30-in-30 Season Preview 2018: San Diego Padres


Twaalf jaar geleden haalden de San Diego Padres voor het laatst play-offs. Het moet gek lopen wil de club aan die reeks een einde maken. De franchise timmert hard aan de weg omhoog en beschikt inmiddels over een grote hoeveelheid talenten. Die talenten hebben echter de tijd nodig om zich te ontwikkelen en dat lijkt 2018 niet te veranderen. Het contracteren van de grote free agent Eric Hosmer moet gezien worden als een vooraankondiging op de rooskleurige toekomst die in aantocht is voor San Diego.

— SPORTAMERIKA’S SEASON IN REVIEW 2017: SAN DIEGO PADRES

KEVIN TOWERS (1961-2018)

Voordat een blik op het komende seizoen wordt geworpen, is het zaak om stil te staan bij het overlijden van iemand die zich jaren lang heeft ingezet voor de San Diego Padres. Op 30 januari 2018 overleed de in Oregon geboren Kevin Towers aan de gevolgen van kanker. ‘K.T.’ is waarschijnlijk het meest bekend vanuit zijn rol als General Manager van de San Diego Padres en Arizona Diamondbacks.
Als speler gooide Towers meerdere seizoenen in het minor league systeem van San Diego, maar tot een Major League-debuut is het nooit gekomen. Na zijn carrière als speler bekleedde Towers diverse functies binnen de Padres-organisatie, alvorens hij in 1995 de club’s zevende GM werd. In zijn tijd als GM wonnen de Padres vier divisietitels en behaalde de club de World Series in 1998. Eind 2009 werd Towers na enkele tegenvallende teamprestaties uit zijn functie ontheven. Niet veel later ging K.T. aan de slag als GM bij een divisiegenoot: de Arizona Diamondbacks. Onder zijn bewind wonnen de D-backs een divisietitel. Towers was tot en met 2014 actief in Phoenix.


Towers was een gewaardeerd persoon in de honkbalwereld en stond bekend om zijn stijl. Open, altijd enthousiast over de sport en zeker niet bang om de trekker over te halen bij een grote trade. Laatstgenoemde leverde K.T. de bijnaam gunslinger op.

THE FUTURE OF THE FRANCHISE

Begin maart maakte MLB Pipeline de rankings van de farm-systems bekend. Dit jaar waren het de San Diego Padres die op de eerste plek stonden. De Paders beschikken, na diverse teleurstellende eindklasseringen, inmiddels over een grote hoeveelheid talentvolle spelers die zijn verkregen via drafts en trades. Van een aantal talenten wordt verwacht dat zij de komende jaren van meerwaarde op het hoogste niveau gaan zijn. Manuel Margot was vorig seizoen het voorbeeld van zo’n speler, maar volgens ingewijden zijn nog veel meer en betere talenten in aantocht. Het talent waar het meest van wordt verwacht, is de 19-jarige infielder Fernando Tatis Jr. Hij is dit jaar uitgenodigd voor spring training camp.

Fernando Tatis Jr, supertalent (Reynaldo Holguin / San Antonio Missions)

Wil je meer lezen over de talenten van de Padres? Lees dan de Prospect Watch 2018: San Diego Padres.

2018: AFGEWOGEN INVESTERINGEN

Aan GM A.J. Preller was het dit offseason de taak om gericht te kijken op welke posities de grote talenten op korte termijn gaan doorbreken op het hoogste niveau en op welke posities geïnvesteerd moet worden in talent van buitenaf. Het contracteren van free agent Eric Hosmer en de trades voor Freddy Galvis, Chase Headley en Bryan Mitchell zijn de meest in het oog springende acties in de afgelopen maanden.
Het grootste contract uit de clubgeschiedenis werd uitgedeeld aan Hosmer. De ex-Royal tekende een achtjarig contract ter waarde van 144 miljoen dollar. De afgelopen seizoenen vulde Wil Myers de eerstehonkpositie in. Myers heeft echter ook ervaring in het outfield, waarmee het voor de hand ligt hem door te schuiven naar die posities.

Eric Hosmer in zijn Royals-dagen (Jay Biggerstaff-USA TODAY Sports)

In aanloop naar het Fernando Tatis Jr.-tijdperk zochten de Padres naar een bewezen kortestop om de positie in te vullen. Die werd gevonden in Freddy Galvis. De Venozolaan kwam over in een ruil met de Philadelphia Phillies.
Tijdens de Winter Meetings werd ook een trade gemaakt met de Yankees. Outfielder Jabari Blash werd naar New York gestuurd in ruil voor derdehonkman Chase Headley en werper Bryan Mitchell. Headley keert daarmee terug op het oude nest. Van 2007 tot 2014 was de man uit Fountain, Colorado al actief voor de Padres op het hoogste niveau.

LINE-UP

Met de namen Hosmer, Headley en Galvis gaat de line-up van de Padres er offensief een stap op vooruit. Bovendien ontstaat er een line-up die een mooie balans heeft van jong talent gecombineerd met wat meer ervaren spelers. Het is voor Friars-fans te hopen dat dit de ontwikkeling stimuleert van de (toekomstige) jeugd.

In Manuel Margot hebben de Padres een talentvolle leadoff hitter (vorig seizoen zesde in de NL Rookie of the Year-verkiezing). In het hart van de line-up beschikt San Diego met Myers en Hosmer over hitters die behoorlijk wat power bezitten. Beiden waren in 2016 en 2017 goed voor meer dan 24 homeruns. Als catcher Austin Hedges (reeds vier homeruns in spring training) en Hunter Renfroe (vorig seizoen 26 homeruns) hun ontwikkeling doorzetten, beschikt de line-up ineens over serieuze stootkracht. Carlos Asuaje en José Pirela zijn wellicht minder bekend, maar lieten vorig seizoen zien het hoogste niveau aan te kunnen.

PITCHING STAFF: ROTATION

De starting rotation in Zuid-Californië was vorig seizoen de achilleshiel van de ploeg en is er in de afgelopen maanden niet sterker op geworden. De WAR-technisch beste speler van het afgelopen seizoen, Jhoulys Chacin, vertrok als Free Agent en tekende bij de Milwaukee Brewers. Een directe vervanger of versterking voor de rotatie werd niet gecontracteerd, ook om de ontwikkeling van de jeugd niet in de weg te staan. Wel zijn er, net als vorig seizoen, enkele veteranen (Tyson Ross en Chris Young) vastgelegd om de concurrentie aan te gaan voor de beschikbare plaatsen in de rotatie.

San Diego Padres pitcher Tyson Ross (AP Photo/Lenny Ignelzi)

De vraag is uit welke namen de rotatie op opening day bestaat. Op basis van het vorige seizoen lijken Clayton Richard, Dinelson Lamet en Luis Perdomo een plekje te krijgen in de rotatie. Nieuwkomer Mitchell heeft eveneens goede papieren. Tyson Ross was in 2016 nog de opening day starter in San Diego. Als hij een glimp laat zien van de vorm die hij in zijn Padres verleden had, dan zal hij de vijfde werper in de rotatie zijn. Overige namen die kans maken zijn Jordan Lyles, Matt Strahm, Robbie Erlin en Colin Rea. De laatste twee misten vorig seizoen vanwege blessures, maar zijn dit seizoen weer van de partij.
Van een starting rotation zonder ace en met marginale investeringen worden geen wonderen verwacht. In de huidige rotatie is talent aanwezig (en vooral ook in aantocht), maar de ontwikkeling van talent gaat vaak gepaard met groeipijnen. Daarmee blijft de rotatie vermoedelijk nog even een achilleshiel van de Padres.

PITCHING STAFF: BULLPEN

De bullpen van de Padres blijft nagenoeg onveranderd. Chris Stammen was de enige speler wiens contract afliep. Met hem werd overeenstemming bereikt over een verlening. Als versterking werd uit Japan Kaz Makita gecontracteerd, een 33-jarige rechtshandige werper met een submarine delivery.
De kracht van deze bullpen zit hem in de closer: Brad Hand. In 2017 was hij goed voor 21 saves in 79.1 innings, met 104 strikeouts, een 2.16 ERA en een 0.93 WHIP. Rond de trade deadline was er van meerdere ploegen interesse in Hand, maar San Diego besloot hem destijds te houden. Wanneer hij zijn sterke prestaties doortrekt in de eerste seizoenshelft van 2018, kan Hand wederom een gewilde trade chip zijn rond de trade deadline.

CONCLUSIE

De San Diego Padres lijken met hun huidige roster een stap in de goede richting te hebben gezet, maar het team is nog niet competitief. Vooral de starting rotation is nog niet het benodigde niveau om mee te doen in de NL-West. De verwachting is dan ook dat er voor de Padres niet veel meer in zit dan de vijfde plaats in de divisie, waarbij hopelijk het record beter is dan het voorgaande seizoen (gezien de investering in Hosmer mag men dat verwachten). Voor een franchise met de focus op de toekomst en de ontwikkeling van talent, is dat een reëel en acceptabel doel.
VERWACHT RESULTAAT:  5e (NL WEST)

Coverfoto: torosdeleste.com

Mike van Dijk
Mike van Dijk
MLB-contributor. Arizona Diamondbacks-fan vanaf het inaugurele seizoen. Speelt in de podcast dan ook mee met ieder rondje Big Unit Bingo. Naast honkbal, fan van Ole Miss (Hotty Toddy) en de Pittsburgh Steelers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen