De zon schijnt in Foxborough; de paniek stijgt in Atlanta

Het leek voorafgaand aan het seizoen een rematch van jewelste te worden, maar uiteindelijk kunnen we over de wedstrijd tussen de New England Patriots en de Atlanta Falcons heel kort zijn: het stelde helemaal niks voor en dit kunnen met name de Atlanta Falcons zichzelf kwalijk nemen. We kijken in ‘4 downs’ terug op de 23-7 overwinning van de Patriots.

1st down: De offense mist zijn vleugels

Het was na vorig seizoen moeilijk voor te stellen, maar de Falcons-offense staat er belabberd voor; ondanks dat Matt Ryan nog steeds de quarterback is, Devonta Freeman en Tevin Coleman de running backs zijn en Julio Jones en Mohamed Sanu de leading receivers zijn. Er is echter een cruciaal verschil: Steve Sarkisian is de offensive coordinator, in tegenstelling tot Kyle Shanahan die dit vorig jaar was.


Wie de Falcons-wedstrijden tot dusver naast die van vorig jaar ligt zou er bijna van schrikken. Waar de offense vorig seizoen iedere tegenstander angst inboezemde, omdat het vrijwel elke drive op koers lag voor punten, scoorden de Falcons vannacht pas voor het eerst in het vierde (!) kwart. Om het nog gênanter te maken: de Falcons hadden op dat moment al ruim 90 minuten niet gescoord. Er iets goed mis in de Atlanta-offense en als het niet snel verholpen wordt, lijken zelfs de play-offs heel ver weg.

2nd down: Een NFL-seizoen duurt lang en de Patriots weten dit

De totale incapabiliteit van de Falcons-offense hielp de Patriots-defense aardig in het zadel. Desalniettemin lijkt de groep die de eerste paar weken tot de slechtste in de NFL behoorde, langzaam op weg naar een vorm die goed genoeg is om voor de prijzen mee te doen.


Het is het ultieme voorbeeld wat begin dit jaar ook al werd aangedragen toen de Patriots werden vernederd door de Chiefs: een NFL-seizoen duurt lang. Hoewel het geen kwaad kan om het seizoen goed te beginnen, is het belangrijker om sterk te eindigen. Als één coach er goed in slaagt om gedurende het seizoen de zwaktes van zijn team aan te pakken, dan is het Bill Belichick wel. Nu is het aan de rest van de NFL om daarop voorbereid te zijn.

3rd down: Fantasy-eigenaren haten Bill Belichick

Terwijl de Patriots-defense in goede doen was, was de offense ook weer ouderwets goed. Zoals verwacht hadden de verschillende running backs daarin elk hun eigen rol en op een succesvolle wijze.


Het meest productief was Dion Lewis (76 yards), maar ook Rex Burkhead (31 yards) en Mike Gillislee (31 yards) hadden een aandeel. En laten we uiteraard James White niet vergeten. De man die vorig jaar in de Super Bowl een heldenrol vertolkte, noteerde ditmaal 19 rushing yards, 28 receiving yards en een touchdown. Hij is het Zwiterse zakmes binnen een backfield waar iedereen in principe goed genoeg is om de bal in zijn handen te krijgen. Bill Belichick maakt daar gretig gebruik van, al zullen fantasy-eigenaren hem daarom vervloeken…

4th down: De NFC South staat op zijn kop

Een direct gevolg van de nederlaag van de Falcons is dat ze hun koppositie in de NFC South kwijt zijn. Zodoende staan de New Orleans Saints ineens bovenaan met een 4-2 record. De Falcons waren de te kloppen ploeg in een divisie waarin met name de Buccaneers (2-4) als grote outsider werden gezien. Maar nee, in dit tempo ontwikkelen met name de Saints zich als favoriet in een divisie waarin de Falcons zich zorgen moeten maken.


De Falcons hebben nu driemaal op rij verloren, waarbij er tweemaal is verloren van teams (Bills & Dolphins) die op papier geen moeite hadden moeten kosten. Neem daarbij dat Atlanta in week 1 in de laatste seconde een comeback van de Chicago Bears afwendde en een scheidsrechter die ze in week 3 naar een nipte overwinning op Detroit hielp en het had zomaar gekund dat de Falcons nu 1-5 waren.
Natuurlijk: het is koffiedik kijken. Maar op deze wijze gaan de Falcons het zelfs binnen hun divisie heel lastig hebben. Op het programma staan nu de Jets (uit), Panthers (uit), Cowboys (thuis) en Seahawks (uit). In de slotfase van het jaar komen ze dan nog vijfmaal tegen divisie-opponenten uit. Het is dus zeker niet een bekeken race, maar de aankomende vier weken zal het beter moeten. Anders eindigt het seizoen ditmaal een stuk eerder dan in 2016.

Justin Kevenaar
Justin Kevenaar
Keek in 2006 voor het eerst naar de Super Bowl en was op slag verliefd op de NFL (en de Seattle Seahawks). Door de jaren heen hebben ook de andere Amerikaanse sporten - zoals NBA, MLB en college sports - zijn hart veroverd. In het dagelijks leven freelance videograaf, editor, tekschrijver en sportjournalist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen