NFL Draft Preview dag 2: de beste overgebleven prospects

2013 NFL Draft
Na een spectaculaire en verrassende openingsavond in Philadelphia, gaat de NFL Draft vandaag verder met ronde 2 en 3. Om 01.00 ’s nachts (Nederlandse tijd) starten de Green Bay Packers met pick 33. Wij kijken alvast vooruit met een overzicht van de beste overgebleven prospects.
ZIJ BLEVEN ACHTER IN DE GREEN ROOM
In Philly waren er 21 spelers aanwezig om live mee te krijgen wat hun nieuwe bestemming zou worden. Dat kan leiden tot vreugde en enthousiasme, maar ook tot pijnlijke taferelen als een hoog ingeschaalde speler lang op het bord blijft staan. Het overkwam Aaron Rodgers in 2005 toen hij als verwachte nummer 1 pas als 24ste werd gekozen door de Green Bay Packers. Dit keer waren er vijf spelers die achterbleven in de green room. DeShone Kizer, naar eigen zeggen een combinatie Cam Newton en Tom Brady, bleek iets te optimistisch te zijn geweest.


QB DeShone Kizer, Notre Dame – Had zichzelf min of meer benoemd tot ‘Prom King’ van het quarterback-bal, maar bleef als een lelijk eendje aan de kant staan bij de openingsdans van de NFL Draft. Het moet pijnlijk zijn geweest voor Kizer om te zien hoe teams een groot offer brachten om Mitch Trubisky en Patrick Mahomes binnen te halen terwijl hij in de green room achterbleef. De 21-jarige quarterback moet dus even humble pie eten en afwachten welke team hem in de tweede ronde hem wel de kans geeft.
Er zijn nog genoeg teams over die een nieuwe aanvalsleider zoeken, dus Kizer hoeft niet te wanhopen. Sterker nog, een landing spot met minder druk en een ervaren quarterback voor zich (Rivers? Palmer? Brees? Cousins?) zou wel eens goed uit kunnen pakken voor Kizer, die zich vervroegd inschreef voor de draft na twee goede jaren bij Notre Dame.
OT Cam Robinson, Alabama – De offensive lineman blijft het ondergeschoven kindje bij de eerste ronde van de draft. Grootste ‘slachtoffer’ van die trend is Cam Robinson. De indrukwekkend offensive tackle van Alabama zag slechts twee van zijn collega’s gedraft worden op de eerste dag in Philadelphia. Garrett Bolles werd als 20ste gekozen, Ryan Ramczyk als 32ste en laatste door de Saints.
DB Chidobe Awuzie, Colorado & CB Kevin King, Washington – In de war rooms werd er meer prioriteit gegeven aan het binnenhalen van een defensive back. Veel teams zitten verlegen om een shutdown corner en sloegen in het midden van de eerste ronde al hun slag. Favoriet Marshon Lattimore, Adoree’Jackson en Tre’Davious White mochten de green room al verlaten en ook Marlon Humphrey en Gareon Conley hebben al onderdak gevonden. Dat gold nog niet voor Awuzie en King, die vooraf ook werden ingeschaald in de groep cornerbacks net onder Lattimore. De kans dat ze in de tweede ronde wel direct aan de beurt zijn is vrij groot. De Green Bay Packers (eerste pick ronde 2) hadden vorig jaar problemen in de secondary en kunnen een nieuwe CB goed gebruiken.
DL Malik McDowell, Michigan State Ook Malik McDowell moest het onderspit delven tegen een aantal sterke concurrenten. Zes defensive lineman zijn al van het bord gehaald, waaronder de uitblinkers Jonathan Allen, Solomon Thomas en uiteraard Myles Garrett. McDowell zou daar qua potentie net achter zitten, maar er zijn vraagtekens geplaatst bij zijn karakter, instelling en fitheid. Het is dus afwachten welk team in de tweede ronde de gok wel neemt.
VIJF TEAMS STAAN NOG MET LEGE HANDEN
Vijf NFL-teams kwamen nog helemaal niet aan de beurt tijdens de draft. De LA Rams betaalden de Titans terug met de #5 pick voor hun #1 pick van 2016 (Jared Goff). Super Bowl-winnaar Patriots moest de 32ste pick laten aan de New Orleans Saints als compensatie voor Brandin Cooks. Onverwacht kwam daar nog twee teams bij: de Packers en de Seahawks. GB liet hun 29ste pick aan de Cleveland Browns. De Seahawks ruilden eerst met de Falcons, waarna de 49ers de 31ste pick overnamen. De Vikings keken toe door de Bradford-deal met de Eagles.
De Rams komen in de tweede ronde wel als vijfde aan de beurt. Prioriteit lijkt te liggen bij het aantrekken van een #1 receiver of tight end. Met drie topreceivers en tight ends al van het bord lijkt dat nog geen eenvoudige klus te worden. Alternatief zou een extra pass rusher kunnen zijn.
New England zal nog even wat meer geduld moeten hebben. De Patriots waren buitengewoon actief tijdens free agency, maar komen tijdens de draft pas laat aan de beurt. Ook de tweede ronde pick #64 gaat naar een ander team: de Carolina Panthers. Omgekeerd krijgt New England wel de #72 pick van Carolina in ronde 3, die waarschijnlijk gebruikt gaat worden voor het vastleggen van de broodnodige versterking voor het linebacker-corps.
De Packers, kunnen met de eerste pick van ronde 2 wat doen aan de wankele secondary. Een cornerback is topprioriteit, al verloor Green Bay ook twee belangrijke krachten op running back (Eddie Lacy, James Starks). Kevin King, Sidney Jones, Chidobe Awuzie (CB), Joe Mixon, Dalvin Cook en Alvin Kamara (RB) zullen met belangstelling uitkijken naar de keuze van de Packers.
Bij Seattle kan de O-line versterking zeer goed gebruiken. Ook de D-line en secondary hebben wat vers bloed nodig. Met zes picks in ronde 2 en 3 kunnen de Hawks het roster goed gaan vullen.
In Minnesota zoeken ze nog een opvolger voor Adrian Peterson.
DE BESTE OVERGEBLEVEN PROSPECTS PER POSITIE
QB17
Quarterback – De kans dat de teams vanaf ronde 2 nog een starter pikken uit het aanbod aan quarterbacks is niet zo groot. De eerder genoemde Kizer zal tijd nodig hebben om zich te ontwikkelen. Van de andere kandidaten is het sowieso nog maar de vraag of ze het NFL-niveau kunnen halen. De middengroep met Peterman, Kaaya, Webb, Kelly en Dobbs kan echter hoop putten uit het succesverhaal van Dak Prescott.
WRTE17
Wide Receiver/Tight End Na negen picks waren de beste drie receivers al geclaimd, gevolgd door drie tight ends verderop in de eerste ronde. Franchises die een (extra) target zoeken voor hun quarterback zullen dus dieper uit hun scoutlijsten moeten putten. Tight ends Everett en Hodges deden het goed tijdens de combine, Leggett won met Clemson de nationale titel. Bij de wide receivers lijken Jones en Samuel het meest geliefd, al kunnen Godwin en Darboh wel eens voor een verrassing zorgen.
RB17
Running Back – Teams zullen vanwege off the field-issues waarschijnlijk wat huiverig zijn geweest om Mixon of Cook op te pikken in de eerste ronde. Het talent van de twee staat buiten kijf, wat ook geldt voor Kamara. Die drie moeten na dag 2 zeker onderdak hebben gevonden. Terugkijkend naar 2016 waar blessureproblematiek voor running backs eerder regel dan uitzondering was , zullen franchises nog een flinke greep doen uit het beschikbare aanbod.
OL17
Offensive line – De GM’s van veel NFL-teams zullen op de tweede dag wel aandacht moeten besteden aan het versterken van de O-line. De nood lijkt het hoogst bij de Bengals, maar ongeveer tweederde van de NFL kan wel een upgrade gebruiken. Alle reden dus om aan te nemen dat Cam Robinson, Forrest Lamp en de andere linemen vannacht wel als warme broodjes over de toonbank gaan.
DL17
Defensive lineman
Aan de andere kant van de line of scrimmage is er al wel veel gebeurd. Voorafgaand aan de draft was het de positie met het beste aanbod aan spelers, maar er zijn er ook al zes opgepikt. De vijf defensive ends die door SportAmerika waren aangemerkt als beste, zijn al weg. Malik McDowell lijkt nu de voornaamste kandidaat, naast Caleb Brantley om in de tweede ronde opgepikt te worden.
DB17
Defensive backs
Ook de klas met defensive backs is al behoorlijk afgeroomd. Vijf cornerbacks en drie safeties werden er gekozen, voornamelijk na het offensieve geweld bij de eerste tien picks. Er zijn zelfs geen spelers meer over die vooraf hoog werden gewaardeerd, maar waar een ‘krasje op zat’. Zo namen de Raiders het risico met de in opspraak Gareon Conley en kozen de Browns al voor Jabrill Peppers. Onder andere Awuzie, King en Tabor (die behoorlijk door het ijs zakte bij de combine) zijn nu nog over op cornerback. De vraag naar safeties zal waarschijnlijk niet heel groot meer zijn, maar Evans, Maye en Baker zullen nog wel emplooi weten te vinden. Vooral in NFC South (Falcons, Saints en Bucs) liggen er kansen.
LB17
Linebackers
Het linebacker-potentieel kwam dit jaar vooral uit Alabama. De Niners kozen voor Foster, veruit de beste van het stel. Anderson en Williams zijn nog beschikbaar, net als Cunningham van Vanderbilt. Veel teams zitten nog om een linebacker verlegen, waardoor teams wel toe moeten slaan in de tweede én derde ronde.
Tot zover de preview van deel 2 van de draft. De gebeurtenissen van dag 1 zijn hier terug te lezen. Morgen weer een nieuwe update met de uitkomsten van ronde 2 en 3.
Foto: Getty Images (archief)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen