Pick 6: Zes opvallende NFL-momenten

Oakland Raiders v Denver Broncos
Vandaag de start van een nieuwe NFL-rubriek op SportAmerika: Pick 6. We bespreken zes opvallende zaken uit een wedstrijd of een speelronde. Met de eerste kraker achter de rug, beginnen we met de pick 6 van de Super Bowl-rematch Denver Broncos – Carolina Panthers.
1 De hits op Cam Newton
Een ontmoeting met de defense van de Broncos is voor geen enkele quarterback iets om naar uit te kijken. Dat bleek ook in Denver voor Cam Newton. DeMarcus Ware wist de beweeglijkheid van “SuperCam” vanaf het derde kwart behoorlijk te beperken door hem hard (maar fair) naar de grond te werken. Het was één van de zeventien hits op de quarterback van de Panthers door de Denver defense.


Hoewel de verdediging van de Broncos terecht werd geprezen voor zoveel druk op Newton, konden er ook kanttekeningen worden geplaatst bij een aantal hits. Het vier keer helmet-to-helmet contact werd er wel erg nadrukkelijk geprobeerd om de MVP van vorige jaar via “Head-Hunting” uit de wedstrijd te krijgen. Newton werd daarbij niet altijd beschermd door de scheidsrechters. Er valt over te discussiëren of dat wel had gemoeten, maar als player safety een issue is had hier wel een voorbeeld gesteld kunnen worden.
2 De productie van C.J. Anderson
De man die er voor zorgde dat het harde werken van de Denver defense beloond werd, was C.J. Anderson. Carolina had vorig jaar de op drie na beste rush defense in de NFL, maar daar trok Anderson zich niets van aan. Hij was niet alleen verantwoordelijk voor twee touchdowns, ook haalde hij druk van Trevor Siemian af. Bijkomend voordeel was dat Anderson ook door de lucht prima te bereiken was.


Dankzij deze play hield Denver uitzicht op een goed resultaat. De running back kroonde zich daarna tot man of the match door een moeizame drive van Siemian eigenhandig over de streep te trekken voor een tweede touchdown. Het was het bewijs dat er dit seizoen een veel sterkere C.J. Anderson op het veld staat voor de Broncos.
3 Het debuut van de rookie backs van Denver
Vorig jaar was het nog al eens stuivertje wisselen tussen Anderson en Ronnie Hillman. Dat zal dit jaar niet meer het geval zijn. Running back Hillman werd gecut ten faveure van Devontae Booker en Kapri Bibbs. Daarnaast was er ruimte voor een andere rookie: fullback Andy Janovich. Veel aandacht ging uit naar Booker, maar die zal zich zijn debuut anders hebben voorgesteld. De eerste keer dat hij de bal kreeg, was hij hem meteen kwijt. Hoe anders was de entree van Janovich. De fullback stond zijn ploeg bij als blocker, maar zal vooral herinnerd worden om zijn eerste carry in de NFL.


4 De terugkeer van Kelvin Benjamin
In 2015 stond er een tight end bovenaan aan de lijst met meeste receiving yards aan het einde van het reguliere seizoen. Geen schande, zeker als het Greg Olsen betreft, maar dit jaar gaat die eer waarschijnlijk weer naar een wide receiver. Kelvin Benjamin is terug en hoe!


Met Benjamin terug van een kruisbandblessure hebben de tegenstanders er weer een probleem bij. Newton en Olsen zijn al moeilijk af te stoppen, maar hoe verdedig je een beresterke receiver van 1,96? Ook Chris Harris Jr. had het antwoord niet in Denver.
5 De onvoltooide revanche van Mike Remmers
Tijdens de Super Bowl was Von Miller de uitblinker. Zijn directe tegenstander Mike Remmers zal nog wel een slapeloze nachten hebben gehad van die wedstrijd. Tijdens het eerste duel van 2016 was het de vraag of hij de MVP van Super Bowl 50 nu wel uit de buurt van Newton kon houden.


Mede dankzij een tactische aanpassing door Ron Rivera en zijn staf speelde Remmers een veel betere wedstrijd. Doordat Newton zich niet te ver achter de line of scrimmage liet uitzakken was de right tackle beter in staat om Miller te blokken. De bijdrage van Miller bleef beperkt tot één sack, waar hij in februari de uitblinker was met meerdere sacks en forced fumbles. Een kleine persoonlijke overwinning voor Remmers, maar de beloning bleef uit.
6 Het debuut van Trevor Siemian
We kunnen er niet omheen, op nummer zes staat het eerste optreden van Siemian. De ‘opvolger’ van Peyton Manning kon na twee onderschepte passes in ieder geval niet spreken van een droomdebuut. Wel werd duidelijk dat de eerstejaars bij de Broncos nog de kans krijgt om fouten te maken. Gary Kubiak verdedigde Siemian zelfs na afloop: “De tweede interceptie was niet zijn fout, we hadden de blitz beter op moeten pakken”. De coach zal echter ook hebben gezien dat Kony Ealy heel dicht bij een derde (en beslissende) onderschepping was in het laatste kwart.
Met concurrentie van rookie Paxton Lynch en Austin Davis zal Siemian wel wat tijd krijgen van Kubiak om zichzelf te bewijzen. Dan zal de samenwerking met Emmanuel Sanders en Demaryius Thomas in ieder geval beter moeten. De twee wide receivers kwamen beide niet eens tot 50 receiving yards terwijl bij Carolina Josh Norman toch echt niet meer op het veld stond. Voor één pass naar Thomas kreeg de quarterback in ieder geval wel de credits.


Foto: Getty Images (archief)

  1. Tja. Die hits op Newton. Ik ben bang dat de scheidsrechters hier toch een beetje minder rationeel denken dan eigenlijk zou moeten. Newton is van dat type waarvan we vroeger zeiden dat die eens een keer goed op zijn snavel zou moeten gaan voor hij het leert. Newton lacht tegenstanders uit, kan heel denigrerend naar scheidsrechters kijken als hem in zijn ogen weer onrecht wordt aangedaan. Verschrikkelijk naar mannetje in het veld. En: hij heeft bij Auburn gespeeld…. Dan zou ik af en toe ook even wegkijken als scheidsrechter. Maar eerlijk is eerlijk: helmet to helmet mag gewoon niet, punt. Dus ook Newton moet hierin beschermd worden, wat je ook van hem vindt.

  2. Newton is inderdaad soms een vervelend kind. Wat ik niet snap is dat hij de bal zo vaak zelf hield. Een paar minuten voor tijd geeft hij een 3rd down weg omdat hij zelf wil rennen. Newton moet daarin groeien. Hij laat zich makkelijk door bepaalde spelers uit de tent lokken. En dan gaat zijn persoonlijke strijd voor het belang van het team. En de helft van die hits kon hij voorkomen door sneller af te spelen. Moet wel zeggen dat Newton niet echt lekker in de wedstrijd zat, hij was een beetje afwezig en best traag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen