30-in-30 Season Preview 2019: Texas Rangers


De fans in Arlington zijn best verwend. Met name aan het begin van dit decennium zagen ze hun Texas Rangers om de haverklap terug in de play-offs. In 2010 maakten ze van heel dichtbij mee hoe de San Francisco Giants de World Series wonnen. Een jaar later stonden de Rangers opnieuw in de Fall Classic en opnieuw stonden ze aan de verkeerde kant van de score, dit keer tegen de St. Louis Cardinals. Als je succes gewend bent, dan is het lastig om te accepteren dat het een periode wat minder gaat. En minder gaat het de laatste jaren. Vorig seizoen eindigden de Rangers troosteloos onderaan in de AL West met een record van 67-95.

VALSE START

Al na de eerste maand wisten de Rangers dat ze een verloren seizoen speelden. De achterstand op rivaal Houston, de koploper in de divisie, bedroeg op 30 april al 9 wedstrijden. In de maanden die volgden, werd het er allemaal niet beter op voor de trotse Rangers. Ze sloten het jaar uiteindelijk af met een achterstand van 36 wedstrijden. Hun beste periode hadden ze tussen 16 juni en 30 juni. In die twee weken won de ploeg 11 van hun 13 wedstrijden.

RUNPRODUCTIE

Aanvallend viel het allemaal nog best mee wat Texas liet zien. Wat gescoorde runs betreft, zaten de Rangers iets boven het gemiddelde (721) in de league. Jurickson Profar en de zijnen scoorden in totaal 737 runs en sloegen 194 homeruns. Ook dat was boven het gemiddelde (186) in de MLB. Outfielder Joey Gallo was met 40 dingers en 92 RBIs de belangrijkste man aan slag bij de Rangers. Met .206 noteerde de nu 25-jarige Gallo overigens wel een erg matig slaggemiddelde. De veteranen deden het wat dat betreft veel beter. Adrian Beltre (39) voerde het gezelschap aan met een average van .273. Shin-Soo Choo (35) volgde met .264. Jurickson Profar speelde voor het eerst in zijn loopbaan meer dan 100 wedstrijden en kwam tot 20 homeruns, 77 RBIs en een slash line van .254/.335/.458.

DEFENSIEVE BAGGER

Als de aanval niet het probleem is, maar je eindigt toch als laatste, dan moet het dus in de defensie zitten. De pitchers tikten gezamenlijk een ERA aan van 4.92. Alleen de Kansas City Royals (4.94) en de Baltimore Orioles (5.18) deden het nog slechter. De Texaanse werperstaff stond in totaal 848 runs en 222 homeruns toe. In beide gevallen behoorden de Rangers tot de slechtste drie teams in de league. De pitchers gooiden daarnaast ook nog de minste strikeouts (1121) van allemaal. Al met al geen cijfers om trots op te zijn. De matige prestaties kostten coach Jeff Banister dan ook zijn baan. In 2015 en 2016 leidde hij de Rangers nog naar de titel in de AL West, maar vlak voor het einde van vorig seizoen werd de 55-jarige manager aan de dijk gezet. Hij wordt vervangen door Chris Woodward, die voor het eerst op eigen benen staat.

TOEKOMSTMUZIEK

In 2020 betrekken de Rangers hun nieuwe Globe Life Field en we durven nu al wel te zeggen dat ze dat niet als wereldkampioen zullen doen. De club gaat opnieuw een moeilijk jaar tegemoet. Adrian Beltre zette een punt achter zijn loopbaan, catcher Robinson Chirinos tekende voor één jaar bij de Astros en Jurickson Profar werd betrokken in een trade die Texas wat prospects opleverde en onze landgenoot in Oakland deed belanden. Asdrubal Cabrera moet Profar doen vergeten op het derde honk. De 33-jarige routinier verbond zich voor één seizoen aan de Rangers en sloeg vorig jaar namens de Mets en de Phillies 23 homeruns en 77 RBIs.


Om het vertrek van onder meer Beltre op te vangen, zal Rougned Odor aan slag meer klaar moeten spelen dan vorig jaar. De nog altijd pas 25-jarige infielder sloeg in 2016 en 2017 respectievelijk 33 en 30 homeruns, maar bleef vorig jaar steken op 18. De Venezolaan zal één van de spelers zijn waarop general manager Jon Daniels z’n hoop heeft gevestigd. Met Joey Gallo, Rougned Odor, outfielder Nomar Mazara en eerstehonkman Ronald Guzman heeft Texas best wat talent rondlopen. Zij zijn ook allemaal in het bezit van een meerjarig contract, dus er is echt wel hoop voor de fans.

SOLVING THE PITCHING?

De pitching rotation zal er dit seizoen heel anders uitzien. Eigenlijk is van de starters alleen Mike Minor nog over. In Atlanta was de southpaw ooit een talentvolle werper, maar blessureleed wierp hem ver terug. Vorig jaar was Minor met 12 wins, 8 losses en een ERA van 4.18 de meest succesvolle starter. Shelby Miller kan erover meepraten. Ook hij heeft een verleden bij de Braves, maar ook met zware blessures. Miller is nog altijd pas 28 en gooide de laatste drie seizoenen voor de Diamondbacks. De Rangers legden hem voor één jaar vast en hopen op de Miller van 2015. Hoewel hij voor Atlanta toen slechts 6 wedstrijden won en er 17 verloor was er niets mis met zijn ERA van 3.02.

MEER BLESSURES

De pechduivel bracht de laatste jaren ook net iets te vaak een bezoek aan Drew Smyly. De 29-jarige leftie gooide in 2016 zijn laatste wedstrijd in de MLB en onderging daarna een Tommy John operatie. Texas nam hem over van de Cubs en Smyly moet zich, met nog een contract voor een jaar, nu gaan bewijzen. Met z’n 35 jaar hoeft Edinson Volquez niet zoveel meer te bewijzen. Twee jaar geleden gooide hij, in dienst van de Marlins, nog een no-hitter. Vorig jaar herstelde ook hij van een TJ en ook voor hem geldt dat na 2019 z’n contract afloopt. Lance Lynn is wel in het bezit van een meerjarige verbintenis. Hij kwam in december over van de Yankees en hoopt zich te kunnen revancheren voor een matig 2018. Zijn ERA ging van 3.43 in 2017 naar 4.77 in 2018.

LOT IN HANDEN LECLERC

Keone Kela was in 2018 de closer van de Rangers, maar nadat hij naar de Pirates vertrok, kreeg José Leclerc de kans deze rol in te vullen. De nu 25-jarige werper uit de Dominicaanse Republiek deed dit helemaal niet slecht. Hij kreeg 16 save opportunities en in 12 gevallen bracht hij de Rangers in veilige haven. Ook met een ERA van 1.56 kun je thuiskomen. Leclerc is niet de enige twintiger in de bullpen. Ook Jeffrey Springs (26), Nick Gardewine (25) en Connor Sadzeck (27) hebben nog niet veel ervaring op het hoogste niveau.

 
Dat geldt wel voor dertigers Jesse Chavez en Chris Martin. Chavez keerde vorig jaar terug bij de club die hem in 2002 drafte. Martin tekende, na zijn uitstapje in Japan, in december 2017 al voor de Rangers. Met een record van 1-5 en een ERA van 4.54 was dit geen ongekend succes. Net als over de starting rotation hangt ook over de bullpen een deken van onduidelijkheid. Een aantal relievers moet zich nog bewijzen in de majors en een aantal starters moet vooral eens aantonen dat ze heel kunnen blijven. Mocht het allemaal niet goed uitpakken, dan weet GM Daniels in elk geval dat hij na dit seizoen probleemloos afscheid kan nemen van veel pitchers.

CONCLUSIE

Nee, wonderen hoeven we ook dit seizoen niet van de Texas Rangers te verwachten. Een nieuwe coach en wat nieuwe spelers brengen de franchise nog niet direct nieuw succes. Woodward en z’n mannen zullen dan ook in de kelder van de divisie opereren. Daar zal ook Hunter Pence op z’n oude dag niets aan kunnen veranderen. Het wordt nog een jaar doorbijten voor de fanbase en dan beginnen ze met nieuw elan aan hun avontuur in Globe Life Field.

Coverfoto: Getty Images

Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door de MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen