NFL weekoverzicht: protest tegen ongelijkheid houdt aan

Het is inmiddels bijna drie weken geleden dat George Floyd om het leven kwam tijdens een arrestatie door de politie van Minneapolis. De dood van George Floyd ontketende een wereldwijde reeks protesten tegen rassenongelijkheid. De manifestaties zijn nog steeds aan de gang en het ziet er niet naar uit dat ze snel uit het straatbeeld zullen verdwijnen. Ook vanuit NFL-hoek kwamen er tal van reacties. De steun voor de Black Lives Matter-beweging was ongezien en voor het eerst lijkt er nu echt momentum te zijn voor een substantiële verandering. Dat bleek ook uit de vele steunreacties van afgelopen week. Tussen al het nieuws over rassenongelijkheid door liet ook Antonio Brown nog eens van zich horen. Hij kent nu zijn straf voor een diefstalzaak uit januari. Dat en meer in het NFL weekoverzicht van week 24!


STEEDS MEER STEUN VOOR KNIELENDE SPELERS


In 2016 knielde toenmalig San Francisco 49ers quarterback Colin Kaepernick voor het eerst tijdens het Amerikaanse volkslied voor een NFL-wedstrijd. Hij werd het wereldwijde symbool voor protest tegen politiegeweld tegenover minderheden in de VS. Vele zwarte spelers volgden zijn voorbeeld. Het kostte Kaepernick echter zijn NFL-carrière. Kaps laatste wedstrijd dateert al van 1 januari 2017.
Met de dood van George Floyd werd het vreedzame protest nieuw leven ingeblazen. Verschillende spelers hebben reeds aangekondigd dat ze komend seizoen zullen knielen tijdens het volkslied. De NFL heeft zelfs het vreedzame protest aangemoedigd, bij monde van Commissioner Roger Goodell. Afgelopen week schaarden ook enkele prominente blanke spelers en coaches zich achter het protest. Onder meer Browns-quarterback Baker Mayfield en Texans-coach Bill O’Brien hebben openlijk aangekondigd dat ze samen met andere spelers zullen knielen tijdens het volkslied. JJ Watt, de sterverdediger van diezelfde Houston Texans, staat ook helemaal achter het protest. Met deze openlijke steunbetuigingen heeft het vreedzame protest duidelijk de wind helemaal in de zeilen.


ANTONIO BROWN BEKENT EN KRIJGT VOORWAARDELIJKE STRAF


Antonio Brown heeft wederom de headlines gehaald. Afgelopen vrijdag besloot hij geen bezwaar aan te tekenen tegen de aantijgingen van diefstal met geweld die dateren van januari 2020. Brown gaf zichzelf toen aan bij de politie na een incident met een verhuisbedrijf. De voormalige wide receiver van de Pittsburgh Steelers, Oakland Raiders en New England Patriots heeft twee jaar voorwaardelijk gekregen voor de feiten. Daarnaast moet hij 100 uur gemeenschapsdienst uitvoeren en een cursus over omgaan met agressie volgen.
Volgens de advocaat van Brown ligt de focus na deze uitspraak nu helemaal op een terugkeer in de NFL. Of dat voor komend seizoen zal zijn, is nog maar de vraag. Er loopt namelijk ook nog een onderzoek van de NFL zelf naar de vermeende aanranding van Browns voormalige trainer Britney Taylor. Zolang dat onderzoek loopt, zal Brown niet te zien zijn op een NFL-veld.


JOHN HARBAUGH TWIJFELT OVER COVID-19-MAATREGELEN


Naast de grootschalige protesten tegen rassenongelijkheid, domineert een andere crisis ook nog steeds het nieuws. De Corona-epidemie houdt de Verenigde Staten nog stevig in haar greep. Desondanks willen de grote sportcompetities toch zoveel als mogelijk de activiteiten hervatten. Zo ook de NFL. De NFL heeft een lijst van protocollen en maatregelen vrijgegeven die teams moeten volgen wanneer ze het training camp opstarten. Vooral bij de social distancing maatregelen worden vragen gesteld. John Harbaugh, head coach van de Baltimore Ravens, drukte openlijk zijn bezorgdheid uit over de maatregelen. Hij noemt de afstandsregels “onmogelijk” om na te leven in een contactsport als de NFL.
De NFL doet intussen haar best om tegemoet te komen aan de vele twijfels en bezorgdheden. Zo wordt het virtuele off-season verlengd tot 26 juni. Ook is de competitie aan het overwegen om het pre-season in te korten van vier games naar twee games, om zo spelers meer tijd te geven om topfit te geraken. Over deze maatregel is er evenwel nog geen beslissing genomen.


ONBEKEND TEAM GEÏNTERESSEERD IN KAEPERNICK


De figuur van Colin Kaepernick staat meer dan ooit in de schijnwerpers. Het protest dat hij startte in 2016 is opnieuw brandend actueel. Enkele sportanalisten, alsook spelers en coaches, menen dat als het de NFL echt menens is met de rechten van zwarte Amerikanen, dat ze Colin Kaepernick opnieuw een kans moeten geven in de competitie. Die nieuwe kans zou dichterbij kunnen zijn dan we allemaal dachten. Pete Carroll, head coach van de Seattle Seahawks, heeft verklaard dat een niet nader genoemd team interesse heeft getoond in de diensten van Kap. Over welk team het gaat, daarover hield Carroll de lippen stijf op mekaar.
Carroll verklaarde verder dat hij spijt heeft dat hij Kaepernick geen kans gaf in 2017, toen de free agent werd uitgenodigd bij de Seahawks, maar de twee partijen niet tot een akkoord konden komen. Enkele maanden geleden leek het nog onmogelijk, maar nu lijkt de kans op een terugkeer van Kaepernick naar de NFL toch dag op dag te groeien.


STRIJD TEGEN ONGELIJKHEID GAAT ONVERMINDERD VOORT


Niet alleen het vreedzame protest op de NFL-velden zal gesteund worden. Zowel teams als de NFL zelf blijven concrete acties ondernemen om het systemische racisme in de Amerikaanse samenleving aan te pakken. Zo zal de NFL vanaf dit jaar Juneteenth erkennen als feestdag en haar kantoren gesloten houden die dag. Juneteenth, oftewel 19 juni, is de dag waarop in 1865 de Amerikaanse burgeroorlog tot een einde kwam en de slavernij werd afgeschaft (officieel eindigde de slavernij pas in december van dat jaar). Daarenboven kondigde de NFL aan dat ze de komende tien jaar 250 miljoen dollar zullen spenderen aan het uitwissen van de rassenongelijkheid in de VS.
De Minnesota Vikings trekken ook de geldbuidel open. Het team doneert vijf miljoen dollar aan verschillende goede doelen die strijden voor sociale gelijkheid. Minnesota is uiteraard de staat waar George Floyd overleed en dus kon een reactie van het NFL-team niet uitblijven.
Verschillende NFL-spelers hebben ook hun expliciete steun gegeven aan een initiatief om de gekwalificeerde immuniteit van politieagenten te beëindigen. Op een brief aan het Amerikaanse congres vinden we de handtekeningen terug van onder meer Tom Brady, Drew Brees en Odell Beckham Jr.
Spelers en staff van de Baltimore Ravens ten slotte, hebben een video de wereld ingestuurd waarin ze oproepen tot eenheid en gelijkheid. Al deze acties vormen een zoveelste bewijs dat er mogelijk een substantiële verandering zit aan te komen en dat de tijd eindelijk rijp is voor hervorming.


Cover foto: Brett Coomer | Houston Chronicle

Toon Aerts
Toon Aerts
Houdt de Belgische NFL-eer hoog.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen