30-in-30 Season Preview 2018: Seattle Mariners


Sommige dingen lijken niet te veranderen. De Cleveland Browns bakken er geen pepernoot van in de NFL, de Sacramento Kings zijn het lachertje van de NBA en de Seattle Mariners halen de play-offs niet in de MLB. We moeten alweer terug naar 2001 voor de laatste keer dat de lokale honkbaltrots van Seattle de play-offs wist te bereiken. Komend seizoen zal de ploeg wederom alles eraan doen om aan die reeks een einde te maken.
— SPORTAMERIKA MLB SEASON IN REVIEW 2017: SEATTLE MARINERS
Ondanks dat de ploeg van Scott Servais in 2017 een kleine terugval beleefde, zal het team komend seizoen veelal op dezelfde grote namen leunen als voorheen. Robinson Cano (35), Nelson Cruz (37) en Kyle Seager (30) moeten daarbij het voortouw nemen, maar hun leeftijd laat eigenlijk het probleem van de Mariners zien: als de ploeg met deze kern wil winnen dan zal dit snel moeten gebeuren.

2018: VERDER BOUWEN EN TRADEN

Jerry Dipoto zou echter Jerry Dipoto niet zijn als de GM niet tegelijkertijd druk bezig zou zijn met trades, trades en nog eens trades. Eerst werd Dee Gordon gehaald. De snelheidsduivel was in de uitverkoop bij de Miami Marlins en zodoende kon Dipoto het niet laten om 29-jarige tweedehonkman erbij te halen. Met Robinson Cano ferm op het tweede honk en Jean Segura op kortestop, zal Gordon in Seattle vooral als outfielder aan het werk moeten gaan.

DRAAIDEUR OP ÉÉN

Een positie waar de Mariners al langer mee kwakkelen, is die van het eerste honk. Vorig jaar werd Yonder Alonso tijdelijk gehaald als oplossing, maar die vertrok richting Cleveland. Hoewel Dan Vogelbach momenteel met een sterke spring training enige aanspraak maakt op de positie, lijkt Ryon Healy de man die in eerste instantie hiervoor is gehaald. De 26-jarige Healy kwam via een trade over van de Oakland Athletics en sloeg vorig jaar .271 met 25 homeruns.
Tot slot was er natuurlijk ook nog de terugkeer van Ichiro Suzuki. De beste man is inmiddels 44 jaar en lijkt  zijn carrière af te gaan sluiten in de stad waar hij groot werd. Gezien de huidige blessure van Ben Gamel bestaat er een reëele kans dat Ichiro vooral in het begin nog een aanzienlijk aantal wedstrijden zal gaan spelen.

LINE-UP

De line-up van de Mariners zal er in grote lijnen hetzelfde uit gaan zien als vorig jaar. Het infield wordt daarbij idealiter aangevoerd door Seager, Segura en Cano. Op het eerste honk zullen Healy en Vogelbach het mogen gaan uitvechten en is de hoop van Seattle erop gevestigd dat iemand zich daar ontpopt tot een betrouwbare starter.
Het outfield zal in een ideale wereld worden bemand door Mitch Haniger, Gordon en Gamel. Tot zijn blessure liet Haniger in 2017 zeer veelbelovende dingen zien. Ook Gamel heeft zich in korte tijd opgewerkt tot een fan favorite, die zijn steentje bijdraagt aan het team. Helaas zal de outfielder nog zo’n vier tot zes weken moeten missen vanwege blessureleed. Het lijkt er dus op dat Ichiro zowaar op opening day een basisplek gaat krijgen.

Mitch Haniger had een wilde start aan zijn Mariners-carrière (Joe Camporeale/USA TODAY Sports/Archief)

Tot slot mag de 26-jarige Mike Zunino wederom zijn belofte proberen in te lossen als catcher. Iets wat waarschijnlijk nooit echt helemaal gaat lukken, maar gezien het gebrek aan een concurrent op de positie hoeft de hoge draft pick uit 2012 zich nergens zorgen over te maken.

PITCHING STAFF: ROTATION

De rotation van de Mariners zal voor een groot deel leunen op de Canadees James Paxton. Vorig seizoen beleefde Paxton zijn definitieve doorbrak op het grote podium door een 2.98 ERA te noteren. Hij was daarmee de absolute ace van de staf, een rol die normaal altijd toebedeeld was aan Felix Hernandez.
The King leek vorig jaar echter geen schim van zichzelf. Waar hij van 2009 tot en met 2015 tot de meest dominante werpers in de MLB behoorde, was er in 2016 al een terugval. Afgelopen seizoen was naar Hernandez’ maatstaven allesbehalve goed. Willen de Mariners echter meedoen in de divisie, dan zal Felix moeten aansluiten bij het niveau dat Paxton vorig jaar haalde.
Verder hoopt de ploeg dat Mike Leake, die vorig jaar overkwam van de St. Louis Cardinals, de derde plek op een solide manier kan vasthouden. Daarachter is de spoeling echter dun en is de hoop van de ploeg ook gevestigd op een sterker seizoen van Marco Gonzales. Er werd relatief veel opgegeven om de 26-jarige werper over te nemen van dezelfde Cardinals (top prospect Tyler O’Neill ging naar Missouri). Een 5.40 ERA in 2017 was niet bepaald wat Jerry Dipoto van zijn nieuwe aanwinst had verwacht.

PITCHING STAFF: BULLPEN

Aangezien de spoeling achter Paxton, Hernandez en Leake dun is, zal er druk op de bullpen liggen. Al jaren is het reservekorps een achilleshiel van de ploeg, ondanks legitieme closer Edwin Diaz. Met aanwinst Juan Nicasio erachter lijkt de uitbesteding voor de achtste en negende inning ieder geval aanwezig.
Daarachter is het echter weinig om echt warm van te worden. Waar Nick Vincent nog een prima reliever is, zullen mannen als James Pazos, David Phelps en Mark Rzepczynski het beter moeten doen dan in de tweede helft van 2017. Pas dan kunnen de Mariners echt serieus worden genomen. De verwachting is namelijk dat de rotation als geheel niet sterk genoeg zal zijn om de ploeg te dragen.

CONCLUSIE

We begonnen er al in de introductie mee, maar één ding lijkt zeker: ook in 2018 gaan de Seattle Mariners de play-offs niet halen. Althans, dat denken wij.
De ploeg beschikt over dezelfde groep als vorig seizoen, met als enige toevoegingen Gordon, Healy en Ichiro. In een divisie waarin de Houston Astros zullen domineren en de Angels meedoen, zal het een verwoede strijd worden om de laatste wild-card.
Die strijd zal de fans in Seattle waarschijnlijk lang hoop gaan geven. Toch lijkt het niet genoeg om de ellenlange reeks zonder play-offs te beëindigen.

VERWACHT RESULTAAT: 3e (AL WEST)

Coverfoto: Archief

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen