30-in-30 Season Preview 2018: Colorado Rockies


Doordat de San Francisco Giants het in de NL West lieten afweten, konden de Colorado Rockies gebruik maken en zich mengen in de top van de divisie. Uiteindelijk leverde het de ploeg zelfs de play-offs op, waarin helaas de Arizona Diamondbacks te sterk bleken. De weg omhoog is echter ingezet en komend seizoen lijkt alles minder dan de play-offs dan ook een teleurstelling te zijn.

2018: GENOEG ARMEN

In vergelijking met andere ploegen zijn de Rockies niet uitzonderlijk actief geweest. Een groot deel van de ploeg uit 2017 zal het ook in 2018 weer moeten doen. Wel werd er echter op één plek flink geïnvesteerd: de bullpen.
Coors Field is normaliter niet een omgeving waar menig werper heen is te lokken. Met een flinke zak geld wist de ploeg allereerst Wade Davis aan te trekken als closer, terwijl ook Bryan Shaw de ploeg aan de achterkant van de bullpen komt te versterken. Op deze manier hoopt men het vertrek van Greg Holland en Pat Neshek ruimschoots te kunnen opvangen.

Wade Davis won in 2015 nog de World Series met Kansas City, kan hij dit succes naar Colorado brengen? (Archief)

Verder bleef het relatief rustig en werd enkel Chris Iannetta van Arizona gehaald voor de catcherpositie. Hier vertrokken Jonathan Lucroy en Ryan Hanigan en zodoende was er een nieuw iemand nodig om deze positie in te vullen. Met Iannetta is een nuttige catcher gehaald die op termijn ruimte zal gaan maken voor Tony Wolters en/of Tom Murphy. Werper Tyler Chatwood liet tot slot nog een gat achter in de rotation, maar dit lijkt de ploeg intern te gaan opvangen.

LINE-UP

Een rustig offseason betekent dat er ook weinig verandert aan de line-up. De enige echte wissel is dat Chris Iannetta het overneemt van de wat teleurstellende Jonathan Lucroy. Verder brengen de Rockies alle firepower terug die ze vorig jaar ook al zo ver bracht.

Zo keert de bebaarde Charlie Blackmon terug aan de top van de line-up waar hij wederom menig werper angst zal aanjagen aan het begin van de wedstrijden. Daarachter zit D.J. LeMahieu die altijd goed is voor een bovengemiddeld slaggemiddelde en als Carlos Gonzalez zijn niveau van weleer haalt, hebben de Rockies een formidabel trio.
De echte superster zit daarachter in Nolan Arenado. De bijna 27-jarige derde honkman behoort inmiddels tot de absolute top van de MLB en zal ook komend seizoen de leader moeten zijn van dit team. Verder zal gehoopt worden dat Trevor Story weer homeruns kan slaan op het niveau van twee jaar geleden en mag de relatief onbekende Ryan McMahon vanaf dag één het eerste honk bemannen. De 23-jarige McMahon heeft zich vorig jaar vooral bewezen in Triple-A en mag nu direct met de grote jongens beginnen.
Gezien deze line-up kunnen de fans in Coors Field genoeg vuurwerk verwachten. Naast een sterke bank (waar Ian Desmond na de blessureterugkeer van Gerardo Parra weer plaats kan nemen) heeft de club ook genoeg prospects achter de hand zijn die eventuele blessures kunnen opvangen.

Charlie Blackmon & Nolan Arenado: de twee sterren in de Rockies-lineup. (Archief)

PITCHING STAFF: ROTATION

De rotation was in 2017 een aangename verrassing voor Colorado. Het team staat normaliter niet bekend om een sterke rotation, iets wat deels komt door de statistieken die door Coors Field aardig worden aangetast. Ondanks de inzinking van Jon Gray in de play-offs beleefde hij in 2017 een prima seizoen naar Rockies-maatstaven. Mede daarom mag het seizoen dan ook beginnen als de opening day starter.
Daarachter is het dezelfde groep aan jonkies die de rotation zullen gaan uitmaken. Chad Bettis en Tyler Anderson zijn daarbij de oudste van het stel met 28 jaar, terwijl de 23-jarige German Marquez en de 24-jarige Kyle Freeland de andere twee plekken innemen.
Maar ook hier is de kracht van de ploeg dat er genoeg achter de hand is. De eveneens jonge Antonio Senzatela (23) verraste vorig seizoen, maar lijkt op moment van schrijven genoegen te moeten nemen met een startplek in Triple-A. Iets wat ook geldt voor de 25-jarige Jeff Hoffman. Daarnaast is de verwachting dat de 23-jarige Yency Almonte komend seizoen ook zijn debuut kan gaan maken.
Kortom: de ploeg heeft in potentie de beschikking over acht Major League-waardige werpers waarvan er zes werpers vorig jaar al minimaal 15 starts maakte. Chad Bettis kwam slechts tot negen starts vanwege zijn weg terug van teelbalkanker, terwijl Almonte (2.91 ERA in de minor leagues in 2017) nog zijn debuut moet gaan maken.

Jon Gray kende een vervelende play-off wedstrijd in 2017, maar zal in 2018 terugkeren als opening day starter. (John Leyba/The Denver Post)

PITCHING STAFF: BULLPEN

Om die rotation beter voor de dag te laten komen, is dus flink geïnvesteerd in de bullpen. Met Wade Davis als closer en Bryan Shaw met Jake McGee erachter is er in Colorado een sterk trio aan relievers dat genoeg wedstrijden kan afmaken.
Daarachter zal Adam Ottavino de vorm proberen terug te vinden die hem voorheen ooit de closer maakte. Ook heeft de ploeg twee degelijke lefties in Mike Dunn en Chris Rusin. Al met al een solide groep die ook in Coors Field goed tot zijn recht zal moeten komen.

CONCLUSIE

De Colorado Rockies zullen, net als de andere teams, voorlopig nog even tegen de Los Angeles Dodgers moeten opkijken. Maar daarachter ligt de race wagenwijd open.
In dat opzicht lijken de Rockies goede kaarten te hebben. De ploeg liet vorig jaar — in tegenstelling tot de Giants — zien dat het een kern heeft die goed kan presteren. Daarnaast heeft de ploeg — in tegenstelling tot Arizona — geen absolute sterspeler (J.D. Martinez) zien vertrekken.
Kortom: de Rockies lijken ook voor 2018 een team om rekening mee te houden. De kern is intact gebleven, er is ervaring aan toegevoegd en het jonge talent blijft zich ook aandienen. Of het genoeg is voor een wild-card in de competitieve National League: dat zal nog moeten blijken. Maar de eerste signalen zijn op papier ieder geval positief.
VERWACHT RESULTAAT: 2e (NL WEST), WILDCARD

Cover photo: Lisa Blumenfeld/Getty Images (Archief)

Justin Kevenaar
Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen