Albert Pujols: 3000 hits rijk en op weg naar Cooperstown

Op 4 mei 2018 bereikte Los Angeles Angels-slagman Albert Pujols een langverwachte een mijlpaal in zijn illustere carrière. Tegen de Seattle Mariners sloeg de Dominicaan zijn 3000e en 3001e hit uit zijn MLB-loopbaan.
Mochten er nog twijfels zijn of de 38-jarige speler thuishoort in de Hall of Fame, dan zijn die twijfels nu weggenomen. Iedere speler die namelijk lid is van de zogenoemde 3000 hit club en zich binnen en buiten het veld naar behoren heeft gedragen, is opgenomen in Cooperstown. Bovendien is Pujols één van vier spelers die minimaal 600 van zijn 3.000 hits als homerun registreerden. De drie andere spelers in die categorie zijn Willie Mays, Hank Aaron en Alex Rodriguez.

De reis van Pujols naar 3000 hits in kaart, tot en met het seizoen 2017 (mlb.com)

Pujols’ huidige contract loopt nog door tot en met 2021. Daarmee heeft hij nog voldoende tijd om zijn statistieken verder op te krikken. Toch bieden 3000 hits voldoende om op terug te blikken, dus een korte blik op de carrière tot op heden van the machine is wel gerechtvaardigd.

2018: 3000 HIT CLUB

Na 18 onafgebroken seizoenen kwam dit seizoen de 3000ste hit in zicht voor Albert Pujols. Pujols leek dit seizoen vanaf de start op een missie, want in 22 van zijn eerste 30 wedstrijden sloeg hij minimaal één hit. Dat zorgde ervoor dat voorafgaand aan de wedstrijd van 4 mei de teller op 2999 career hits stond en na de wedstrijd op 3001.
Het is een indrukwekkende prestatie waar tijdens de wedstrijd tijd voor vrij werd gemaakt voor Pujols, om er met zijn teamgenoten bij stil te staan. De rechtshandige slagman nam Seattle Mariner Mike Leake mee de geschiedenisboeken in door op zijn werpen deze mijlpaal te bereiken.

 
Zoveel hits leveren vandaag de dag mooie grafieken en tabellen op, zo ook onderstaande spray chart met alle 3300 hits uit Pujols zijn carriere. Daarin is te zien dat Pujols als rechtshandige slagman een lichte voorkeur heeft om de ballen naar het linksveld te slaan, wat niet geheel verrassend is. Daarnaast zijn de hits voor het grootste deel afkomstig uit het eerste MLB-decennium van Pujols.


Van de actieve spelers staan Miguel Cabrera (2666) en Robinson Cano (2417) het dichtst in de buurt om zich bij Pujols en de andere Misters 3000 te voegen. Beide spelers hebben een gemiddelde van 192 hits per seizoen. Op basis van die cijfers zou Cabrera in 2020 de mijlpaal bereiken.

2018: KLIMMEN IN HET ALL-TIME HOMERUN KLASSEMENT

Wat betreft homeruns is het nog maar de vraag waar Pujols gaat eindigen. Met 620 stuks staat de designated hitter/eerstehonkman momenteel op plek zeven all-time. De verwachting is dat hij dit seizoen Ken Griffey Jr. (630) voorbij zal gaan. Vervolgens staan Willie Mays (660) en Alex Rodriguez (696) op de ranglijst. Met een contract dat nog doorloopt tot en met 2021 bestaat de kans dat Pujols de 700 haalt en de top 4 bestormt.

VAN DRAFT PICK NAAR MLB

Het verhaal van Albert Pujols en de draft blijft iets waar nog vaak aan wordt gerefereerd. Hoe is het mogelijk dat een speler die uiteindelijk zulke statistieken neerzet in 1999 pas in de 13e ronde (402e selectie overall) gedraft werd door de St. Louis Cardinals?

 
De Dominicaan speelde slechts één jaar in de minors. Daarin is hij geen wedstrijd opgesteld op het eerste honk. Pujols kwam dat ene seizoen uit op drie niveaus: Single-A, Single-A (Adv.) en AAA. Hij zette een slash line neer van .314/.378/.543. In 2001 vonden de Cardinals hem klaar voor het hoogste niveau en zodoende begon het avontuur in de MLB.

FACE OF THE CARDINALS

Vanaf het eerste seizoen bleek Pujols een succes. Met een WAR van 6.6 een slash line van .329./403/.610, 37 homeruns en 130 RBI’s werd Pujols de unanieme winnaar van de NL Rookie of the Year Award van 2001. Opvallend is dat deze prestaties uit zijn eerste seizoen statistisch gezien in de buurt komen van zijn Cardinals stat line. In elf seizoenen uitkomend voor St. Louis kwam Pujols uit op een gemiddelde van 7.9 WAR, een slash line van .328/.420/.617, 40 homeruns en 121 RBI’s. Deze steady prestaties leveren Albert hem de bijnaam the machine op. Albert Pujols slaat uiteindelijk 2.073 hits in het tenue van de Cards.

 
Met zijn prestaties is Pujols een belangrijke factor in de successen van St. Louis in die jaren. De red birds winnen vijf divisie titels, drie NL-pennants en twee world series. Pujols wordt drie keer verkozen tot NL Most Valuable Player, wint vijf Silver Slugger awards en wordt in slechts twee van zijn eerste elf seizoen niet verkozen tot All-Star.

FACE OF BASEBALL

Pujols is in die tijd hét gezicht van de MLB en verschijnt op covers van sportmagazines en videospelletjes. Na de tweede World Series-winst loopt zijn contract echter af. Op 32-jarige leeftijd zoekt Pujols naar zekerheid om nog lang te kunnen spelen en een lucratieve deal.

EEN NIEUW HOOFDSTUK

De zoektocht naar een nieuw contract zorgt er voor dat Albert Pujols afscheid neemt St.Louis en neerstrijkt in Los Angeles. Hij tekent tienjarig contract ter waarde van 240 miljoen dollar bij de Los Angeles Angels of Anaheim. Dat contract is back loaded, wat wil zeggen dat het salaris richting het einde van het contract hoger ligt dan aan het begin. De offensieve prestaties van een speler van 32 lopen volgens de statistieken vaak niet parallel. Daarop is Pujols geen uitzondering gebleken, want naarmate de loonstrook groter werd, vlakten de prestaties af.

EEN ENGEL ZONDER VLEUGELS

In 2011 beleefde Pujols zijn relatief minste seizoen van zijn Cardinals periode. Qua WAR (5.3), slaggemiddelde (.299), on-base percentage (.366) en slugging percentage (.541) noteerde hij zijn laagste statistieken tot dat moment. In geen van zijn tot op heden zeven seizoenen in de American League is Pujols in staat geweest om die cijfers te evenaren. Daar zijn diverse verklaringen voor te bedenken, waaronder blessureleed, een ander stadion en een andere league. Toch is het niet in lijn met omvang van de investering die Los Angeles had gedaan. Het laat in ieder geval het risico zien wat een ploeg aangaat met het verstrekken van langlopende contracten aan spelers.
De offensieve prestaties mogen dan niet van uitzonderlijk niveau zijn, Albert Pujols is in zijn Los Angele- periode een stabiele, MLB-waardige speler. Jaarlijks slaat hij circa 130 hits en 25 homeruns, met een gemiddelde slash line van .261/.317/.458. Daarmee klimt hij steeds verder omhoog in de individuele klassementen.
Qua teamsucces loopt het in L.A. iets anders dan in St. Louis. De Angels bereikten in het Pujols-tijdperk alleen in 2015 de play-offs, door dat seizoen de AL West te winnen. Pujols sloeg in dat jaar 40 ballen over de hekken en werd verkozen tot All-Star. Het is tot op heden het grootste hoogtepunt van zijn verblijf aan de westkust.

DE PUJOLS LEGACY

Pujols speelde de laatste jaren vooral voor een team dat niet meedeed om de prijzen. Dit seizoen lijkt daar langzaam aan verandering in te komen, mede dankzij de komst van Shohei Ohtani en een aantal andere investeringen in de ploeg. Er lijkt een nieuw soort energie in L.A. te zijn en de ploeg is tot op heden competitief.
Of dat in de komende jaren gaat resulteren in een world series championship, valt te bezien. Voor Albert Pujols zou het een mooie verrijking zijn op zijn reeds goed gevulde prijzenkast. Tot op heden blijft men bij Pujols vooral aan zijn successen in St. Louis denken, zowel op individueel- als teamniveau. Die jaren was hij de beste hitter in de majors. Los Angeles is de ploeg die hem vervolgens de kans gaf om zijn legacy verder uit te breiden, waardoor hij uiteindelijk de boeken in zal gaan als een van de beste hitters all-time. Geniet daarom vooral nog van Albert Pujols en zijn prestaties, want er zijn slechts een paar spelers in de MLB geweest van hetzelfde kaliber.

Coverfoto: Abbie Parr/Getty Images

Mike van Dijk
Mike van Dijk
MLB-contributor. Arizona Diamondbacks-fan vanaf het inaugurele seizoen. Speelt in de podcast dan ook mee met ieder rondje Big Unit Bingo. Naast honkbal, fan van Ole Miss (Hotty Toddy) en de Pittsburgh Steelers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen