30-in-30: Kansas City Royals

Spring Training is begonnen, dus SportAmerika’s 30-in-30 is weer terug. De hele maand maart maken we een pre-season-rondje langs alle Major League-teams. Hoe verliep 2016? Wat is er in 2017 te verwachten? Dertig teams in dertig dagen, met vandaag: Kansas City Royals
ROYALS

MEER VERLOREN DAN ALLEEN DE TITEL

Voor titelverdediger Kansas City Royals was 2016 een ronduit teleurstellend seizoen. De Royals begonnen nog wel goed aan het nieuwe jaargang, maar eind juni ging het faliekant mis voor de trotse kampioen van 2015. Op 19 juni hadden de Royals nog een acceptabel record van 38-31, maar daarna werden slechts vijftien van de volgende 43 wedstrijden gewonnen. Het ERA van de pitchers ging van 3.51 in april naar 4.56 in juni en later zelfs nog naar 5.37 in september.
Edinson Vólquez was één van de redenen van het tegenvallende jaar. De werper uit de Dominicaanse Republiek ging van een ERA van 3.55 in het kampioensjaar naar 5.37 in 2016. Aanvallend werd er ook minder klaargespeeld. Wat betreft het aantal gescoorde runs was Kansas City in 2015 nog een goede subtopper, maar vorig jaar sloegen alleen Tampa Bay en Oakland minder runs over de thuisplaat in de American League. Dat had ook mede te maken met de langdurige blessure van Mike Moustakas. De derde honkman miste een groot deel van het seizoen door een zware knieblessure na een ongelukkige botsing met de al even zo belangrijke Alex Gordon.

Toch stond het verlies van de titel natuurlijk in geen vergelijk met het drama wat zich na het seizoen zou afspelen in Kansas City. Pitcher Yordano Ventura kwam in januari om het leven bij een tragisch auto-ongeluk in de Dominicaanse Republiek. De jonge werper, vorig jaar goed voor elf overwinningen, stond bekend om zijn harde fastball en z’n explosieve karakter. Ace Ventura mocht slechts 25 jaar worden en overleed op één van de vele gevaarlijke wegen van zijn vaderland.

OFF-SEASON

Volquez kan zich in het shirt van de Royals niet meer revancheren voor zijn tegenvallende prestaties van vorig seizoen. De pitcher verkaste als free agent naar Florida, waar hij voor de Marlins gaat spelen. Kendrys Morales verliet het schip en trok noordwaarts naar Toronto waar hij Edwin Encarnación moet doen vergeten. De rappe Jarrod Dyson verdedigde sinds 2010 de kleuren van de Royals, maar zal, na de trade voor pitcher Nathan Karns, zijn honken nu voor de Mariners gaan stelen.
Wat betreft de additions leken de Royals te selecteren op spelers met een verleden bij de Cubs. Pitchers Jason Hammel en Travis Wood verlieten als free agent de nieuwe wereldkampioen voor de oude. Ook outfielder Jorge Soler vertrok uit Wrigley Field en zag reliever Wade Davis in de trade de omgekeerde weg bewandelen. Net als veel van zijn ploeggenoten kende ook Davis een wat minder jaar. Voor Kansas City was dat een goede reden om de pitcher te ruilen voor de 25-jarige Soler, die vorig jaar in Chicago nog goed was voor twaalf homeruns. De talentvolle outfielder maakte echter vooral indruk tijdens de play-offs van 2015.

Ook Brandon Moss komt de gelederen versterken in Kansas City. De outfielder sloeg vorig seizoen in het pak van St. Louis Cardinals de bal 28 keer het stadion uit en zijn nieuwe werkgever verwacht dat hij dit kunstje minimaal kan herhalen voor zijn nieuwe club.

WAT KUNNEN WE IN 2017 VERWACHTEN?

Als de Royals met de huidige spelersgroep nog iets willen bereiken, dan moet het dit jaar gebeuren. Van een aantal belangrijke spelers loopt het contract af en de kans is groot dat Eric Hosmer, Lorenzo Cain, Mike Moustakas en Alcides Escobar een deurtje verder willen kijken. Het geraamte van de kampioensploeg zal dus uit elkaar gaan vallen. Eric Hosmer overweegt weliswaar te verlengen, maar zal zichzelf ook in de etalage willen zetten en daar kan Kansas City natuurlijk ook van profiteren. De eerste honkman was vorig jaar goed voor 25 homeruns en zal dit aantal in 2017 minimaal willen evenaren.
Als we Baseball Prospectus mogen geloven, zullen de Royals dat ook zeker nodig hebben. Er worden slechts 71 overwinningen verwacht. Alleen San Diego scoort nog slechter met 69 wins. De prognose is wat aan de negatieve kant, maar er zal wel veel goed moeten vallen als de Royals daadwerkelijk een rol van betekenis willen spelen in de AL Central.
lineup kcr
Pitcher Danny Duffy zal zijn goede lijn door moeten trekken. De 28-jarige werper was één van de weinig lichtpuntjes vorig seizoen met twaalf overwinningen, slechts drie nederlagen en een ERA van 3.51. Goed nieuws is ook dat Jason Vargas na lang blessureleed terugkeert in de rotation. De inmiddels 34-jarige lefty was in 2014, zijn laatste volledige seizoen, goed voor elf overwinningen.
VERWACHTE EINDKLASSERING: 5E (AL Central)

Graphics: Jasper Roos

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen