Astros beschuldigd van sign stealing

Gedurende de playoffs van 2017 zouden de Houston Astros zich schuldig hebben gemaakt aan elektronische sign stealing. Dat is althans waar journalisten Ken Rosenthal en Evan Drellich in een artikel op The Athletic ze van beschuldigen. Het is de tweede keer in korte tijd dat de organisatie negatief in het nieuws komt. MLB is inmiddels een onderzoek gestart.

TROMMELEN

Via camera’s zouden de Astros de signalen hebben vastgelegd en deze door middel van trommelen op prullenbakken hebben doorgegeven aan de slagmannen. Via de tamtam hoorden zij dan dat er een offspeed pitch aan kwam. Bleef het getrommel uit, dan betekende het dat er een fastball zou volgen.
Eén van de bronnen van de twee journalisten is oud-Astro Mike Fiers. De pitcher, die dit jaar zijn tweede no-hitter gooide, heeft bevestigd dat de club een camera had opgesteld in het outfield, waarmee de signalen van de catcher werden vastgelegd. Fiers liet weten dat hij het niet langer kon aanzien hoe de Astros jonge pitchers wegsloegen en zo carrières verwoestten.
De eerste werper die het probleem aanhangig maakte, was toenmalig White Sox-reliever (en huidig minor league pitching coach van diezelfde organisatie) Danny Farquhar. Farquhar, wiens carrière ten einde kwam na een hersenbloeding op de heuvel, merkte tijdens een outing van meer dan een seizoen geleden al dat er met geluiden werd gecommuniceerd.

EERDERE VERDACHTMAKINGEN

Het is niet de eerste keer dat de Astros worden beschuldigd van sign stealing. Nog tijdens de ALCS van dit jaar waren de New York Yankees ervan overtuigd dat er via fluiten worpen werden getipt aan de slagmannen. Destijds lachte manager A.J. Hinch de aantijgingen nog weg. Mocht fluiten echt het verschil kunnen maken, dan zouden ze daar tijdens Spring Training op getraind hebben, aldus Hinch.
De Astros zijn overigens niet de enige ploeg die in verband worden gebracht met sign stealing. De Boston Red Sox werden en Arizona Diamondbacks werden in het verleden ook al bestraft. Er gaan geruchten dat dit niet de enige voorbeelden zijn. De Astros-speler die ermee begonnen zou zijn, zou het trucje zelfs bij een andere organisatie opgepikt hebben.
Tijdens het onderzoek zal de MLB ook willen spreken met enkele andere huidige managers. Bostons manager Alex Cora zat destijds nog op de bank bij de Astros en ook de naam van oud-speler en nieuwe manager van de Mets, Carlos Beltran, valt. Beiden zouden nauw betrokken zijn bij het sign stealing. Beltran heeft inmiddels gezegd dat hij inderdaad hielp met tekens stelen, maar dat het niet met camera’s werd gedaan. Een rapport van de NY POST doet echter anders geloven. De krant wijst, in combinatie met The Athletic, een stevige beschuldigende vinger naar Beltran, Cora en Hinch.

MOGELIJKE GEVOLGEN

Waar op sociale media de Los Angeles Dodgers al zijn uitgeroepen tot de ware winnaars van de World Series van 2017, lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat de Astros — net als staatgenoot Lance Armstrong — hun prijzen zullen verliezen. Het verliezen van draft picks en een transferembargo lijken al iets waarschijnlijker.
Naast dit onderzoek naar sign stealing loopt er ook nog een onderzoek naar de gedragingen van inmiddels ontslagen assistent GM Brandon Taubman. Hij misdroeg zich na de winst in de ALCS tegenover een journaliste die in het verleden kritisch had getweet over de Astros en Roberto Osuna.

Coverfoto: Alex Trautwig/MLB

Sander Grasman
Sander Grasman
Recreatief sporthistoricus en vice-voorzitter van de Nederlandse Fred McGriff-fanclub.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen