30-in-30 Season Preview 2019: San Diego Padres


De saga rond Manny Machado leek deze winter eindeloos, maar plots waren daar ineens de San Diego Padres. Machado zou niet terug naar de westkust willen. Hij zou geen derde honk meer willen spelen. Toch lijkt dat in ieder geval de komende jaren precies wat hij zal gaan doen: derdehonkman zijn van de Padres. Op ‘6’ beschikken de Padres namelijk al over het grote talent Fernando Tatis Jr.

2018: WACHTEN OP WAT KOMEN GAAT

Met de komst van Machado en de aanwezigheid van zoveel talent in de organisatie, zal de blik van iedereen die de Padres een warm hart toedraagt vooral op de toekomst gericht zijn. Het afgelopen seizoen was er dan ook (weer) eentje om snel te vergeten. De Padres werden roemloos laatste in de NL West en moesten van grote afstand toekijken hoe de Los Angeles Dodgers en de Colorado Rockies het bovenaan uitvochten.
Derde honkman Christian Villanueva was vorig seizoen een van de lichtpuntjes. Even leek de Mexicaan met zijn homeruns zelfs op weg om Rookie of the Year te worden, maar inmiddels heeft hij al zijn biezen mogen pakken en zal hij volgend jaar uitkomen in Japan. Nu Machado het derde honk zal gaan bemannen, lijkt de naam Villanueva snel uit het collectieve geheugen te zullen verdwijnen.

HOOP

Toch kon er ook hoop geput worden uit de prestaties van sommige jonge spelers. De 22-jarige Franmil Reyes wist een paar aardige hitting streaks neer te zetten en Hunter Renfroe leidde het team met 26 homeruns. Van beide slagmannen wordt gehoopt dat zij de komende jaren verdere stappen zullen zetten.
Vanaf de heuvel was het echter niet al te best. Alle startende werpers met 10 of meer starts verloren meer wedstrijden dan dat ze wonnen. Bovendien had geen van hen een ERA onder de 4.00. Na de 96 nederlagen van 2018 zal de club van ver moeten komen wil het een gooi doen naar de playoffs. Geduld zal de komende tijd het devies zijn in San Diego, maar hoe lang, dat is de grote vraag.

OVERVLOED AAN PROSPECTS

Tatis Jr, de zoon van oud-Major Leaguer Fernando Tatis, zal misschien niet in de line up verschijnen tijdens Opening Day, maar de kans is groot dat ze in SoCal niet lang meer hoeven te wachten op hun korte stop van de toekomst. Zijn homeruns in Spring Training verhogen de verwachtingen rond de jongeling alleen maar verder.


Tatis is niet het enige grote talent van de organisatie. Met 10 prospects in de MLB Pipeline Top 100 ziet de toekomst van de Padres er rooskleurig uit. Zeker als je bedenkt dat zeven van die talenten bij de eerste 50 staan. Daarnaast werd de afgelopen winters dus een paar keer flink de portemonnee getrokken op posities waar de aanwas het minst sterk is. Ervaren krachten als Machado en Eric Hosmer moeten het gebrek aan prospects op de corners gaan opvangen.

PUZZELEN IN HET OUTFIELD

Nu lijkt het er nog op dat er op het tweede honk een plekje zal worden ingeruimd voor Ian Kinsler, maar als Tatis Jr. en Luis Urias, de meest talentvolle tweede honkman in de organisatie, zo goed zijn als nu wordt verwacht, dan lijken zij de komende jaren met Machado en Hosmer het infield te vervolmaken. Dat betekent wel dat Will Myers zich moet gaan richten op het linksveld. Dit creëert een nog groter overschot aan spelers voor de drie posities in het outfield.

Wil Myers zal na de komst van Machado en Hosmer definitief naar het linksveld moeten uitwijken (Brian Rothmuller/Icon Sportswire)

De ooit als top prospect van Boston overgekomen Manuel Margot lijkt de belangrijkste kandidaat om tijdens Opening Day als centerfielder te starten. Hij, Travis Jankowski en Franchy Cordero zijn op dit moment de spelers die voor deze rol in aanmerking komen. Franmil Reyes en Hunter Renfroe zouden dan onderling uit moeten maken wie de resterende plek in het rechtsveld opeist. De power van Renfroe zou die strijd weleens in diens voordeel kunnen beslissen.

STARTING ROTATION

Hier wordt het lastiger, want waar er door de komst van Machado al een redelijk sterke lineup ontstaat, blijft de rotatie een flinke achilleshiel. Het afgelopen jaar was Joey Lucchesi de beste werper van de club en dat zegt weinig goeds. Een team met ambitie heeft meer nodig dan Lucchesi als ace. Daar lijken de Padres echter voorlopig niet over te beschikken.
Voorlopig althans, want er lopen ook de nodige talentvolle farm hands rond in de organisatie. Zeven van de tien Padres-prospects in de top 100 zijn pitchers. Van de tien meest talentvolle linkshandige werpers staan er maar liefst vier bij de Padres onder contract. Of één van hen al komend jaar in San Diego actief zal zijn, valt te betwijfelen. Van een starting rotation bestaande uit Lucchesi, Robbie Erlin, Bryan Mitchell, Eric Lauer en Luis Perdomo zal de concurrentie in LA, Colorado of Arizona in ieder geval niet wakker liggen.

DE GROTE VRAAGTEKENS VOOR 2019

Na een zwak eerste jaar en de komst van Machado is Hosmer niet meer de grote man in San Diego. Is hij in staat komend seizoen te herstellen van een offensief ondermaats 2018? Dat Hosmer een uitstekende verdediger is en een goed rolmodel voor de vele jonge talenten lijkt buiten kijf te staan, maar hoe lang is dat nog genoeg? Het probleem lijkt alvast gevonden te zijn. De launch angle van Hosmer is te laag, waardoor hij te veel grondballen produceert. De Padres hopen dat als hij hieraan werkt, Hosmer weer op zijn oude niveau kan terugkeren.
Een ander groot vraagteken zijn de talenten. Verwacht wordt dat Tatis Jr, Urias, catcher Francisco Mejia en rechtshandige werper Chris Paddack komend jaar al deel zullen uitmaken van de hoofdmacht, maar mogen er al meteen topprestaties van deze toptalenten verwacht worden? Mejia is een offense first catcher en lijkt de taken achter de plaat met Austin Hedges te zullen moeten delen. Welke rol voor Paddack zal zijn weggelegd is helemaal nog niet duidelijk.

CONCLUSIE

Wat mogen de Padres komend jaar dan wel verwachten? Ondanks alle vraagtekens rond zijn persoonlijkheid blijft Machado een ijzersterke slagman en op drie een geweldige fielder. Tel daarbij op de naderende komst van supertalent Tatis Jr. en het is begrijpelijk dat er de nodige hosanna is ontstaan rond Petco Park. Toch zouden de Padres positief verrassen als zij meer dan de helft van hun wedstrijden zouden winnen.
De startende werpers zijn op dit moment gewoon niet goed genoeg. En eigenlijk mag er niet verwacht worden dat dat op korte termijn gaat veranderen. Het aanwezige talent zal dit seizoen de tijd krijgen om te rijpen. De weg naar boven is ingezet en het is zeker mogelijk dat de Padres over twee à drie seizoenen mee zullen doen voor een plek in de playoffs, maar nu zijn de Dodgers en Rockies simpelweg te goed.

Coverfoto: Twitter @Padres

Sander Grasman
Recreatief sporthistoricus en vice-voorzitter van de Nederlandse Fred McGriff-fanclub.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen