ALDS: LeMahieu slaat Yankees langs Twins

Vooraf leek de sleutel tot succes in deze ALDS te liggen bij de startende werpers. Welke van de twee rotaties de schade het best wist te beperken, zou goede kans maken de serie naar zich toe te trekken. In Game 1 bleek juist de geprezen Twins’ bullpen de achilleshiel. Met homeruns van DJ LeMahieu en Brett Gardner liepen de Yankees in de latere innings weg bij hun tegenstander.

BOMBA’S AWAY!

We wisten dat we homeruns konden verwachten en beide slagploegen stelden niet teleur. Al in de eerste inning opende Jorge Polanco het bal. Het zal niet de start zijn geweest waarop James Paxton gehoopt had en nadat hij bij de volgende slagman, designated hitter Nelson Cruz, de plaat viermaal ruimschoots miste leek de schrik erin te zitten bij de Canadees. Hij herstelde zich echter vlot en zowel Eddie Rosario als Miguel Sano konden vervolgens met drieslag naar de kant.
Ondanks dat de Yankees in de gelijkmakende eerste inning al dicht bij een gelijkmaker kwamen, waren het weer de Twins die het volgende punt scoorden. En weer waren ze succesvol met een long ball. In de derde inning liet Cruz geen enkele bal lopen en sloeg meteen toe op de eerste worp. Rechtsvelder Aaron Judge kon alleen maar toezien hoe de bal over het hek verdween.

KOSTBARE MISSER

In de derde inning leken de Twins door het oog van de naald te kruipen, maar een veldfout van CJ Cron resulteerde uiteindelijk toch in een achterstand. De thuisploeg was de inning sterk begonnen met een singles van LeMahieu en Judge. Edwin Encarnacion bracht daarop het eerste punt over de thuisplaat met een tweehonkslag. Omdat Giancarlo Stanton vervolgens vier wijd kreeg, stroomden de honken vol met slechts één man uit.
Een dubbelspel zou José Berrios dus uit de problemen helpen en dat leek er ook te komen. Gleyber Torres sloeg een rollertje recht op Sano af. De derdehonkman gooide op twee Stanton uit, waarna Luis Arraez een einde aan de inning leek te maken met een aangooi naar Cron. De bal schoot echter langs de handschoen van de eerstehonkman. Terwijl de bal langzaam richting fotografen rolde, konden twee honklopers veilig de thuisplaat bereiken.

BULLPENS NEMEN HET OVER

Na een betrekkelijk eenvoudige vierde inning voor beide starters, werd er vanaf de volgende inning een beroep gedaan op de twee sterke bullpens. Paxton mocht nog wel beginnen aan zijn vijfde inning, maar dat werd geen succes. Arraez kwam in scoringspositie door een double en werd binnen geslagen door de uitblinkende Polanco. Met deze hernieuwde gelijke stand eindigde de wedstrijd voor de Yankees’ starter.
Op het gooien van Adam Ottavino (eenmaal vier wijd) en Tommy Kahnle (vangbal Gardner) wisten de Twins die inning echter niet meer te scoren. Dat gold niet voor de Yankees in de gelijkmakende inning. Zack Littell mocht aan de inning beginnen, maar was duidelijk niet in beste doen. Na acht worpen mocht hij alweer naar de kant. Intussen had hij al wel eenmaal vier wijd, een wilde worp en een geraakt werper laten aantekenen.

YANKEES PROFITEREN

Daarmee zadelde Littell zijn collega Tyler Duffey, die hem kwam vervangen, met een flink probleem op. De reliever wist Encarnacion nog met een strikeout terug naar de dugout te sturen, maar daarna kon ook hij de Yankees niet meer bedwingen. Weer kwamen er twee man over de thuisplaat na een klap van Torres. Ditmaal was er echter geen fout van de bezoekers voor nodig, al kreeg Sano zijn handschoen nog wel tegen de harde klap. Strikeouts voor Gary Sanchez en Didi Gregorius zorgden ervoor dat er twee man in scoringspositie sneuvelden.

Een inning later leken die gemiste kansen nog weleens kostbaar te kunnen worden, toen Sano de stand met een homerun op 5-4 bracht. Daar stokte echter het offensief van de Twins, terwijl de Yankees runs bleven scoren. Ook de derde reliever van de Twins kreeg het voor zijn kiezen. In die ene inning die Cody Stashak voor zijn rekening nam, incasseerde hij twee homeruns. LeMahieu en Gardner brachten de stand op een comfortabelere 7-4.

KANSEN VERZILVEREN

Het is niet zo dat de Twins op de relievers van de Yankees geen kansen meer kregen. Vanaf de vijfde kregen zij in elke inning behalve de laatste een honkloper in scoringspositie. Geen van die honklopers kwam echter meer over de thuisplaat.  De Yankees waren daarentegen een stuk effectiever. En weer was het LeMahieu die voor de punten zorgde. Met de honken vol sloeg hij een bal langs de foutlijn het linksveld in. Alle honklopers scoorden, waardoor LeMahieu op 4 RBI’s kwam.

Daarmee was de gifbeker voor de bezoekers wel leeg. Met 10-4 op het scorebord werd het nooit meer spannend. Closer Aroldis Chapman moest nog wel toezien hoe Polanco andermaal op de honken kwam, maar een strikeout voor Cruz en een popup van Rosario die door catcher Sanchez kon worden gevangen betekende het einde van Game 1.

WHAT’S NEXT?

Opvallend genoeg maakte manager Rocco Baldelli na de wedstrijd bekend dat niet Jake Odorizzi Game 2 zal starten, maar dat hij kiest voor Randy Dobnak. Diens hogere groundball rate zou de reden zijn dat hij de voorkeur krijgt in het hitter friendly Yankee Stadium. Odorizzi schuift door naar Game 3 in Minnesota.
Game 2 wordt dus gespeeld in Yankee Stadium en de eerste bal zal vanavond worden gegooid rond de klok van 23:07 Nederlandse tijd.

Coverfoto: Emilee Chinn/Getty Images

Sander Grasman
Sander Grasman
Recreatief sporthistoricus en vice-voorzitter van de Nederlandse Fred McGriff-fanclub.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen