Glory 40: De persoonlijke vete tussen Wilnis en Marcus

Wilnis
In de weken waarin geen UFC-event op het programma staat kijken we vanaf nu elders in de wereld van de combat sports naar Amerikaanse organisaties of Amerikaanse dan wel Nederlandse atleten. Hoewel de rest van de vechtsportwereld waarschijnlijk de ogen op een ander groot evenement gericht heeft, gaat onze aandacht deze week uit naar Glory 40: Copenhagen.
Heel even waande het deels Amerikaanse Glory World Series zich aan het eind van 2016 het middelpunt van het vechtsportuniversum. Het grote gevecht dat er niet meer van zou komen kwam er toch. En dat onder de vlag van Glory, dat bereid was de regels van het spel er wat voor te verruimen. Door rondom het gevecht ook nog eens deals met verschillende media te sluiten (onder meer met UFC Fight Pass) keek de hele wereld mee. Voor het eerst sinds op de brokstukken van de K1 een nieuwe kickboksorganisatie was opgebouwd telde de sport weer mee.

Momentumverlies

Het momentum dat rondom Badr versus Rico was opgebouwd kon niet te gelde gemaakt worden. Tenminste, niet zoals de organisatie dat het liefst had gezien. Dat was mede te wijten aan de anticlimax waarmee het duel tussen Hari en Verhoeven afliep toen Hari geblesseerd de handdoek moest gooien. De pijlen werden in de eerste maanden van 2017 vooral op China (met nieuwe vechters) en Amerika (met evenementen) gericht. Daardoor zakte het aandachtsniveau in Europa weer terug naar het niveau waar het voor december 2016 op zat.
Op het eerste evenement van de reeks in Amerika, Glory 36: Los Angeles, verdedigde Jason Wilnis uit Utrecht voor het eerst zijn titel in het middleweight. De nog jonge Wilnis (26) is al sinds Glory 4 in de organisatie te vinden. In die tijd heeft hij langzaam maar zeker naam voor zichzelf gemaakt. Niet in de laatste plaats omdat Wilnis, die de bijnaam Psycho draagt, er gewoon voor durft te gaan.

Nu, drie maanden later, staat Wilnis voor zijn volgende grote opdracht. Voor de derde maal in zijn Glory-loopbaan komt hij tegenover de Canadees Simon Marcus te staan. Marcus is ook de man van wie Wilnis de titel in september afnam op Glory 33: New Jersey. Een titel die Marcus op zijn beurt weer had verdiend door onderweg Wilnis te verslaan.

Al het goede

Wilnis versus Marcus is daardoor misschien wel één van de meest interessante storylines die de Glory-organisatie op dit moment te bieden heeft. Al het goede komt in drieën en dat geldt zeker voor deze voltooiing van de trilogie tussen de twee kemphanen. Zeker nu de topjaren van Wilnis aanbreken en Simon Marcus nog niet aan zijn aftakeling is begonnen. Het gevecht komt daardoor precies op het juiste moment voor alle betrokken partijen.
Marcus is bovendien een man die het goed doet in zogenaamde rivalries. Zo vocht hij er al één uit met de Amerikaan Joe Schilling en één met de Rus Artem Levin, waar in beide gevallen winst en verlies ook dicht bij elkaar lagen net als in de eerste twee ontmoetingen met Wilnis. Het geval Wilnis versus Marcus is echter van een andere orde.
Het ligt immers nog vers in het geheugen hoe Marcus pontificaal plaatsnam op de voorste rij in Los Angeles en Wilnis de huid vol schold gedurende diens gevecht met Israel Adesanya. Voor Wilnis is daarom voor het eerst in zijn leven een gevecht in de ring een persoonlijke vete die uitgevochten moet worden. “Hij doet stoer, maar hij is niet in de positie om stoer te doen”, zei de Utrechter hierover.

En verder

Naast headliner WilnisMarcusIII komen ook het Amerikaanse vedergewicht Chris Mauceri en weltergewicht Richard Abraham in actie. Mauceri komt uit de Muay Thai-sport en was in zijn jonge jaren een gymnast met de potentie om het Amerikaanse Olympische team te halen. In Glory was hij tot nu toe minder succesvol, zijn enige gevecht ging verloren.
Richard Abaraham leek zich na vier zeges op rij in de strijd om de titel in de propvolle weltergewichtklasse te mengen. Zijn nederlaag tegen Antoine Pinto, die enigszins controversieel was, heeft daar echter voorlopig een einde aan gemaakt. De nummer 6 op de ranking neemt het daarom op tegen nieuwkomer Jamie Bates uit Engeland die onlangs een kwalificatietoernooi won dat hem een contract bij de organisatie opleverde.
De gevechten van Mauceri en Abraham zullen gratis te zien zijn op UFC Fight Pass. Daar worden de gevechten uit de Superfight series uitgezonden. WilnisMarcusIII valt hier niet onder. Deze is in verschillende landen op verschillende kanalen te zien, in Nederland via Ziggo Sports.
Foto: James Law/Glory Sports International

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen