Texans zijn makkelijk kersthapje voor Steelers, moeizame zege Eagles


In de eerste van twee Christmas games gingen de Pittsburgh Steelers op bezoek bij de Houston Texans. De Steelers hadden een zege nodig om hun kansen op home field advantage tijdens de play-offs gaaf te houden. Niet dat iemand twijfelde aan de winstkansen van Pittsburgh. Het werd uiteindelijk een makkelijk uitje voor de Steelers. Ze vermorzelden Houston en wonnen met 34-6. Met de winst zijn de Steelers alvast zeker van een first-round bye in de play-offs. De Philadelphia Eagles waren al zeker van een week vrij, maar verzekerden ook home field advantage dankzij een moeizame zege op de Oakland Raiders: 19-10.

STEELERS DOMINEREN VAN BIJ HET BEGIN

In de eerste helft van deze wedstrijd was het al Steelers wat de klok sloeg. Zowel offensief als defensief hadden de Texans geen antwoord klaar en de Steelers gingen al snel 10-0 aan de leiding. De Texans werden in het eerste kwart tot amper 24 offensieve yards gehouden en quarterback T.J. Yates kreeg werkelijk niets klaar. Op de koop toe eindigde de eerste deftige drive van de Texans in een interceptie in de eindzone. Yates sloot een dramatische eerste helft af met acht passing yards, vier sacks, een interceptie en een fumble.

AFWEZIGHEID ANTONIO BROWN GEEN PROBLEEM

Dan ging het de Steelers offensief een pak beter af. Ben Roethlisberger had de targets voor het uitkiezen en de afwezigheid van elite receiver Antonio Brown werd nauwelijks gevoeld. Het was die andere ster van de Steelers, running back Le’Veon Bell, die de aanval op sleeptouw nam. Hij ving passes en scheurde door de Texans defense en in het derde kwart rekte hij zich uit om de bal in de eindzone te brengen voor een touchdown. Het was echter niet enkel de grote Le’Veon Bell-show. Ook Martavis Bryant, Vance McDonald en rookie JuJu Smith-Schuster droegen hun steentje bij. Smith-Shuster ving zelfs nog een touchdown-pass in het vierde kwart.

TEXANS KUNNEN BLESSURES NIET OPVANGEN

Het moet gezegd: de Texans hebben bijzonder veel pech dit seizoen. J.J. Watt is er opnieuw lange tijd uit en ook het seizoen van de veelbelovende rookie quarterback Deshaun Watson eindigde al na zeven games. Ook back-up quarterback Tom Savage was vanavond afwezig met een hersenschudding, waardoor T.J. Yates dus de fakkel overnam, met alle gevolgen van dien. Gelukkig bezorgde wide receiver DeAndre Hopkins de fans van Houston nog een troostend kerstcadeautje, met een fenomenale touchdown-catch in het vierde kwart. Helaas was deze play niet meer dan een doekje voor het bloeden voor dit gedecimeerde team.


Met deze makkelijke zege blijven de Steelers kans maken op home field advantage tijdens de play-offs. Al moeten ze bij Pittsburgh (12-3) dan wel hopen dat de New England Patriots een steek laten vallen thuis tegen de New York Jets. Voor de Texans (4-11) kan het seizoen niet vroeg genoeg voorbij zijn.

EAGLES BLIJVEN WINNEN, MAAR IMPONEREN NIET MEER

Terwijl bij Pittsburgh de vaart er ook zonder Antonio Brown en Ryan Shazier nog volop in zit, staat de bandwagon van Philadelphia duidelijk op de handrem. De Philadelphia Eagles wonnen ‘gewoon’ van de Oakland Raiders, maar overtuigend ging het niet. De afwezigheid van Carson Wentz was voor het eerst duidelijk merkbaar voor de Eagles.
Nick Foles, die vorige week nog vier touchdowns gooide, kreeg tegen de Raiders zijn offense niet echt op gang. Na een veelbelovende drive en een touchdown van Jay Ajayi, vroeg in het eerste kwart, hield de niet sterk geachte Oakland-defense zelfs de hele wedstrijd stand tegen offensieve touchdowns. Foles is niet de houdini-achtige quarterback die Wentz is en had moeite om de juiste oplossingen te vinden. Wat ook niet meehielp was het herhaaldelijk onzuiver snappen van de bal door Jason Kelce, wat zijn quarterback kostbare tijd scheelde.
Het moest dan ook van de defense komen om het verschil te maken. Dat gebeurde letterlijk want bij een 10-10 stand in het vierde kwart werden de Eagles in field goal positie gebracht door een interceptie van Ronald Darby. De wanhoopspoging via een lateral van de Raiders werd in de laatste secondes ook nog omgezet in een defensieve touchdown van Derek Barnett.


Philadelphia (13-2) gaat nog steeds alleen in kop in de sterke NFC, maar zal de concurrentie vrezen. De Eagles hebben echter wel home field advantage en genoeg tijd om Foles in het ritme te krijgen. De Raiders (6-9) waren al uitgespeeld en dat is maar goed ook met Derek Carr en zijn offense in deze vorm.

Cover photo: Eric Christian Smith/AP Photo

Toon Aerts
Toon Aerts
Houdt de Belgische NFL-eer hoog.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen