'San Diego Chargers hebben de #1 pick in de NFL Draft'

Chargersstadium
Voor de mensen die direct in paniek raken: nee, de San Diego Chargers hebben niet geruild voor de eerste keuze in de NFL Draft en hebben volgens de officiële ranglijst nog steeds de derde keuze.
Maar, naar aanleiding van twee knotsgekke trades in de afgelopen week, kan ik niet anders concluderen dan dat de Chargers de ware eerste keuze in de NFL Draft hebben. Omdat twee andere teams uit totale wanhoop besloten om de hoofdprijs te betalen voor twee quarterbacks die niet de beste prospects in deze draft zijn.
Kleurloze Rams nemen ongewoon risico
De eerste club die besloot om omhoog te traden is het team dat in 2004 voor het laatst de play-offs haalde, en in 2003 voor het laatste meer dan acht wedstrijden wist te winnen. Het is ook een team dat dit jaar verhuisd van St. Louis naar Los Angeles, en ergens is het dus wel te begrijpen dat de Rams, die de afgelopen jaren de personificatie van middelmatigheid zijn geworden, een keer een risico willen nemen om het imago van hun franchise drastisch te veranderen.
Draft Trade 1
Voor de Titans was de trade een geschenk uit de hemel. De ploeg heeft immers met Marcus Mariota een franchise quarterback (die overigens vorig jaar al verder was dan Jared Goff en Carson Wentz nu zijn) en kan de versterking in de breedte goed gebruiken. Aan de kant van de Rams is het duidelijk dat ze veel opgeven, teveel eigenlijk. Maar zoals gezegd, vanwege de jarenlange middelmatigheid en de hunkering naar een franchise quarterback, is het ergens wel te begrijpen.
Een echte franchise quarterback heeft de ploeg namelijk al jaren niet gehad. Met Kurt Warner won de ploeg in 1999 een Super Bowl, maar de doorbraak van Warner was een geluk bij een ongeluk. Hierna kwam Marc Bulger under center, en hij zou maar liefst negen jaar de startende quarterback zijn. Van een echte franchise quarterback kon de ploeg echter nooit spreken, want met uitzondering van één goed jaar in 2003 (12-4, winnaar NFC West) had Bulger tussen 2005 en 2009 een winstpercentage van slechts 31.5%. Het leverde de ploeg Sam Bradford op (ook een #1 pick in 2010) maar ook hij zou niet de verlosser worden.
En dus gaat de ploeg dit jaar op zoek naar een nieuwe verlosser in de persoon van Jared Goff of Carson Wentz. Volgens de meerderheid gaat de keuze vallen op Goff, maar of hij de prijs waard is die de Rams hebben betaald betwijfel ik ten zeerste. Dat ze de ‘8-8 seasons’ zat zijn valt echter volledig te begrijpen, en zonder ooit een risico te nemen zul je ook nooit een Super Bowl gaan winnen.
Onbegrijpelijke trade brengt Eagles in lastig parket
Waar de keuze van de Rams nog enigszins valt te verdedigen, vind ik die van de Eagles op meerdere fronten onbegrijpelijk.
NFL Draft Trade 2
Net als bij de Rams, betalen de Eagles een té hoge prijs voor een quarterback (in dit geval, naar alle waarschijnlijkheid, Carson Wentz) die het niet waard is. Maar waarom eigenlijk?
Vorig jaar ruilden de Eagles Nick Foles om voor Sam Bradford. Ironisch genoeg zijn beide teams nu in de race voor Jared Goff en Carson Wentz. Natuurlijk is Sam Bradford niet de superster die hij vanaf 2010 leek te gaan worden toen hij als eerste werd gekozen in de NFL Draft. Maar hij is momenteel wel de duurstbetaalde speler van de Eagles, ‘pas’ 28 jaar, en behoort in de NFL zeker niet tot de allerslechtste quarterbacks.
Toch zien de Eagles in Goff en/of Wentz een upgrade. Dat is hun goed recht, en het idee om één van deze heren één of twee jaar te laten leren achter Bradford is bepaald geen slecht plan. Er is alleen één probleem: Sam Bradford lijkt niet van plan om iemand anders op te gaan leiden om zijn plek in te nemen. En daarnaast ziet de beslissing om Chase Daniel (een back-up quarterback van de Chiefs in 2015) een driejarig contract ter waarde van 21 miljoen dollar te geven er nu helemaal raar uit.
Met andere woorden: de Eagles hebben dusdanig veel geld geïnvesteerd in de positie, dat het krankzinnig is om zoveel draft picks op te geven voor een #2 pick in deze NFL Draft. Vooral omdat je ook het heft niet in eigen handen hebt. Want de ploeg zal zonder enige twijfel een voorkeur hebben tussen Wentz en Goff, maar is nu afhankelijk van wat de Rams met hun eerste keuze doen. Het kan een beslissing worden die de ploeg nog heel lang gaat achtervolgen.
Wentz & Goff zijn het niet waard
Kijkend naar deze trades, is één ding duidelijk: zowel de Rams als de Eagles hebben teveel opgegeven om omhoog te ruilen in de NFL Draft. En hoewel de beslissing van de Rams, gezien de penibele quarterback-situatie, valt te verdedigen, is het vanuit de positie van de Eagles niet te begrijpen.
Het komt dan vooral neer op de vraag: hoe goed zijn Jared Goff en Carson Wentz? Het is een vraag waar realistisch gezien niemand het antwoord op kan weten, aangezien niemand over een glazen bol beschikt. Maar kort samengevat staan beide heren niet dusdanig hoog aangeschreven als vorig jaar het geval was bij Jameis Winston en Marcus Mariota. Toen was het een no-brainer dat beide heren één en twee gingen. Dit jaar niet.
In het geval van Jared Goff valt er nog wel wat voor te zeggen dat hij een respectabele NFL-carrière gaat hebben. Hoewel het nog maar de vraag is hoeveel hij kan groeien, lijkt het met de basis goed te zitten, en lijkt een toekomst als starter zeker mogelijk.
Waar ik echter meer moeite mee heb is Carson Wentz. Ik wil best geloven dat zijn plafond hoog ligt, maar wie zegt dat het ooit zover komt? Twee maanden geleden was Wentz iemand die in de tweede of derde ronde gedraft zou worden. Eén NFL Combine en een pro day later en Carson Wentz is ineens een #1 pick waard. Ik vind het absurd te noemen. Mocht Carson Wentz toch een all-pro worden, dan mag iedereen mij gerust dit artikel opsturen, maar ik heb er weinig vertrouwen in.
En dit laatste wordt versterkt door de positie van de Cleveland Browns. Iedereen gaat voorbij aan het feit dat de Browns, die als tweede kozen, ook desperaat zijn voor een quarterback. Dat uitgerekend zij besloten om omlaag te ruilen, en dus eigenlijk zeiden dat in hun ogen zowel Goff als Wentz deze prijs niet waard zijn, spreekt voor mij boekdelen.
Dit komt omdat de Browns, net als heel veel andere NFL-teams, weten dat er de komende jaren betere quarterbacks aankomen. Spelers als Deshaun Watson (Clemson) en Brad Kaaya (Miami) bijvoorbeeld, die waarschijnlijk in de volgende NFL Draft hoog aangeschreven zullen staan, terwijl Josh Rosen (UCLA) er in 2018 aankomt. In de breedte lijken de aankomende drafts wel zwakker te zijn dan die van dit jaar, maar de echte toppers onder de quarterbacks lijken wel van een hoger niveau dan dit jaar het geval is bij Goff, Wentz en in mindere mate Paxton Lynch.
Geduld is in de NFL ook een schoon goed, en wanneer je als team in de positie verkeert waarin de Browns verkeren, dan denk ik dat het geen slecht idee is om te wachten op een superieur prospect in 2017 en/of 2018. En wanneer ze niet hoog draften, betekent het dat Robert Griffin III is herrezen, dus eigenlijk is dit voor de Browns een win-win situatie.
San Diego Chargers hebben #1 pick
Daarmee komen we terug op de titel van dit artikel, want in feite komt het daarop neer: Door de wanhopige trades van zowel Los Angeles als Philadelphia vindt San Diego zichzelf ineens op een plek waar ze de beste speler kunnen kiezen. Een quarterback hebben de Chargers immers niet nodig, en alles wijst erop dat zowel de Rams als de Eagles met de eerste twee keuzes respectievelijk Jared Goff en Carson Wentz gaan kiezen.
En dat terwijl zij allebei, wanneer we individuele posities niet in ogenschouw nemen, niet tot de allerbeste prospects behoren. Dat zijn namelijk jongens als Jalen Ramsey (CB, Florida State), Laremy Tunsil (OT, Ole Miss), Myles Jack (LB, UCLA), Joey Bosa (DE, Ohio State) en DeForest Buckner (DE, Oregon).
Laten de Chargers ondertussen prima spelers kunnen gebruiken op vrijwel al deze posities. De defensive line van San Diego kan spelers als Bosa en Buckner goed gebruiken, terwijl ook Ramsey en Tunsil mogelijk zwakke plekken van de Chargers kunnen opvullen.
Daarmee hebben de Chargers ook heel veel invloed op de rest van de NFL Draft, want eigenlijk weet niemand zeker wat ze gaan doen, en hun keuze, of het nu Ramsey, Tunsil, Bosa of Buckner gaat worden, kan de hele draft-strategie van de teams na San Diego beïnvloeden. En dat alles maakt voor mij dat San Diego daadwerkelijk de #1 pick in de aankomende NFL Draft heeft.
Iedereen weet al wat Los Angeles en Philadelphia gaan doen: namelijk quarterbacks kiezen die het waarschijnlijk niet waard zullen zijn om zo hoog gekozen te worden. Ondertussen kan San Diego rustig achterover leunen, en rustig gaan nadenken wie in hun ogen echt dé beste speler in deze NFL Draft is. En dat is een grote luxe voor een ploeg die letterlijk genomen pas de derde keuze heeft.
Foto: Getty Images/Archief

Justin Kevenaar
Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen