UFC Fight Night 115: Terugkeer naar de realiteit

Een maand lang was de wereld van de combat sports met het hoofd in de wolken te vinden. In het speelparadijs van de pay-per-view-maatschappij, Las Vegas, sloeg Floyd Mayweather Conor McGregor tegen de touwen en volgde een massaal ontwaken. Terug in de realiteit wil Andre Berto overstappen naar de UFC en José Aldo juist zijn geluk beproeven in het boksen. Ook is er Fight Night 115. In Rotterdam neemt landgenoot Stefan Struve het op tegen Alexander Volkov.
Het is alweer enige tijd geleden sinds we Stefan Struve in een octagon aan het werk zagen. Sinds zijn zestien seconden durende optreden op de vorige Fight Night in Rotterdam, in mei vorig jaar, zagen we hem slechts één keer. Ook toen ging het gevecht niet the distance. In Manchester deed hij namelijk iets wat de liefhebber hem niet vaak ziet doen. Hij dwong zijn opponent Daniel Omielanczuk tot submission. Het was al van 2009 geleden in zijn professionele carrière dat hij een wurggreep succesvol toepaste.

Het geval Struve

Dat Struve lange tijd niet op een fight card te zien was had te maken met een blessure. Op het gebied van fysieke ongemakken is de sport de lange man immers niet gunstig gezind geweest gedurende zijn loopbaan. Ditmaal zat hem een schouderblessure dwars. Daardoor liep hij een confrontatie met Junior Dos Santos mis tijdens Fight Night 105 in Nova Scotia, Canada.
Het zijn juist dit soort problemen die ervoor gezorgd hebben dat Struve tot op heden zijn volledige potentieel niet heeft kunnen laten zien. Hoewel hij door zijn lange carrière met vele onderbrekingen inmiddels een veteraan lijkt is hij nog altijd pas 29. Wie kijkt naar zijn laatste twee gevechten ziet duidelijk dat er veel meer in zit dan de achtste plek op de ranking die hij tot op heden pas heeft kunnen grijpen.

Kijk naar de concurrentie die boven hem staat en het grootste deel van de vechters is ouder dan de Nederlander. Een zwaargewicht bereikt zijn top wat later dan de lichtere vechters. Dit is ook te zien in de ontwikkeling van stijl van Struve. Tegen ‘Big Foot’ Silva kon hij door slim in te spelen op diens onnadenkende aanval het gevecht direct naar zijn hand zetten. Tegen Omielanczuk moest hij juist eerst wat meer sloopwerkzaamheden, vooral met de benen, verrichten. Daar Struve het vooral van zijn Brazilian Jiu-Jitsu techniek moet hebben is dit een sterke vooruitgang.

Zijn tegenstander

In Alexander Volkov treft Struve een voormalige sterkhouder uit de Bellator-organisatie. Daarbuiten is hij in veel opzichten een evenbeeld van de Nederlander. Hij is pas 28, maar heeft al een behoorlijke reeks pro bouts achter zijn naam. Zijn record voorafgaand aan Fight Night Rotterdam staat op 28-6.
Bovendien is dit duel het gevecht tussen de twee langste mannen die onder contract staan in de UFC-organisatie. Het is dan ook niet zo vreemd dat beide veel van dezelfde technieken gebruiken in hun gevechten. Daar zit ook direct de uitdaging voor zowel Volkov als Struve. Een tegenstander op afstand houden door een verschil in reach met de armen en benen zal hier minder effectief lijken. De klappen en trappen zullen vooral raak moeten zijn. Volkov heeft daarin misschien enig voordeel. Hij is na Alistair Overeem de man met het hoogste percentage rake strikes, al heeft hij wel te weinig in de UFC gevochten om een echte vergelijking te kunnen trekken.

En verder

Tot slot is het goed om even te kijken naar de co-headliner. Daar is namelijk de Afghaanse, maar in Nederland opgegroeide, vechter Siyar Bahadurzada te vinden. Bahadurzada is tot op heden nog maar weinig ingezet door de UFC. Voor iemand die al bijna zes jaar onder contract staat is een reeks van pas vijf gevechten behoorlijk karig. Ook Bahadurzada kreeg namelijk te maken met blessures en andere ongemakken. Daardoor is hij zelfs nog langer afwezig geweest dan Struve. Zijn laatste gevecht dateert alweer van maart 2016. Dat gaf hem wel de tijd om opnieuw te wennen aan het middengewicht, de divisie waar hij op dit evenement terugkeert.

Omdat Germaine de Randamie, die vorig jaar de show stal op UFC Rotterdam, vorige week moest afzeggen door toedoen van een blessure, is er verder geen Nederlandse inbreng op de main card. Een tip op de undercard is het gevecht tussen Rustam Khabilov vs. Desmond Green, te zien op UFC Fight Pass en Fox Sports 4.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen