SNF: Eagles beslissen NFC East na tien wedstrijden


We zitten ‘pas’ in week 11, maar toch lijkt de NFC East — een divisie die normaliter van begin tot eind spannend is — al na tien wedstrijden beslist. De Philadelphia Eagles hadden vannacht tijdens Sunday Night Football geen kind aan de Dallas Cowboys. In vier downs blikken we terug op de 37-9 overwinning van de Eagles.

FIRST DOWN: DE NFC EAST IS BESLIST

Als één ding duidelijk is, dan is het wel dat de Philadelphia Eagles zo goed als zeker de NFC East hebben beslist. De Dallas Cowboys, die zonder Ezekiel Elliott, Tyron Smith en Sean Lee moesten aantreden, konden de machine uit Philadelphia slechts één helft bijhouden.


Naast het feit dat de Cowboys er niet in slaagden om dichterbij te komen, waren het de Washington Redskins die eerder op de dag een fatale nederlaag leden tegen de New Orleans Saints. Waar de NFC East de afgelopen jaren vaak spannend bleef tot het einde, lijkt het nu een kwestie van tijd voordat de Eagles de eerste divisie-titel sinds 2013 gaan pakken.

SECOND DOWN: OOK DE EAGLES ZIJN GEHAVEND

Aan de kant van de Cowboys werd ook gedurende de wedstrijd veelal het gemis van drie sterkhouders besproken. Zonder Smith, Lee en Elliott zijn de Cowboys simpelweg zwakker. Toch moet daarbij niet vergeten worden dat ook de Eagles dit seizoen de nodige problemen kennen met het oog op blessures en ontbreken van spelers.


Het verschil lijkt hem bij deze ontbrekende spelers dan ook vooral te liggen in hoe het gemis wordt opgelost. Waar de Eagles-offensive line zonder Jason Peters stabiel blijft, kunnen de Cowboys niet wachten totdat Smith terugkeert. Een week nadat Falcons-pass rusher Adrian Clayborn de Dallas Cowboys eigenhandig sloopte, wist Byron Bell — in tegenstelling tot Chaz Green — zich redelijk staande te houden als left tackle. Toch was het wel typerend dat de laatste defensieve touchdown werd veroorzaakt doordat uitgerekend Bell voorbij werd gesneld door rookie Derek Barnett.

THIRD DOWN: EAGLES SECONDARY KRIJGT VORM

Dat de front seven van de Eagles prima in elkaar zit, daar was menig kenner het voorafgaand aan het seizoen over eens. Over de secondary bestonden echter nog vraagtekens. De ervaren Malcolm Jenkins ontpopte zich tot een topper in het backfield, maar buiten Jenkins om was het veelal kommer en kwel. Dit seizoen was echter de hoop gevestigd op Ronald Darby die samen met tweedejaars cornerback Jalen Mills een formidabel duo zou gaan vormen. Darby raakte echter al snel geblesseerd, maar maakte gisteren zijn comeback en liet direct van zich horen.


Dan is er nog Sidney Jones, een 21-jarige rookie die als 43ste werd gekozen in de NFL Draft. Jones is een cornerback die voor de draft een zware blessure opliep aan zijn achillespees, maar binnenkort zou kunnen terugkeren. Daarmee kunnen de Eagles zowaar nog sterker worden.

FOURTH DOWN: WENTZ > PRESCOTT?

Tijdens de strijd tussen de Eagles en de Cowboys waren veel ogen ook gericht op quarterbacks Dak Prescott en Carson Wentz. Als één ding gisteren duidelijk werd, is het wel dat Wentz deze strijd tussen tweedejaars quarterbacks won. Prescott, daarentegen, kende zijn slechtste wedstrijd tot dusver.


Het gevolg is in ieder geval dat het record in onderlinge confrontaties nu is teruggebracht tot een 1-1 gelijkspel, waarbij Wentz in beide ontmoetingen een betere winst-/verlies-verhouding had. De derde keer dat beide heren elkaar tegenkwamen was in de slotweek van vorig jaar. Prescott werd toen al vlug naar de kant gehaald, aangezien de Dallas Cowboys al verzekerd waren van een goede plek in de play-offs. Dit jaar zal het niet zover komen en lijkt het seizoen er eerder op uit te draaien dat Carson Wentz en de Eagles op weg zijn naar een #1 seed in de NFC.

Cover Photo: Michael Ainsworth / AP

Justin Kevenaar
Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen