NFL op zondag: Eagles naar play-offs, Cowboys ontsnappen

De Philadelphia Eagles zijn na een zege op de Giants als eerste team zeker van de play-offs. De Vikings hadden zich ook kunnen plaatsen, maar gingen onderuit. Toch was dit niet de grootste verrassing, dat was dat de Cowboys bijna van de Texans verloren. Hoe dat ging? Lees hier de recaps van de vroege duels in de NFL op zondag.

DALLAS WINT MET PIJN EN MOEITE VAN HOUSTON

Houston Texans @ Dallas Cowboys | 23-27

Op paier leek dit de makkelijkst te voorspellen wedstrijd van het weekeinde. Niets bleek minder waar. De Cowboys kwamen nog op voorsprong dankzij een touchdown van Tony Pollard. Hierna draaiden de Texans de wedstrijd volledig om. Houston, dat de favoriet is voor de #1 pick volgend jaar, kwam nog voor rust op voorsprong dankzij onder meer touchdowns van Dameon Pierce en Amari Rodgers. De Cowboys zetten hier nog een Pollard touchdown tegenover. Door een aantal field goals van beide kanten ging Houston de rust in met een 20-17 voorsprong.

Na rust werd er een stuk minder gescoord. Aan het einde van het derde kwart scoorden de Texans nog een field goal, iets wat de Cowboys ook deden aan het begin van het vierde kwart. De wedstrijd leek in het voordeel van de Texans beslecht te worden toen Dak Prescott zo’n twee minuten voor tijd een interceptie gooide. De Texans wilden echter per se een touchdown scoren, waardoor de Cowboys in staat bleken om Houston te stoppen op 4th & goal. Met ongeveer 30 seconden op de klok wist Dallas vervolgens de voorsprong te pakken dankzij een touchdown van Ezekiel Elliott.

LIONS WINNEN OPNIEUW EN BLIJVEN IN PLAY-OFF RACE

Minnesota Vikings @ Detroit Lions | 23-34

In een bijzonder vermakelijk NFC North onderonsje hebben de Lions de Vikings nog even van een plekje van de play-offs afgehouden. Dankzij het resultaat blijft de ploeg van Dan Campbell zelf ook nog in de race voor het postseason. De Lions pakten de leiding dankzij een touchdown van Jameson Williams. De van een kruisband blessure herstelde rookie ving zijn eerste bal in de NFL en dus ook meteen zijn eerste touchdown. Nog in hetzelfde kwart zorgde Dalvin Cook voor een gelijke stand. Voor rust kwamen de Lions weer op voorsprong dankzij een touchdown van DJ Chark.

Via Josh Reynolds breidden de Lions hun voorsprong na rust uit naar 7-21. Een touchdown van Adam Thielen verkleinde deze voorsprong weer. In het vierde kwart kwamen de Lions dankzij een run van Justin Jackson op een 13-28 voorsprong. De winst voor de Lions kwam niet meer in gevaar. Aan het einde van de wedstrijd stond er een 23-34 stand op het bord. Uitblinkers waren Kirk Cousins (425 yds, 2 td), Justin Jefferson (11 rec, 223 yds) en Jared Goff (330 yds, 3 td).

EAGLES NAAR PLAY-OFFS NA RUIME ZEGE

Philadelphia Eagles @ New York Giants | 22-48

De Eagles hadden geen enkel probleem met hun divisierivaal uit New Jersey. De ploeg domineerde vanaf het begin onder leiding van Jalen Hurts. De quarterback van de Eagles was goed voor twee passing touchdowns en liep zelf ook nog een touchdown binnen. Halverwege het tweede kwart stonden de bezoekers hierdoor al met 21-0 voor.

De Giants konden hier weinig tegenover stellen. Daniel Jones maakte geen fouten, maar slaagde er maar zelden in een goede drive te produceren tegen de sterke Eagles defensie. In het begin van de tweede helft was er een opleving van de Giants, toen ze na een lange drive wisten te scoren op een run van Daniel Jones en zo de stand naar 27-14 brachten. De Eagles scoorden echter op hun volgende drive ook een touchdown, waarna het definitief gespeeld was. De backups brachten de eindstand uiteindelijk op 48-22, waarmee de Eagles zich als eerste ploeg wisten te plaatsen voor de komende play-offs.

JAGUARS HOUDEN PLAY-OFFHOOP NA RUIME ZEGE OP TITANS

Jacksonville Jaguars @ Tennessee Titans | 36-22

De Jacksonville Jaguars mogen blijven hopen op de play-offs. In hun laatste kans was de ploeg van Doug Pederson veel te sterk voor de Titans. Ze deden dit uitgerekend in Nashville, waar ze de afgelopen negen jaar hadden verloren. In de beginfase zag het er ook niet naar uit dat de Jaguars een einde zouden maken aan de serie nederlagen, want onder leiding van Derrick Henry namen de Titans een 14-7 voorsprong.

De Jaguars leken voor rust via twee field goals alleen maar dichterbij te komen, maar namen met nog elf seconden te gaan de voorsprong na een touchdown van Zay Jones. Niet voor het eerst dit seizoen wist de ploeg van Mike Vrabel na rust het duel niet om te draaien. Trevor Lawrence zorgde er met een run en een touchdownpass voor dat de wedstrijd definitief beslist was. Een late touchdown van de Titans kon daar niets meer aan veranderen. Ondanks de derde nederlaag op rij hebben de Titans nog altijd een ruime voorsprong in de divisie. De Jaguars staan nu twee wedstrijden achter. Wel treffen beide ploegen elkaar nog in Jacksonville. Hierdoor hebben de Jaguars nog een kleine kans de Titans te achterhalen.

OVERIGE GAMES

Cleveland Browns @ Cincinnati Bengals | 10-23: Na vier opeenvolgende nederlagen heeft Joe Burrow eindelijk van de Browns weten te winnen. In het AFC North onderonsje was Cincinnati duidelijk de betere. Het scoren kwam pas in het tweede kwart op gang. Dankzij touchdowns van Ja’Marr Chase en Samaje Perine ging Cincinnati de rust in met een 3-13 voorsprong. In het derde kwart scoorden de Bengals een derde touchdown. De Browns zetten hier één TD tegenover, de eerste offensieve touchdown in het tijdperk-Watson. Toch kwam de voorsprong van de Bengals geen moment in gevaar. Aderlating voor Cincinnati is dat edge rusher Trey Hendrickson zijn pols heeft gebroken en waarschijnlijk meerdere weken moet missen.

New York Jets @ Buffalo Bills | 12-20: Het duurde lang voordat de wedstrijd tussen de Jets en de Bills ontbrandde. Vlak voor rust kwam Buffalo op voorsprong dankzij een touchdown van Dawson Knox. De Jets trokken de score na rust nog gelijk, maar hierna trokken de Bills de wedstrijd naar zich toe. Dit leidde tot een comfortabele 7-20 voorsprong in het vierde kwart. Het enige wat de Jets hier nog tegenover wisten te zetten was een geblockte punt voor een safety en een field goal. Met deze nederlaag vallen de Jets buiten de play-offs op het moment.

Baltimore Ravens @ Pittsburgh Steelers | 16-14: De Ravens wisten hun leidende positie in de AFC North vast te houden in dit duel waarbij beide ploegen hun startende quarterback weg zagen vallen. Bij de Ravens was dit Tyler Huntley, die al de geblesseerde Lamar Jackson verving. Voor hem kwam Anthony Brown in de ploeg. Aan de overkant liep rookie Kenny Pickett al vroeg in het duel een hersenschudding op. Invaller Mitchell Trubisky gooide vervolgens maar liefst drie intercepties. Samen met een geblokte field goal zorgde dit ervoor dat de Ravens het duel ondanks de blessures toch naar zich toe konden trekken. De Ravens staan met 9-4 gelijk met de Bengals, maar hebben de onderlinge wedstrijd gewonnen en staan zo bovenaan in de divisie.

Benieuwd naar de recaps van de andere wedstrijden op zondag? Die vind je hier.

Coverfoto: Corey Sipkin/NY Post