MLB Play-Offs: Betts en Dodgers op rozen, Guardians slaan terug

Het MLB-seizoen nadert z’n ontknoping. Met twaalf teams begonnen we eerder deze maand aan het postseason en daar zijn er nu nog vier van over. Op zondag 13 oktober begonnen de LA Dodgers en New York Mets al aan de NLCS en een dag later was het de beurt aan de Yankees en Guardians voor hun eerste wedstrijd in de ALCS. Bij SportAmerika houden we je op de hoogte van de Championship Series en natuurlijk straks de World Series.

AMERICAN LEAGUE CHAMPIONSHIP SERIES (best-of-7)

GAME 3: CLEVELAND GUARDIANS – NEW YORK YANKEES

Er stond voor de Guardians nogal wat op het spel in hun eerste thuiswedstrijd in deze ALCS. Met een overwinning waren ze terug in de serie. Een nederlaag betekende dat Cleveland één wedstrijd verwijderd was van uitschakeling. Met Matthew Boyd op de heuvel voor de thuisploeg waren het de Yankees die als eerste scoorden. Met twee honken bezet was een RBI-single van Jose Trevino genoeg voor de 0-1. Aangewezen slagman Kyle Manzardo antwoordde echter razendsnel. Zijn 2-run homerun gaf Cleveland de zo gewenste leiding.

Aaron Boone had starter Clarke Schmidt in de vijfde inning vervangen en de bullpen liep in de zesde inning tegen een volgende tik aan. Andres Gimenez sloeg Lane Thomas over de thuisplaat voor een wat comfortabeler 3-1. Cade Smith nam het stokje in de zesde inning over van Boyd en de relievers leken de Guardians in veilige haven te loodsen. Closer Emmanuel Clase werd al in de achtste inning aan het werk gezet en doorgaans is dat een garantie voor succes. In deze play-offs valt dat echter soms tegen. Tegen Detroit leidde hij al eens een nederlaag in en ook nu ging het niet zoals gehoopt.

Back-to-back homeruns van achtereenvolgens Aaron Judge ( 2 runs) en Giancarlo Stanton kregen de fans in Cleveland stil. Dat werd nog erger toen Gleyber Torres er in de negende inning 3-5 van maakte. Jhonkensky Noel greep namens de Guardians echter de heldenrol. Met al twee nullen op het bord sloeg hij met een 2-run homerun de thuisploeg naast de Yankees. In de tiende inning moest Noel die hoofdrol al afstaan. Met Clay Holmes op de heuvel voor New York sloeg David Fry zijn tweede homerun van het postseason. Hij nam Bo Naylor mee over de thuisplaat en bepaalde daarmee de eindstand op 7-5.

UP NEXT:

De 25-jarige Gavin Williams krijgt komende nacht (02.00 uur Nederlandse tijd) het vertrouwen van Stephen Vogt. Voor de Guardians is het te hopen dat de uitkomst beter is dan de laatste paar keer dat Williams startte. Zijn laatste vier starts werden namelijk stuk voor stuk verloren. Bij de Yankees komt Luis Gil voor het eerst deze play-offs in actie. De 26-jarige pitcher uit de Dominicaanse Republiek kan dat met vertrouwen tegemoet zien. Hij won immers 15 wedstrijden voor zijn club dit jaar.

Tussenstand in de serie: New York Yankees leidt met 2-1


NATIONAL LEAGUE CHAMPIONSHIP SERIES (best-of-7)

GAME 4: NEW YORK METS – LOS ANGELES DODGERS

De New York Mets hadden na hun gewonnen Game 2 een hoop optimisme meegenomen uit LA, maar die verdween in Game 3 als sneeuw voor de zon. Voor de ploeg van Carlos Mendoza was het zaak om het goede gevoel terug te vinden. En vooral runs te scoren. Starter Jose Quintana kon echter niet slechter beginnen dan dat hij deed in deze Game 4. Zijn tweede pitch werd door Shohei Ohtani diep genomen voor een homerun en daarmee de voorsprong voor LA. Mark Vientos hielp zijn pitcher door Yoshinobu Yamamoto pijn te doen in de gelijkmakende eerste. De infielder bracht het evenwicht terug met eveneens een solo homerun.

Quintana leek zich te herpakken in de tweede inning, maar die opleving was van korte duur. RBIs van Tommy Edman en Enrique Hernandez zetten de bezoekers weer op voorsprong. Weer deden de Mets snel iets terug in de persoon van Brandon Nimmo. In de vierde inning nam Mookie Betts de regie in handen. Met een 2-run RBI-double zorgde Betts voor een 5-2 voorsprong. In de zesde inning deed de outfielder New York opnieuw pijn. Shohei Ohtani had vier wijd gekregen van reliever Phil Maton. Die walk werd afgestraft door Betts met een 2-run homerun. De Dodgers krijgen al zo weinig runs tegen en hadden nu een gat van 5 runs geslagen.

De bezoekers waren daarmee nog altijd niet klaar. In de achtste inning gingen zij vrolijk verder met het scoren van runs. Edman kwam door met een 2-run RBI-double waarna Will Smith de eindstand op 10-2 bepaalde met een RBI-single. Dat dit wat geflatteerd is, komt wel naar voren in de 12 honklopers die de Mets achterlieten. De thuisploeg was daarnaast 0-for-10 met honklopers in scoringspositie. Met 6-for-15 deden de Dodgers dat wat beter.

UP NEXT:

Vrijdagavond (23.00 uur Nederlandse tijd) vechten de Mets voor hun laatste kans. In David Peterson lijken ze daarvoor in elk geval de juiste starter te hebben. De lefty won 10 wedstrijden in het reguliere seizoen, deed het goed in de NLDS tegen de Phillies, maar was ook één van de werpers in de met 0-9 verloren Game 1. Jack Flaherty stond in die wedstrijd aan de goede kant van de score. Hij gaf Dave Roberts en de Dodgers toen zeven uitstekende innings en mikt op een herhaling in Game 5.

Tussenstand in de serie: LA Dodgers leidt met 3-1

Cover photo: Ariana Ruiz

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen