe in staat was. Uiteindelijk eindigde Alexander dat jaar als leider van MLB in overwinnningen (28), shutouts (7) en werd hij derde in de MVP stemming. Voor MVP stemmen komt de vorm waarschijnlijk iets te laat voor Ragans. De toekomst ziet er wel kleurrijk uit voor de nieuwe ace van de Royals.


PITCHER OF THE MONTH NATIONAL LEAGUE: FREDDY PERALTA

In de National League gingen de honneurs naar Freddy Peralta. De 27-jarige Dominicaan startte vijf wedstrijden en kreeg in al die wedstrijden de overwinning toegewezen. Door zijn 5-0 record in de maand augustus heeft Peralta nu elf overwinningen en acht verloren wedstrijden. Zijn ERA lag net iets hoger dan dat van Ragans met 2.10, maar hij gooide wel één start minder. In totaal gooide hij 30.0 innings en daarin deelde hij 46 strikeouts uit. Bovendien hadden slagmensen van de tegenstander een slaggemiddelde van slechts .126 tegen hem.

Door zijn geweldige maand maakte Peralta de 1-2 voor de Brewers compleet. Vorige maand werd ace Corbin Burnes verkozen tot Pitcher of the Month en nu kreeg hij een passende opvolger. Het is niet de eerste keer dit seizoen dat twee pitchers van hetzelfde team de Pitcher of the Month award na elkaar winnen. Eerder deden Blake Snell en Michael Wacha het voor de San Diego Padres.

Er was ook nog een stukje geschiedenis voor de rechtshandige werper. Hij verbrak een record in de geschiedenisboeken van de Milwaukee Brewers. In zijn laatste zeven wedstrijden gooide hij 69 strikeouts en geen enkele Brewers werper gooide zovaak drieslag in zeven wedstrijden. Hij verbeterde het record van Corbin Burnes die in 2021 in zeven wedstrijden 67 keer een K uitdeelde. Ook bleef hij Yovani Gallardo voor. Hij gooide in 2011 65 keer een strikeout in een span van zeven wedstrijden. Met nog krap één maand te spelen is het de vraag of de Brewers ook de three-peat kunnen doen. Brandon Woodruff zou de grootste kandidaat zijn, maar hij gooide dit seizoen pas zeven starts en 40.0 innings.


ROOKIE OF THE MONTH AMERICAN LEAGUE: ZACK GELOF

Hij kwam al als nieuw gezicht voorbij in de laatste Rookie Watch, maar Zack Gelof was de gehele maand en fuego. Hij was de terechte winnaar van de Rookie of the Month award. Als een van de weinige lichtpuntjes bij de Oakland Athletics organisatie verscheen hij opeens op het hoogste honkbal niveau om te laten zien dat hij er niet meer van weg te denken is. Hij had dertig hits, waaronder zeven homeruns en vijftien RBI. In 105 slagbeurten hield hij een slaggemiddelde over van .286 en een OBP van .350. Gelof werd in de tweede ronde van de Draft van 2021 geselecteerd door de A’s. Hij timmerde snel aan de weg in de Minor Leagues. Vanaf het begin van het seizoen speelde hij in Triple-A voor de Las Vegas Aviators. In 69 wedstrijden had hij een slashline van .304/.401/.529, ook had hij twaalf homeruns.

Het was alweer een tijdje geleden dat er een Rookie of the Month award verscheept werd richting Oakland. De laatste keer was in 2013, toen won Nate Freiman de award. In totaal is Gelof de tiende Oakland Athletics speler die de award wint. Naast Freiman in 2013 wonnen ook Carlos Peña (2002), Bobby Crosby (2004), Joe Blanton (twee keer in 2005), Andrew Bailey (2009), Brett Anderson (2009), Jemile Weeks (2011) en Yoenis Céspedes (2012) de prijs. Voor de A’s is het hopen dat het iets beter afloopt met hun nieuwe rookie sensatie dan met hun laatste winnaar. Freiman was slechts twee seizoenen actief in de majors, allebei voor de A’s, maar is nu niet meer actief in het honkbal. Het lijkt er in ieder geval op dat het lichtpuntje aan het einde van een hele donkere tunnel voor de A’s iets dichterbij komt.


ROOKIE OF THE MONTH NATIONAL LEAGUE: JAMES OUTMAN

Voor de tweede keer dit seizoen won James Outman de Rookie of the Month award in de National League. Eerder ging hij er al mee vandoor in april en daarmee de tweede speler die dat dit seizoen voor elkaar kreeg. Eerder won Josh Jung van de Texas Rangers al twee keer de Rookie of the Month in de American League, maar nu was het de beurt aan de 26-jarige midvelder van de Dodgers. Hij sloeg veertig honken bij elkaar in 83 slagbeurten en had een slaggemiddelde van .277. Daanaast had hij een OBP van .408, een SLG van .482 en een OPS van .890. Ook had hij 23 hits, waarvan er vijf in de tribunes eindigde voor een homerun.

Voor de Dodgers is het niet de eerste keer dat een rookie twee keer dezelfde award wint. Cody Bellinger was de voorganger van Outman en hij won tijdens zijn rookie seizoen ook twee keer de Rookie of the Month award. Verder waren er nog zeven anderen naast deze twee heren die wonnen. Kazuhisa Ishii was de eerste. Hij won in april 2002 de award voor het eerst. Verder waren James Loney (september 2007), Blake DeWitt (mei 2008), Dee Strange-Gordon (september 2011), Yasiel Puig (juni 2013), Alex Guerrero (april 2015) en Corey Seager (juni 2016) de voorgangers.


RELIEVER OF THE MONTH AMERICAN LEAGUE: ANDRÉS MUÑOZ

Slechts voor de tweede keer dit seizoen kent de American League Reliever of the Month een nieuwe winnaar. Félix Bautista, de closer van de Baltimore Orioles, won de award al drie keer. Echter raakte hij geblesseerd en dat gaf de kans aan andere werpers. Alexas Lange pakte die kans al in de maand mei en dit keer was het de beurt aan André Muñoz. Hij werd als tweede speler van de Seattle Mariners deze maand gekozen om een award te winnen en dat was meer dan verdiend. Hij gooide in veertien wedstrijden en gooide negen saves in elf kansen. Daarnaast pakte hij ook nog één overwinning en verloor hij ook nog een wedstrijd. Muñoz had een ERA van 1.93 in 14.0 innings. Hij kreeg elf hits, drie earned runs en zeven vrije lopen tegen. Wel noteerde hij twintig strikouts.

De Reliever of the Month award wordt pas sinds 2017 uitgereikt en het is pas de tweede keer dat een Seattle Mariners pitcher deze ook wint. Muñoz trad in de voetsporen van Edwin Díaz die de award vijf keer won terwijl hij het shirt van de Mariners droeg. Voorafgaand aan het seizoen zal niemand hebben gedacht dat Muñoz de award zou pakken. Binnen de franchise heeft niemand echt een speciale rol in de bullpen en dus is er geen vaste closer. Die vertrok namelijk op 1 augustus richting de Arizona Diamondbacks. Paul Sewald was de aangewezen nummer één, maar sinds zijn vertrek komt het grootste gedeelte van de save kansen bij de 24-jarige Mexicaan terecht. Niet zonder succes en met de laatste push richting de playoffs hebben de Mariners het goed voor elkaar in de bullpen.


RELIEVER OF THE MONTH NATIONAL LEAGUE: RAISEL IGLESIAS

Voor de Atlanta Braves is het seizoen 2023 tot nu toe een groot succes. Met de divisietitel al bijna op zak kan de franchise met het beste record in MLB zich bijna gaan focussen op de playoffs. Toch moeten ook de laatste loodjes nog volbracht worden en Raisel Iglesias deed daarin goed zijn werk in de maand augustus. Waar de Braves vorig seizoen nog konden bouwen op Kenley Jansen is het dit jaar de beurt aan de 33-jarige Iglesias. Vorig jaar kwam hij over van de Los Angeles Angels en dit jaar is hij de vaste closer. In dertien wedstrijden had hij een perfect ERA van 0.00 en hij was zeven uit zeven in zijn save kansen. Hij gooide in die dertien wedstrijden 13.0 innings en daarin deelde hij zeventien keer drieslag uit.

Van de wedstrijden waarin Iglesias actief was verloren de Braves er maar één. Toch hangt er nog altijd iets bijzonders rondom de 33-jarige rechtshandige werper. Hij kwam in een trade over van de Los Angeles Angels vorig seizoen. Tucker Davidson en Jesse Chavez werden richting Anaheim gestuurd, maar zoals het de Angels befaamd werd Chavez snel ge-DFA’d. Hij keerde terug naar de Braves en is sindsdien lid van dezelfde geweldige bullpen als Iglesias. Een geweldige deal voor de Braves die er tot op de dag van vandaag van profiteren. Het zal de vraag worden of Iglesias ook zijn kalmte kan bewaren in de playoffs. Het is namelijk niet de vraag of, maar wanneer hij in de belangrijkste wedstrijden van het seizoen moet gaan gooien.

Coverfoto: Ariana Ruiz

Mick van der Nat
Mick van der Nat
MLB redacteur en Texas Rangers fan. Mag voor het eerst in jaren juichen voor zijn ploeg. Leert en schrijft ook graag over de geweldige geschiedenis van MLB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen