TNF: Jaguars nemen play-off-lot in eigen handen

In een regenachtig en winderig MetLife Stadium boekten de Jacksonville Jaguars tijdens Thursday Night Football een eenvoudige zege tegen de New York Jets. De Jets kwamen er de gehele game niet aan te pas, vooral omdat ze offensief onmondig waren. De fans in East Rutherford waren erg duidelijk. De offense kreeg bijna de vier kwarten lang een fluitconcert over zich heen. De Jaguars zetten zich met deze zege in polepositie om de AFC South te winnen en hebben tegelijk ook de Cincinnati Bengals een play-off-ticket bezorgd. En er waren nog meer implicaties. De Indianapolis Colts zijn nu officieel uitgeschakeld in de play-off-race.

Het begon nochtans niet slecht voor de thuisspelende Jets. Quinnen Williams, de fantastische defensive tackle van de Jets, wierp zich bij de eerste drive van de Jags op quarterback Trevor Lawrence, die daarbij de controle over de bal verloor. De Jets veroverden de bal en in de daaropvolgende drive schoot Greg Zuerlein de eerste punten van de wedstrijd tussen de palen. Wat de spelers en de fans van New York op dat moment niet wisten, is dat die field goal ook hun laatste score van de wedstrijd zou zijn.

Zach Wilson wordt weggehoond

De Jaguars beantwoordden de field goal van de Jets met een drive die zelf een field goal opleverde. Het was niet makkelijk schieten in de wind, maar Riley Patterson trok de bordjes gelijk. Daarna stortte de groene New Yorkse pudding helemaal in elkaar. De Jets moesten nog drie keer punten in de eerste helft. De running game werkte voor geen meter en Zach Wilson vond zijn receivers niet. Het boegeroep, net als de regen, daalde alsmaar steviger neer. In totaal verzamelden de Jets een miezerige 66 rushing yards, waarvan de meeste dan nog in de tweede helft, toen het kalf eigenlijk al verdronken was. Zach Wilson, die voltooide slechts negen passes voor 92 yards. Hij wierp ook nog een interceptie om de eerste helft af te sluiten.

Ondertussen werkte de aanval van de Jaguars een stuk beter. Na de gelukte field goal kwamen de Jags nog drie keer in scoringspositie in de eerste helft. Een nieuwe field goal bracht Jacksonville op voorsprong en met een rushing touchdown -nu ja, eigenlijk een mooie springende quarterback sneak- van Trevor Lawrence diepten ze de voorsprong nog verder uit. Lawrence speelde erg solide en maakte meer dan eens het verschil met zijn benen. Hij rende zeven keer voor 51 yards. Ook de eigenlijke running back van de Jaguars, Travis Etienne, had een degelijke wedstrijd. Etienne liep voor 83 yards en werd de vijfde Jaguar ooit die 1000 rushing yards in één seizoen kon verzamelen. Na nog een gemiste field goal van Riley Patterson gingen de Jags met een 13-3 stand de kleedkamers in.

Wilson vervangen door Streveler

Tot de verbazing -en frustratie- van de fans in MetLife Stadium, mocht Zach Wilson ook in het derde kwart terug opdraven. Hij kreeg nog één kans, maar verkwanselde die opnieuw. Met nog een drietal minuten te gaan in het derde kwart had ook Robert Saleh er eindelijk genoeg van. Enter Chris Streveler. De niet-gedrafte quarterback bracht zowaar wat leven terug in de offense en in het stadion. Vooral met zijn benen deed hij de Jaguars pijn. Streveler liep nog 54 yards bij mekaar en werd daarmee met grote voorsprong de beste renner van zijn team op donderdag. Het mocht echter allemaal niet baten. De redzone bleek eerder een no fly zone voor de Jets en er konden geen punten meer gesprokkeld worden.

De Jaguars konden intussen rustig de boel controleren. Trevor Lawrence hoefde geen grote plays meer te maken om de wedstrijd uit te spelen. Daarbij mogen we ook niet vergeten om tight end Evan Engram een eervolle vermelding te geven. Engram, die ooit het MetLife Stadium zijn thuisbasis mocht noemen als New York Giant, had een topgame met zeven recepties voor 113 yards. Een leuke homecoming dus voor de steeds belangrijker wordende tight end van de Jags. Toen de wedstrijd eindelijk over was, waren de meeste New Yorkers al terug naar huis gekeerd. De spelers van Jacksonville wilden wél nog even blijven, want zij hadden redenen om een feestje te bouwen. De Jaguars hebben zichzelf namelijk een realistische kans op de divisiewinst in de AFC South geschonken. Er komt nog een rechtstreeks duel met de Tennessee Titans aan, wat betekent dat Doug Pederson en co hun lot in eigen handen hebben. Dat op zich is al een gigantisch succes in noord-Florida.


De previews van alle andere wedstrijden van dit Kerstweekend, die vind je hier!

Coverfoto: Cooper Neill/Getty Images

Toon Aerts
Toon Aerts
Houdt de Belgische NFL-eer hoog.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen