Beltrán slaat Astros naar ALCS


John Farrell moest er lang over nadenken, maar uiteindelijk viel zijn keuze voor Game 4 in de ALDS op Rick Porcello. Een jaar geleden was Porcello een zekerheidje, maar in een jaar kan veel veranderen. Na de 22 wins van vorig jaar, kwam de pitcher dit seizoen niet verder dan 11. Daar stonden 17 nederlagen tegenover. Houston-manager AJ Hinch had al laten doorschemeren dat Charlie Morton in Game 4 zou starten voor de Astro, al ging niemand er tot zondag eigenlijk vanuit dat er überhaupt een vierde wedstrijd zou komen.

BOGAERTS LAAT VAN ZICH HOREN

Die vierde wedstrijd kwam er dus wel. De Astros hadden zondag al kennisgemaakt met die beroemde kat in het nauw en Houston wilde dit beestje eigenlijk wel zo snel mogelijk terug in het hok hebben. Net als in de voorgaande wedstrijden kwam de ploeg vroeg op voorsprong. José Altuve sloeg de bal weliswaar in een dubbelspel, maar George Springer kon scoren vanaf het derde honk. Porcello had ruim twintig pitches nodig in de eerste inning, maar wist de schade te beperken tot deze ene run.

 
De Red Sox kwamen al in de gelijkmakende inning langszij. Xander Bogaerts had aanvallend in deze serie nog niet echt een bijdrage geleverd, maar dat werd hem na zijn homerun in Game 4 snel vergeven. Net als Porcello kreeg ook Morton het niet cadeau in de eerste inning, maar ook de Astros-pitcher ontsnapte met slechts één run tegen.
De tweede inning begon met een herhaling van zetten. Yuli Gurriel bereikte het derde honk. Evan Gattis en Brian McCann moesten nog hun meerdere erkennen in Porcello, maar George Springer sloeg zijn eerste honkman over de thuisplaat en zette daarmee de Astros weer op voorsprong. De Red Sox-pitcher zag zijn pitch count oplopen tot ruim vijftig pitches, maar met alle honken bezet gaf hij Correa drie slag voor de belangrijke derde uit. Ondanks al zijn problemen, wist Porcello de schade opnieuw te beperken.

FARRELL OVER DE ROOIE

Ook de Red Sox zagen in de tweede inning de honken vollopen. Morton kwam echter sterk terug met twee strikeouts, maar Dustin Pedroia en manager John Farrell hadden hun twijfels bij de tweede strikeout. Farrell uitte zijn ongenoegen en werd door de arbitrage naar de tribune gestuurd. Een honkslag van Bogaerts zou de Red Sox op voorsprong zetten, maar met een flyout werd hij de derde uit van de inning en liet Boston dus drie man achter op de honken.

SALE MOET HET DOEN VOOR BOSTON

Na drie innings was de wedstrijd voorbij voor Rick Porcello en werd Chris Sale naar de heuvel gestuurd. Sale wilde zich revancheren voor zijn matige optreden in Game 1 en dat ging hem goed af. Na veertien pitches was de inning voor de Astros alweer voorbij. In de vijfde inning besloot AJ Hinch het voorbeeld van de Red Sox te volgen. Met Bogaerts op het eerste honk en één man uit kwam Justin Verlander startende werper Charlie Morton vervangen.


De gok van Hinch pakte verkeerd uit. Andrew Benintendi raakte de bal hard en maakte de natgeregende fans in Fenway Park blij met een homerun en een 3-2 voorsprong voor de BoSox. Tot dat moment had het publiek de wedstrijd gelaten over zich heen laten komen, maar opeens was Fenway Park klaarwakker. Het sterke optreden van Sale, die de slagploeg van Houston onder controle had, versterkte dit nog eens.


Alex Bregman zorgde in de achtste inning voor een grote smet op het optreden van Sale. De pitch count was de zestig inmiddels gepasseerd op het moment dat Bregman de bal over The Green Monster joeg. De homerun bracht de score weer in evenwicht: 3-3.

Chris Sale werd vervangen door Craig Kimbrel, maar de closer van de Red Sox kon niet voorkomen dat Josh Reddick pinch runner Cameron Maybin vanaf het tweede honk liet scoren. De Astros hadden de voorsprong weer te pakken en Boston stond nu echt met de rug tegen de muur.

BELTRAN BELANGRIJK

Dat werd nog erger toen Carlos Beltrán er in de negende inning 5-3 van maakte. Kimbrel stond nog altijd op de heuvel, maar had zijn handen vol aan deze tegenstander. Met Marwin Gonzalez op het tweede honk sloeg Beltrán een tweehonkslag en gaf daarmee de Astros wat lucht.
Die insurance run bleek in de negende inning ook hard nodig. Ken Giles had in de achtste inning prima werk geleverd als reliever, maar Rafael Devers raakte de bal dusdanig goed dat de held van Game 3 in de negende inning een inside-the-park homerun produceerde. Outfielder George Springer ging niet vrijuit, want hij nam teveel risico in een poging de bal te vangen. Het kunststukje van Devers was echter ook meteen het laatste aanvallende wapenfeit van de Red Sox dit seizoen. Giles hield in de stromende regen het hoofd koel en gooide de deur dicht voor Boston.
Met de 5-4 zege verzekert Houston zich van een ticket voor de ALCS. Daarin stuiten de Astros op de winnaar van de serie tussen Cleveland en New York.

Top photo: Charles Krupa / AP
Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen