Super Bowl LVIII preview

Eindelijk is het zo ver, de climax van het NFL-seizoen! Komende zondagnacht om 00:30 staat Super Bowl 58 op het programma. De wedstrijd tussen de Kansas City Chiefs en San Francisco 49ers heeft alles om een klassieker te worden. Patrick Mahomes versus Brock Purdy en George Kittle versus Travis Kelce. Bovendien is deze versie in Las Vegas, dus het zal een extravagante show worden!

Allegiant Stadium | Zondagnacht | 00:30

De 49ers zijn volgens de bookmakers lichte favoriet met -2, wat enigszins verrassend te noemen is. De afgelopen play-off wedstrijden hebben ze met een comeback hun plek in deze Super Bowl moeten veroveren en dat ging niet gemakkelijk. De Chiefs hebben eigenlijk het tegenovergestelde laten zien in de play-offs, waarbij Mahomes zijn klasse toonde. Daardoor wordt dit een rematch van Super Bowl LIV, waarin de Chiefs overtuigend wonnen van de 49ers. Het is voor Kyle Shanahan en zijn team te hopen dat deze wedstrijd anders zal verlopen dan deze laatste Super Bowl-confrontatie.

Brock Purdy hoopt dan weer dat hij vanaf het begin van de wedstrijd zijn goede spel gaat tonen. De afgelopen wedstrijden tegen de Green Bay Packers en Detroit Lions moesten ze namelijk ver terugkomen van een achterstand. Als hetzelfde gebeurt tegen de Chiefs, dan zal hun defense een dergelijk scoreverloop niet toestaan. Bovendien zal hij op het hoogste podium zijn talenten willen laten zien, zodat meer mensen hem een legitieme quarterback zullen vinden.

Brock Purdy Super Bowl 2024
Bo Schalbroeck/BoGraphix

Beide teams lijken blessurevrij

Wat voor beide teams fijn in ieder geval fijn is, is dat de blessures meevallen. Buiten het feit dat Joe Thuney niet op tijd fit is bij de Chiefs, lijkt verder iedereen te kunnen spelen. Clyde Edwards-Helaire is nog ziek, waardoor hij maar beperkt kon trainen. Ook Rashee Rice (enkels) en Jerick McKinnon (lies), die geactiveerd is van injured reserve, hebben nog niet voluit meegetraind.

Bij de 49ers waren er even zorgen toen Arik Armstead (knie, voet) en George Kittle (teen) deze week opeens op de lijst met blessures kwamen te staan. Coach Shanahan zei echter dat hij verwacht dat beide spelers fit genoeg zullen zijn om komende zondag mee te doen. Als Armstead niet meedoet, dan kan er zomaar een gat ontstaan in de defensive line waar Isaiah Pacheco maar al te graag doorheen zal rennen. Kittle is een van de spelers die dit jaar meer dan 1.000 yards receiving heeft en daarnaast een belangrijke rol als (run)blocker vervult.

Key match-ups

Binnen de lijnen is het ook interessant om naar persoonlijke battles te kijken tussen sterspelers op offense en defense. Zo zal Brandon Aiyuk opnieuw een sleutelrol gaan spelen bij de 49ers, maar hij moet het dit keer opnemen tegen L’Jarius Sneed. Sneed is namelijk een van de beste verdedigers als het gaat om mandekking en – verdediging. Dit liet hij vorige week nog maar eens zien door de bal uit de handen van Zay Flowers te slaan op de doellijn.

Daarbij liet Aiyuk juist zien om met beperkte catches veel yards en een touchdown te kunnen verdienen. Zo had hij 3 catches voor 68 yards, waaruit blijkt dat hij een belangrijk wapen is voor diepe ballen van Purdy.

Aan de andere kant zal de defense van de 49ers het lastig gaan krijgen met Travis Kelce. De Chiefs tight end is een van de beste spelers die ruimte kunnen vinden in een verdediging, terwijl die er eigenlijk niet ligt. In drie play-off wedstrijden was hij maar liefst goed voor 262 yards met 23 catches en 3 touchdowns. De safeties van de 49ers zullen hun handen vol hebben aan Kelce, waarbij de defense de ruimtes dus goed zal moeten afdekken. Krijgen we veel double teams te zien op Kelce?

Travis Kelce Super Bowl 2024
Bo Schalbroeck/BoGraphix

Ten slotte gaat het natuurlijk ook over Christian McCaffrey. De offensive player of the year van het afgelopen seizoen kan een bizarre productie overleggen sinds hij de 49ers heeft vervoegd. De beweeglijkheid en de mate waarin hij routes van richting kan laten veranderen, zorgen voor constant gevaar. Het zal de defensieve lijn van de Chiefs er alles aan gelegen zijn om te zorgen dat ze CMC afstoppen. Na zijn twee scores afgelopen week, kan hij zomaar de MVP worden van deze wedstrijd.

Usher tijdens half time met of zonder Taylor Swift?

Als één verhaallijn richting de Super Bowl de boventoon voerde, dan was het wel of Taylor Swift op tijd uit Japan aanwezig zou kunnen zijn. Talloze theorieën hierover leidden er zelfs toe dat je nu kunt wedden of ze zal optreden tijdens de halftime show. Tijdens de persconferentie kwamen er zelfs al vragen voor Kelce of hij aan Taylor eerder een ring zal geven dan de 49ers er een zullen winnen. Dat riep natuurlijk de vraag op of hij bij winst van zijn derde ring op zijn knieën gaat voor haar.

Suboptimale voorbereiding 49ers

Verder was er deze week nog veel te doen over de traningsfaciliteiten van beide teams. De Chiefs genieten als thuisploeg van de gloednieuwe trainingsfaciliteiten van de Las Vegas Raiders, maar de 49ers zijn niet zo blij. Zij maken deze week gebruik van het Fertitta Football Complex van UNLV (University of Nevada, Las Vegas). De faciliteiten zelf zijn prima, maar er zijn vooral klachten over het veld waarop ze trainen.

Alsof dat nog niet genoeg was, werden de 49ers gisterenochtend ook nog eens gewekt door het brandalarm in het hotel. Rond een uur of 6 in de ochtend moest iedereen naar buiten om te bekijken of er echt brand was. Uiteraard bleek dit niet zo te zijn, maar het lijkt erop dat dit een bewuste actie was tegen het team. Toch lijkt het niet veel te doen met de topspelers, want CMC gaf aan dat hij elke uitwedstrijd op zijn hoede is voor dit soort acties. “Ik sta nergens meer van te kijken als we buiten San Francisco moeten spelen.” Deebo Samuel leek het weinig te doen, gezien zijn reactie op het hele gebeuren. Misschien maar beter ook, want Purdy met een gefocuste Samuel is een gevaarlijke combinatie op het veld.

Het zal hoe dan ook een spannende strijd worden tussen de #1 seed van de NFC en de #3 seed van de AFC. Wij gaan in ieder geval letten op wie de defensieve strijd gaat winnen. Of Purdy de criticasters de mond gaat snoeren. Of de receivers van de Chiefs weer zullen excelleren. Als dat laatste gebeurt en Kelce speelt zoals voorgaande wedstrijden, dan wijst alles erop dat de Chiefs dit winnen. Voorspelling: Chiefs


Lees hier hoe de 49ers en Chiefs in de Superbowl zijn geraakt!

Coverfoto: Patrick Smith / Thearon W. Henderson / Getty Images / NFL

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen