Panthers maken van McCaffrey best betaalde RB ooit


Slechts enkele weken nadat we de status van de running back in de NFL in twijfel trokken, maakten de Carolina Panthers van Christian McCaffrey de duurste speler op deze positie in de geschiedenis van de NFL. “Run CMC” tekent voor vier jaar bij en krijgt daar 64 miljoen dollar voor terug. Met nog twee jaar te gaan in zijn rookie deal, ligt hij nu tot en met 2025 vast in Charlotte. Hiermee lijkt hij de belangrijkste bouwsteen te worden van de rebuild bij de Panthers. In een tijd waar running backs nauwelijks nog lange contracten krijgen, sleepte McCaffrey dus juist nu een megacontract binnen.

MULTI-INZETBAAR

Met deze contract-extension krijgt McCaffrey straks een slordige 16 miljoen dollar per jaar bijgeschreven. Dat is meer dan welke running back ooit in de NFL. Ook meer dan de 15 miljoen van Ezekiel Elliott. De voormalige ster van Stanford krijgt duidelijk niet alleen voor zijn running back kwaliteiten betaald. Afgelopen seizoenen hebben we kunnen zien dat hij op meerdere posities inzetbaar is en ook als receiver te werk kan gaan. Geen enkele andere speler wist ooit in zijn eerste drie seizoenen meer dan 2500 running en 2500 receiving yards te halen.


Behalve zijn multi-inzetbaarheid op het veld, heeft CMC ook indruk gemaakt buiten het veld. De leiding van de Panthers ziet een echte leider in hem voor de komende jaren. Daarnaast wordt hij geprezen om het feit dat hij extreem goed voor zijn lichaam zorgt, niet geheel onbelangrijk gezien de klappen die hij krijgt.

AFBREUKRISICO

Ondanks zijn kwaliteiten en gunfactor worden er ook vraagtekens geplaatst bij dit contract. De Panthers nemen een enorm risico. Spelers als Todd Gurley en Le’Veon Bell hebben bewezen dat het afbreukrisico bij een running back gigantisch is. Met name voor de Rams zijn nu de druiven zuur nadat ze Gurley lieten gaan maar hem wel nog een tijd door moeten betalen. Binnen het tijdsbestek van één enkel seizoen kan het zomaar gedaan zijn met de speciale kwaliteiten van een running back. Aan de nieuwe coaches Matt Rhule (HC) en Joe Brady (OC) de schone taak om McCaffrey’s workload te gaan managen.

ALVIN KAMARA

De Panthers gaan met dit nieuwe contract wel een potentieel toekomstig probleem uit de weg. Elliott en Bell hadden een hold out strategie nodig om tot een mooi contract te komen. Een dergelijke situatie zal zich in Charlotte niet meer voor doen. Belangrijk ook voor de fanbase die dit jaar bijna alle sterren van de afgelopen jaren zag stoppen of vertrekken (o.a. Luke Kuechly, Cam Newton, Greg Olsen). Dit mogelijke probleem verschuift hiermee naar een concurrent in de NFC South. Het nieuws is in New Orleans inmiddels ook aangekomen bij Alvin Kamara. Zijn reactie was live te zien op Twitch. Ook hij hoopt op een nieuw megacontract en zal nu hoog inzetten bij de Saints.

REBUILD

Het contract van McCaffrey is eens te meer bewijs dat de Panthers niet volledig in rebuild modus gaan. Er wordt nog serieus geld uitgegeven. Linebacker Shaq Thompson tekende bij voor 57 miljoen dollar, verdeeld over vier jaar. Daarnaast werden Teddy Bridgewater en Robby Anderson aangetrokken. Toch hoeven we komend seizoen niet veel te verwachten van de ploeg die in 2015 de Superbowl haalde. Met 36 miljoen dollar heeft het de meeste dead cap  van alle teams in de NFL. Daarnaast hebben de Panthers nauwelijks genoeg spelers om een defense op de been te brengen. Maar na dit seizoen is er ineens enorm veel cap space beschikbaar. Met veel jonge playmakers in het team en het feit dat er ook voor de aankomende seizoenen geld wordt besteed, lijkt het er op dat eigenaar Jake Tepper sneller terug naar de top wil dan van te voren gedacht.
Meer weten over de running backs in de aankomende draft? Lees onze preview hier.

Coverphoto: Brian Blanco | Associated Press

Ton de Vries
Ton de Vries
NFL fanaat mede door een periode van 5 jaar in Amerika. Charlotte (NC) voelt als mijn tweede thuis en de Carolina Panthers zijn uiteraard mijn favoriete team.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen