ALDS: Yankees struikelen (weer), Rays naar ALCS

De enige Division Series die een vijfde wedstrijd nodig had, was het treffen tussen de Tampa Bay Rays en de New York Yankees. Waar de Bombers de serie als favoriet ingingen, struikelde de ploeg van Aaron Boone opnieuw vroegtijdig in de playoffs.Het werd een absolute thriller tussen de twee AL East giganten uit 2020. Tegelijkertijd was dit zeker een wedstrijd waar Pittsburgh Pirates-fans niet naar zouden willen kijken. Voormalig Pirates Gerrit Cole en Tyler Glasnow startten voor de twee teams, met de Yankees-starter op vier dagen rust en de Rays-werper zelfs op drie dagen. Het plan voor Glasnow was dan ook zeker geen volledige wedstrijd gooien. Hij zou het na één keer door slagvolgorde over moeten geven aan zijn bullpen.
Opvallend genoeg hadden de Rays de beschikking over alle kanonnen in hun bullpen, ondanks het verlies in Game 4. Door de langdurende achterstand in die wedstrijd kon Kevin Cash zijn zware jongens (Nick Anderson, Diego Castillo en Pete Fairbanks) fris houden voor de allesbeslissende Game 5. Die beslissing van de manager pakte in Game 5 precies zo uit als verwacht.

PITCHERSDUEL

Het werd vanaf de eerste bal een pitchersduel. Zowel Cole als Glasnow waren lights out. Geholpen door een enorme slagzone van scheidsrechter Marvin Hudson maaiden beide werpers zich een weg door de slagvolgorde van de tegenstander. De 100 mph fastballs (met movement) en de gemene sliders waren niet van de lucht.
Glasnow werd al eerste van de twee vervangen, na 2.1 innings (2 BB, 2 K). Nick Anderson kwam in zijn plaats op de heuvel. Aaron Judge wist in de tweede van Anderson’s 2.2 innings wel raad met een fastball die net iets teveel van het midden van de plaat meekreeg. Een torenhoge homerun naar het rechtsveld betekende een 1-0 voorsprong voor New York.
Cole had intussen weinig moeite met de Rays-slagploeg. De dikbetaalde superster gooide 5.1 innings, waarin hij twee keer vier wijd en 9 strikeouts noteerde. Het enige smetje op het blazoen kwam in de vijfde inning, van de knuppel van (opnieuw) een ex-Pirate, Austin Meadows. Pittsburgh-fans moeten zich de ogen uit het hoofd gekrabd hebben, met zoveel door hun club opgeleide jongens, florerend bij andere organisaties. Meadows ramde met twee man uit de bal over het hoofd van Judge het stadion uit: 1-1.

ONVERWACHTE HELD

Voor Tampa Bay hield de bullpen stand, precies volgens plan van Cash, die zich opnieuw één van de beste managers in Major League Baseball toonde. Na Anderson kwam, zoals verwacht, Fairbanks op de heuvel. Ook hij blies Yankees-slagmensen eenvoudig omver: 2.0 innings, 1 walk, 3 strikeouts.
Datzelfde kon niet gezegd worden over de Yankees-pitching. Cole zag op de eerste pitch van de zesde inning bijna Randy Arozarena de Rays al een voorsprong geven. Een geweldige leaping catch van Brett Gardner voorkwam nog een voorsprong, maar in de achtste inning sloeg het noodlot voor de Bombers toe.
Het was opnieuw Aroldis Chapman die het slachtoffer werd van een series-clinching homerun. Was het vorig seizoen nog Jose Altuve die de Astros met een walk-off homerun naar de World Series sloeg, was het nu wisselspeler Mike Brosseau die de winnende homerun sloeg. Een 100 mph fastball aan de binnenkant spatte van de knuppel van de eerstehonkman af. Met diezelfde klap spatte de Yankees-droom uiteen.
Diego Castillo hield de boel potdicht voor de Rays (2.0 IP, 0 H, 1 BB, 4 K) en Tampa Bay schakelde daarmee de miljoenenploeg uit The Big Apple uit.

UP NEXT

De Yankees vertrekken opnieuw met lege handen huiswaarts, terwijl Tampa Bay zich mag opmaken voor de American League Championship Series tegen de gehate Houston Astros. Gezien de staat van dienst van de ‘Stros zullen er plotseling enorm veel Rays-fans bijkomen, in elk geval voor de komende week.
Startende werpers voor Game 1, die morgen (11 oktober) op het programma staat, zijn nog niet bekend. De wedstrijd begint hoe dan ook om 01:37 uur Nederlandse tijd.

Coverfoto: Rays Twitter (twitter.com/Rays)

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen