30-in-30: Arizona Diamondbacks

Spring Training is begonnen, dus SportAmerika’s 30-in-30 is weer terug. De hele maand maart maken we een pre-season-rondje langs alle Major League-teams. Hoe verliep 2016? Wat is er in 2017 te verwachten? Dertig teams, in dertig dagen, met vandaag: Arizona Diamondbacks.
DBACKS
Vorig jaar rond deze tijd waren er hoge verwachtingen van de Arizona Diamondbacks. Het team had in aanloop naar het nieuwe seizoen Zack Greinke gecontracteerd. Daarmee had de ploeg eindelijk de ace in huis die het zocht. Vervolgens werden nog een aantal gretige trades gemaakt, waarmee de toon gezet was voor het nieuwe seizoen: win now. Het seizoen pakte door blessures en sportieve tegenvallers heel anders uit. Met een 69-93 record eindigden de Diamondbacks als vierde in de NL West.

NIEUWE GM AAN HET ROER

Na afloop van het seizoen werd geconcludeerd dat er een frisse wind moest gaan waaien in de woestijn. GM Dave Stewart en manager Chip Hale werden bedankt voor bewezen diensten. Een vervanger werd gezocht en gevonden in Boston. De assistent van GM Dave Dombrowski, Mike Hazen, is de nieuwe GM van de Diamondbacks.
Vanuit Arizona’s perspectief is er nu een getalenteerde GM aangesteld waarvan de verwachting is dat hij, in vergelijking met zijn voorganger, een progressievere benadering heeft op het gebied van sabermetrics. Vanuit het perspectief van Hazen was de kans om het op technisch vlak zelfstandig voor het zeggen te krijgen er een die hij niet kon laten liggen. Hazen nam een aantal mensen mee uit Boston naar Phoenix, waaronder een nieuwe manager: Torey Lovullo.

OFF-SEASON MOVES

Hazen heeft de organisatie en het spelersmateriaal geanalyseerd en is aan de slag gegaan. Waar Hazen qua minor league prospects op kan rekenen, is terug te lezen in de Sport Amerika prospect watch die eerder al verscheen.
Op basis van de prestaties van vorig seizoen, was starting pitching een punt dat geadresseerd moest worden (veertiende in quality starts van de NL en het team met het hoogste ERA in de MLB). Zodoende werd tweede honkman Jean Segura ondanks een zeer succesvol seizoen geruild naar Seattle voor startende werper Taijuan Walker.

Daarnaast kon de bullpen, met het vertrek van Daniel Hudson en halverwege vorig seizoen van closer Brad Ziegler, versterking gebruiken. Een nieuwe closer is gevonden in veteraan Fernando Rodney, die een eenjarig contract ondertekende. Voor de verdere bullpen-bezetting zijn diverse namen met MLB-ervaring binnengehaald in Brian Matusz, Tom Wilhelmsen, J.J. Hoover en Kevin Jepsen.
Dat Hazen een andere benadering heeft op het spelletje dan zijn voorganger, blijkt vooral uit de transacties rondom de catcher-positie. Nick Piecoro van de AZ Republic beschreef dat in de filosofie van Hazen catching skills (vooral pitch framing) belangrijker zijn dan de offensieve vaardigheden. Dit zorgde er voor dat fan favorite ‘Beef’ Welington Castillo geen nieuw contract kreeg aangeboden. Als vervanging werd een aantal nieuwe catchers aangenomen die beter aansluiten bij de filosofie, waaronder Chris Iannetta en Jeff Mathis. De nieuwe aanpak blijkt ook uit de trainingsoefeningen die dit jaar worden toegepast

DE WEG NAAR SUCCES

Naast personele wijzigingen die voor verbetering moeten zorgen, zullen ook de leiders van de Diamondbacks op moeten staan. Zack Greinke noteerde een aardig debuutseizoen voor Arizona met een 13-7 record, 4.37 ERA en een 1.27 WHIP. Dit zijn echter niet de cijfers die men verwacht van ace die een zesjarig contract heeft getekend voor 206 miljoen dollar. Tegelijkertijd staat Chase Field bekend als een stadion dat gunstig is voor hitters. Daarmee was te verwachten dat Greinke de cijfers uit zijn Dodgers-periode niet ging evenaren. Bovendien kampte Greinke vorig seizoen met een blessure en belandde hij zelfs enige tijd op de disabled list. Dit seizoen krijgt Greinke een nieuwe kans om te bewijzen dat hij de investering waard is.
Met Robbie Ray en Archie Bradley is de supporting cast van Greinke en Walker nog in ontwikkeling. Zo toonde Robbie Ray vorig jaar veel potentie (eindigde achter José Fernandez in hoogste strike-out per 9 innings, met 11.25) en is te hopen dat hij deze ontwikkeling doorzet.

AFWACHTEN

Verder is het afwachten of Patrick Corbin en Shelby Miller hun oude niveaus uit het verleden gaan halen. In zijn eerste twee spring training optredens liet Miller, die een teleurstellend debuutseizoen in Phoenix beleefde, een goede indruk achter.
Nog voordat in 2016 het reguliere seizoen was begonnen, liep de line-up van de Diamondbacks al een deuk op. A.J. Pollock brak zijn elleboog en mistte daardoor een groot deel van het seizoen. Gedurende het seizoen viel David Peralta eveneens lang uit met een blessure. Beide buitenvelders werden zowel offensief als defensief gemist. Gelukkig bleef ‘America’s first baseman’ Paul Goldschmidt wel fit en hij beleefde met 24 homeruns en een slash line van .297/.411/.489 een redelijk seizoen.
AZlineUp
Als men in the valley de Dodgers en Giants wil uitdagen voor de divisietitel, dan is het van belang dat het team fit blijft en dat de steunpilaren Greinke, Goldschmidt en A.J. Pollock hun team op sleeptouw nemen.  GM Mike Hazen heeft verder in the offseason enkele spelers in de breedte toegevoegd (waaronder Gregor Blanco, Daniel Descalso, Oswaldo Arcia en Jeremy Hazelbaker). In welke mate zij een vaste waarde kunnen worden moet nog blijken.

2017

Vorig seizoen waren de verwachtingen hooggespannen en viel het resultaat voor de Arizona Diamondbacks tegen. Met een nieuwe GM en een aantal nieuwe gezichten hopen de snakes dit jaar op verbetering. Gezien de selectie moet dat mogelijk zijn. Mocht die verbetering in de eerste helft van het seizoen toch uitblijven, kijk dan niet raar op als enkele belangrijke spelers geruild worden. Het grote contract van Zack Greinke drukt immers op de financiële mogelijkheden om iets te doen en het einde van Paul Goldschmidt’s contract in sedona red komt langzaamaan in zicht.

Verwachte eindklassering: 3e (NL West)

Graphics: Jasper Roos
Foto: Wikimedia Commons
 

Mike van Dijk
Mike van Dijk
MLB-contributor. Arizona Diamondbacks-fan vanaf het inaugurele seizoen. Speelt in de podcast dan ook mee met ieder rondje Big Unit Bingo. Naast honkbal, fan van Ole Miss (Hotty Toddy) en de Pittsburgh Steelers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen